Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 i problem z AF.
Witam,
Otóż, mam pewien problem. A mianowicie przy automatycznym ustawianiu ostrości, spróbuję opisać to jak najprościej.
Gdy przybliżam na jakiś obiekt i jest on zamazany, przyciskam spust migawki do połowy i w tym momencie, ostrość nie chce się ustawić. Na manualnym nie mam problemu. Jest to wina body czy obiektywu? Co zrobić?
Obiektyw: Nikkor 18-105
Jest jeszcze pewna kwestia, przy nagrywaniu filmów, także muszę ustawiać ostrość ręcznie.. I co zrobić żeby przy odtwarzaniu filmów nie słychać było pracy obiektywu?
Pozdrawiam.
nikoniarz
25-10-2014, 15:04
Przełącznik na obiektywie masz w pozycji A?
nikoniarz
25-10-2014, 15:07
Zobacz czy w menu aparatu nie masz ustawionego autofocusa na MF.
Nie mam! Przecież napisałam, że MF działa bez zarzutu, ale AF szwankuje. ;)
nikoniarz
25-10-2014, 15:12
Nie unoś się bo Ci żyłka pęknie ;) Silnik w obiektywie w ogóle kręci? Próbuje coś ruszyć czy nic?
Jest tak, że gdy właśnie próbuję ustawić ostrość, to słyszę prace silnika, przy zbliżeniu ucha do obiektywu. :)
nikoniarz
25-10-2014, 15:17
Może już silnik szwankuje... Albo próbujesz ostrzyć poniżej minimalnej odległości ostrzenia dla tego szkła.
Co do odgłosu silnika- albo kupić zewnętrzny mikrofon, albo ostrzyć ręcznie.
Przemek-83
25-10-2014, 15:21
Witam,
Otóż, mam pewien problem. A mianowicie przy automatycznym ustawianiu ostrości, spróbuję opisać to jak najprościej.
Gdy przybliżam na jakiś obiekt i jest on zamazany, przyciskam spust migawki do połowy i w tym momencie, ostrość nie chce się ustawić. Na manualnym nie mam problemu. Jest to wina body czy obiektywu? Co zrobić?
Jest jeszcze pewna kwestia, przy nagrywaniu filmów, także muszę ustawiać ostrość ręcznie.. I co zrobić żeby przy odtwarzaniu filmów nie słychać było pracy obiektywu?
Pozdrawiam.
A gdy nie przybliżasz?
Gdy nie przybliżam, też sie nie chce ustawić ostrość.
Qyeal, może na początek spróbuj zrobić zielony reset-. Przytrzymaj parę sekund przyciski z zielonymi kropkami aż aparat się zresetuje.
Najprościej podłączyć obiektyw do innego body, żeby sprawdzić co nawala.
Zresetować aparat, bo może ktoś np. podpiął AF-ON pod AE-L?
Robiłam reset, ale nie mam drugiego obiektywu/body ;/
Witam,
Pozdrawiam.
A tak się z ciekawości zapytam... jest to nowy czy używany?? i czy body nowe/używane?? i czy to się stało tak nagle??
madebyzosiek
25-10-2014, 21:27
Napisane na początku wątku 18-105 ;-)
Może za mała odległość? Nie ostrzy tez na to co jest daleko?
Nie ostrzy, jak jestem dajmy na to w odległości 2 m od obiektu i przybliżam na ten obiekt, naciskam spust do połowy i nic.
Aparat jest nowy, mam go od paru lat, i to dzieje się od pewnego czasu, może kilka miesięcy.
Ja myślę, że to obiektyw nawala, ale nie wiem, czy da się go jakoś naprawić, może wyczyścić? Wydaje mi się, że nie opłaca się dawać do naprawy.
nikoniarz
25-10-2014, 22:24
.
Aparat jest nowy, mam go od paru lat
Zdecyduj w końcu- nowy czy paroletni?
Przepraszam, chodziło mi o to, że aparat był nowy nie używany, gdy go kupiłam.. ;)