PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry, Osłony, Statywy, etc Nikon D7100

Barbatian
19-10-2014, 13:01
Witam,

bardzo chciałbym podziekować za pomoc tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3436858#post3436858

Latam z Nikon D7100 i Sigma Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
Niestety nie mam żadnych filtrów, osłon przeciwsłonecznych, statywow, nie wiem, czego jeszcze.

Chciałbym się Was poradzić, co byście na początek polecili. Na niektórych zdjęciach pojawiają się flary i rozumiem, że potrzebowałbym filtru UV? W trudnym oświetleniu jednak ISO się wkrada i potrzebowałbym statywu. Często robię zdjęcia trochę pod słońce lub przy mocnym słońcu i stąd też osłona przeciwsłoneczna.

Bardzo bym prosił o pomoc w tym zakresie.

Tutaj moje zdjęcia, po których moglibyście też ocenić, czy brakuje mi jakieś sprzętu, czy po prostu jestem cienki bolek i powinienem się inaczej ustawiać, bądź stosować jakieś tricki.

https://www.flickr.com/photos/127904829@N05/sets/72157648723333406/

Pozdrawiam,
Michał

harpooon
19-10-2014, 18:07
"Na niektórych zdjęciach pojawiają się flary i rozumiem, że potrzebowałbym filtru UV?"....nie flary powstają od odbić światła w obiektywie, filtr UV to inna bajka, żeby zmniejszyć wyeliminować flary używa się osłon przeciwsłonecznych i unika focenia pod światło to jedno, a drugie to każdy obiektyw inaczej pracuje "pod światło" więc trzeba o tym pamiętać .

d90
19-10-2014, 23:25
Krajobraz -> polar
Jaki ? Najlepszy. Poszukaj wątku na forum...

GonzoG
19-10-2014, 23:31
Osłonę przeciwsłoneczną masz przy obiektywie.

UV jest totalnie zbędny i nie ma żadnych pozytywnych skutków jego użycia, są same negatywne. Jedyne go czego się ich teraz używa to ochrona soczewki, ale do tego zdecydowanie lepsze filtry - ochronne.

Statyw - jaki budżet i jakie wymagania ??

notdot
20-10-2014, 14:09

UV jest totalnie zbędny i nie ma żadnych pozytywnych skutków jego użycia, są same negatywne. Jedyne go czego się ich teraz używa to ochrona soczewki, ale do tego zdecydowanie lepsze filtry - ochronne.

Statyw - jaki budżet i jakie wymagania ??
UV zbędny? Słyszałem inne opinie, więc jak to jest na prawdę

GonzoG
20-10-2014, 14:35
UV zbędny? Słyszałem inne opinie, więc jak to jest na prawdę

A co niby ma dawać ten UV ??
Bo w analogach jedyne co ten filtr miał robić, to odciąć pasmo UV, na które nie reagują światłomierze, a jest rejestrowane przez kliszę. Bez tego zdjęcia wychodziły prześwietlone.

W cyfrze - filtr UV masz na matrycy.

przemas-J
20-10-2014, 15:06
Filtru uv nic nie daje. ja używam na zasadzie ochronnego.
Do krajobrazu podstawa polar ceny są różne te tanie to ponoć są słabe ? ja kupiłem raz a lepszy(marumi dhg super circular).Zaś długich czasów jakiś szary są od nd 4 do 1000
Statyw to jest kwestia osobista czy ci chce się go targać po górach wycieczkach czy latać.Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam, czy ma być mały mobilny czy duży a super stabilny (oczywiście czasami trafiamy na różną pogodę )
Jak byś się zdecydował to nie oszczędzaj kup raz na lata a dobry, oczywiście nie musisz wydawać 1000pln można dobry statyw kupić z głowica za 450.

Barbatian
20-10-2014, 21:03

No właśnie jej nie dostałem ;-(. Na stronie sigmy są jakiś osłony, ale żadnej nie mogę dopasować do tego modelu.

Czyli filtr polaryzacyjny do krajobrazów.

A jak to wygląda z portretami? Czy tutaj jest coś potrzebne?

piotrx25
20-10-2014, 21:42

nie tylko do krajobrazów, ale w tym temacie poprawi niebieski kolor nieba pod warunkiem odpowiedniego kątu.

GonzoG
21-10-2014, 02:55
No właśnie jej nie dostałem ;-(. Na stronie sigmy są jakiś osłony, ale żadnej nie mogę dopasować do tego modelu.
To zostaje Ci zakup uniwersalnej wkręcanej w gwint filtra - do Sigmy to 77mm.

Nie. Filtr polaryzacyjny, do wszystkiego gdzie się przydaje - przeczytaj co to w ogóle jest (http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_polaryzacyjny). A czy do krajobrazów obowiązkowy - niekoniecznie.
Mogą być też przydatne filtry połówkowe szare do systemu Cokin/HiTech/Lee (85mm większych przy ten Sigmie nie trzeba)- ale tylko HiTech i Lee. Żadne inne.

A jak to wygląda z portretami? Czy tutaj jest coś potrzebne?
Lampy, modyfikatory do lamp, statywy do lamp, blendy, obiektyw - np. Nikkor 85/1.8 G, 70-200/2.8,

Barbatian
21-10-2014, 22:39
dziekuje bardzo za wypowiedzi. Poczytam, co dokładnie piszecie, bo niewiele rozumiem i się nie orientuje, ale myślę, że mam już jakiś kierunek.

Jak tylko obiorę jakiś azymut, to napiszę, co tam wymyśliłem ;-)

Pozdrawiam,
Michal

mattm
21-10-2014, 22:50
Zacznij robić zdjęcia i wtedy sam dojdziesz czego Ci brakuje ;)

pcdream
22-10-2014, 17:00
jeśli chodzi o filtr to polecam http://fotozakupy.pl/marumi-dhg-super-circular-pl-77mm/23845s