PDA

Zobacz pełną wersję : Sens zakupu obiektywu.

TomekONY
18-10-2014, 22:19
Witajcie!
Jestem początkująćym użytkownikiem lustrzanki i chciałem prosić was bardziej doświadczonych o radę.
Posiadam lustrzankę d3100 i kilka obiektywów do niej - wszystkie manualne bez silników AF itd.
Czy posiadając obiektwy Sigma 24mm Super Wide II F2.8 ( http://www.dyxum.com/lenses/Sigma-24mm-Super-Wide-II-F2.8_lens215.html ) jest sens kupna obiektywu z autofocusem i ogólnie współpracującym w pełni z automatyką aparatu Nikon AF-S 35 f/1.8G DX ( http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/478148 ).
Brakuje mi czasem czasu na ustawienie iso, przysłony i czasu bo scena, którą chciałem sfotografować już minęła.
Uprzedzając pytania nie zależy mi na portretach i do tego szukałbym 50mm a zależ mi bardziej na zdjęciach wnętrz rodzinynch imprez i tego typu codziennych wydarzeń.
Co radzicie?

wasilewk
18-10-2014, 22:30
Bierz, nie pożałujesz.

Pzdr.

GonzoG
19-10-2014, 04:03
Nie warto. 35mm na DX to wąsko i przy rodzinnych impreza prawie zawsze będzie Ci brakowało szerokości.
Już lepiej poszukać używanej Sigmy 17-50/2.8. Można dostać poniżej 1000zł.

TomekONY
19-10-2014, 10:44
Dopiero sprzedałem kitowego 18-55 Nikona i raczej wolałbym jakąś stałkę bo zoomy inne mam.

Marek
19-10-2014, 11:56
Dopiero sprzedałem kitowego 18-55 Nikona i raczej wolałbym jakąś stałkę bo zoomy inne mam.

To ja spytam jaki jest sens zakładania takiego tematu? Oczekujesz, że za Ciebie podejmiemy decyzję a raczej utwierdzimy Cię w decyzji, którą podjąłeś?

TomekONY
19-10-2014, 12:12
To ja spytam jaki jest sens zakładania takiego tematu? Oczekujesz, że za Ciebie podejmiemy decyzję a raczej utwierdzimy Cię w decyzji, którą podjąłeś?

To jaki jest sens istnienia for.
Podałem do czego mniej więcej potrzbuję obiektywu.
Podałem, że chcę coś stałego.
I jak widzisz dwie osoby się wypowiedziały - dodam, że dwie będące na forum nie od wczoraj i dwa różne zdania.
Sam się zastanawiam czy będzie to dobry wybór biorąc pod uwagę posiadaną sigmę.
Jak się okazuje jedynym plus takiego obietywy będzie możliwość szybko zrobienia zdjęcia w trybie automatycznym.
Nie do końca jarzę wszystkie zagadnienia odnośnie klatek i jak dany obiektyw do danego body będzie robił fotki.
To źle, że zadaję pytanie mając wątpliwości?
Wcześniej miałem też komapakt sony dsx hx5v którego ogniskowa zaczynała się od 25mm i taki kąt był bardzo dobry.
Może rzeczywiście kupno signy 17-50mm będzie lepszym wyborem niż tego nikona 35mm?
Tyle, że oglądam taką przykładową sigmę i nie widzę tego oznaczenia AF-S, które oznacza silnik w obiektywie (d3100 nie posiada go wbudowanego)

Marek
19-10-2014, 12:31
To jaki jest sens istnienia for....To źle, że zadaję pytanie mając wątpliwości?...
Ależ oczywiście. Ja tego nie neguję. Tylko, że oprócz zadawać pytania można również czytać. A w sprawie Twoich wątpliwości o tym jaki obiektyw, do czego i dlaczego własnie 35/1,8 było sporo.

Podałem do czego mniej więcej potrzbuję obiektywu.Podałem, że chcę coś stałego

... a zależ mi bardziej na zdjęciach wnętrz rodzinynch imprez i tego typu codziennych wydarzeń. Co radzicie?
Żeby nie było, że tylko się czepiam i marudzę:

Fajnie jakbyś podał budżet. To niejako determinuje propozycje.
Moim zdaniem 35/1,8DX będzie zbyt wąsko do wnętrz rodzinnych imprez (chyba że rodzina posiada zamek ;) Poszukaj czegoś szerszego (np. 20/1,8AF-S) lub zomma (no, ale tego nie chcesz) N10-24 lub N12-24 lub N14-24. Moim zdaniem ciężko o szeroką stałkę z silnikiem pod DX. Możesz jeszcze spróbować 10/2,8 ale to już mocno szeroko i mocno specyficzne szkło. Moim zdaniem nie do każdego kadru - tym bardziej rodzinnego.
Masz stałki, miałeś zoomy, więc czytając forum spokojnie ogarniesz temat. Wszystko z silnikiem jest szybkie, mierzy światło i naprawdę jest niezłe optycznie. Wybitny jest 14-24/2,8 i tego polecam.

TomekONY
19-10-2014, 15:44
Rzeczywiście mam nikkora 35-105 i te 35 to ciasne jest do wnętrz.
A co sądzicie o nikonie 18-135mm, mógłbym go zabrać równie dobrze do bliżej nie określinych plenerowych zdjęć?

GonzoG
19-10-2014, 15:55
18-70 i 18-105 dadzą Ci tylko większy zakres, ale nie będzie żadnej większej różnicy w świetle czy jakości.

TomekONY
19-10-2014, 16:09
Kupiłem za 399 nikona 18-135 myślę, że będzie dość uniwersalny.
Do zabawy zostanie mi ta sigma 24mm. A powyższym będę mógł zrobić szybko zdjęcia i wewnątrz i coś podziałać na zewnątrz.
Dzięki za zwrócenie uwagi na te i inne aspekty wszystkim.
Pozdrawiam!

TomekONY
22-01-2015, 23:04
No i stało się. Jestem posiadaczem 35mm 1.8.
Rzeczywiście jest wąsko ale w pomieszczeniach 5x5m a prawie każdy takie w rodzinie ma idzie w kadrze nawet cały narożnik złapać. Na dzień dzisiejszy wcześniejszy tele spisuje się bardzo dobrze, ale jasność i inne walory tej 35tki robią wrażenie i nie żałuję zakupu.
Pozdrawiam!