Zobacz pełną wersję : router Linksys jakis problem - pomożecie ? :)
krzysztof jot
20-10-2014, 21:07
Witam.
Nie znam sie na tej tematyce - może ktoś pomoże ?
Mam router Linksys X2000 ADSL.
Normalny standard - neostrada, kabel, wi-fi. Półtora roku zero problemu.
Laptop, stacjonarny, kilka smartfonów - wszystko hula(ło) jak należy.
Do ubiegłego tygodnia.
Zwróciłem uwagę - ze smartfon z transferem nie chodzi na sieci wi-fi, tylko na połączeniu komórkowym.
Widzi sieć, ale nie może się z nią połączyć. Nawet po nowym skonfigurowaniu połączenia.
To samo drugi smartfon. Jest sieć - ale nie łączy się z nią.
Pomogło wyłączenie / włączenie routera. Zaktualizowałem nawet router, bo pojawił się nowszy soft.
Ale problem pojawia się obecnie codziennie. Od tygodnia - pomaga ON/OFF routera, ale na dłuższa metę to nie jest rozwiązanie.
Pytanie - o co kaman ? Router umiera ?
Na stronę konfiguracyjna logujesz się bez problemu?
Jeszcze może być tak, że się przywiesza, bo mu za gorąco. Ja miałem taki problem kiedyś. Tylko tam było naprawdę gorąco, że kanapki można było sobie podgrzewać. Symptomem był brak responsywności. Nie stoi gdzieś to Twoje urządzenie zakitrane w jakiejś szuflandii?
Możesz spróbować przywrócić wszystko do ustawień fabrycznych. To by Ci kazali zrobić, jak byś na ich helpdesk zadzwonił. Czasami pomaga. Ale najczęściej nie.
Albo, jak sam piszesz, kończy się.
Ja kiedyś miałem podobny problem, chodziło o wpa2. Ale to był stary telefon i coś mu nie grało. Jak możesz to zmień rodzaj szyfrowania, luz zmniejsz wartość MTU
Ps. Mi pomogła zmiana routera ;).
Podobną sytuację miałem w przypadku TP-Linka. Z tą różnicą, że do WIFI nie było dostępu z żadnego urządzenia.
Restart, tydzień spokoju - potem kilka dni, w końcu codzienny restart nie zawsze pomagał.
Aktualizacja softu nic nie pomagała, powrót do ustawień fabrycznych raz na jakiś czas poprawiał sytuację.
W moim przypadku rozwiązaniem był dwukrotny serwis, po drugim razie wymiana na nowszy model.
Pozdrawiam
Witaj
Jakie masz ustawione standardy na routerze dla WiFi? Chodzi o ustawienia dla 802.11 a/b/g/n, najlepiej ustawić wszystkie dla obsługi urządzeń mobilnych.
gremlin.ns
22-10-2014, 18:05
Cześć,
Sprawdź następujące rzeczy:
1. Czy włączona jest funkcja WPS? jeśli tak - wyłącz (szukaj w zaawansowanych ustawieniach WiFi)
2. Jeśli włączone jest filtrowanie MAC - wyłącz.
3. Wyłącz (chwilowo;) hasło do sieci WiFi i sprawdź czy telefony się łączą, następnie zmień hasło i ponownie sprawdź połączenie.
4. Ustaw WiFi w tryb b/g/n.
...tyle przychodzi mi do głowy na ten moment;)
Pozdrawiam..
Ale bzdurzycie, za przeproszeniem... Skoro działało dobrze i w pewnym momencie przestało działać dobrze, a w środowisku nic się nie zmieniło i w ustawieniach nikt nie grzebał, to na 99,99% przyczyną problemów nie są ustawienia.
Coś się dzieje ze sprzętem. Tym bardziej, że problem się nasilił.
>Krzysztof jot: piszesz, ze wylaczales go codziennie I na chwile pomagalo. Probowales twardego resetu (pewnie za pomoca szpilki, albo tajnej procedury Linksysa) I ustawienia wszystkiego od zera? Podejrzewam ze router juz pada, ale twardy reset nie zaszkodzi.