Zobacz pełną wersję : Nowy N 24-70 zacina sie zoom :-(
Wczoraj kupiłem nówkę sztukę N24-70, robię sobie właśnie imprezę, i czuję, że zaczyna zacinać/zacierać się pierścień zooma w okolicach 24-35mm. Do tego stopnia, że pierścień ząbkuje, idzie z oporem, nie idzie płynnie. Objaw ustępuje jak szkło jest mordą w dół. Co to może być, bo nie da się pracować ? Oczywiście żadnego uderzenia, ani nic w tym stylu nie było, dopiero co wyciągnięty z pudła. To chyba ta legendarna jakość Nikona tak się objawia... Oddam go w trzy diabły, choć ostrość i kolory kiler !!!
--
nelson
Ok, już znalazłem odpowiedni wątek. Czyli to jednak zasługa wysokiej jakości tego produktu. Boże, jak można za tyle pieniędzy sprzedawać takie dziadostwo... Odpadająca płytka, brak smarowania, jakieś tulejki teflonowe, co to do cholery ma znaczyć !? To nie jest sigma za 700 zł...
--
nelson
Skoro nowy, to oddaj do sklepu i weź inny.
wasilewk
26-10-2014, 17:12
... Boże, jak można za tyle pieniędzy sprzedawać takie dziadostwo... Odpadająca płytka, brak smarowania, jakieś tulejki teflonowe, co to do cholery ma znaczyć !? To nie jest sigma za 700 zł...
--
nelson
A ja mam taki sam obiektyw i pracuje bezbłędnie już trzeci rok !
Czyli, co:
- ja mam szczęście, że trafiłem na bezbłędny obiektyw, bo większość to buble,
- Ty masz szczęście (zezowate), że trafiłeś na bubel, bo większość to idealne obiektywy.
Może na spokojnie dojdziemy do konsensusu ?
Pzdr.
To mimo wszystko jest najlepszy reporterski obiektyw. Miewa usterki, ale łatwe do naprawienia.
Hamarama
26-10-2014, 21:47
Jak się zacina po kupnie to nie oddawaj do sklepu. Ciesz się, że się rozpierniczył na gwarancji. Oddaj do Nikona i jak go naprawią to już raczej nie powinien się spierniczyć. Ja miałem farta i mój się przyciął kilka dni przed końcem gwarancji. Wysłałem i do dzisiaj śmiga aż miło.
Najgorzej mają ci, co im pada po gwarancji. Naprawa tego szkła boli finansowo.
Wymienię na inny egzemplarz w sklepie, może następny będzie ok. Najbardziej to się boję oddawania sprzętu do serwisu, dużo można tu
poczytać w jakim stanie sprzęt stamtąd wraca.
Coś ostatnio nie mam szczęścia do sprzętu nikona :-/
Oddałem jednak ten obiektyw i od dzisiaj cieszę się Tamronem 24-70 2.8 VC :-)
Mam nadzieję, że tutaj nie będzie już żadnych problemów :-)
nikoniarz
12-11-2014, 22:43
Oddałem jednak ten obiektyw i od dzisiaj cieszę się Tamronem 24-70 2.8 VC :-)
Mam nadzieję, że tutaj nie będzie już żadnych problemów :-)
Jak porównanie do N24-70? Szczególnie w kwestii szybkości i celności...
Dzisiaj tylko przetestowałem pod kątem ew. "mydła", jutro sprawdzę szybkość af i celność. Ale tak na pierwszy rzut oka
jest wolniejszy trochę, może tak z 10-15%, trudno to oszacować. Jakąś tam drobną korektę af też chyba trzeba wprowadzić,
ale to tylko w d610, bo w d700 jest oczywiście w punkt.