Zobacz pełną wersję : wyzwalacz radiowy - krótkie czasy
Cześć!
Używam aktualnie wyzwalaczy radiowych bowens pulsar oraz phottix tetra. Wszystko jest z nimi ok oprócz tego, że nie synchronizują się z czasami krótszymi niż 1/180, 1/250 a czasem ratowałoby mi to tyłek...
Czy ktoś może polecić chińszczyznę, która to potrafi?
nie zależy mi na TTL tylko na niskiej cenie i krótkich czasach.
z góry dzięki za pomoc!
pozdrawiam,
Michał
Cześć!
Używam aktualnie wyzwalaczy radiowych bowens pulsar oraz phottix tetra. Wszystko jest z nimi ok oprócz tego, że nie synchronizują się z czasami krótszymi niż 1/180, 1/250 a czasem ratowałoby mi to tyłek...
Czy ktoś może polecić chińszczyznę, która to potrafi?
nie zależy mi na TTL tylko na niskiej cenie i krótkich czasach.
z góry dzięki za pomoc!
pozdrawiam,
Michał
Aby działały krótkie czasy musi być TTL w wyzwalaczach.
Jak chodzi o wyzwalanie lamp studyjnych bez IGBT to:
YN-622N-TX jako nadajnik i YN-622N jako odbiorniki, bo "TX" ma możliwość opóźnienia wyzwolenia lampy, co jest ważne przy studyjnych
Phottix Odin
Pocket Wizard flexTT5
Tylko te maja możliwość opóźnienia wyzwolenia lamp. A przy lampach 300Ws czy nawet niektórych 60Ws jest to niezbędne aby nie było gradientu na zdjęciu (gasnącego światła).
Przy lampach IGBT gowolny wyzwalacz z TTL będzie dawał rady, więc dochodzą jeszcze:
Pixel King
Pixel King Pro.
jacek_wozniak
29-10-2014, 13:26
dokładniejszej i bardziej zwięzłej odpowiedzi nie znajdziesz :D
ja mam na zbycie kingi zwykłe nadajnik + odbiornik ale to zależy na jaki użytek tego potrzebujesz, bo jak widzisz opcji jest wiele...
Ja bym to jeszcze troszkę inaczej przedstawił. Z własnego doświadczenia wiem że dużo zależy od lamp studyjnych a dokładnie od czasu błysku. Lampy posiadające długi czas błysku zsynchronizują się z łatwością z krótkimi czasami.
Np.
1. Jinbei DPs - wystarczy komplet YN622N aby zsynchronizować lampę z aparatem przy czasie 1/8000s
2. Jinbei Discovery - podobnie jak powyżej
3 Jinbei MSN II - niestety mają zbyt krótki czas błysku. nie udało mnie się zsynchronizować
Nie mam doświadczenia z Pixelami, choć prawdopodobnie pojawią się u mnie na testy pod koniec tygodnia. Napiszę co i jak z powyższymi lampami.
Ja bym to jeszcze troszkę inaczej przedstawił. Z własnego doświadczenia wiem że dużo zależy od lamp studyjnych a dokładnie od czasu błysku. Lampy posiadające długi czas błysku zsynchronizują się z łatwością z krótkimi czasami.
Czas błysku zależy też od mocy lampy.
Quantuum R+300 daje wyraźny gradient przy R+600 gradient jest prawie niezauważalny - przy 1/8000 (sprawdzane na DX, na FX może być trochę inaczej).
MichalC.
07-11-2014, 22:14
pixel rook do 1/320 daje rade