Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mini komputer

fafniak
18-10-2014, 09:50
Taka kostka w stylu mac mini.

Wydajność - musi obsłużyć full HD ale także przy 50-60 klatkach na sekunde i materiale z gopro/canona/nikona
Odtwarzać pliki mp3 320 / flac
Musi mieć możliwość instalacji "spotify"
Wyjścia/wejscia USB - minimum 2
Wyjście HDMI (chyba że faktycznie są działające przejściówki monitor/telewizor HDMI)
Chciałbym żeby był cichy :?

Wydać - jak najmniej :)

Chciałem początkowo kupić właśnie używanego maca mini (jakieś core2duo) ale rozmawiałem z ludźmi którzy uprzedali mnie ż ejak zacznie się coś chrzanić w takim macowym komputerze - zaczynają sie spore problemy sprzętowo i kosztowe. Ciezko coś tam dostać , drogo wychodzi rozbudowa pamięci itp.

Nie wiem na ile to prawda ?

Z kolei komputery "windowsowe" - nie mam kompletnie świadomości jak to z wydajnością jest....

Myślałem że znalazłem idealnego kandydata, ale okazało sie że.. problem jest właśnei z wydajnoscią przy np. 50-60 klatkach materiału fHD

velaskez
18-10-2014, 14:14
Może coś nowego? Neutron Pro? i5, 16GB ramu, 480GB SSD, grafika Intel Iris 5000.
https://www.kickstarter.com/projects/atomcomputer/neutron-a-full-blown-windows-pc-in-the-palm-of-you/

Totalna nowość :D 1250 USD.
Swoją drogą mam nadzieję, że to zaskoczy i ruszą z normalną produkcją.
Byś go miał na święta. Tak zapewniają na stronie Kickstartera.

shaolin
18-10-2014, 14:18
Nie wiem co to spotify ale z malych masz np. Gigabyte Barebone, Intel NUC, Acer Revo, Asus Vivo, Sapphire Edge, Zotac ZBox, itd. Narobili tego jak kroliki... Szukaj ;)

sailor
18-10-2014, 14:21
Nie wiem na ile to prawda ?

pomiec w miniaczach wymieniasz normalnie. (jesli dorwiesz jeszcze starego a nie tego z premiery). z dyskiem gorzej. lutowany nie jest i da sie wymienic ale tracisz gwarancje.
ogolnie mam, uzywam i sobie chwale, ale ja od blisko 10 lat na macach wiec malo obiektywny jestem. No i na kompie poza obrobka fot, czasem zlozeniem jakiegos filmidla, netem/muza/filmami nic raczej nie robie - przede wszystkim nie gram wiec wypasu nie potrzebuje

fafniak
18-10-2014, 14:52
Wybor jest przeogromny , danych na temat wydajnosci cholernie malo

Mac mini core duo

allegro.pl/apple-mac-mini-c2d-2-0-ghz-250-gb-hdd-i4711384197.html

Czy to dobra oferta/wybor?

sailor
18-10-2014, 15:21
to jeszcze ten z CDkiem :P
nie wiem jak z obsluzeniem materialu filmowego czy nie bedzie mulil
nowy kosztuje w najtanszej opcji 2,5kpln a dostajesz z gwarancja, nowym systemem i pelnym do tego softem oraz mozliwoscia rozbudowy - pytanie czy chcesz tyle wydac
http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_193&products_id=15450

.:Gerard:.
18-10-2014, 15:39
Taki cos (http://www.conrad.de/ce/de/product/676475/Android-Mini-PC-Minix-NEO-X5mini-A9-RK3066-2-x-16-GHz-1-GB-Android-41?ref=list)

na polskim conradzie nie moglem znaleźć

z reszta sam wybierz
http://www.conrad.de/ce/de/category/SHOP_AREA_17125/PCs

Android mini pc albo
mini pc

wunat
18-10-2014, 19:07
A sam nie chcesz składać?

Kurtz
18-10-2014, 19:38
A sam nie chcesz składać?

Jeżeli ma być naprawdę małe, to akurat mac mini jest praktycznie nie do pobicia, przez składane samemu zestawy. Tylko, core 2 duo, to bardzo biednie.

Johanan
18-10-2014, 19:50
http://www.mini-komputery.pl/mini-komputery-nettopy-przemyslowe/seria-intel-core-i7.html

Kurtz
18-10-2014, 20:54
Za mocne CPU, nie podane jakie chłodzenie, kiepskie mobo i najważniejsze, duże.

Johanan
18-10-2014, 21:17
Za mocne CPU, nie podane jakie chłodzenie, kiepskie mobo i najważniejsze, duże.

Mini ogryzek: 197x197x36
v
mini PC: 200x200x65 (w najmniejszej wersji obudowy).
Jak widać różnice są po prostu kolosalne. :D

Kurtz
18-10-2014, 21:23
Są nawet: 200 x 200 x 44 mm
Fakt, wtedy są małe, ale popatrz na wydajność...

fafniak
18-10-2014, 21:24
Wydajność - w tym jest problem - nie potrzebuję smoka... tylko smoczka - wymagania podałem w pierwszym poście.

Coraz bardziej mnie kusi mac mini - w ratach 20x - wychodzi 110zł miesięcznie

Johanan
18-10-2014, 21:28
Są nawet: 200 x 200 x 44 mm
Fakt, wtedy są małe, ale popatrz na wydajność...
No wydajne, a nie o to przypadkiem chodzi, żeby było wydajne?
A ile peryferiów, do wyboru do koloru, nie to co w maku.

..

:D :D :D chyba się posikam.

ps. Jeszcze precyzyjniej już chyba się nie da. ;)

fafniak
18-10-2014, 21:30
Łatwiej będzie jak napiszesz precyzyjniej czy do pisuaru czy do szafy

Johanan
18-10-2014, 21:37
Łatwiej będzie jak napiszesz precyzyjniej czy do pisuaru czy do szafy

Tu masz na swoją miarę: http://www.mini-komputery.pl/mini-komputery-nettopy-przemyslowe/seria-intel-core-i5/model-edi56-sl-mi-i5.html :D

fafniak
18-10-2014, 21:50
a cena ?

Johanan
18-10-2014, 21:58
a cena ?

Telefon masz na stronie, na pewno się dogadasz.

fafniak
18-10-2014, 21:59
boszsz.. chodzi o rząd wielkości

Johanan
18-10-2014, 22:05
boszsz.. chodzi o rząd wielkości

W podanej konfiguracji nie powinno toto być droższe, niż 1,2k, to tak na moje oko.

W mackach cena nigdy nie jest kompletna i trzeba sporo wydać na peryferia, żeby osiągnąć konsensus.
A wszystko tam drogie, jakby było pozłacane i za byle kabelek płaci się jak za zboże.

Za to pecety, to przyjemna tanioszka. :)

ps. Tu masz przymiarkę: http://www.mini-komputery.pl/oferta-specjalna.html .

.:Gerard:.
19-10-2014, 11:57
tak tylko delikatnie sie wtrace

Myslalem o zakupie mini pc

jak potzrba Ci do prezentacji to pomysl o

Laptop czy iPad + chromecast i masz wszystko co chcesz tylko wygodniej
wpinasz w hdmi odbiornika np z iPada, czy telefonu i sru

jo44
19-10-2014, 12:10
Wydajność - w tym jest problem - nie potrzebuję smoka... tylko smoczka - wymagania podałem w pierwszym poście.

Gdybym teraz miał wydać forsę na komputer też wybrałbym Mac'a. Osiągi są, cena znośna, no i ładny jest. :)

Johanan
20-10-2014, 00:34
...
Osiągi są, cena znośna, no i ładny jest. :)

Co mnie w końcu obchodzi Wasz gender, ale jak tak zanalizować obecnie funkcjonujących w wysoko i średnio rozwiniętych krajach facetów i ich wybory, a także pozycję w różnych środowiskach w tym w rodzinie, to pożal się Panie Boże.

Ładne, tylko szkoda, że nie różowe. :D

fafniak
20-10-2014, 07:11
Co mnie w końcu obchodzi Wasz gender, ale jak tak zanalizować obecnie funkcjonujących w wysoko i średnio rozwiniętych krajach facetów i ich wybory, a także pozycję w różnych środowiskach w tym w rodzinie, to pożal się Panie Boże.

Naprawdę tak postrzegasz świat? Przez pryzmat wyborów sprzętu ?
Jeżeli tak to bardzo ograniczony jest twój świat. Ubogi

Marcin Jakubowski
20-10-2014, 08:20

zamiast powtarzać się ciągle w tym stylu w każdym wątku o posmaku jabłka, jako wybitny specjalista od komputerów, przydałbyś się do czegoś konkretnego pomagając koledze, który w wątku o fuji x ma problem z kodekiem do podglądania miniatur rawów z aparatu będącego ponad pół roku na rynku (post #4235).

Johanan
21-10-2014, 22:05
zamiast powtarzać się ciągle w tym stylu w każdym wątku o posmaku jabłka, jako wybitny specjalista od komputerów, przydałbyś się do czegoś konkretnego pomagając koledze, który w wątku o fuji x ma problem z kodekiem do podglądania miniatur rawów z aparatu będącego ponad pół roku na rynku (post #4235).

Może wyłapałeś przypadkiem, że nie krytykuję nieznanego, ponieważ robiłem przymiarki do ogryzków i poza OSX-em nie dostrzegam w nich niczego, co warte jest płacenia w dwójnasób, a dla samego systemu zwyczajnie nie warto, bo patrząc na ten owocowy sprzęt, zwyczajnie ma mam problemy z utrzymaniem wewnątrz powłok cielesnych spożytych pokarmów.
Boć są jak dla facetów zwyczajnie za ładne.

Co do Fuji, to wybacz, ale jest to firma o której nie chce mi się nawet rozmawiać, mam bowiem z nimi swoje porachunki, co znamienne gdy tematy ich przerastają, chowają głowę w pasek i udają, że nic do nich nie dociera.
Może to wygodne, ale dosyć infantylne.

Wkręciłem się niegdyś w ich zabawkę i był to pierwszy i ostatni raz.

Marcin Jakubowski
23-10-2014, 15:24
Może wyłapałeś przypadkiem, że nie krytykuję nieznanego, ponieważ robiłem przymiarki do ogryzków i poza OSX-em nie dostrzegam w nich niczego, co warte jest płacenia w dwójnasób, a dla samego systemu zwyczajnie nie warto, bo patrząc na ten owocowy sprzęt, zwyczajnie ma mam problemy z utrzymaniem wewnątrz powłok cielesnych spożytych pokarmów.
Boć są jak dla facetów zwyczajnie za ładne.

Co do Fuji, to wybacz, ale jest to firma o której nie chce mi się nawet rozmawiać, mam bowiem z nimi swoje porachunki, co znamienne gdy tematy ich przerastają, chowają głowę w pasek i udają, że nic do nich nie dociera.
Może to wygodne, ale dosyć infantylne.

Wkręciłem się niegdyś w ich zabawkę i był to pierwszy i ostatni raz.

Zdajesz się nie zauważać, że krytykujesz nie sprzęt (do czego masz prawo) a ludzi, którzy używają tego sprzętu.

Jak dla mnie koniec tematu.

pozdrawiam

Johanan
23-10-2014, 15:53
Zdajesz się nie zauważać, że krytykujesz nie sprzęt (do czego masz prawo) a ludzi, którzy używają tego sprzętu.

Jak dla mnie koniec tematu.

pozdrawiam

W sumie racja, ale uzurpuję sobie prawo do krytyki nie tylko sprzętu, ale i ludzi, taki to już ze mnie drań.

Pozdrawiam serdecznie. :)