PDA

Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie przy zakupie nowego 14-24

MARTINK
21-10-2014, 22:34
Witajcie,

Cashback spowodowal, ze zaczalem sie rozgladac za nowym 14-24, roznica w stosunku do uzywek jest warta rozwazenia.
Sprzedawca wspomnial o ubezpieczeniu od uszkodzenia mechanicznego - okolo 509 za 2 lata i 740 za 3 lata (razem z gwarancja - w sumie to okolo 20 pln/mc.

Z automatu odrzucam takie wyciaganie kasy od klientow ale biorac pod uwage przednia soczewke 14-24 zaczalem sie wahac.

Pytanie do posiadaczy:
Czy rzeczywiscie tak latwo go uszkodzic,
Czy bardzo trzeba uwazac na te soczewke no i czy jesli mielibyscie mozliwosci kupilibyscie to ubezpieczenie ? (to sporo kasy ale jakbym sie nie wahal to bym o opinie nie prosil).

Znalazlem watek jak ponizej tyle ze o 24-70 i dokladnie o takie ubezpieczenie tu chodzi.
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php?t-145029.html

Z gory dzieki

MR
22-10-2014, 06:46
Nie łatwiej przeczytać OWU?
Będziesz wiedział gdzie odpowiedzialność jest, a gdzie jej nie ma

rul3z
22-10-2014, 07:18
Co to jest OWU?

MadOnion
22-10-2014, 07:21
Ogólne warunki ubezpieczenia.

rul3z
22-10-2014, 07:26
Tak, tak, już wiem - najpierw zapytałem tu na forum, później p. Google - mój błąd ;)
Jak mogłem tego nie wiedzieć ... ;)

Pytanie do posiadaczy:
Czy rzeczywiscie tak latwo go uszkodzic,
Czy bardzo trzeba uwazac na te soczewke no i czy jesli mielibyscie mozliwosci kupilibyscie to ubezpieczenie ? (to sporo kasy ale jakbym sie nie wahal to bym o opinie nie prosil).

Nie łatwiej przeczytać OWU?
Będziesz wiedział gdzie odpowiedzialność jest, a gdzie jej nie ma

Kolego pyta chyba o cos innego ...

MR
22-10-2014, 11:24
tym bardziej surealistyczne pytanie. Jak będzie się nim wbijało gwoździe to łatwo uszkodzić, jak będzie robiło się zdjęcia baterii to bardzo trudno. Na pozostałe pytanie czy warto- jak najbardziej zamieściłem odpowiedz :)

rul3z
22-10-2014, 18:25
jak ja lubię te lokalne forumowe wywody ... :D

MARTINK
22-10-2014, 23:16
No dobra.
Pomyslalem zapytam tutaj (choc sie wahalem).
Gwozdzi nie zamierzam wbijac, bateryjek tez nie (bateryjki na 14 mm to chyba przegiecie).
Chodzi mi "normalne" uzytkowanie - robilem kiedys repo ze sporej imprezki w klubie i na 24-70 zapinam tulipana i chodze miedzy ludzmi bez oporow, 35 z tulipanem i to samo ale 14-24 jest ciut bardziej wypukle i tulipan go nie chroni (chyba) - wiec chcialbym wiedziec czy komus przypadkiem sie cos nie stalo z nim.
Oczywiscie "to zalezy" - chodzi mi o normalne uzytkowanie - bez uprawiania patentow typu fotografii rzucanej (ktora polubil moj kumpel).
Odwolywanie sie do OWU kompletenie nic nie daje bo jak to dziala/zadzialalo jest opisane w podlinkowanym watku. Surrealistyczne pytania - coz - nie kazdy ma luzne 7 stow.