Zobacz pełną wersję : [DR5000] Film o fotografii wnętrz
Cześć!
Przygotowaliśmy krótki film o wykonanej przez nas sesji wnętrz, którą wykonaliśmy dla pracowni architektonicznej. Dzielimy się wszystkim czego się dowiedzieliśmy lub odkryliśmy, jak Kolumb :) i jak to się ma do wyrenderowanych wizualizacji.
http://www.youtube.com/watch?v=ano9v_6N-x8&hd=1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/wpid16112015-2.jpg
źródło (http://dr5000.com/wp-content/uploads/wpid16112-015.jpg)
Zapraszam!
muszę wam powiedzieć że coraz lepiej ogląda sie wasze materiały.
Sposób narracji,montaż - jest naprawde bardzo dobry
Będę wam kibicował :)
Film zmontowany sprawnie i fachowo i ogólnie bardzo na plus. Moją uwagę zwróciły jednak trzy rzeczy:
- zbyt agresywny marketing na rzecz optyki firmy Tokina (ponownie), zalatuje rybką
- niektóre zdjęcia wnętrz wstawione do filmu są niedopracowane (chyba że wstawiliście klatki przed retuszem)
- podczas narracji "pełnoekranowej" nadal jest karykaturalnie - używasz zbyt szerokiego kąta do filmowania swojej osoby (obrywają zwłaszcza głowa i ręce).
Film zmontowany sprawnie i fachowo i ogólnie bardzo na plus. Moją uwagę zwróciły jednak trzy rzeczy:
- zbyt agresywny marketing na rzecz optyki firmy Tokina (ponownie), zalatuje rybką
- niektóre zdjęcia wnętrz wstawione do filmu są niedopracowane (chyba że wstawiliście klatki przed retuszem)
- podczas narracji "pełnoekranowej" nadal jest karykaturalnie - używasz zbyt szerokiego kąta do filmowania swojej osoby (obrywają zwłaszcza głowa i ręce).
To prawda - co jednak nie zmienia pozytywnego odbioru
A kasa to w dzisiejszym czasie podstawa - jeżeli mają układ z tokiną - to tylko im pozazdrościć :)
A zbyt krótka ogniskowa przy narratorze - to moze być celowy zabieg - troszkę go odczłowiecza i lekko ośmiesza co powoduje że staje się bardziej ludzki - wiem że pozornie to się kłóci ze sobą ale tak to działa
Taką postać bardziej przyswajamy sobie - jest nam "bliższa"
Matryce przed ujęciami z dużą głębia czyścić trzeba ;)
ShutterStill
23-10-2014, 00:38
A mi się podoba, że się dzielą swoją wiedzą i nie boją się, że im wszyscy klientów ukradną ;)
A mi się podoba, że się dzielą swoją wiedzą i nie boją się, że im wszyscy klientów ukradną ;)
Myślisz ? :) ;) :) ;)
To ich sposób na promocję i kreację własnego wizerunku
stanseba
23-10-2014, 09:23
Lubię Wasze filmy. To dzięki nim kupiłem blende i obiektyw makro. Trochę za dużo jak dla mnie "product placement". Boję się, że zamiast wyrażać swoje opinie, to będą filmy sponsorowane.
Pozdrawiam
Dzięki za wszelkie opinie! Każda do nas dociera i każdą sobie analizujemy. Dzięki, dzięki!
Z tym sponsorowaniem... Tłumaczyłem to setki razy, ale każdy kto chce szukać spisku, znajdzie i wybuch w Smoleńsku. Tokina zrobiła świetne makro i chyba dziwne byłoby, gdybyśmy w tej sytuacji zaczęli szukać kolejnych obiektywów w Tamronie. Zresztą szukaliśmy i 16-28 to nasz własny wybór, potwierdzają to sample. W ten sposób rozumując, każdy dresiarz opłacony jest przez BMW i to od lat, bo najpierw miał serię trzy, a teraz siedem :) Niech ktoś zarzuci nam wreszcie kłamstwo i powie - DRy kłamią, o złym szkle mówią dobrze, bo są pewnie opłaceni. Oczywiście nikt tak nie zrobi, a Macierewicz się cieszy, że nie jest sam.
Staramy się rozwijać formułę tych filmów - o ładniejsze logo, o wypowiedzi architektów, itd. Faktycznie mówimy więcej o sprzęcie, bo ludzie o to po prostu pytają. Jak coś wypatrzą w filmie, to zapytają. Np. dostaliśmy dokładnie 22 maile o...kolumnę łamaną do statywu użytego w ósmym filmie.
Bardzo się cieszę, że film jest w miarę składny, trochę wypadliśmy z rytmu, ale już wracamy. W przygotowaniu ponad 25 minutowy odcinek, który będzie nie łatwo przetrwać. :) Subskrybujcie nas, bardziej będzie nam się chciało :P
stanseba
23-10-2014, 12:59
Nigdzie nie doszukuję się spisku. Nigdzie nie napisałem, że kłamiecie. Potwierdzam Tokina makro jest super, a od blendy Quantum, trudno znaleźć lepszą.
Niestety nauczony doświadczeniem, wyraziłem obawę, że zamiast dobrych rad, będziecie mówić, że produkt X jest najlepszy na świecie, bo Wam płaci, a nie dlatego, że jest najlepszy. Niezniszczcie swojej marki.
Pozdrawiam i czekam na kolejne filmy.
Może zamiast rozprawiania o sprzęcie użytym do realizacji zadania zacznij więcej mówić i pokazywać w jaki sposób zostały rozwiązane zagadnienia,Dużo mówisz o konkretnym produkcie
uwypuklając pewne jego cechy,pomijając te mniej chwalebne. Nie wiem jak można twierdzić,że Tokina jest lepsza od dużego Nikkora tylko dlatego ,że jej ogniskowa na dłuższym końcu
sięga 28mm, co w reportażu dla Ciebie jest korzystniejsze,natomiast ani słowem nie wspominasz o szerszym widzeniu Nikkora co w przypadku fotografowania tak małych pomieszczeń
może mieć decydujące znaczenie. Nie dziw się,że używając takiej narracji jesteś posądzany o uprawianie reklamy. Moim zdaniem wystarczyło by na koniec filmu dołączyć listę użytego sprzętu.
O to chodzi. Na szerokim końcu 2mm to przepaść a do reportażu jest zakres 24-70 i / lub stałki. Focenie ludzi UWA to jawna krzywda pomijając kadry specyficzne gdzie pokazuje się pomieszczenie lub plener dookoła.
My to wiemy ale iluś tam naiwnych łyknie i to gładziutko, hehe.
Był filmik o Tokinie Macro, był też o 16-28... czekam na odcinek o 70-200 f/4, chyba jeszcze to szkło ma Tokina w ofercie :P
Podsumowując: fajnie się ogląda, duże brawa za realizację, za pomysł, za wykonanie... O samych fotkach nie wspominam nawet, bo wiadomo że najwyższa klasa... Ale Wasze rady tracą na wiarygodności jeżeli w kolejnych filmikach tak "agresywnie" reklamujecie produkty "zaprzyjaźnionych" firm. Nie wnikam, czy te produkty są złe, czy dobre, ale druga część filmu wygląda już na typową reklamę :)
Sponsorował nas już Olympus, RoundFlash, Phottix, GoPro, Quantuum, Tokina i przede wszystkim Nikon. Za chwilę dołączą Voigtlander, Samyang, Fuji, Panasonic i Samsung. Wielka szkoda, że to nie jest prawda.
Jeśli chodzi o same milimetry w Nikkorze 14-24, to podkreślę raz jeszcze jedno. My jesteśmy fotografami ślubnymi, a każdy nasz obiektyw jest profilowany pod fotografię ludzi. Nie zgadzam się, że UWA jest krzywdą dla reportażu. Każdy obiektyw się nadaje, wystarczy mieć odrobinę smaku i wyczucia. Zresztą w filmie pokazałem kilka kadrów z 16-35 i bynajmniej nie dlatego, że się ich wstydzę. W reportażu czasem nie ma jednak czasu na zmianę obiektywu. Przykładem jest fotobudka, gdzie poszliśmy z 16-28, bo było mało miejsca, czasem więcej osób w kadrze, czasem mniej. I 6 z 9 pokazanych kadrów powstała na 28 mm, czyli już poza Nikkorem 14-24, 3 z 9 poniżej ~20 mm czyli już poza Nikkorem 24-70. Dla nas Nikkor ma bardzo niefortunny zakres, stąd nigdy go nie mieliśmy, a wypożyczaliśmy.
14 mm to może i różnica, ale ja nie jestem w stanie rozróżnić dwóch kadrów np. lasu na 16 i 14mm, więc dla mnie nie ma różnicy. W architekturze w ogóle nie ma to znaczenia, bo najlepsze zdjęcie wcale nie powstają na tak ekstremalnej szerokości. Jeśli chodzi o wnętrza nie architektoniczne, np. bardzo małe pokoje hotelowe, staramy się ograniczać do 24mm, każdą szerszą perspektywę odrzuci klient. Nikt nie chce mieć tak wygibolonych narożników, dlatego Samyang 24mm jest takim genialnym sprzętem.
Jeszcze raz wielkie dzięki za opinię odnośnie zdjęć. Tym razem sami nie mieliśmy pojęcia czy poszliśmy w dobrą czy złą stronę, więc tym bardziej to wartościowe zdania. A teorie spisku - dopóki zdjęcia się bronią, myślę, że nasza wiarygodność jest niepodważalna :)
stanseba
24-10-2014, 00:12
Rafał nie ma co się tak oburzać ;-) Bo nie wiem gdzie tu wyczytałeś o jakiś teoriach spiskowych.
Wasze zdjęcia się zawsze obronią, gdybyście je nawet robili słoikiem.
Rafał, różnicy między 16, a 14mm na zdjęciach rzeczywiście nie jest łatwo dostrzec. Tę różnicę dostrzega się robiąc zdjęcia. Zwłaszcza pejzaże, gdzie nie ma dużo miejsca, by się cofnąć (np. Czarny Staw pod Rysami). Pamiętam, że kiedy wpiąłem tam Sigmę 12-24, wciąż brakowało mi szerokości i nie wszystko mieściło się w kadrze. Owszem można zrobić panoramę, ale to inna kwestia. Dla mnie osobiście różnica między 14, a 16mm, nie mówiąc już o 12mm, jest kolosalna.
Natomiast odnośnie filmu, to nie mam zastrzeżeń. Jesteście profesjonalni w każdej kwestii, a śledzę wasze poczynania od dłuższego już czasu.
Rafał..po żołniersku...Dobra robota!!! pisz i mów o sprzęcie o technice...o czym chcesz. To Twój materiał i akceptowany bardzo pozytywnie przez większość forumowiczów. Fajnie się ogląda i słucha..Tak trzymaj.
+1 do wypowiedzi czarq :-)
Klepane i smyrane po ekranie szmartfona
Ja to bym chciał się w końcu doczekać kiedy napiszą o tych profilach i kolorach ale nie wiem czy doczekam w swoim życiu stary już jestem.
Ja to bym chciał się w końcu doczekać kiedy napiszą o tych profilach i kolorach ale nie wiem czy doczekam w swoim życiu stary już jestem.
Ale co konkretnie chcesz wiedziec? Jakiego info Ci potrzeba?
Obejzyj pierwsze filmy gdzie jest mowa o profilach o ustawieniach a nawet w tym jest wzmianka że mają świetego grala na kolor który jest finalny.
Obejzyj pierwsze filmy gdzie jest mowa o profilach o ustawieniach a nawet w tym jest wzmianka że mają świetego grala na kolor który jest finalny.
Tak widziałem, oglądałem i dalej moje pytanie jest aktualne. Co potrzebujesz wiedzieć, nie pytam złośliwie, tylko może będę mógł pomóc.
Od 4.20 do 4.30 Przygotowane profile barwne
Nie rozumiesz... wiem o czym piszesz pytam tylko o to czego nie rozumiesz.
Nie wiesz jak zrobić profil barwny?Co to jest? Gdzie to ustwić? Jak i czym ustawić preset w thethered capture żeby każde zdjęcie robione po kablu dla danej sesji w LR miało identyczne ustawienia?
Pisz proszę trochę mniej lakonicznie a bardziej konkretnie to postaram się pomóc :)
Edit: Przy okazji zpytam DRów jak długiego kabla używaliście do połączenia z kompem? Mieliście jakiś wzmacniacz sygnału do kabla?
Napiszę Ci wieczorem na priw nie chce tu zaśmiecać wątku.
marszull
29-10-2014, 12:48
fajny backstage, co do czesci o sprzecie oki i fajnie jest uslyszec pare spostrzezen ale jak dla mnie za dlugie
i jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniala, co do walki z lazienka, mala lazienka, duzo swiatel i zdjecie 360 to jest dopiero hardkor ;)