Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Busko
Maj 2000
http://wpkx.pl/IMG008C%20Busko%20640.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG008C%20Busko.jpg)
(Kliknięcie - wielkość do oglądania, nieregulaminowa.)
Niezły gradient się zrobił z tych żaluzji...
Po ile paliwo w Busku? ;)
Fourteen years after? Who cares... ;)
No jasne, że niewielu zapewne... Minionego czasu na zdjęciu nie sposób zauważyć, teraz doczytuję "podtytuł"...
Ale czy wtedy, czy teraz - to niezmiennie droga w kierunku Tarnowa.
A tam...
Przypowieść autentyczna:
Lata pięćdziesiąte, internat kieleckiego "plastyka", współlokator mojego ojca, chłopak z zabitej dechami wioski jak większość, chwali się, że był w Tarnowie.
- No i co? No i jak tam jest? - pytają pozostali.
Ten, rozmarzonym głosem:
- W Tarnowie... Co bułek...!!!
Fourteen years after? Who cares... ;)
Nie było takich kapel - były Ten Years After i The Who :roll:
Only ten?
Znaczy kolejny za młody na Heroda. :D
Nikonozaur
30-10-2014, 23:36
Małe miasteczko - rodzaj więzienia, z którego dysponujący stałą przepustką nie dokąd pójść.
czy krajobraz to odpowiedni dzial do wrzucania tego rodzaju fot?
pytanie kieruje do admina
Dobre pytanie... Moze jakiś nowy dział i mniej jadu he he ?
wasilewk
02-11-2014, 10:34
Eee tam ! W tamtych latach trudno było znaleźć kawałek ulicy bez plakatu na temat PZPR i jego osiągnięć...
Dla mnie to zdjęcie to kategoria foto żartu. Piszę to "bez jadu".
Tu nie chodzi o jad,stare casy,zart czy cokolwiek innego ,nie oceniam tez zdjecia merytorycznie- niemniej uwazam,ze krajobraz nie jest odpowiednim dzialem dla tego rodzaju fot
Dla mnie to zdjęcie to kategoria foto żartu. Piszę to "bez jadu".
Chciałbym, ale jakoś nie mogę uwierzyć.
Jednak, skoro znów nie mogłeś się powstrzymać, aby skomentować moje zdjęcie, rozwiń i napisz, proszę, co takiego żartobliwego jest w sfotografowanym przez żaluzje odbiciu zachodzącego słońca?
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to fakt, że kamienie w zupie mlecznej są dużo bardziej ponure.
PS Może być w dalszym ciągu "bez jadu". ;)
Tobie bez jadu jednak się nie udało. Szkoda czasu na przepychanki z tobą.
Powiedziałbym, że w ogóle szkoda czasu na przepychanki. ;)
Z tym się zgodzę i możemy na tym poprzestać.
Dyskusja odbiega od tematu przewodniego mi chodzi o to ,ze admin jest nieobiektywny i jednym przenosi posty jako niezgodne z dzialem krajobraz do innego dzialu a innym nie
prosze o odpowiedz
Skoro naprawdę chcesz zadać pytanie adminowi, to może napisz do niego, zamiast pisać w moim wątku, czyli praktycznie do mnie? ;)
Poza tym Jarek czyli fomag nie zajmuje się takimi rzeczami, od tego są moderatorzy.
A przy okazji, to gdzie wg Ciebie powinno być to zdjęcie? W Architekturze?
niewiem ja nie jestem moderatorem:)
skoro moderator dba o klarownosc watkow i dzialow to on powinien zdecydowac,ja tylko wyrazilem swoja opinie i chcialem uzyskac odpowiedz
przykro mi ,ze na twoim watku ale nieznam innej mozliwosci kontaktu z moderatorem
pozdrawiam
I Ty to piszesz na poważnie, mając konto od ponad 3 lat, prawie 400 postów oraz listę moderatorów i link do regulaminu przed oczami? Bój się... admina! ;)
Co prawda nie jestem adminem, a jedynie zielonym ludkiem, ale śpieszę tłumaczyć… Zamieszczona fotografia jak najbardziej mieści się w definicji pejzażu -- jest to krajobraz miejski. A że zrobiony przez okno przysłonięte żaluzjami? Taka konwencja. :)
Dodam, że autor to fotograf doświadczony, który wrzuca swoje zdjęcia do wybranych działów nieprzypadkowo, a z rozwagą i premedytacją. Niekiedy bawiąc się zależnościami zdjęcie-tytuł-dział, chce uwypuklić differentia specifica zdjęcia. Co prawda kiedyś miał chwilowe problemy z istotą fotografii reportażowej/streetu, ale to już przeszłość. :p:mrgreen:
Trzecia rzecz… Są na forum fotografie, których niekiedy nie da się jednoznacznie skatalogować. Wtedy raczej zostawiamy je w działach macierzystych.
Bla, bla, bla...
Wojtku, dlaczego napisałeś "bla, bla, bla..." w moim wątku?
;)
Wojtku, dlaczego napisałeś "bla, bla, bla..." w moim wątku?
;)
Bo jest Najzieleńszy z zielonych ;)
Mam Was! :D
Skoro obaj możecie, to możecie też napisać coś o zdjęciu. Może być tylko podoba się/nie podoba się.
Bo jeśli chodzi o mnie, jest to jedno z moich ulubionych z tamtego okresu, podoba mi się niezmiennie i jestem z niego dumny.
Jednak okazuje się, że większość odbiorców kompletnie nie podziela mojego zachwytu. ;)
Nic się nie dzieje, puste ulice, słońce wschodzi a małe miasto jeszcze śpi.
Chyba tylko jeden fotograf nie śpi, ale nie wiadomo czy spać nie mógł, czy też czekał aby uwiecznić ten moment, czy też dopiero co wrócił z roboty/imprezy i przypadkiem wschodzące słońce zauważył...
To widzę.
Ze fotograf zacny to nie ulega watpliwosci, ale ja obstaje przy swoim, nie moze byc tak na forum zeby jednych fotki byly przesuwane do innych dzialow a drugim nie bo zacni i zasluzeni, powinna byc rownosc dla wszystkich:)
Proszę stosować spacje po znakach interpunkcyjnych. FHR
krokus66
06-11-2014, 14:36
Skoro obaj możecie, to możecie też napisać coś o zdjęciu. Może być tylko podoba się/nie podoba się.
Bo jeśli chodzi o mnie, jest to jedno z moich ulubionych z tamtego okresu, podoba mi się niezmiennie i jestem z niego dumny.
Jednak okazuje się, że większość odbiorców kompletnie nie podziela mojego zachwytu. ;)
Witaj Wojtku,
stwierdzenie "podoba się" lub "nie", nie jest w stanie wykazać uczuć, które człowiekiem miotają przy oglądaniu Twoich przemyślanych zdjęć. Świadomie piszę "przemyślanych", gdyż mam nieodparte wrażenie, iż cały czas czynisz powyższe w sposób świadomy i celowy.
Reasumując, Twoje zdjęcia zawsze mnie przede wszystkim intrygowały. Intrygowały jednak w płaszczyźnie zainteresowania Twą niewątpliwie nader zacną osobą.
jesli "kowalski" wrzuci fote odbiegajaca od dzialu,to wszyscy go schustacie i fota zostanie przeniesiona do innego dzialu.Nie moze byc tak,ze sa rowni i rowniejsi,uwazam ,ze zasady forum powinny byc takie same dla wszystkich uczestnikow forum niezaleznie od tego jaki poziom reprezentuja
Intrygowały jednak w płaszczyźnie zainteresowania Twą niewątpliwie nader zacną osobą.
Dziękuję!
Przestrzegam jednak przed pochopnym przeszacowywaniem mojej osoby, bo może się okazać, że jest ona tylko zakamuflowanym trollem i spamerem, i niczym ponadto... ;)
jesli "kowalski" wrzuci fote odbiegajaca od dzialu,to wszyscy go schustacie i fota zostanie przeniesiona do innego dzialu.Nie moze byc tak,ze sa rowni i rowniejsi,uwazam ,ze zasady forum powinny byc takie same dla wszystkich uczestnikow forum niezaleznie od tego jaki poziom reprezentuja
Nie ma co, konsekwentnie nakręcasz mi oglądalność. :D
ktos musi a chetnych na forum nie widac:)
Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem, więc się zacytuję i zaznaczę co najważniejsze:
Zamieszczona fotografia jak najbardziej mieści się w definicji pejzażu
Czyli dyskusję o przenoszeniu moglibyśmy zamknąć już na tym etapie.
Celowo dodałem jeszcze, że jeśli jednak fotografia nie do końca pasuje do danej kategorii, ale autor…
[…] wrzuca swoje zdjęcia do wybranych działów nieprzypadkowo, a z rozwagą i premedytacją.
… to również zmienia postać rzeczy i postrzeganie wątku zdjęciowego.
Kończąc, wspomniałem o trzecim przypadku:
Są na forum fotografie, których niekiedy nie da się jednoznacznie skatalogować. Wtedy raczej zostawiamy je w działach macierzystych.
Nie potrafię klarowniej wyjaśnić dyskutowanej kwestii. Nie wiem czy to problem z wąskim definiowaniem pojęcia pejzażu, czy brak chęci zrozumienia zagadnienia, ale sprawa moim zdaniem jest dość prosta. Nie chcę obrażać forumowych pejzażystów, jednak krajobraz, to nie tylko kamyczki w rozmemłanej wodzie czy ładny górski widoczek. Pejzaż, to całkiem pojemna dziedzina fotografii -- trzeba tylko poszerzyć horyzonty. ;)
Swider to ty nie zrozumiales. To ,ze wedlug Ciebie miesci sie w definjcji pejzazu to jest twoje subiektywne odczucie,nie jestes w tej kwestii wyrocznia,wedlug wielu ludzi z forum nie miesci sie jednak wiec niewiem skad uzurpowanie sobie prawa do decydowania za wszystkich forumowiczow.Jesli uwazasz ze sie miesci masz do tego prawo jak najbardziej ale mozesz napisac,ze wedlug Ciebie sie miesci a nie decydowac za wszystkich i wrzucac wszystkich do jednego kociolka.Idac tym tokiem rozumowania ,ze zdjecie nie dokonca pasuje do danej kategorii a autor z premedytacja je wrzuca do takiego a nie innego dzialu mozna wywnioskowac ,ze w zasadzie kazde zdjecie pasuje do dzialu ktory autor sobie umysli. Wielu ludziom przeniesiono zdjecia z kategorii krajobraz a skad moderator mogl wiedziec czy autor nie wrzucil tego zdjecia z premedytacja bo niewiadomo bylo do jakiej kategori je zakfalifikowac.Moze warto by bylo wykreowac nowa kategorie zdjec na forum jesi autor bylby niedokonca pewny gdzie wrzucic zdjecie to wrzuczlby wlasnie tam:)
wedlug wielu ludzi z forum
Jeju! Jątrzysz, bełkoczesz, marudzisz, bruzdzisz, psujesz. Piszesz w liczbie mnogiej a jesteś sam jeden. Proszę, skończ Waść, jest tyle mozliwości a Ty musisz jęczeć akurat u Woytka :(
Nikonozaur
07-11-2014, 18:38
adwokat sie znalazl
A czy mógłbyś napisać dlaczego to zdjęcie nie mieści się w "krajobrazie"?
Wedlug mnie to powinno byc umieszczone w dziale "reportaz" lub "architektura" lub "inne"nie ma tu kompletnie nic co by sie wiazalo z krajobrazem,Andzrzej nie dostrzegasz tego?
przeciez Ty jestes wiodacym jesli chodzi o krajobraz. Teraz ja odwroce pytanie,podaj prosze powody dla ,ktorych ta fota powinna byc umeiszczona w kategorii "krajobraz"
Nikonozaur
07-11-2014, 19:12
Wedlug mnie to powinno byc umieszczone w dziale "reportaz" lub "architektura" lub "inne"nie ma tu kompletnie nic co by sie wiazalo z krajobrazem,Andzrzej nie dostrzegasz tego?
Przykro mi, ale nie dostrzegam. To, że fotka trzepnięta jest zza żaluzji niczego nie zmienia, równie dobrze można mieć pretensje do zdjęć zrobionych zza np. filtra ND400. Napisałeś gdzie powinna byś umieszczona Wojtkowa fotka, w dalszym ciągu nie mówisz dlaczego.
Nie chodzi o to, ze strzelona zza zaluzji choc i to jest mankamentem, po prostu fota nie przedstawia nic co by sie wiazalo z krajobrazem. Ulice Buska znaki drogowe, szyldy sklepowe, reklamy to nie sa typowe elementy krajobrazu. Rownie dobrze mozna by zrobic przez dziurke od klucza i tez by byl krajobraz
Swider to ty nie zrozumiales. To ,ze wedlug Ciebie miesci sie w definjcji pejzazu to jest twoje subiektywne odczucie,nie jestes w tej kwestii wyrocznia,wedlug wielu ludzi z forum nie miesci sie jednak wiec niewiem skad uzurpowanie sobie prawa do decydowania za wszystkich forumowiczow.
Nie wg mnie, a wg ściśle określonej definicji. To nie jest moje subiektywne odczucie czy widzimisię tylko stwierdzenie faktu. Spierasz się ze mną bezsensownie, bo w tym sporze twierdzisz, że czarne jest białe. Jeszcze raz apeluję, nie zawężajmy pojęcia pejzażu do zdjęcia z wycieczki na Czerwone Wierchy albo Morskie Oko.
Idac tym tokiem rozumowania ,ze zdjecie nie dokonca pasuje do danej kategorii a autor z premedytacja je wrzuca do takiego a nie innego dzialu mozna wywnioskowac ,ze w zasadzie kazde zdjecie pasuje do dzialu ktory autor sobie umysli.
Wnioski wysnułeś fatalne. Naprawdę muszę tłumaczyć co znaczy świadomy fotograf z dorobkiem, a co żółtodziób? Czym jest zdjęcie wpisujące się w kategorię, choć może czasem niedosłownie czy nie do końca idealnie, a czym przypadkowo wrzucona fotka?
Ulice Buska znaki drogowe ,szyldy sklepowe,reklamy to nie sa typowe elementy krajobrazu.
Jak najbardziej są -- patrz weduta, o której widać nigdy nie słyszałeś.
Rownie dobrze mozna by zrobic przez dziurke od klucza i tez by byl krajobraz
Tak.
Wojtek, Hell and Demnation! Nie napisałeś, czy zdjęcie podoba Ci się, czy nie! ;P
Widze ,ze dalsza dyskusja nie ma sensu
Mnie się podoba, ale moje słowa za chwilę mogą wylądować w koszu, bo "podoba mi się" jest za krótkim komentarzem ;)
Widze ,ze dalsza dyskusja nie ma sensu
Masz rację. Nie ma.
Mnie się podoba, ale moje słowa za chwilę mogą wylądować w koszu, bo "podoba mi się" jest za krótkim komentarzem ;)
Tomku, zawsze pozostaje Ci "autoban" - takie moderatorskie seppuku... ;)
Dziękuję!
Wojtek, Hell and Demnation! Nie napisałeś, czy zdjęcie podoba Ci się, czy nie! ;P
Odpowiem dyplomatycznie, widziałem Twoje dużo lepsze. :p Na tym wrzuconym… gdyby pokazany fragment miasta zalewała złota fala światła poranka, w zestawieniu z jeszcze ciemnym pokojem biura -- byłoby cudownie -- to słoneczko odbijające się w oknie, jakoś tak… trochę za mało dla mnie. ;)
Dla mnie jest coś przykuwającego uwagę (wartego uwiecznienia i obejrzenia) w tej niewielkiej wysepce ciepła otoczonej zimnem zwykłego poranka.
Ps.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać - do Vienko:
- co do krajobrazu, jego definicji np. klik (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/fotografia-krajobrazowa)
- na Forum, inaczej niż na niektórych innych portalach, krajobraz miejski nie został zespolony z działem "architektura".
mcleod dziekuje ci, ze mi to wyjasniles bo do tej pory nie wiedzialem, jestes wielki i przyszlosc na forum przed toba wspaniala