PDA

Zobacz pełną wersję : Cokin

Fejton
26-10-2014, 15:05
Witam, zbieram się do zdjęć z dłuższym czasem naświetlania. Głównie chodzi mi o jeziora, rzeki ale też centrum miasta, ładnie oświetlona główna ulica. W związku z tym noszę się z zamiarem zakupu filtrów szarych bo zdjęcia mam zamiar robić w środku dnia. Używam bezlusterkowca Smasunga NX300 z kitowym obiektywem i chciałbym dokupić do niego zestaw Cokin.

Czy ktoś z Was może podrzucić jakieś stosunkowo tanie rozwiązanie mojego problemu z długim czasem ?

Myślałem o takim zestawie: http://eltec.pl/AKCESORIA-FOTOGRAFICZNE1/COKIN/ZESTAW-COKIN-14w1-na-DOWOLNA-SREDNICE-az-10-filtrow--PUDELKO.html
lub http://allegro.pl/zestaw-19-w-1-cokin-p-8-filtrow-9-pierscieni-i4701406565.html
Warte to tych pieniędzy ?

maniak666
26-10-2014, 15:16
W temacie filtrow tanie rozwiązania generalnie się nie sprawdzają. Tutaj cena całego zestawu jest niższa aniżeli jeden porządny filtr. Czy warto? Poza tym mówisz o dłuższych czasach naswietlania. Nic co jest w tych zestawach nie pozwoli Ci znacząco wydłużyć czasu ekspozycji. Pomijając zafarby, których w przypadku tych wynalazow nie usuniesz w postprocesie.

pysson
26-10-2014, 16:01
Czy ktoś z Was może podrzucić jakieś stosunkowo tanie rozwiązanie mojego problemu z długim czasem ?

Nakręcany filtr szary.

GonzoG
26-10-2014, 16:15
Już teraz powiem, że wszystkie te filtry, no może poza połówkowym niebieskim i pomarańczowym, wyrzucisz do śmieci.
ND to są one tylko z nazwy, bo nawet na zdjęciach widać, że te filtry nie mają nic wspólnego z szarością.

Jak chcesz filtry szare płytkowe, to są tylko 2 firmy: Lee i HiTech. Nic innego się nie nadaje do użytku.

Fejton
27-10-2014, 12:45
To może inaczej, czy HMC 58mm HOYA ND8 jestem w stanie uzyskać efekt pozbycia się ludzi z ruchliwej ulicy, czy potrzeba na to zdecydowanie większej wartości przy ND ? Oczywiście chodzi mi o umiarkowanie słoneczny dzień.

sufenta
27-10-2014, 13:12
zeby sie pozbyc ludzi wystarczy, powiedzmy 30 zdjec, ps i ulica bedzie bezludna. p.s. napisalem 30, ale tak do konca to nie wiem- 5-7 zdjec potrzeba, zeby sie w kosciele lub muzeum luzniej zrobilo.

GonzoG
27-10-2014, 14:03
To może inaczej, czy HMC 58mm HOYA ND8 jestem w stanie uzyskać efekt pozbycia się ludzi z ruchliwej ulicy, czy potrzeba na to zdecydowanie większej wartości przy ND ? Oczywiście chodzi mi o umiarkowanie słoneczny dzień.

To zależy od tego co rozumiesz przez "umiarkowanie słoneczny dzień" i ile tego słońca będzie bezpośrednio na ulicy.
Aby pozbyć się normalnie poruszających ludzi wystarczą 2-3 sekundy naświetlania. Przy spokojnie spacerujących ludziach może być potrzebne nawet do 10s.
A jaki jest potrzebny ND - bardzo łatwo wyliczyć - zobacz jaki masz czas bez filtra i następnie policz ile potrzebujesz aby uzyskać aby odpowiednio długi czas. (ND8 to 3 EV czyli 8x dłuższy czas)

jaś
27-10-2014, 14:09

raczej nie.

pysson
28-10-2014, 10:06

Policz sobie sam :)
Jakie masz parametry ekspozycji bez filtra?
O ile wydłużysz ekspozycję używając ND8?
Powinieneś uzyskać 30 sekund lub więcej.
ND8 wystarczy?

http://www.fotopolis.pl/n/19763/foto-porady-szkoly-perfekcyjnej-fotografii-na-fotopolispl-czesc-3-filtr-szary/

Mając 2-3 filtry ND przyzwoitej jakości (Hoya, Marumi są przyzwoitej jakości wg mnie) możesz je łączyć np. ND4+ND8, ale uważaj na winietowanie, poszukaj wersji "slim".

Wracając do Twojego pierwszego posta - do fotografowania wody przyda Ci się filtr polaryzacyjny, niezastąpiony w słoneczny dzień. Możesz go również używać z ND.
Na forum jest sporo o filtrach, ale tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75

Pozdrawiam
pysson

Jarkod
28-10-2014, 12:38
zeby sie pozbyc ludzi wystarczy, powiedzmy 30 zdjec, ps i ulica bedzie bezludna.

Zapomniałeś o statywie...

sufenta
28-10-2014, 14:18
Zapomniałeś o statywie...

racja: "wystarczy 30 zdjec na statywie zrobionych" ;-)

Fejton
28-10-2014, 21:58
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Już mniej więcej wiem o co chodzi.

jaś
28-10-2014, 23:46
Mając 2-3 filtry ND przyzwoitej jakości (Hoya, Marumi są przyzwoitej jakości wg mnie) możesz je łączyć np. ND4+ND8, ale uważaj na winietowanie, poszukaj wersji "slim".

ale nie idź tą drogą - większe zafarby, słabsza jakość - nd kupuje się raz a dobrze, a przy fi 58mm jest tanio więc można brać dobre.

Archibald6803
29-10-2014, 09:51
ND 3,0 powinien załatwić sprawę. Polecam Heliopana.