PDA

Zobacz pełną wersję : D800 - spis serii aparatów z dobrym i nieprawidłowo działającym AF

Aeon88
20-10-2014, 21:19
Witam,

Jeśli cena D750 nie spadnie zbyt prędko będę zmuszony do zakupu D800, choć na pół roku, bo D610 mi trochę nie leży... Żeby choć trochę zminimalizować ryzyko kupna walniętej sztuki (czyt. z walniętym AF) prosiłbym ludzi o wypisywanie początków swojego numeru seryjnego (myślę że pierwsze 3-4 cyfry stykną) w odpowiednim dziale:

Walnięty AF:
-

Prawidłowy AF:
-

A żeby było ładnie i czytelnie to zamiast pisać posta z początkiem swojego numeru seryjnego proszę cytować powyższy schemat i do wcześniejszych numerów dopisywać swój, wtedy nie będzie trzeba wertować całego wątku żeby dojść do jakichś konkluzji.

Nóż widelec się okaże że jest jakiś przedział od którego aparaty zaczęły działać pewniej i będzie można w miarę spokojnie kupować ten sprzęt.

Z góry dzięki :)

Jacek_Z
20-10-2014, 22:02
Co to znaczy walnięty AF? Bo narzekano na 3 rzeczy - lewa strona, przekalibrowywanie, oraz myszkowanie na AF-C
ja mam jeden z pierwszych i lewą stronę mam OK, a właśnie to niby w pierwszych seriach było źle.
Body sie samo przekalibrowało, na poczatku AF trafiał na 0 ustawieniu, potem szkła wymagały korekcji.
Po serwisie znowu szkła są OK na 0 ustawieniu. Ba, nawet 135 DC który na idealnym D700 wymaga kalibracji (jak u wszystkich) to teraz na D800 mam bez kalibracji, jest dobrze na 0.
Co do myszkowania - nie wiem, nie używam ;) AF-C (trochę kłamię, ale nie mam opinii na temat AF-C)

Body nr 6016xxx

Amator777
23-10-2014, 01:01
6133xxx - jak na razie ok. Skrajny lewy czasem się traci na szerokim kącie.