Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór pola AF - problem

SplawikD300
30-10-2014, 01:52
Witam
Mam poważny lub moze okazać sie mniej poważny problem. Mam wrażenie ze nie działa mi wybierak pola AF, a bynajmniej nie zauważam tego w wizjerze. Bez różnicy na który tryb przestawiam wybierak, zawsze w wizjerze pojawia mi sie tylko jeden kwadracik tak jak jest to w przypadku pojedyńczego punktu af. Ustawialem dynamiczny wybór pola ostrości na 21, 51 oraz na 3D ale w wizjerze nadaj jeden punkcik. Natomiast na górnym wyświetlaczu wszystkie te zmiany które wprowadze pojawiają mi się.
Proszę pomóżcie radą co moze byc nie tak, bo wiem z doświadczenia ze wcześniej te wszystkie punkty pojawiały mi sie w wizjerze. I proszę o wyrozumiałość , jestem żółtodziobem.

GonzoG
30-10-2014, 02:09
Aparat zawsze ostrzy tylko jednym punktem. Tylko na auto może się wyświetlać więcej.

TOP67
30-10-2014, 08:34
W D750 może już się wyświetlać grupa. Ale w pozostałych trybach zawsze jest jeden, którym wskazujesz cel. W trybie 3D będzie on wędrował za obiektem. W trybach 9, 21 i 51 tego nie widać, ale na gotowym zdjęciu już pokazuje, którego punktu użył.

hostman22
30-10-2014, 19:22
to jest tak jak się nie czyta instrukcji ;)

Jacek_Z
31-10-2014, 21:36
.
Proszę pomóżcie radą co moze byc nie tak,.Kolega prosi o radę, a nawet nie napisał, jakiego aparatu to ma dotyczyć. Tymczasem nie wszystko działa tak samo we wszystkich modelach aparatów.

SplawikD300
01-11-2014, 00:04
No tak. Oczywiście chodzi o D300.
Do gonzoG. Na auto tez wyświetla mi sie jeden punkt.
Dzięki za odpowiedzi, troszkę mnie uspokoiliscie.

SerU
01-11-2014, 01:29

Hmmm...Mam D300s (AF to raczej to samo, co D300), ale w trybie AF auto wyświetla mi się więcej niż jeden punkt AF - zależy to oczywiście od warunków, ale w zdecydowanej większości mam podświetlone 2-4 punkty AF.

Zrób reset do ustawień fabrycznych - może pomoże

TOP67
01-11-2014, 13:52

A jak ostrzysz w auto na równoległą ścianę, to nie podświetla się więcej punktów?

nikoniarz
01-11-2014, 14:03
Właśnie sprawdziłem u siebie- ciężko, wyostrzyć tak, by załapał tylko jeden punkt. Niemniej jednak to możliwe. Przykład- ściana z jednym obrazkiem zajmującym mały punkt kadru. Ostrząc na gołą ścianę żaden punkt się nie zapala.

Spróbuj wyostrzyć na jakiś regał gdzie są książki czy inne bambetle- powinno zapalić się kilka punktów.

Edit. W dynamicznym trybie wyboru pola ostrości zawsze zaświeci Ci się jedno pole, bez względu na ilość wybranych punktów. Jedynie w automatycznym trybie możesz liczyć na podświetlenie więcej niż jednego.

GonzoG
01-11-2014, 17:17

Nie pisałem, że wyświetla się więcej, ale że może wyświetlać się więcej.