Zobacz pełną wersję : Usunięcie fragmentu filmu z YT , a prawo do wizerunku
Witam
Ostatnio na moim koncie YouTube znalazłem ostrzeżenie że zamieściłem fragment reportażu turbo kamera z tv turbo tvn łamiąc prawa autorskie . Plik usunięto ( olać to ) , ale w tym fragmencie byłem sfilmowany wykonując konkretne czynności związane z treścią programu . Gdzieś wyczytałem że tvn turbo powinno mieć moją zgodę na udostępnienie mojego wizerunku ustnie a najlepiej pisemnie , skoro oni mnie straszą to ja też mogę z nimi chyba pograć ?
"Strona wnosząca roszczenieTVN S.A.
Adres e-mail strony wnoszącej roszczenie "
[email protected]"
Reprezentatywna lista dzieł, do których prawa zostały przypuszczalnie naruszone TVN Turbo, TVN S.A."
Jeśli można Ciebie jednoznacznie i bez problemów zidentyfikować na tym nagraniu, to muszą mieć zgodę, choć są wyjątki:
1. nie stanowisz znaczącego dla materiału elementu - np. jesteś jedną z wielu osób
2. jesteś osobą powszechnie znaną
3. jesteś funkcjonariuszem publicznym i wykonujesz swoje obowiązki.
i jeszcze kilka, ale nie pamiętam ich.
W jakim charakterze tam byłeś? Jeśli jak piszesz, wykonywałeś "pewne czynności związane z treścią programu", to z pewnością wiedziałeś, że jesteś filmowany, przez kogo i w jakim celu. Może wykonując "czynności" nawet nieco pozowałeś, żeby dobrze wypaść w tv :)
Na dodatek celem Twojej publikacji na yt raczej nie było napiętnowanie telewizji, że zamieściła wizerunek bez Twojej zgody, tylko pewnie chciałeś się pochwalić obecnością w programie, tym samym potwierdzając, że się na to zgodziłeś, a nawet byłeś z tego zadowolony :)
Witam
Ostatnio na moim koncie YouTube znalazłem ostrzeżenie że zamieściłem fragment reportażu turbo kamera z tv turbo tvn łamiąc prawa autorskie . Plik usunięto ( olać to ) , ale w tym fragmencie byłem sfilmowany wykonując konkretne czynności związane z treścią programu . Gdzieś wyczytałem że tvn turbo powinno mieć moją zgodę na udostępnienie mojego wizerunku ustnie a najlepiej pisemnie , skoro oni mnie straszą to ja też mogę z nimi chyba pograć ?
"Strona wnosząca roszczenieTVN S.A.
Adres e-mail strony wnoszącej roszczenie "
[email protected]"
Reprezentatywna lista dzieł, do których prawa zostały przypuszczalnie naruszone TVN Turbo, TVN S.A."
A jak chcesz z nimi pograć? O co? Że dopóki TVN nie wniósł roszczeń o materiał zamieszczony na YT, to nie przeszkadzało Ci, że Twój wizerunek został wykorzystany?
Co odpowiesz , gdy pełnomocnik TVN postawi takie pytanie, lub inne dlaczego wcześniej ujawnieniu nie zgłaszałeś roszczenia tylko dopiero teraz i w takich okolicznościach. ;)
Jestem widoczny i rozpoznawalny w 100% w danym materiale , nie jestem funkcjonariuszem ani osobą znaną publicznie .
Pożyczyłem lawetę i zabierałem popsuty przez "serwis" samochód brata , i w trakcie ładowania go na lawetę filmowali mnie i zamieścili komentarz że tak serwis oddaje samochody po naprawie klientom :) .
Chodzi o to żebym miał argumenty w razie ostrej gry z tamtej strony , co myślę że nie nastąpi .
tylko pewnie chciałeś się pochwalić obecnością w programie
dobre :)
Że dopóki TVN nie wniósł roszczeń o materiał zamieszczony na YT, to nie przeszkadzało Ci, że Twój wizerunek został wykorzystany?
Co odpowiesz , gdy pełnomocnik TVN postawi takie pytanie, lub inne dlaczego wcześniej ujawnieniu nie zgłaszałeś roszczenia tylko dopiero teraz i w takich okolicznościach. ;)
Jak zada takie pytanie to skieruję go do mojego prawnika . :-)
Skończmy temat bo wyjdzie że powinni mnie na sybir zesłać :-)
A jak chcesz z nimi pograć? O co? Że dopóki TVN nie wniósł roszczeń o materiał zamieszczony na YT, to nie przeszkadzało Ci, że Twój wizerunek został wykorzystany?
Nie ma znaczenia kiedy zgłosi się roszczenia.
Nie ma znaczenia kiedy zgłosi się roszczenia.
Oczywiście, że nie ma, ale wpływ na wiele innych rzeczy w sprawie.
A reszta zależy od tego, kto jest lepszy w odwracaniu kota ogonem.