Zobacz pełną wersję : DxO Optics Pro 8
Za darmo tutaj:
http://www.dxo.com/intl/dphotographer
Pozdrawiam,
pawl_s
Jacek z Nikonem też
25-10-2014, 13:34
dzięki!
lodzermensch
25-10-2014, 13:59
Wielkie dzięki!
spiritus
27-10-2014, 20:05
Też dzisiaj na to trafiłem na dobrychprogramach. Ktoś potrafi porównać DxO z LR?
Z jednej stro LR po trochę znam ale DxO jest obecnie darmowy. Który lepszy? Czy na DxO osiągnę to co na LR?
Jacek z Nikonem też
27-10-2014, 22:00
Ktoś potrafi porównać DxO z LR?
Podejrzewam, że każdy, komu chciało się odpalić wersje próbne tych programów.
DXO i CaptureOne chwalą się "lepszą jakością obrazu" niż LR, niestety nie jestem w stanie tego zobaczyć.
Jeśli zamierzasz korzystać tylko z jednej aplikacji do obróbki zdjęć, to DXO ma bardzo ubogą funkcjonalność, moduł "develop" w LR wydaje się bardziej rozbudowany.
Poszukaj w sieci, gdzieś widziałem, ale starszą wersję. Ja ściągnąłem, bo też szukam programu do nowszej puszki, którą może kupię kiedyś ;) próbuję też z rawtherapee, ale jakoś do mnie nie przemawia, ale jest darmowy, więc duży plusik.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
O na przykład tutaj jest porównanie:
http://www.dpreview.com/articles/8219582047/raw-converter-showdown-capture-one-pro-7-dxo-optics-pro-8-and-lightroom-4
Nie mogę tego zainstalować na Win7? Podczas próby instalacji jest komunikat iż program nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32. Co robić? Jakieś pomysły?
spiritus
28-10-2014, 19:16
O na przykład tutaj jest porównanie:
http://www.dpreview.com/articles/8219582047/raw-converter-showdown-capture-one-pro-7-dxo-optics-pro-8-and-lightroom-4
Ok
Dzięki wielkie ;)
Nie mogę tego zainstalować na Win7? Podczas próby instalacji jest komunikat iż program nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32. Co robić? Jakieś pomysły?
Pobrałem drugi raz i jest ok. Może komuś się przyda info.
Miałem tak samo na 32b, pobrałem drugi raz i jest ok. Na 64b bez żadnych problemów ;)
kakikow1
28-10-2014, 19:32
czy komercyjnie można go używać ;)
Takie info podali na shareware on sale:
Terms and Conditions
This is a 2-computer lifetime license, for home and business use
No free updates; if you update the program, you may lose it. If you want free updates, get DxO Optics Pro 9 Elite with free updates.
No free tech support. If you want free tech support, get DxO Optics Pro 9 Elite with free updates.
Can be installed or re-installed whenever you want, as long as you get your license key and download the installer before this offer has ended
May not be resold
No refunds and exchanges; if you are having trouble activating or registering, please ask for help
Technical Details
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
kakikow1
28-10-2014, 19:46
to czyli jak wyjdzie 10 to nie będzie można zrobić upgrade
Interesujące jest dla mnie przede wszystkim jedno, czy ta darmowa wersja jest wolna od znanych oprogramowaniu DxO upierdliwości, czy może jednak niekoniecznie (?). :)
Tzn? Z tego co się orientuję to ta darmowa wersja jest zwykłą wersją, ale za darmo. Wiec wszystko złe z wersji nie darmowej będzie i tu.
to czyli jak wyjdzie 10 to nie będzie można zrobić upgrade
Nie, ale może dadzą 9 za darmo :)
Tzn? ...
DxO stosowała zabezpieczenie antypirackie o nazwie PACE Iterlok (ILOK): https://www.paceap.com/ , które jest de facto nieusuwalnym rootkitem.
Było już o tym, ale warto przypominać.
A to nie wiem.
Jacek z Nikonem też
28-10-2014, 22:58
urban legend żyjąca tylko na tym forum (google i okazuje się, że sprawa była poruszana w innych miejscach siedem lat temu)
urban legend żyjąca tylko na tym forum (google i okazuje się, że sprawa była poruszana w innych miejscach siedem lat temu)
Nie chcę ograniczać się tylko do określenia że mówisz głupstwa, bo dla każdego rozsądnego człeka jest to aż nadto widoczne.
I nie jest to żadna legenda, tylko rzeczywisty syf, z którym osobiście walczyłem na swojej maszynie, i który już wówczas, kiedy wspomniany iLOK był w dopiero w pierwszej odsłonie, był tylko pozornie usuwalny i potrafił zagnieżdżać się nawet w BIOS-ach maszyn, na których egzystował.
Teraz mamy już iLOK-a 2, który diabli wiedzą co robi i gdzie się zagnieżdża, bo dobrze napisane rootkity, ewoluują i są praktycznie nie do wykrycia, więc tym samym i nie do usunięcia.
Tylko na tym forum walczyło z tym szajsem kilka osób i raczej źle wspominają te doświadczenia.
A swoją drogą, to chyba dobrze, że nasze forum ma swój wkład w ujawnianiu brzydkich praktyk producentów oprogramowania, czy jak sądzisz?
Kolega Johanan ma rację. Używałem DXO 8 i 9 (wersja PRO) ale przez ILOKAâa dałem sobie spokój z tym programem. Szkoda wydanej kasy. Bez reinstalacji systemu nie usuniesz tego szkodnika. Pozdrawiam
Jest aż tak źle i lepiej się tego pozbyć?
Jacek z Nikonem też
29-10-2014, 18:04
Nie chodzi mi o to, że nigdy nie stosowali takich praktyk, tylko, że wszystkie aktualne informacje na ten temat pochodzą z tego forum, a w innych miejscach pisano o tym wiele lat temu. Po prostu podlinkujcie jakieś info o tym, że dotyczy to również wersji 8. Ewentualnie jak to wykryć (wersję 8 zainstalowałem).
Nie chodzi mi o to, że nigdy nie stosowali takich praktyk, tylko, że wszystkie aktualne informacje na ten temat pochodzą z tego forum, a w innych miejscach pisano o tym wiele lat temu. Po prostu podlinkujcie jakieś info o tym, że dotyczy to również wersji 8. Ewentualnie jak to wykryć (wersję 8 zainstalowałem).
Jeżeli DxO ma z Pace podpisany kontrakt na zabezpieczanie ich oprogramowania, to nie sądzę by tak łatwo sobie to odpuścili.
A wykryć będzie trudno, szczególnie teraz, jako że nauczeni doświadczeniem z pierwszą odsłoną, wersja druga iLOk-a (czytaj: groźnego rootkita), działa już zupełnie inaczej (czytaj: bardziej inteligentnie).
Nawet siedem lat temu, info o Pace interLok traktowano dosyć pobłażliwie, wystarczy sięgnąć do wątków na ten temat, choćby z tego forum.
Sam sądziłem, że ten szajs jest usuwalny, co okazało się kompletną nieprawdą.
Jacek z Nikonem też
29-10-2014, 18:25
Więc wyjaśnij dlaczego nigdzie poza tym forum się o tym nie pisze. Ja zrozumiałem tyle, że kiedyś coś takiego zrobili a potem się z tego wycofali i dlatego na świecie sprawa ucichła.
Więc wyjaśnij dlaczego nigdzie poza tym forum się o tym nie pisze. Ja zrozumiałem tyle, że kiedyś coś takiego zrobili a potem się z tego wycofali i dlatego na świecie sprawa ucichła.
A ja zrozumiałem to odrobinkę inaczej, a mianowicie że obecnie Pace stosuje w oprogramowaniu DxO inne mechanizmy, które o wiele trudniej jest wykryć i dlatego sprawa ucichła.
Gdyby już w rzeczonym 2007 roku DxO uderzyła się w piersi i wypowiedziała formułę "mea culpa", to bym im uwierzył (może), a tak to mam ich za krętaczy.
A ten niby rootkit to co robi? Sprawdza na jakie strony wchodzimy jak każda dzisiejsza przeglądarka czy sprawdza legalność programu czy wykrada hasła do banku internetowego? Nie popadajmy w paranoje. Podczas instalacji padało jakieś pytanie, na które wystarczy odpowiedzieć "nie".
Witam.
Również jestem niezmiernie ciekawy co tak naprawdę robi ten "rootkit" instalujący się z ver. 8 i ver. 9.
Jeśli ktoś ma rzeczowe i wiarygodne informacje bardzo bym prosił i info lub lik.
W poprzednich wersjach 5 czy 6 ten rootkit po prostu sprawdzał legalność programu i to wszystko. Na tej zasadzie to LR czy Windows to też jedne wielkie rootkity.
@Johanan: mam nadzieję, że we własnego cienia się nie boisz ;)
...
@Johanan: mam nadzieję, że we własnego cienia się nie boisz ;)
Między nami mówiąc, to niczego się nie boję, odkąd miałem bliskie spotkanie z kostuchą, ale jakąś logikę warto w codziennym życiu stosować, by nie wyjść na zupełnego popaprańca.
Zresztą, co mi do tego, że ktoś godzi się aby przysłowiowy Wielki Brat zaglądał mu w przysłowiową rzyć, lubi, to niechaj mu zagląda, ale nie sądzę, by odsetek takich ekshibicjonistów był na tyle duży, by w ogóle warto było ich brać pod uwagę. :)
Prędzej, ludziska z niewiedzy instalują oprogramowanie zawierające rootkity, bo trudno się nie zgodzić, że skoro firma Pace jednak ma się dobrze, to ktoś raczej korzysta z ich rozwiązań.
A co do samej mechaniki działania zabezpieczeń iLOK, to nikt tu nie wie nic pewnego, więc jednak warto się mieć na baczności, tym bardziej, że jak mówiłem wcześniej iLOK pierwszy, potrafił się zagnieżdżać nawet w BIOS-ach niektórych maszyn.
Piszesz o tych rootkitach i piszesz ale co z nich wynika? Czy jak sobie firma sprawdza czy Twoja kopia jest legalna to dla Ciebie taki problem? W końcu jest za darmo. Też mogę napisać - ludzie nie instalujcie Windowsa bo oni instalują rootkita (sprawdzają legalność). I co każdy z nas teraz się na Mac'i przerzuci?
Piszesz o tych rootkitach i piszesz ale co z nich wynika? Czy jak sobie firma sprawdza czy Twoja kopia jest legalna to dla Ciebie taki problem? W końcu jest za darmo. Też mogę napisać - ludzie nie instalujcie Windowsa bo oni instalują rootkita (sprawdzają legalność). I co każdy z nas teraz się na Mac'i przerzuci?
Czym innym jest sprawdzanie legalności oprogramowania przeprowadzane w sposób jawny, tak jak to robi MS, a zupełnie czymś innym jest realizowanie tego na zasadach takich, jak to proponuje firma Pace.
Przyznam szczerze, że nie wiem jak obecnie działa iLOK 2, ale powtarzam, że jedynka potrafiła modyfikować nawet BIOS-y, więc ingerować bezpośrednio w sprzęt nieszczęśnika, który skorzystał z oprogramowania zabezpieczonego tym czymś.
Mnie, takie coś nie bardzo odpowiada.
Jeśli ten wynalazek rzeźbi w epromie to rzeczywiście średni deal. Trzeba będzie zbadać temat i poczytać co to i jak się tego pozbyć.
Na szczęście nie każdy sprzęt jest wrażliwy, ale np. Lenovo N200 (0769), poległ na tym polu i bios jest już kompletnie niemodyfikowalny, nie da się go programowo nadpisać i pozostaje programowanie kości na poziomie sprzętowym.
Załamujecie mnie. Ktoś z Was rzuca jakieś niesprawdzone info i pada blady strach na niedoświadczonych użytkowników komputera i teraz będą się bali fajnej aplikacji za darmo instalować.
A ja ostatnio czytałem ale nie powiem Wam gdzie, że Adobe podobno jakieś nowoczesne rootkity instaluje przy instalacji Lightroom i Photoshop. Potwierdzili to również badacze renomowanej amerykańskiej uczelni ;)
A ja używam DxO od lat (od wersji 5 do 9) i jak do tej pory komputery działają mi z tym softem bez problemów.
ropusz, powiedz i co w tym temacie zmieni Twoja radosna ignorancja?
ropusz, powiedz i co w tym temacie zmieni Twoja radosna ignorancja?
Muszę napisać jaka jest prawda aby bronić innych użytkowników przed Twoją spiskową teorią dziejów.
Muszę napisać jaka jest prawda aby bronić innych użytkowników przed Twoją spiskową teorią dziejów.
Myślę, że nadszedł odpowiedni moment, by przerwać ten nierówny dyskurs.
Każdy ignorant zasłania się przed hipotetycznymi "spiskowymi teoriami dziejów", inaczej pewnie nie byłby ignorantem.
Myślę, że nadszedł odpowiedni moment, by przerwać ten nierówny dyskurs.
Oj tak, skoro nie potrafisz podać odnośników do sprawdzonych informacji to faktycznie lepiej skończ z plotkami.