PDA

Zobacz pełną wersję : bezprzewodowe wyzwolenie lampy sb910

pawcio0404
24-10-2014, 21:49
Witam Was serdecznie

mam do Was pytanie a mianowicie jakim najlepszym sposobem będzie wyzwalanie bezprzewodowe lampy SB910 z nikonem d610.

można wyzwolić lampę bezprzewodowo przez system CLS (przez podczerwień wbudowanej lampy wyzwalam bezprzewodową)

zależy mi moi drodzy na podaniu dokładnie modeli połączeń. Zależy mi na dobrej jakości ale nie obrzydliwe drogiego rozwiązania.

prosiłbym o opinie np: Nikon SG-3IR czy w ogóle warto się w to bawić czy lepiej dołożyć do YN-622N-TX + YN-622N ? czy macie do polecienia jakąś inną alternatywę ? :)

z góry dziekuję za cenne rady pozdrawiam
(zalezy mi na wyzwalaniu jednej lampy - póki co nie będzie mi więcej potrzebne :)

GonzoG
25-10-2014, 02:03
Jak ma być tanio, to tylko wbudowana, a ten SG-3IR, to tylko kawałek plastiku, który przyda się jedynie gdy będziesz świecił na coś co mocno odbija światło. W przeciwnym wypadku nie ma sensu.
Wbudowana lampa ma następujące ograniczenia:
1. zasięg
2. kierunek padania światła - niestety w plenerze będziesz musiał błyskać bezpośrednio w fotocelę lampy zdalnej, więc odpada ustawienie lampy z boku, czy z tyłu, musi być przed tobą.
3. jakiekolwiek przesłonięcie lampy zdalnej może (i często tak jest) spowodować, że się nie wyzwoli

Jak ma być pewnie:
Pixel King Pro,
Phottix Odin, Odin II,
Pocket Wizard FlexTT5 + Zone AC3
Pixel King Pro, to najtańsze mało zawodne rozwiązanie pozwalające na sterowanie mocą lamp zdalnych, ale z dość uciążliwym sterowaniem i pewnymi ograniczeniami TTL.
PocketWizard to najpewniejszy i dający najszybsze sterowanie, ale też wg. mnie przesadnie drogi.

Jak ma być taniej i pewniej od CLS:
YN-622N-TX / YN-622N - niestety nadal zgłaszane różne problemy.

Porównanie PK Pro i YN-622N jest tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247144

pawcio0404
25-10-2014, 22:54
dziękuję bardzo za kompletną odpowiedź :)
muszę teraz zliczyć wszystkie za i przeciw i dokonać zakupu :)

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję