PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z F100, świruje zasilanie.

Thunderfuck
30-10-2014, 16:15
Witam

Mam problem z F100. W aparacie wylały się baterie. Po odkręceniu „góry” okazało się że w środku cała elektronika jest całkowicie czysta, styki baterii również . Kwas nie dostał się do środka ani do komory filmu, tylko rozlał po ściance komory baterii i wylał na zewnątrz. Problem polega na tym, że aparat czasem się uruchomi a czasem nie. Raz pracuje bez najmniejszego problemu, po czym wyłączy się na np. tydzień, po jakimś czasie jak by nigdy nic wraca do normy. W momencie kiedy aparat odmawia posłuszeństwa, wyświetlacz nadal działa ale pokazuje pulsującą ikonę rozładowanych baterii. W instrukcji taki stan wyświetlacza jest opisany jako całkowite rozładowanie i następuje blokada aparatu. Temperatura otoczenia nie ma na to wpływu, a baterie są oczywiście nowe. Na Eneloopach to samo. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem takich objawów w żadnej puszce. Czy ktoś z szanownych Kolegów spotkał się z czymś takim? Co może być powodem takiego stanu?

Serdecznie pozdrawiam

deep
30-10-2014, 16:17
Wyczyściłeś dokładnie komorę i styki? Styki warto przetrzeć drobnym papierem ściernym.

Thunderfuck
30-10-2014, 16:35
Styki wyczyściłem alkocholem, papierem dzisiaj przejadę. Ale styki wyglądają jak nowe...

Thunderfuck
30-10-2014, 16:36
*alkoholem;)

deep
30-10-2014, 16:40
Przetrzyj papierkiem, bo czasami korozja włazi głębiej i samo przemycie nie daje efektów.

hostman22
30-10-2014, 19:16
gdzie w dzisiejszych czasach można kupić baterię które wylewają ;) ? Tak jak podpowiada kolega, spróbuj papierem.

deep
30-10-2014, 20:11
Na bazarze od ruskich :D

Thunderfuck
31-10-2014, 12:47
Papier ścierny nie pomógł. Wydaje mi się że to nie wina styków, ponieważ wyświetlacz działa. Baterie to „świetne” Duracell’e. Od ruskich kupuje tylko broń;) baterie boje się od nich kupować;)