Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw?
oliwiadro
27-10-2014, 15:34
Posiadam Nikona D5100 z KITem (18-55). Chciałabym w grudniu dokupić drugi obiektyw. Interesuje mnie fotografia makro, portrety i fotografia zwierząt. Od dłuższego czasu planowałam kupić 50mm f/1.8 + pierścienie pośrednie z automatyką, ale jakoś tak zaczęłam się rozglądać za czymś innym i znalazłam obiektyw nikona 40mm f/2.8 macro.
Który lepiej zakupić? Ja osobiście nie mam pojęcia, bardziej mnie przekonuje 50tka no bo to światło.. ;) Chociaż tak poza tym to chcę kupić w tym tygodniu Heliosa 44m4 (chcę spróbować z "analogowymi" obiektywami), więc może lepiej kupić jako kolejny obiektyw 40tkę? Co byście radzili? :)
Jak ma być do macro, to obiektyw macro będzie lepszy.
ppablo12345
27-10-2014, 15:38
Jeśli chodzi o makro, to i tak nie będziesz schodzić poniżej przesłony 8-11, bo głębia ostrości i tak jest bardzo mała, przy tak mocnym zbliżeniu obiektywu do obiektu. No chyba, że chcesz jeszcze 50tki używac do innych celów, w takim razie jak najbardziej.
Posiadam Nikona D5100 z KITem (18-55). Chciałabym w grudniu dokupić drugi obiektyw. Interesuje mnie fotografia makro, portrety i fotografia zwierząt. Od dłuższego czasu planowałam kupić 50mm f/1.8 + pierścienie pośrednie z automatyką, ale jakoś tak zaczęłam się rozglądać za czymś innym i znalazłam obiektyw nikona 40mm f/2.8 macro.
Który lepiej zakupić? Ja osobiście nie mam pojęcia, bardziej mnie przekonuje 50tka no bo to światło.. ;) Chociaż tak poza tym to chcę kupić w tym tygodniu Heliosa 44m4 (chcę spróbować z "analogowymi" obiektywami), więc może lepiej kupić jako kolejny obiektyw 40tkę? Co byście radzili? :)
Zależy czego to makro chcesz robić.
Micro-Nikkor 40/2.8 uzyskuje skalę 1:1 odległości <5 cm od obiektu, więc z żywymi owadami będzie ciężko, bo trzeba będzie prawie miażdżyć je aparatem.
oliwiadro
27-10-2014, 15:50
Zależy czego to makro chcesz robić.
Micro-Nikkor 40/2.8 uzyskuje skalę 1:1 odległości <5 cm od obiektu, więc z żywymi owadami będzie ciężko, bo trzeba będzie prawie miażdżyć je aparatem.
No właśnie chcę raczej krople, kwiaty itd., jeśli się bardzo wciągnę to zacznę odkładać na jakiś lepszy obiektyw, żebym mogła fotografować owady. A 40mm da się robić jakieś w miarę spoko portrety?
No właśnie chcę raczej krople, kwiaty itd., jeśli się bardzo wciągnę to zacznę odkładać na jakiś lepszy obiektyw, żebym mogła fotografować owady. A 40mm da się robić jakieś w miarę spoko portrety?
Dać się da, ale nie da Ci mocnego rozmycia tła.
oliwiadro
27-10-2014, 16:49
A może wie ktoś gdzie mogę znaleźć przykładowe zdjęcia portretowe z 40tki?
A może wie ktoś gdzie mogę znaleźć przykładowe zdjęcia portretowe z 40tki?
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13423&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3
oliwiadro
27-10-2014, 17:05
Dzięki! :)
I jeszcze jedno (głupie) pytanie, takie trochę nie na temat - co to znaczy że obiektyw m42 "posiada zablokowany bolec przysłony"?
mam 40 2,8 i może rzeczywiście czasem robal dostanie ze szkiełka :P ale do tysia nie znajdziesz nic lepszego do makro. Ma wiele wad, które są od razu dostrzegalne (w końcu szkiełko prosto z Chin) m.in. wolno ostrzy na AF i ogólnie czuć dziadostwo :) mimo tego bardzo lubię ten obiektyw ze względu na ostrość jaką oferuje i że nic nie waży. 35 i 50 1,8 mogą się schować. Jak chcesz jakiś portret to prześlij maila na priv
I jeszcze jedno (głupie) pytanie, takie trochę nie na temat - co to znaczy że obiektyw m42 "posiada zablokowany bolec przysłony"?
W nowszych M42 przysłona była sterowana poprzez wciskanie bolca wystającego z obiektywu. Jeżeli ten bolec nie jest wciśnięty, to przysłona jest maksymalnie otwarta. Aby sterował przysłoną za pomocą pierścienia z aparatem, który nie obsługuje tego rodzaju sterowania, bolec ten trzeba przyblokować.
ps. W Nikkorach jest dźwignia.
http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
oliwiadro
27-10-2014, 21:19
W nowszych M42 przysłona była sterowana poprzez wciskanie bolca wystającego z obiektywu. Jeżeli ten bolec nie jest wciśnięty, to przysłona jest maksymalnie otwarta. Aby sterował przysłoną za pomocą pierścienia z aparatem, który nie obsługuje tego rodzaju sterowania, bolec ten trzeba przyblokować.
Czyli że muszę mieć przyblokowany bolec aby móc zmieniać przysłonę, tak?
Dokładnie tak. Polecam sposób na krople zaschniętego kleju na końcu bolca bo łatwo go doprowadzić do stanu pierwotnego.
oliwiadro
04-11-2014, 19:52
W takim razie zakupię 40mm do makro, a teraz chciałabym jeszcze jakąś jasną stałkę (z mocowaniem M42) do 100zł - ktoś coś poleci?
adrianek32
05-11-2014, 02:16
ja bym na Twoim miejscu zamiast 40-stki dolozyl troche i kupil albo tamrona 60 albo nikkora 60 af-s (uzywane mozna kupic w okolicach 1000zl)
Tamron 60/2.0 będzie jednocześnie jasną stałką.
Jeśli jednak upierasz się przy M42, to za 100zł nie dostaniesz nic ciekawego.
Stare Heliosy 44 - dopiero od 44M-6 (z wadliwymi powłokami) lub 44M-7 można mówić o jakości optycznej.
Helios 77M-4 (50/1.8 ), to niestety koszt zazwyczaj >250zł, choć można "wyrwać" za 200zł.
Zenitar-M2 (nie M2s) - absolutna rzadkość, ale optycznie świetny obiektyw.
nie mylić też z Zenitar-M - czyli 77M-4 z nową nazwą i podanym światłem f/1.9 (77M-4 też miał rzeczywiste na poziomie f/1.9-2.0)
Rozumiem, że ten M42 chcesz używać do portretu? Pamiętaj, że nie będzie pomiaru światła. Nie wyostrzysz dalej niż na jakieś 2m (bez przeróbki obiektywu). Na matówce D5100 trudno będzie ręcznie wyostrzyć.
oliwiadro
05-11-2014, 09:58
ja bym na Twoim miejscu zamiast 40-stki dolozyl troche i kupil albo tamrona 60 albo nikkora 60 af-s (uzywane mozna kupic w okolicach 1000zl)
Niestety nie mam możliwości kupienia nic droższego od 40tki.
Upieram sie dalej przy m42, ale w takim razie nie kupuję na razie żadnego nowego szkła, poczekam aż przyjdzie przejściówka i poprobuje z tym heliosem którego mam (44m-4)
I mam jeszcze jedno pytanie, czym sie różnią pierścienie pośrednie z automatyką od tych zwykłych za 40zl? Poza tym te z automatyką są takie za 180zl i takie za 260... Które lepiej kupić?
Pierścienie kup najtańsze. Bez automatyki. Ona i tak nie działa w sumie a w makro sie nie przyda.
Zabawę m42 odradzam. Problematyczne sprawa na nikonie. Ja do tego np mam Olka.
I lepiej juz chyba N50mm series E do portretu tanio zakupić. Po prostu. Pierścienie tanie i makro masz od razu fajne.
Cenowo bez porównania...
Za resztę kasy lampe polecam.
Ja sobie cenię szkła m42. Popróbuj heliosa i ostrz na lv. Przymykaj go do 2,8;)
Ale ja lubię m42. Na olku zapinam. Bez przeróbek. Heliosa oczywiscie tez. I lubię go za bokeh. Ale na nikonie to porażka ...
oliwiadro
05-11-2014, 18:55
A czemu pierścienie te najtańsze bez automatyki?
A czemu pierścienie te najtańsze bez automatyki?
Automatyka = styki do Nikona, skoro zamierzasz używać M42, to po co Ci one ??
oliwiadro
06-11-2014, 11:43
Źle się wyraziłam, chodziło mi o pierścienie do obiektywu 40mm. Do 40tki kupić takie z automatyką?
A i jakie muszę mieć pierścienie pośrednie jeśli mam Nikona (cyfrowego) + heliosa? Muszą być pierścienie z gwintem m42 czy normalne? W jakiej kolejności to założyć? (body+pierścienie+przejściówka+helios?)
Trochę zamotałam z tymi pierścieniami ;)
Do M42 możesz użyć dowolnych pierścieni. Jeśli kupisz M42, to je wkręcasz między obiektyw a adapter. Jeśli pierścienioe z bagnetem F, to zakładasz między aparat a adapter.
Co do pierścieni i obiektywu 40mm, to raczej średni pomysł. Odległość od obiektu do soczewki będzie minimalna.
oliwiadro
06-11-2014, 13:19
Dzięki.
Jaką skalę odwzorowania uzyskami z pierścieniami (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-nikon-d5200-d5100-d80-i4760465708.html) i heliosem 44m4?
Trudno wyliczyć, bo nie podano grubości pierścieni. Ale będą to okolice 1:1
7mm + 14mm + 24mm = łącznie 45mm
http://www.flybacon.com/Cameras/Macro.aspx
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5
oliwiadro
06-11-2014, 19:09
Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli nie mam zablokowanego bolca przysłony to jaką ma wartość? Wydaje mi się że chyba f/2 bo taka jest najniższa?
Tak. W obiektywach M42 przysłona samoczynnie się otwiera (odwrotnie niż w bagnecie F).
Najlepszym rozwiązaniem są obiektywy z preselekcją przysłony.
oliwiadro
07-11-2014, 11:13
Przejściówka do Heliosa przyszła, dzisiaj wybrałam się na dwór trochę pofocić. Po zrzuceniu na komputer większość zdjęć jest nieostrych.. To wina obiektywu czy moja (bo jeszcze nie umiem dobrze ustawiać ostrości i muszę poćwiczyć)? Mogę wrzucić kilka zdjęć..
Mam jeszcze obiektyw (m42) 300mm (nie pamiętam jak się nazywał dokładnie). Czy mogę go podłączyć do nikona? Jest dość ciężki, boję się żeby niczego nie zepsuć / nie wyłamać.
Co to znaczy nieostrych?
1. Poruszone?
2. Nie trafione?
3. Mydlane?
Możesz podłączyć 300mm. Pewnie to Tair 300/4.5. Bardzo fajne szkło. Można je przerobić na bagnet F i będzie ostrzył na nieskończoność (bo przy tej ogniskowej, to raczej wymagane).
oliwiadro
07-11-2014, 11:42
Już to sprawdziłam na odwrotnym mocowaniu (tylko tak mogłam zmienić przysłonę, wciskałam bolec palcem), na f/2 mydli ale od f/2,8 w górę już jest ok. To normalne?
Jak mogę tymczasowo zablokować bolec przysłony? Nie chcę tego robić na stałe, bo to nie mój obiektyw.
Można je przerobić na bagnet F i będzie ostrzył na nieskończoność (bo przy tej ogniskowej, to raczej wymagane).
A jak przerobić na bagnet F? Po co przerabiać, nie wystarczy przejściówka?
To normalne. Najostrzej będzie w zakresie 4-5,6.
Bolec można zablokować, nakładając na niego kawałek rurki zrobionej z wkładu od długopisu. Ale trzeba odkręcić gwint.
Oczywiście, że lepiej przerobić, bo nie ma wtedy problemu z nieskończonością. Dużo rosyjskich obiektywów ma wymienne "dupki".
oliwiadro
07-11-2014, 11:56
Wiem że pytam o mnóstwo rzeczy niekoniecznie związanych z tematem "jaki obiektyw" ale bez sensu zakładać po kilka wątków :P
Może ktoś spotkał się z czymś takim: http://s1321.photobucket.com/user/MundkowaFerajna/media/dodatekm42_zpseee9faab.jpg.html i wie do czego służy? To jest tak jakby przybliżenie x2 do makro?
A jakbym na bolec po prostu dała kroplę kleju na gorąco? Bo to w sumie łatwo odkleić..
To jest po prostu telekonwerter. Zwiększa skalę 2x, bez zmiany odległości ostrzenia. Pkt 26 tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635)
Naklejając cokolwiek od zewnątrz, ryzykujesz oderwaniem się i zablokowaniem lustra lub migawki.
Posiadam. To telekonwerter x2, z helka 58 masz ogniskową 116mm ale tracisz niemal połowę światła czyli z 2f na prawie 4f. To do 300 fajna sprawa bo z 300mm masz 600 tylko że noc wtedy;)
Bolec zablokuj na ''kropelkę'' czyli zanurz końcówkę bolca w kleju, poczekaj aż zaschnie i wciśnij go. powinien tak zostać a żeby go doprowadzić do poprzedniego stanu to szczypcami wyciągnij polec i zdrap klej. Tylko uważaj żeby nie skleić go tak na stałe, czyli po zamoczeniu w kleju podłóż go czymś z dwóch stron i zostaw bolcem w dół żeby klej nie spłynął po nim.
oliwiadro
07-11-2014, 23:08
Mam jeszcze jedno pytanie (jak zwykle niezwiązane z wcześniejszymi postami).
Czy jest duża różnica między Nikkorem 55-200 a Tamronem 55-200? Który lepiej kupić do fotografii zwierząt w ruchu? (chodzi o zdjęcia w takim stylu: http://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/ ; http://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/) A może Tamron 70-300?
Archibald6803
07-11-2014, 23:26
Mam jeszcze jedno pytanie (jak zwykle niezwiązane z wcześniejszymi postami).
Czy jest duża różnica między Nikkorem 55-200 a Tamronem 55-200? Który lepiej kupić do fotografii zwierząt w ruchu? (chodzi o zdjęcia w takim stylu: http://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/ ; http://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/) A może Tamron 70-300?
Jak już wypierać z tych 3 --> to tylko T 70-300 VC
Przy zdjęciach jakie pokazujesz bardzo ważną rolę ( jak nie kluczową wręcz ) odgrywa pucha.
Mając d5100 możesz sobie nie poradzić tak łatwo z takimi scenami ....... Tamron da radę.
oliwiadro
07-11-2014, 23:38
Jak już wypierać z tych 3 --> to tylko T 70-300 VC
Przy zdjęciach jakie pokazujesz bardzo ważną rolę ( jak nie kluczową wręcz ) odgrywa pucha.
Mając d5100 możesz sobie nie poradzić tak łatwo z takimi scenami ....... Tamron da radę.
Tzn takie zdjęcia to bardziej amatorsko, po prostu interesuję sie rownież psami i jeżdzę na rożne zawody "psie", gdzie czworonogi łapią w powietrzu talerzyki albo skaczą przez przeszkody i żal by było nie zrobić trochę zdjęć, a stałką 40mm albo manualnym heliosem to tak "trochę" ciężko :P
Jest jeszcze Nikkor 55-300VR.
Don_Sulco
07-11-2014, 23:44
Wybór jest oczywisty - N200/4...