Zobacz pełną wersję : Jakie UWA pod FF
Witam,
byłem zdecydowany na Fish - eye pod FF, ale jak zaczalem czytac ten dzial to zaczalem sie zastanawiac czy nie warto poszukac czegoś mniej specyficznego ale bardzo szerokiego (zalezy mi na przerysowanych postaciach z bliska). moje glowne zastosowanie to video, zdjecia koncertowe, wesela...
budzet 1000-1200. Jest cos za czym warto sie rozgladac, czy brac tego fisha?
To masz do wyboru:
Samyang 14/2.8 (rectalinearny)
Zenitar 16/2.8 (fisheye)
Fisheye samyanga pod FX dopiero wyjdzie
W tej cenie spokojnie powinieneś dostać Tokinę 17/3.5 jeśli znajdziesz ;)
17 wąsko troche.
14mm to najszersza opcja pod fx (nie liczac fisza) ?
Jest jeszcze szersza Sigma 12-24, ale już nie w tym budżecie.
1200 to i tak naciagniety budzet wiec niestety nie tym razem :)
14 to bardzo szeroko. w wielu rodzajach fotografii juz za szeroko i trzeba przycinać.
Niestety nie wiem jak to moze wygladac w praktyce bo najszersze co mam to 24mm pod ff i jest mi to stanowczo za wąsko czasami
no boki są już mocno rozciągnięte - takie UWA to dośc specyficzne szkło
dokładnie, poniżej 18-20mm robi się mega szeroko.
Podepnij i sprawdź lepiej coś z tego zakresu przed zakupem.
stanseba
29-10-2014, 10:53
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator
W tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114130 znajdziesz sample z samyanga 14mm. Szkło warte polecenia, ostre, tanie, manualne ostrzenie z nim nie straszne :)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/176852347/SIO_1797.jpg
zobacz co się dzieje z nozyczkami
stanseba
29-10-2014, 11:02
Praktycznie problem ostrzenia nie występuje;-) Nawet na 2.8 i ustawieniu na 3 metry, GO masz od 1.3 do nieskończoności.
nie praktycznie tylko teoretycznie
w nowych aparatach krążek rozproszenia jest tak mały, że skala głebi ostrości sie mocno zagęszcza
stanseba
29-10-2014, 11:10
No to praktycznie i dokładnie dla f 2.8 i ostrości na 4 metry, GO rozkłada się od 1.9 do nieskończoności.
zalezy mi na przerysowanych postaciach z bliska
No to praktycznie i dokładnie dla f 2.8 i ostrości na 4 metry, GO rozkłada się od 1.9 do nieskończoności.
Ale tu chodzi o zdecydowanie mniejsze odległości
to chyba wezme 14 zamiast fisha. bardziej uniwersalnie a jak podejde blisko do postaci to bedzie rownie przerysowane jak z fisha (no prawie)
bierz Sy14 - kolega bardzo dużo kręci tym filmów - dla mnie bomba.
Osobiście pozbyłem się 14 (miałem sigmę) bo była za szeroka (ja zajmuję się tylko foto). Fish jest zbyt specyficzny i wszystko będzie "dziwaczne". Dłuższe fragmenty byłyby męczące. Ja byłem bardzo zaskoczony jak pierwszy raz widziałem materiał z 14. środek prawie nie zniekształcony, a przy poruszającym się operatorze rogi zarąbiście dynamizowały sceny.
Jimbeam77
29-10-2014, 12:18
W tej cenie spokojnie powinieneś dostać Tokinę 17/3.5 jeśli znajdziesz ;)
Koledze chodzi o UWA, a 17mm to nie UWA.
BTW też używam Samiego 14mm i jest mega!!
a jaka jest definicja UWA kolego?
Jimbeam77
29-10-2014, 12:26
a jaka jest definicja UWA kolego?
wygląda na to że masz rację, dla FF UWA zaczyna się od <24 dla APS-C <15 (koledze chodziło o FF). Zwracam HONOR :-)
kurde, przekonaliscie mnie. jade do sklepu :)
kurde, przekonaliscie mnie. jade do sklepu :)
Kupiłem wczoraj ta najnowsza wersje. Kosmos
Kosmos w sensie? Napisz coś więcej.
dajcie se luzu - jest caly wielki watek o tym szkle - nie róbcie popeliny na forum bo potem znaleźć cokolwiek jest ciężko