Zobacz pełną wersję : Jakie szkło portretowe m42?
stanseba
18-10-2014, 10:16
Jakie szkło z gwintem m42, ogniskowa 135 mm, byście polecili do portretu?
Trochę o tym czytałem bo kupiłem stara Prakticę do zabawy i często polecane były Jupiter 37A i Sonnar.
Przemasl
18-10-2014, 22:14
Takumar 135/3.5 miałem kiedyś z pentaxem, bardzo fajny, nie poraża ostrością, ale do portretu wystarczy. Piękna plastyka i kolory.
Był też takumar 135/2.5 z mocowaniem pentaxa, też super jednak z mniejszym kontrastem.
Wykonanie obu to majstersztyk.
Kacper111
18-10-2014, 22:39
Z tego co miałem (sonnar 135, jupiter, Tair), zdecydowanie polecam Taira 11a ;)
Jak ma być budżetowo, to zobacz mój mini test Hanimexa 135 f/2.8 na pełnej klatce -KLIK- (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253253)
pablodesign
20-10-2014, 15:12
Mój głos na taira. Miałem dosyć długo i bardzo sobie chwaliłem.
Jupiter 135 lub sonnar 135. Z jupiterem nie udało mi się osiągnąć nieskończoności, a z sonnarem bez problemu. Oba ostre, sonnar mc nieco lepszy pod światło ogólnie kontrast na plus. Ale jednak sporo droższy od jupka.
stanseba
20-10-2014, 17:21
Mógłbym zobaczyć Twoje sample z Sonnara?
Ja do portrecików używam super weissar 135/2.8
Jak chcesz mogę jakieś sample porobić.
Jeszcze mam dwa jupitery ale to w domu więc jeżeli chcesz zdjecia to dopiero na weekendzie następnym porobię.
stanseba
20-10-2014, 17:27
Zolton chodzi o bokeh i chętnie sample zobaczę.
Jak ma być do Nikona to w Jupitrze można bezproblemowo dupkę podmienić /nikonowska dupka, tylko najlepiej radziecka + trzy śrubki/. I masz pełen zakres.
Do mnie właśnie przyjechał Revuenon 135/2.8 za całe 60zł, zrobiłem kilka zdjęć w domu na szybko, z ciekawości czy jakiegoś bubla nie kupiłem ale zadowolony jestem, jutro za dnia porobię nim trochę zdjęć, gdybyś chciał mogę Ci podesłać jakieś sample.
Jak ma być do Nikona to w Jupitrze można bezproblemowo dupkę podmienić /nikonowska dupka, tylko najlepiej radziecka + trzy śrubki/. I masz pełen zakres.
No właśnie miałem wymienioną dupkę (z Allegro; może to tu jest problem), ale nieskończoności nie było (oceniam, że max kilkadziesiąt metrów).
No właśnie miałem wymienioną dupkę (z Allegro; może to tu jest problem), ale nieskończoności nie było (oceniam, że max kilkadziesiąt metrów).
Do radzieckiego Jupitera musi być oryginalna radziecka "dupka". Akurat w tym przypadku japońskie podróbki się nie sprawdzają ;) Mam i działa bez problemu.