PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 problem

Yuki93
17-10-2014, 18:37
Witam :) Mam wielki problem z moim aparatem D5100. Po kolei co się dzieje:

W trakcie robienia zdjęć w trybie LV nagle "zatrzymał" mi się obraz, wyłączyłam i włączyłam - było okej, porobił kilka fotek. Chwilę później po naciśnięciu spustu migawki (nadal LV) obraz zrobił się czarny i koniec, kaput, włączam ponownie, jest okej, włączam LV - czarny obraz i tak w kółko. Po wyciągnięciu i ponownym włożeniu baterii LV działa dobrze. Dwa dni później znów zaczyna szaleć, tym razem dochodzi błąd spustu migawki, naładowane baterie rozładowują się w mgnieniu oka (nastąpiło to jakieś 2-3 razy). Przez następne dni raz robi zdjęcie raz szaleje, aż całkiem pada i nie robi zdjęć.
Poszedł do naprawy, wymieniono silniczek zmiany przysłony. Po zrobieniu jakiś ~250 zdjęć zrobił kaput. Po kliknięciu spustu migawki aparat zrobił zdjęcie, ale go nie zapisał, następnych zdjęć zrobić się już nie dało, ekranik czarny. Wyłączyłam aparat a ta zielona diodka (co się świeci przy włączaniu aparatu) nadal się świeci - włączam i wyłączam kilka razy, a ona i tak się zawsze świeci... Po którymś ponownym włączeniu znów rozładował naładowaną bateryjkę. Po jakiś 2 godzinach odpalam go ponownie i działa...

Ktoś miał może podobny problem? Wie co się dzieje? Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.

SerU
17-10-2014, 18:56
Tak na początek może warto sprawdzić na innej baterii...

Yuki93
17-10-2014, 19:02
Zapomniałam dodać, że sprawdzałam na 2 bateriach, 2 kartach pamięci, kilku obiektywach. W sumie napisałam "naładowane baterie"...

Przemek-83
17-10-2014, 19:14
Jedyne co można doradzić to powrót do serwisu.Zmiana softu raczej nic nie da choć jak wiesz jak sprawdzić to może napisz jaką masz wersje

SerU
17-10-2014, 19:15
No to poza serwisem nie pozostaje nic innego - takich usterek się nie naprawia w domu. Zimny lut na płycie sterującej piecem CO można przelutować, ale nie w aparacie - a z objawów tak mi to wygląda.

Yuki93
17-10-2014, 19:31
Wersja programu: A 1.02, B 1.01, L 1.003 - chyba o to chodziło? Nigdy tego nie sprawdzałam :P
Wydaje mi się też, że on się kilka razy nagrzewał i szkiełko było zaparowane mimo, że nie było raczej warunków do parowania. Czy jest możliwe, że problem tkwi przy zasilaniu?

SerU
17-10-2014, 19:40
Aparat Ci zaparuje, jak wejdziesz do ciepłego domu, gdzie jest suche powietrze z chłodniejszego dworu, gdzie wilgotność z reguły jest większa - najczęściej w zimie, więc najlepiej zanim się wejdzie do domu wyciągnąć baterię i kartę z aparatu i zostawić go w torbie po wejściu do domu na parę godzin żeby doszedł do siebie.

A usterka może być związana z zasilaniem, baterią, elektroniką...wszystkim poza paskiem i obudową - bez serwisu się nie obejdzie.

Yuki93
17-10-2014, 19:48
Wiem, że bez serwisu się nie obejdzie i zamierzam go odesłać - ale mimo wszystko wolę wiedzieć, co z nim nie tak, może ktoś już miał podobny problem. Aparat zaparował nagle, w pomieszczeniu w którym byłam od dłuższego czasu, warunki pogodowe się nie zmieniły - dlatego moje zdziwienie, rzeczy oczywistych nie musisz mi pisać.

Przemek-83
17-10-2014, 21:50
Wersja programu: A 1.02, B 1.01, L 1.003 - chyba o to chodziło? Nigdy tego nie sprawdzałam :P
Wydaje mi się też, że on się kilka razy nagrzewał i szkiełko było zaparowane mimo, że nie było raczej warunków do parowania. Czy jest możliwe, że problem tkwi przy zasilaniu?

Ja mam L1.009 ale nie wiem czy to ma znaczenie.

zgera
18-10-2014, 13:29
Ja mam L1.009 ale nie wiem czy to ma znaczenie.

To nie ma żadnego znaczenia, jest to kontrola dystorsji obiektywu.