Zobacz pełną wersję : Akcesoria Nikon D5100 do filmów
Fotoamator95
18-10-2014, 17:05
Witam!
Mam już około dwóch lat Nikona D5100 ale teraz chcę zacząć "bawić się" w nagrywanie tym sprzętem. Mam jedną kartę 16GB ale chcę dokupić drugą na zapas. Czy możecie doradzić mi przy wyborze?
Ja znalazłem taką:
http://allegro.pl/zloty-kingston-karta-pamieci-micro-16gb-95-s-uhs10-i4629625288.html
Czy jest odpowiednia? Czy używanie adaptera nie pogorszy osiągów karty?
Adapter nic nie spowalnia. Taniej wyjdzie chyba w sklepie, bez przesyłki.
Fotoamator95
18-10-2014, 17:12
A parametry wszystkie są dobre do filmowania? Dopiero zaczynam i nie jestem do końca pewien ;)
Alcatraz
18-10-2014, 21:52
Od siebie polecam karty Sandisk. Warto dorzucić do 32GB jeśli będą na niej filmy razem ze zdjęciami.
Adapter nie pogorszy osiagow karty, jednakze sa to zawsze dodatkowe kontakty, ktore moga ewentualnie sprawic problemy. Ja bym radzil kupic "normalna" karte SD, a taka to uzywac w razie koniecznosci.
Nie bierz kart micro do aparatów. Nie będą działały maksymalnie z połową prędkości.
Poza tym lepszym wyborem będzie SanDisk. Nikony ostatnio nie lubią się z kartami Kingston'a.
Do nagrywania w D5100 staczy zwykły SanDisk Ultra.
Przemek-83
19-10-2014, 08:42
Ale się uczepiłeś tej karty.Lepiej pomyśl nad mikrofonem zewnętrznym aby podczas kręcenia nie słyszeć silnika obiektywu chyba, że będziesz ostrzył ręcznie.
Tak w nawiasie to nie wierz w to co piszą w tych aukcjach już nie wspomnę, że duża część to podróby.Mam kartę z linku, który podałeś i nigdy nie doszła nawet do połowy podawanych transferów.
Ale się uczepiłeś tej karty.Lepiej pomyśl nad mikrofonem zewnętrznym aby podczas kręcenia nie słyszeć silnika obiektywu chyba, że będziesz ostrzył ręcznie.
Tak w nawiasie to nie wierz w to co piszą w tych aukcjach już nie wspomnę, że duża część to podróby.Mam kartę z linku, który podałeś i nigdy nie doszła nawet do połowy podawanych transferów.
I nigdy w D5100 nie dojdzie, bo aparat w teorii osiąga max ~40 MiB/s
Jak również w czynnikach gdy używasz adapterow do SD. Zdecydowana większość czytników nie ma wsparcia microSD na gniazdach SD.
No i trzeba dobrego czytnika USB 3.0.
Przemek-83
19-10-2014, 14:56
I nigdy w D5100 nie dojdzie, bo aparat w teorii osiąga max ~40 MiB/s
Jak również w czynnikach gdy używasz adapterow do SD. Zdecydowana większość czytników nie ma wsparcia microSD na gniazdach SD.
No i trzeba dobrego czytnika USB 3.0.
Mam kartę kingston sdhc uhs I class 10 ultimate 90mb/s R 45mb/s W w dodatku bez adaptera.
W laptopie dysk SSD a transfer przy kopiowaniu z karty nigdy nie przekroczył 30mb/s
Mam kartę kingston sdhc uhs I class 10 ultimate 90mb/s R 45mb/s W w dodatku bez adaptera.
W laptopie dysk SSD a transfer przy kopiowaniu z karty nigdy nie przekroczył 30mb/s
To masz gó****ny laptop....
Kup se normalny czytnik, a nie zwalaj winy na kartę...
Przemek-83
19-10-2014, 15:27
To masz gó****ny laptop....
Kup se normalny czytnik, a nie zwalaj winy na kartę...
Jeśli dla Ciebie laptop , który kosztował blisko 3tyś jest gó....ny to nie będę pytał jakie są dobre.
madebyzosiek
19-10-2014, 15:31
Laptop mógł kosztować nawet 5000, jak nie masz czytnika 3.0 to nie przeskoczysz 30 MB.
Przemek-83
19-10-2014, 15:46
Nie zagłębiałem się w temat czytnika, który jest zintegrowany może i to spowalnia wiem tylko, że mam usb 3.0
madebyzosiek
19-10-2014, 16:19
Masz, ale czytnik działa na 2.0. Kup zewnętrzny, poczujesz różnicę
Fotoamator95
19-10-2014, 16:28
Mikrofon nie będzie mi potrzebny, bo pod filmiki, które będę robił będzie podłożona muzyka ;)
Obecnie posiadam kartę SanDisk 16GB Ultra. Czy taka mi wystarczy?
Na pewno muszę dokupić drugą ale nie wiem czy koniecznie taką samą, czy lepiej kupić już kingstona np. tego: http://allegro.pl/karta-kingston-16gb-sdhc-ultimate-90mb-s-class10-i4622055378.html
O kartach już pisałem:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3450516&postcount=6
Obecnie posiadam kartę SanDisk 16GB Ultra. Czy taka mi wystarczy?
Na pewno muszę dokupić drugą ale nie wiem czy koniecznie taką samą
możesz się przecież wstrzymać z kupnem karty , sprawdź tą którą posiadasz (SanDisk 16GB Ultra) , jakby coś to dokupisz inną , może większej pojemności i nigdy mikrosd . Ja w d5300 używam SanDisk 16GB Extreme 45/45MB/s i jest ok.
W d5100 mam jakąś 32GB 30/30MB/s i hula bez zacięć .
A w laptopie to już inna para kaloszy , trzeba usb3 bo inaczej do 27mb/s leci