PDA

Zobacz pełną wersję : Szerokokątny obiektyw macro 2w1.

Korkowa
21-10-2014, 20:31
Witam,
Przeglądałam dziś Groupona i zupełnie przypadkiem trafiłam na produkt, na który trafić nie powinnam. Z racji, że moje studenckie konto zawiera 130zł, to zrodziło się pytania czy owy produkt warty jest spędzenia miesiąca na słoikach.
Co sądzicie? Powiem szczerze, że moją uwagę przykuła cena. Jak to cudo działa, czy miał ktoś z nim styczność i jak się to montuje? Może pytania zupełnie banalne, ale przyznam się szczerze, że moja fotografia to głównie stare pudło i miłość do obiektywów z dawnych lat.
A oto link:
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/gg-power-price-pl-1-3/46816284

TOP67
21-10-2014, 20:53
Nieeee!

Po pierwsze, to nie jest obiektyw, tylko konwerter nakręcany na obiektyw. Ale nie mam pojęcia, jak to ma zrobić makro? O ile telekonwertery powodują zwiększenie skali odwzorowania bez zmiany odległości, to ten działa odwrotnie.

kjakub
21-10-2014, 20:55
To w końcu szerokokątny, czy makro? :p
Moim zdaniem jest to konwerter szerokokątny (?), który skraca ogniskową obiektywu, czego rezultatem jest zmniejszenie minimalnej odległości ostrzenia. Nie, nie warto wydawać resztek budżetu na takie wynalazki - nie będziesz zadowolona z rezultatów. Jeśli chcesz makro, to pomyśl np. nad pierścieniem odwrotnego mocowania i szerokokątnym szkłem (lub dowolną jasną stałką o dosyć dużej źrenicy <<aperturze / małej liczbie przysłony, jak zwał tak zwał>> w połaczeniu z obiektywem o dłuższej ogniskowej).
Znając doskonale studenckie realia proponuję Ci zachowanie cierpliwości :wink: Może nadarzy Ci się dużo lepsza okazja, na którą będzie warto trochę oszczędzić. Na razie nie głoduj z powodu jakichś chińskich wynalazków :mrgreen:
Edit: TOP67 napisał trochę szybciej.

MstrG
21-10-2014, 20:59
To się składa z dwóch elementów, pierwsza soczewka robi macro, zakładając obie robi się "super wide angle" :D

GonzoG
21-10-2014, 21:05
Może być i ze 100 soczewek. Nie zmieni to faktu, że ani to szeroki kat, ani makro.
Daje pokrzywiony obraz z potworną aberracja.

spriterank1
22-10-2014, 16:55
Co jest do wszystkiego to jest do .......

MstrG
22-10-2014, 17:32
Co jest do wszystkiego to jest do .......

Wódka z wszystkim jest dobra ;)

Korkowa
26-10-2014, 00:01
Super,
dzięki za odpowiedź ;)
Właśnie miałam obawy czy coś za te pieniądze może być w ogóle użyteczne to raz, a dwa czy owe nakręcanie na obiektyw da jakiś sensowny efekt.

Szukam w miarę tanio szerokiego kąta.
Bo póki co mam jedynie stałkę i długaśną sigmę, która jest jaka jest, niestety. Ale czego się spodziewać po zabawce za 180zł kupionej 3 lata temu.

nyny1
26-10-2014, 00:11
Jak juz chcesz cos zakladac to pomysl nad raynoxem :)

pozdro

spriterank1
26-10-2014, 17:07
Wódka z wszystkim jest dobra ;)

hahah nie wiem ale jakoś nie mam takich doświadczeń :P