Zobacz pełną wersję : D3300 i stare 50mm 1.8D
Do swojego D3300 chciałem dokupić 50mm 1.8D, jako że potrzebuję czegoś taniego do portretów i brak AF mi nie przeszkadza. Niestety na innym forum po zadaniu takiego samego pytania, dowiedziałem się że z moim lustrem ten obiektyw będzie beznadziejny (sam w sobie też jest) i nie będzie się do niczego nadawał. Prawda? Kłamstwo? Mogę go jednak kupić?;-)
PanAmeba
21-10-2014, 17:37
Jeśli ma być do portretu, to będzie tani i dobry. Nie słuchaj sprzętowych organistów :P Obiektyw przekazuje wszystkie parametry, a wyostrzysz ręcznie, tak jak piszesz. Chociaż rozważ droższe 50 1,8G, bo z małym wizjerem może być ciężko trafić ręcznie.
Beznadziejny jest ten, kto tak twierdzi.
Fakt, nie jest specjalnie ostry przy f/1.8 i ma sporą aberrację, ale bez problemów można nim robić zdjęcia i to całkiem dobre zdjęcia.
Poza problemami z ostrzeniem na tak małej matówce, nie powinno być kłopotów. Obiektyw jest bardzo ostry, ale ma niski kontrast na pełnej dziurze.
Jeśli ma być do portretu, to będzie tani i dobry. Nie słuchaj sprzętowych organistów :P Obiektyw przekazuje wszystkie parametry, a wyostrzysz ręcznie, tak jak piszesz. Chociaż rozważ droższe 50 1,8G, bo z małym wizjerem może być ciężko trafić ręcznie.
Bawię się Heliosem, problemów z trafianiem nie mam (całkiem sprawny wzrok!), a przyzwyczaiłem się do pierścienia przysłony na obiektywie, dlatego 1.8G mi troszkę nie odpowiada...
Poza problemami z ostrzeniem na tak małej matówce, nie powinno być kłopotów. Obiektyw jest bardzo ostry, ale ma niski kontrast na pełnej dziurze.
Aż tak źle przy tej małej matówce?
W D3x00 i D5x00 nie ma pojęcia pierścień przesłony przy obiektywach z elektroniką. Można ją ustawiać tylko z poziomu body, jak tylko przestawisz pierścień na inną wartość niż całkowicie przymknięta, to aparat nie pozwoli zrobić zdjęcia, nawet w manualu.
W D3x00 i D5x00 nie ma pojęcia pierścień przesłony przy obiektywach z elektroniką. Można ją ustawiać tylko z poziomu body, jak tylko przestawisz pierścień na inną wartość niż całkowicie przymknięta, to aparat nie pozwoli zrobić zdjęcia, nawet w manualu.
Bieda w takim razie.
Bieda w takim razie.
Nie przesadzaj, pierścień można zablokować i nie przestawisz przez przypadek.
Bokeh też generuje średni, jeżeli chcesz manuala, to może jakiś zeiss + przejściówka?
Bokeh też generuje średni, jeżeli chcesz manuala, to może jakiś zeiss + przejściówka?
A jak z ceną przy takim zestawie?
Hmm... mam D3200 i 50 f/1,8 D - nie powiem, nie jest to szczególnie miłe w obsłudze. Oczywiście, zdjęcia robi w miarę ostre (a po przymknięciu do 2,5-2,8 całkiem ostre), ale gdyby nie potwierdzenie ostrości to bym pewnie połowę zdjęć ostrzył w kosmos (mimo przyzwoitego wzroku).
Gdybym miał dzisiaj kupować - dorzuciłbym kasy do 50 f/1,8 G (a tak pięćdziesiątka jest przypięta do D1x i D3200 tylko na obrazkach widuje).
Hmm... mam D3200 i 50 f/1,8 D - nie powiem, nie jest to szczególnie miłe w obsłudze. Oczywiście, zdjęcia robi w miarę ostre (a po przymknięciu do 2,5-2,8 całkiem ostre), ale gdyby nie potwierdzenie ostrości to bym pewnie połowę zdjęć ostrzył w kosmos (mimo przyzwoitego wzroku).
Gdybym miał dzisiaj kupować - dorzuciłbym kasy do 50 f/1,8 G (a tak pięćdziesiątka jest przypięta do D1x i D3200 tylko na obrazkach widuje).
No tak, a szczególnie liczyłem na zmianę przysłony poprzez pierścień na obiektywie. W sumie nie wiem, czy nie lepiej w takim wypadku kupić analogowego naleśnika. 50 f/1.8G to aż 200 ++. A chciałem mieć go szybko.
No tak, a szczególnie liczyłem na zmianę przysłony.
A niby czemu ma tej zmiany przesłony nie być ??
A niby czemu ma tej zmiany przesłony nie być ??
** poprzez pierścień na obiektywie.
ale będziesz miał poprzez pokrętło w body!
ale będziesz miał poprzez pokrętło w body!
Prawda, ale jednak to mniej wygodne, a pierścień będzie właściwie bezużyteczny.
50mm serii E kupisz na pewno taniej.
I tak ręcznie bedzie... A szkło fajne i ostre od F1,8.
50mm serii E kupisz na pewno taniej.
I tak ręcznie bedzie... A szkło fajne i ostre od F1,8.
No tak. Szkoda tylko potwierdzenia ostrości i pomiaru światła.
Bokeh też generuje średni
Wcale, że nie! Mi bokeh starszych nikonowych pięćdziesiątek bardzo się podoba :razz:
Prawda, ale jednak to mniej wygodne, a pierścień będzie właściwie bezużyteczny.
Wydaje Ci się :wink: To wcale nie jest takie wygodne, zwłaszcza że mogłeś się bawić tylko w manualu - weźmiesz podepniesz obiektyw z chipem, a dzięki w końcu działającej automatyce nie będziesz musiał się martwić pomiarem światła, ciemnieniem obrazu w wizjerze wraz z domykaniem przysłony i przyzwyczaisz się ekspresowo. I nie będzie trzeba co chwilę obracać aparatu, żeby sprawdzić jaką przysłonę masz ustawioną :cool: Jeśli dalej sądzisz, że tak jest wygodniej, to po co Ci pomiar światła skoro najpierw strzelisz kilka próbnych fotek - tak będzie wygodniej idąc Twoim tropem :mrgreen:
Potwierdzenie ostrości chyba przecież w N działa z manualnymi szkłami.
Kupuj 50 f/1,8D i nie wybrzydzaj, albo dołóż do 50 f/1,8G i też nie marudź, najwyżej odsprzedasz bez straty!
Zawsze do wersji D możesz sobie dokupić body z wiertarką, a w przypadku nowszych (lub starszych z trochę wyższej półki) będziesz mógł używać swojego pierścienia przysłony.
Wcale, że nie! Mi bokeh starszych nikonowych pięćdziesiątek bardzo się podoba :razz:
Wydaje Ci się :wink: To wcale nie jest takie wygodne, zwłaszcza że mogłeś się bawić tylko w manualu - weźmiesz podepniesz obiektyw z chipem, a dzięki w końcu działającej automatyce nie będziesz musiał się martwić pomiarem światła, ciemnieniem obrazu w wizjerze wraz z domykaniem przysłony i przyzwyczaisz się ekspresowo. I nie będzie trzeba co chwilę obracać aparatu, żeby sprawdzić jaką przysłonę masz ustawioną :cool: Jeśli dalej sądzisz, że tak jest wygodniej, to po co Ci pomiar światła skoro najpierw strzelisz kilka próbnych fotek - tak będzie wygodniej idąc Twoim tropem :mrgreen:
Potwierdzenie ostrości chyba przecież w N działa z manualnymi szkłami.
Kupuj 50 f/1,8D i nie wybrzydzaj, albo dołóż do 50 f/1,8G i też nie marudź, najwyżej odsprzedasz bez straty!
Zawsze do wersji D możesz sobie dokupić body z wiertarką, a w przypadku nowszych (lub starszych z trochę wyższej półki) będziesz mógł używać swojego pierścienia przysłony.
Wyczerpująco, i przekonywująco.
ppablo12345
22-10-2014, 09:56
No tak, a szczególnie liczyłem na zmianę przysłony poprzez pierścień na obiektywie. W sumie nie wiem, czy nie lepiej w takim wypadku kupić analogowego naleśnika. 50 f/1.8G to aż 200 ++. A chciałem mieć go szybko.
Przecież piszesz, że masz teraz jakis manualny obiektyw. Nie lepiej więc poczekac ten miesiąc, czy dwa, odłożyć brakujące 200-300 złotych i kupić coś lepszego? Bez AF będziesz miał spory odsetek zdjęć nietrafionych, nawet z potwierdzeniem trafienia.
Swoją drogą mam 50 1.8d z D90 i jest to zdecydowanie moje ulubione szkło.
"Zawsze do wersji D możesz sobie dokupić body z wiertarką" - uwielbiam takie porady na Nikoniarzach, gość pisze, że dołożyć 200 zł to dla niego za dużo, a Ty mu radzisz, żeby zmienił body... Dżizas...
Jak napisał Kjakub tak zrób. To dobra rada.
"Zawsze do wersji D możesz sobie dokupić body z wiertarką" - uwielbiam takie porady na Nikoniarzach, gość pisze, że dołożyć 200 zł to dla niego za dużo, a Ty mu radzisz, żeby zmienił body... Dżizas...
Kolego nie dżizasuj, tylko czytaj ze zrozumieniem! W żadnym miejscu nie napisałem, żeby zmienił body, ale zwróciłem uwagę, że zawsze jest taka możliwość - bo a nuż (za tydzień, miesiąc lub dwa, rok etc.) kolegę odwiedzi ciotka ze stanów, czy trafi choćby kilka stówek w totka i będzie go stać. Body z silnikiem można kupić taniej niż nowy 50 f/1,8G! Jeśli nie potrzebuje wysokich czułości i rozdzielczości, to nawet z D70 może być zadowolony, a w przyszłości może do niego podpiąć kilka śrubokrętowych słoików, wyraźnie tańszych niż wersje zmotoryzowane; można też pożyczyć od kogoś takie szkło. Hipotetycznie (Tak! Nie żebym spejalnie namawiał do takiego rozwiązania) można odłożyć 300 zł kupując wersję D zamiast G, a z upływem czasu dozbierać ~200 zł i kupić dodatkową puszkę - jak znalazł na wakacje, czy sesje ze statywem w środku nocy, bo w razie czego (puk puk) nie będzie takiej straty. Przedstawiam tylko jedną z opcji jakie można rozważyć myśląc perspektywicznie, ponieważ dla mnie (myśląc w nawet dosyć odległej perspektywie o rozbudowie sprzętu w miarę możliwości) takie rozwiązanie było by lepsze.
ppablo12345, sam sobie zresztą przeczysz, bo wspominasz, że dwie stówy to dla niego dużo, a kilka wierszy wcześniej sugerujesz odłożenie 200-300 zł na coś lepszego.
Temat praktycznie zamknięty- na dniach kupię 50mm 1.8D na ebayu/allegro.