Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 VR - stukanie przy włączeniu
stanek3d
29-10-2014, 23:12
Witam
Od niedawna przy włączeniu aparatu z podpiętym 18-200 słychać czterokrotne stuknięcie. Natomiast przy próbie pstryknięcia zdjęcia widać unoszenie się obrazu w wizjerze (również słychać stuknięcia). Po przełączeniu z A/M na M i wyłączeniu VR stukanie nie ustępuje ale przestaje się unosić obraz. Zauważyłem także, że przestał ostrzyć na 18 mm - na dalszych jest dobrze. Z tego co doczytałem na forum to wina VR - może ktoś miał podobne problemy z tym obiektywem albo miał taką awarię ?
Każda sugestia będzie cenna .
Pozdrawiam
W tym obiektywie nie naprawiałem takiej usterki, ale w innych tak. Zdecydowanie jest to wina VR. Najprawdopodobniej taśma jest pęknięta.
Co to znaczy nie ostrzy na 18mm? Silnik nie rusza? Silnik działa, ale nie trafia? A może problem jest tylko na nieskończoności?
stanek3d
29-10-2014, 23:48
Z tym ostrzeniem źle się wyraziłem. Przy skręconym obiektywie do 18 mm tak jakby wydłużyła się min. odległość ostrzenia od przedmiotu fotografowanego - ostrzyć zaczyna dalej fotografowane obiekty. No i martwi mnie, że dodatkowo przy potrząśnięciu obiektywem coś w środku delikatnie klekocze. Gdyby nie ten uszkodzony VR (chyba) to zdjęcia wychodzą ok.
A jak się ma do tego skala? Czy dochodzi do minimalnej wartości? A co wskazuje gdy wyostrzysz na nieskończoność (przy ogniskowej 18, 50, 200).
Wszystko jasne. Odkleiła się taśma VR, o którą zaczepiał popychacz soczewki ostrości. Dlatego można było ostrzyć tylko do 1 m. A po pewnym czasie taśma się przerwała i VR zaczął skakać. Na szczęście taśma jest dostępna na ebay.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/DSC_4341-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-mS7A60UKp84/VF3oNEzvGwI/AAAAAAAFEak/3ZNFltVlRxA/s1024/DSC_4341.jpg)
stanek3d
30-11-2014, 00:29
No i dzięki naszemu forumowemu czarodziejowi usterka usunięta i obiektyw śmiga jak ta lala....
Pozdrawiam.
Witam , mam podobny problem z tym obiektywem.Po włączeniu vr wydaje dziwnie dzwięki -stuka i zdjęcia są nie ostre , gdy wyłącze vr stukania nie ma .
Czy rozwiązał Pan problem i jak ? Moj obiektyw jest na gawarnacji , oddałam go do servisu nikona ale stwierdzili , że działa dobrze-co oczywiście jest kłamstwem .
Chciała bym się dowiedzieć co się dzieje , mi się wydaje , że to problem z taśmą w obiektywie .
Jeśli jest na gwarancji, to cisnąć serwis. Najlepiej nagrać film.