Zobacz pełną wersję : Sens zakupu obiektywu.
TomekONY
18-10-2014, 22:19
Witajcie!
Jestem początkująćym użytkownikiem lustrzanki i chciałem prosić was bardziej doświadczonych o radę.
Posiadam lustrzankę d3100 i kilka obiektywów do niej - wszystkie manualne bez silników AF itd.
Czy posiadając obiektwy Sigma 24mm Super Wide II F2.8 ( http://www.dyxum.com/lenses/Sigma-24mm-Super-Wide-II-F2.8_lens215.html ) jest sens kupna obiektywu z autofocusem i ogólnie współpracującym w pełni z automatyką aparatu Nikon AF-S 35 f/1.8G DX ( http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/478148 ).
Brakuje mi czasem czasu na ustawienie iso, przysłony i czasu bo scena, którą chciałem sfotografować już minęła.
Uprzedzając pytania nie zależy mi na portretach i do tego szukałbym 50mm a zależ mi bardziej na zdjęciach wnętrz rodzinynch imprez i tego typu codziennych wydarzeń.
Co radzicie?
wasilewk
18-10-2014, 22:30
Bierz, nie pożałujesz.
Pzdr.
Nie warto. 35mm na DX to wąsko i przy rodzinnych impreza prawie zawsze będzie Ci brakowało szerokości.
Już lepiej poszukać używanej Sigmy 17-50/2.8. Można dostać poniżej 1000zł.
TomekONY
19-10-2014, 10:44
Dopiero sprzedałem kitowego 18-55 Nikona i raczej wolałbym jakąś stałkę bo zoomy inne mam.
Dopiero sprzedałem kitowego 18-55 Nikona i raczej wolałbym jakąś stałkę bo zoomy inne mam.
To ja spytam jaki jest sens zakładania takiego tematu? Oczekujesz, że za Ciebie podejmiemy decyzję a raczej utwierdzimy Cię w decyzji, którą podjąłeś?
TomekONY
19-10-2014, 12:12
To ja spytam jaki jest sens zakładania takiego tematu? Oczekujesz, że za Ciebie podejmiemy decyzję a raczej utwierdzimy Cię w decyzji, którą podjąłeś?
To jaki jest sens istnienia for.
Podałem do czego mniej więcej potrzbuję obiektywu.
Podałem, że chcę coś stałego.
I jak widzisz dwie osoby się wypowiedziały - dodam, że dwie będące na forum nie od wczoraj i dwa różne zdania.
Sam się zastanawiam czy będzie to dobry wybór biorąc pod uwagę posiadaną sigmę.
Jak się okazuje jedynym plus takiego obietywy będzie możliwość szybko zrobienia zdjęcia w trybie automatycznym.
Nie do końca jarzę wszystkie zagadnienia odnośnie klatek i jak dany obiektyw do danego body będzie robił fotki.
To źle, że zadaję pytanie mając wątpliwości?
Wcześniej miałem też komapakt sony dsx hx5v którego ogniskowa zaczynała się od 25mm i taki kąt był bardzo dobry.
Może rzeczywiście kupno signy 17-50mm będzie lepszym wyborem niż tego nikona 35mm?
Tyle, że oglądam taką przykładową sigmę i nie widzę tego oznaczenia AF-S, które oznacza silnik w obiektywie (d3100 nie posiada go wbudowanego)
To jaki jest sens istnienia for....To źle, że zadaję pytanie mając wątpliwości?...
Ależ oczywiście. Ja tego nie neguję. Tylko, że oprócz zadawać pytania można również czytać. A w sprawie Twoich wątpliwości o tym jaki obiektyw, do czego i dlaczego własnie 35/1,8 było sporo.
Podałem do czego mniej więcej potrzbuję obiektywu.Podałem, że chcę coś stałego
... a zależ mi bardziej na zdjęciach wnętrz rodzinynch imprez i tego typu codziennych wydarzeń. Co radzicie?
Żeby nie było, że tylko się czepiam i marudzę:
Fajnie jakbyś podał budżet. To niejako determinuje propozycje.
Moim zdaniem 35/1,8DX będzie zbyt wąsko do wnętrz rodzinnych imprez (chyba że rodzina posiada zamek ;) Poszukaj czegoś szerszego (np. 20/1,8AF-S) lub zomma (no, ale tego nie chcesz) N10-24 lub N12-24 lub N14-24. Moim zdaniem ciężko o szeroką stałkę z silnikiem pod DX. Możesz jeszcze spróbować 10/2,8 ale to już mocno szeroko i mocno specyficzne szkło. Moim zdaniem nie do każdego kadru - tym bardziej rodzinnego.
Masz stałki, miałeś zoomy, więc czytając forum spokojnie ogarniesz temat. Wszystko z silnikiem jest szybkie, mierzy światło i naprawdę jest niezłe optycznie. Wybitny jest 14-24/2,8 i tego polecam.
TomekONY
19-10-2014, 15:44
Rzeczywiście mam nikkora 35-105 i te 35 to ciasne jest do wnętrz.
A co sądzicie o nikonie 18-135mm, mógłbym go zabrać równie dobrze do bliżej nie określinych plenerowych zdjęć?
18-70 i 18-105 dadzą Ci tylko większy zakres, ale nie będzie żadnej większej różnicy w świetle czy jakości.
TomekONY
19-10-2014, 16:09
Kupiłem za 399 nikona 18-135 myślę, że będzie dość uniwersalny.
Do zabawy zostanie mi ta sigma 24mm. A powyższym będę mógł zrobić szybko zdjęcia i wewnątrz i coś podziałać na zewnątrz.
Dzięki za zwrócenie uwagi na te i inne aspekty wszystkim.
Pozdrawiam!
TomekONY
22-01-2015, 23:04
No i stało się. Jestem posiadaczem 35mm 1.8.
Rzeczywiście jest wąsko ale w pomieszczeniach 5x5m a prawie każdy takie w rodzinie ma idzie w kadrze nawet cały narożnik złapać. Na dzień dzisiejszy wcześniejszy tele spisuje się bardzo dobrze, ale jasność i inne walory tej 35tki robią wrażenie i nie żałuję zakupu.
Pozdrawiam!