PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ruszyć krajobraz :: by biegly

biegly
17-10-2014, 13:02
Chcę zaprezentować pierwszy filmik o edycji krajobrazu, technikę którą ja stosuję w swoich zdjęciach.
Wiem że nic odkrywczego nie będzie dla wielu, jednak pytania wciąż otrzymuję od ludzi typu "jak edytować ten krajobraz?"
Jest to pierwszy taki filmik i proszę o wyrozumiałość, bo lekko nie było :) trzeba nabrać wprawy.
Ale tu nie o tym wątek, tylko krajobraz - jak to ruszyć?

Mam nadzieję że da się*ruszyć ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/lightroomtutorial1-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/lightroom-tutorial-1.jpg)

wEloKB-G7yU

Pozdrawiam
Rafal

pprofanum
17-10-2014, 18:50
Dobrze ci idzie. Dawaj więcej.

bajcom
17-10-2014, 20:03
Czekam na więcej . ;)

pit.
17-10-2014, 21:53
Szacun, że chciałeś się podzielić swoją wiedzą. Dzięki !

superlama
17-10-2014, 22:15
Podoba mi się, dzięki;)

biegly
18-10-2014, 00:46
Dziękuję*za pozytywny odbiór, mam pare pomysłów zobaczymy jak wyjdzie w praniu.
Powinienem chyba ze 100ml. przed nagraniem łyknąć, aby gadka lepiej szła :)
Mówienie do samego siebie oraz myślenie nad obróbką jak na 100% faceta to już dużo do ogarnięcia ;)
Jeszcze raz dziękuję.

simonx
18-10-2014, 10:28
Super pomysł, zasubskrybowałem, chętnie obejrzę, bo właśnie zaczynam poznawać Lightrooma.

DarkMinder
18-10-2014, 20:06
Przyłączam się do podziękowań :) Materiał pouczający dla początkujących i systematyzujący dla nieco bardziej zaawansowanych.

biegly
19-10-2014, 00:20
Zapraszam do kolejnego filmu - BW, krajobraz i Lightroom (http://youtu.be/acLpI2fY5Pg)
acLpI2fY5Pg

Pozdrawiam
Rafal

Greg77
19-10-2014, 04:50
Gratki Rafal, ale z ta muzyczka na poczatku dowaliles...czy to nie Bagshaw?
B&W ciekawe i to bardzo, troche nowinek ;)

bajcom
19-10-2014, 05:24
Greg77 też mógł byś zrobić filmik jak obrabiać w PS
Biegly kolejny fajny filmik .

biegly
19-10-2014, 11:44
ale z ta muzyczka na poczatku dowaliles...czy to nie Bagshaw?
Nie rozumie? Muzyka jest darmowa z applowskiego softu.

Greg77
19-10-2014, 21:06
Nie rozumie? Muzyka jest darmowa z applowskiego softu.

https://www.youtube.com/watch?v=vud5bUbzrf4
;)

Ale spoko, podobna jest i tyle, myslalem, ze moze sie wzorowales...;)

biegly
19-10-2014, 21:34
Aaa, szczerze powiem że nawet nie patrzyłem na żadne jego filmy ;)

Mam, innych swoich faworytów w podglądaniu ;)

Greg77
20-10-2014, 01:12
Aaa, szczerze powiem że nawet nie patrzyłem na żadne jego filmy ;)

Mam, innych swoich faworytów w podglądaniu ;)

A widzisz on wspolpracuje z Tonym Kuyperem i to wlasnie on robi tutki do Luminosity Masks i TK Panelu ;)

shaolin
20-10-2014, 07:28
Greg77 też mógł byś zrobić filmik jak obrabiać w PS
Biegly kolejny fajny filmik .

Przecie Grzechu nie umie komputera odpalic, a co dopiero obrabiac foty... :mrgreen:

Rafal gratki za tutka! Poczatek czytany? Bo tak brzmial ;) pozniej pewnie fristajl, bylo troche lepiej.

Drugi obejrze pozniej bo udaje, ze pracuje :razz:

biegly
20-10-2014, 10:10
A widzisz on wspolpracuje z Tonym Kuyperem i to wlasnie on robi tutki do Luminosity Masks i TK Panelu
Ja dobrze wiem o tym, ale ja nie będę robił takich filmów i puszczał za free na YT!
Było by to nie fair wobec siebie i innych ludzi (nawet licząc tych panów o których wspomniałeś)

Dla tego LR, bo to mój taki styl obróbki. Wiele tego jest w sieci i nie chce nauczać, tylko pokazuję jak to robię oraz jakaś relacja z pleneru ( już jest (https://www.youtube.com/watch?v=RHmkB4TaY-Y) ;) ) i tyle.

Rafal gratki za tutka! Poczatek czytany? Bo tak brzmial pozniej pewnie fristajl, bylo troche lepiej.

Dokładnie, tak jak piszesz ;)
Za każdym razem nie da się*tak samo zrobić, zawsze coś się*ulepszyć chce (nie koniecznie z dobrym skutkiem ;) )
Po tych filmach, już wiem na co zwracać uwagę - trzeba nabrać wprawy ;)

biegly
21-10-2014, 10:45
Obróbka zdjęć z pleneru, zapraszam

an6_kwQ5e8s

anihil
21-10-2014, 16:33
Bardzo ciekawe tutoriale. Sporo można się z nich nauczyć.

Mała uwaga. Mógłbyś dodać jakiś program, który pokazywałby na ekranie jakie klawisze wciskasz. Czasami robisz kombinacje klawiszy, aby uruchomić narzędzie, ale nie zawsze mówisz co wcisnąłeś.

raftik
23-10-2014, 10:24
Rafał super - Dzięki za podzielenie się swoją wiedzą.

raftik
23-10-2014, 13:23
Tylko jedna jedyna uwaga :) - mów głośniej do mikrofonu :) jak podgłośniłem żeby słyszeć ciebie to mało nie zszedłem jak przyszedł mail i oznajmił to dźwiękiem :)

biegly
23-10-2014, 23:49
Dzięki bardzo za uwagi, oczywiście wiele rzeczy zauważa się*po powrocie do domu jeśli mowa o plenerze ;)
Przy następnych plenerach mam inne pomysly, które postaram się wdrożyć.

A tu, jak poszła droga w LR

D_V-xWgrHg4

biegly
28-10-2014, 22:02
Zapraszam do kolejnego filmu, tym razem zdjęcie wysokogórskie i czysty spontan ;)
hWEO6KtJ9rk

raftik
29-10-2014, 10:55
Bardzo mi się podoba twoja obróbka. Widzę, że największy nacisk kładziesz na korekty lokalne a to faktycznie zapewnia lepszą kontrolę nad każdym obszarem zdjęcia. Napisz Rafał jakiego tabletu używasz ?

biegly
11-11-2014, 11:04
Tym razem plenerowo, wielu osobą spodobała się tego typu relacja i myśle że może być ich więcej ;)
Dziękuję za wsparcie :)
Zapraszam
9x0XRYK3PW4

bajcom
11-11-2014, 14:53
Podoba mi się filmik plenerowy , aż nabrałem ochotę na górki.
Trzeba ruszyć 4 litry i zwiedzać ;)

biegly
13-11-2014, 00:24
Dzięki bardzo, to może jeszcze zachęci kolejny film tego typu i oczywiście w sobotę premiera! :)
4etz7VMIYFI?list=UUHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q

biegly
15-11-2014, 13:08
Dzis moja sobotnia filmowa premiera na YT (https://www.youtube.com/user/TheRafalRozalski/videos)

"Fotografia krajobrazowa | Lightroom 5 tworzenie naturalnych 32 bit zdjęcić HDR"
Zapraszam:

mRAZ_HWGRJo

raftik
15-11-2014, 14:06
Rafał ale mnie wkręciłeś w krajobraz :) Super miejscówki masz i fajnie zmontowałeś filmy. Gratuluję.

biegly
15-11-2014, 14:57
Dzięki bardzo,za dobre słowo ;) Na razie raczkuję z tymi filmami, ale jak mówię - szybko się*człowiek uczy :)

Greg81
16-11-2014, 12:08
Bardzo ciekawe filmy zachęcające do poszerzania wiedzy fotograficznej-TAK TRZYMAJ !!!

biegly
06-12-2014, 22:53
Zapraszam do kolejnej odsłony z edycji krajobrazu.

Jak edytować zdjęcia HDR w Lightroom używając LR Enfuse

QghXsRcMj00

biegly
10-12-2014, 18:52
Film z ostatniego pleneru w Górach Wicklow.
Świetna atmosfera oraz widoki, zapraszam.

fYseSB53buM

bahuone
15-12-2014, 18:56
Biegly, świetne tutoriale, każdy znajdzie minimum kilka tricków, które pomogą poprawić postproces. Obejrzałem wszystko po 2 razy, żeby czegoś przypadkiem nie pominąć. Mam szczerą nadzieję, że nie znudzi Ci się nagrywania i dzielenie się filmikami z nami :)

biegly
18-12-2014, 23:09
Dzięki bardzo "bahuone", więcej się*dzieje na YT i nie zawsze pamiętam aby dodawać filmy tu.
Od czasu do czasu, coś się*doda ;)
Dziękuję*i pozdrawiam.

bojY36DRvXk

angernature
26-12-2014, 18:00
Tutki bardzo przydatne ;D dzięki biegly.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Walenhovv
06-01-2015, 00:41
Dziękuję za tutki. Baaardzo pomocne, mam nadzieję, że masz jeszcze siłę i chęci na kolejne :-).
Pozdrawiam

biegly
11-01-2015, 16:33
Dzięki bardzo za dobre słowo :)
Chwilowo z filmami z edycji zdjęć będę musiał się*wstrzymać, jedno z wydawnictw zaproponowało mi współpracę ;) i czas zaczyna się*zawężać.
Ale mam jeszcze dwa filmy, które czekają na publikację w sieci :)
Pozdrawiam
Rafal

Zapraszam na film z wyprawy do Glenmalure w Górach Wicklow.
Wyjazd zeszłoroczny, ale na czasie (w klimacie zimowym ;) )

yKUHMxrKHB4

biegly
17-01-2015, 01:29
Tym razem, dodajemy efektu w Nik Color Efex Pro 4 i darmowy preset do krajobrazu.
Zapraszam.

b2gOpElgYxM

GaijinPawel
19-01-2015, 10:32
Bardzo ciekawe są twoje filmy, muszę wszystko przestudiować na swoim LR

Hopekmlotek
20-01-2015, 00:13
Bombowe filmiki :P

Shorswern
21-01-2015, 13:25
Naprawdę super to robisz i aż mnie zainpirowałeś do zrobienia czegoś ciekawego ze swoimi zdjęciami :)

biegly
29-01-2015, 23:24
Dziękuję*za dobre słowa, chwilowo może być więcej filmów z plenerów.
Filmy związane z edycją muszą trochę*poczekać, teraz właśnie pracuje na projektem dla wydawnictwa Helion :)

Zapraszam na pierwszy film z pleneru 2015.
Miłego oglądania.
idf2Z1IwztY?list=UUHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q

biegly
25-02-2015, 13:57
Zapraszam do filmu, w którym pokazuję jak wyostrzać zdjęcia krajobrazowe w programie Lightroom 5
R4geTPpZDDo

biegly
14-03-2015, 17:19
W tym odcinku prezentuję jak można oprofilować własny aparat używając ColorChecker Passport.
Dodatkowo do pobrania Profil aparatu Nikon D610 i przykładowe pliki.
gowjcTXkWqQ?list=UUHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q

bahuone
15-03-2015, 12:09
Biegły, powtórzę się świetne filmy. Sub poszedł, teraz mam nadzieję, że nie opuszczę już niczego :)

Jarkod
15-03-2015, 13:02
W tym odcinku prezentuję jak można oprofilować własny aparat używając ColorChecker Passport.
Dodatkowo do pobrania Profil aparatu Nikon D610 i przykładowe pliki.
gowjcTXkWqQ?list=UUHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q

A ja się przyczepię. Zacząłem od filmiku o profilowaniu i wrażenia mam negatywne. Przede wszystkim dźwięk - jakbyś mówił do wiadra. Druga rzecz - opanuj niekontrolowane ruchy ręką, bo na latający kursor nie da się patrzeć. Jak nie musisz, nie ruszaj myszką.

biegly
15-03-2015, 15:09
Dziękuje za komentarze, od czasu publikowania materiałów zauważyłem jedno - nie każdemu da sie "dogodzić"
Jedni zwracają uwagę na to co mogą się nauczyć, zaś inni na używanie słownictwa angielskiego typu "brush" , na masakrowanie zdjęć, montaż czy innych zasugerowanych rzeczy od kolegi Jarkod. Ogòlnie dziękuję i proponuję więcej dawania niż brania - wówczas będzie wszystko jaśniejsze ;)
Pozdrawiam

Jarkod
15-03-2015, 16:09
To napisz na drugi raz "Akceptuję tylko pochlebstwa"; przynajmniej wszystko będzie jasne od początku.

biegly
15-03-2015, 18:30
To napisz na drugi raz "Akceptuję tylko pochlebstwa"; przynajmniej wszystko będzie jasne od początku.
Zdaje sobie sprawę czym nagrywam i jak to robię, tylko trudniej odnaleźć sie po drugiej stronie i coś zrobić!
Jak napisałem, nikomu się nie dogodzi - a za każdy komentarz dziękuję im więcej pisane tym większy rozgłos, tak to działa
Bez napina się ;)

Yabby
15-03-2015, 20:26
A ja żałuję, że trafiłem na ten wątek dopiero teraz, mam wiele do nadrobienia. Na razie obejrzałem o profilach ale biorę się za resztę. Nie zauważyłem czy kursor lata czy dźwięk/wymowa nie taka. Dla mnie to się nie liczy, za to liczy się wiedza i dzielenie się nią. Wartość merytoryczna przewyższa "wady" (tak to nazwijmy) i bardzo dobrze że takie filmy powstają :D

bahuone
16-03-2015, 15:36
A ja się przyczepię. Zacząłem od filmiku o profilowaniu i wrażenia mam negatywne. Przede wszystkim dźwięk - jakbyś mówił do wiadra. Druga rzecz - opanuj niekontrolowane ruchy ręką, bo na latający kursor nie da się patrzeć. Jak nie musisz, nie ruszaj myszką.

Może szanowny kolega podzieli się z nami swoim warsztatem, wiedzą i ogólnie twórczością w postaci filmu? Chętnie obejrzymy. Komentować jest najprościej.

Jarkod
16-03-2015, 17:26
Może szanowny kolega podzieli się z nami swoim warsztatem, wiedzą i ogólnie twórczością w postaci filmu? Chętnie obejrzymy. Komentować jest najprościej.

Czekałem, kiedy ktoś z wyjedzie z takim tekstem.
Jak nie kręcę filmików to komentować nie mogę?

angernature
16-03-2015, 18:31
Dobrze jest ;d oby tak dalej ;d

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

bahuone
18-03-2015, 00:03

Czekałem, kiedy ktoś z wyjedzie z takim tekstem.
Jak nie kręcę filmików to komentować nie mogę?

Skoro zarzucasz autorowi problemy z dźwiękiem i niekontrolowane ruchy ręka to może świadczyć, że masz pojęcie o nagrywaniu filmików/ tutoriali. Bo ja nie mam pojęcia i na takie rzeczy ni zwróciłem uwagi Nie kręcisz to nakręć, z Ciebie też się chętnie pośmiejemy i powytykamy błędy.

Jarkod
18-03-2015, 00:31
Skoro zarzucasz autorowi problemy z dźwiękiem i niekontrolowane ruchy ręka to może świadczyć, że masz pojęcie o nagrywaniu filmików/ tutoriali. Bo ja nie mam pojęcia i na takie rzeczy ni zwróciłem uwagi Nie kręcisz to nakręć, z Ciebie też się chętnie pośmiejemy i powytykamy błędy.

Widzisz i tu wychodzi Twój stosunek do innych. Ja się nie wyśmiewałem; błędy, owszem, wytknąłem. Pierwszy dlatego, że od razu słychać i nie chce mi się wierzyć, że zwykły mikrofon np. w słuchawkach daje taki efekt. Drugi - bo jestem na niego uczulony z racji niezliczonych prezentacji, które musiałem oglądać, a w których prezentujący jeździł myszką po całym ekranie niby coś pokazując i zaznaczając, ale w rzeczywistości tylko zaciemniał obraz.

Nie opiniowałem filmu, nie używałem epitetów, odniosłem się do dwóch rzeczy, które autor może bardzo łatwo i prosto poprawić. A Ty byś chciał się wyśmiewać...

bahuone
18-03-2015, 19:49
Widzisz i tu wychodzi Twój stosunek do innych. Ja się nie wyśmiewałem; błędy, owszem, wytknąłem. Pierwszy dlatego, że od razu słychać i nie chce mi się wierzyć, że zwykły mikrofon np. w słuchawkach daje taki efekt. Drugi - bo jestem na niego uczulony z racji niezliczonych prezentacji, które musiałem oglądać, a w których prezentujący jeździł myszką po całym ekranie niby coś pokazując i zaznaczając, ale w rzeczywistości tylko zaciemniał obraz.

Nie opiniowałem filmu, nie używałem epitetów, odniosłem się do dwóch rzeczy, które autor może bardzo łatwo i prosto poprawić. A Ty byś chciał się wyśmiewać...

W przeciwieństwie do tego co napisałeś, tak się składa, że szanuję chęć dzielenia się wiedzą z innymi, pracę i poświęcony czas. Dodam, że nikt tutaj nie zmusza do oglądania i słuchania filmików. Jak się nie podoba, to nie trać czasu na ten wątek i go omijaj. Z mojej strony tyle, nie jest to wątek na tego typu dyskusje.

zbyszekD7000
18-03-2015, 21:09
Dziwię się takim głosom, przecież jak się komuś nie podoba to nic prostszego - niech tu nie wchodzi i tyle.

Biegly, dzięki Twoim poradnikom już się dowiedziałem o trzech funkcjach których nie znałem a jednej nie wiedziałem jak używać :)
Wielkie dzięki i czekamy na więcej. Na razie przerobiłem 3 lekcje :)

biegly
15-04-2015, 18:47
Zapraszam na film, w którym dokonuję*konwersji zdjęcia do monochromu w Silver Efex Pro

e--5VYcqdag

Dziękuję Wszystkim za wsparcie i komentarze, równowaga jakaś w przyrodzie musi być i pozdrawiam.

biegly
22-04-2015, 22:13
Pokazał się*nowy Lightroom 6, musiałem więc przetestować opcję HDR
Zobaczcie jak to wyszło ;)

vZ4qTd0mt-0

biegly
23-04-2015, 16:59
Lightroom 6 CC 2015 | Tworzenie Panoram
CSg0eZBXMmY

biegly
23-04-2015, 19:08
Lightroom 6 i HDR, dwa kadry dość trudne do połączenia i jest problem!

baXxPpX4Mog

biegly
19-05-2015, 22:44
Długie czasy naświetlania, jak to ugryźć?
Zapraszam
3K1RX2qmg_A

biegly
10-06-2015, 19:19
W tym filmie pokazuję edycję zdjęcia w Capture One Pro 8
Zapraszam.
ih2RxdFf4Ak

biegly
26-06-2015, 21:32
Dla chętnych, krajobraz w Capture One Pro 8 - tutorial
sEgUxYkH_AU

PiKa
26-06-2015, 23:36
Przesiadles się na C1?

biegly
27-06-2015, 01:43
Tak nie całkiem, na wymagania wydawnictwa Helion dla których robię materiały dalej rozwijam LR6.
Zaś dla własnej przyjemności i uprzejmości ( oraz prośbę ) jednego z kolegów, od czasu do czasu odkrywam C1 ;)

Lightroom wciąż jest pierwszym programem który dotyka Rawy, to już idzie tak z przyzwyczajenia - a to najgorzej zmienić ;)

Lubię szukać i zmieniać, nie osiadać - szybko się nudzę, po dojściu do wprawy :p

Stasiakov
23-07-2015, 22:17
Na razie jestem po pierwszym filmie. Ale uż wiem, że to będzie często odwiedzany przeze mnie temat. Tak trzymać! Mało jest osób, które z taką chęcią dzielą się zwoją wiedzą z innymi.

biegly
30-07-2015, 23:27
Dziękuję*bardzo za miłe słowo :)
Teraz film z LR w którym tłumaczę gradienty.
Wiele pytań o to było, więc może komuś*się*przyda i da się zrozumieć ;)
Zapraszam.

https://youtu.be/D_WPlnR4ep4

biegly
01-09-2015, 12:11
Dawno nic tu nie dodawałem, jakoś wyleciało mi z głowy ;)
W tych filmch przedstawiam, w jaki sposób pozbyć się*zafarbu z filtrów w programie Lightroom i Capture One
Lightroom

https://youtu.be/RhshRI6yZno
Capture One

https://youtu.be/pNMhZlFnhDE

Dwa różne zafarby, choć ten z C1 znacznie gorszy.
Mam nadzieje, że komuś się*przyda ta wiedza.
Pamiętajcie że tego typu materiały, nie są sztywne do wszystkich sytuacji!
Materiały pokazują jakich narzędzi można użyć, aby osiągnąć podobny efekt ;)

angernature
02-09-2015, 17:06
Dla laika, który zaczyna przygodę z takim środowiskiem programowym polecił byś C1 czy LR?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

biegly
02-09-2015, 23:45
Szczerze to ciężki wybór, każdy z tych programów ma swoje + i - :)
Jeśli zaczynasz przygodę i nie masz naleciałości obsługi z żadnego z tych programów to powiem że tu możesz kierować sie ceną lub przekonaniami ;)

Ogólna zasada działania LR i C1 jest taka sama, edycja RAW i katalogowania

LR ma bardziej rozbudowane narzędzia niektóre, do tego tworzenie HDR i panoramy
Przy LR istnieje możliwość tzw. zamulenia, choć nie musi!
Z mojego doświadczenia LR5 śmigał, ale LR6 już mnie drażni ;)

C1 lepiej wyświetla (prezentuje) kolory z plików NEF, pracuje się płynniej niż w LR ( brak tego "zamulania" )
Większość narzędzi jest taka sama jak w LR.
Na duży plus, korekta kolorów jest znacznie prostsza w C1.

Ciężko powiedzieć co lepsze, bo nie da się tak porównać.
To jak udowadnianie wyższości jednego systemu na drugim, co tak naprawdę jest bardzo indywidualne.
Proponuje pobierz najpierw C1 demo i popracuj na nim 30 dni, po tym czasie pobierz LR i testuj przez następne 30 a sam zdecydujesz gdzie praca łatwiejsza.
Nie rób tego w jednym czasie, tylko namieszasz sobie w głowie :P
Powodzenia

angernature
03-09-2015, 10:45
Dzięki za precyzyjną odpowiedź. PS. Świetne poradniki ?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

biegly
05-09-2015, 13:48
Zapraszam na film edycji zdjęć leśnych w Lightroom.

https://youtu.be/GMVwHNSAyJ4

rawkik30
05-09-2015, 23:45
Nie będę ukrywać, że jestem takimi tutorialami zainteresowany (inna sprawa czy i kiedy znajdę czas), bo moja obróbka jest wyłącznie na "czuja" i wiem, że bardzo dużo nie wiem i nie potrafię... Przeczytałem temat cały i... nie znalazłem. Czego? Tego, co wydaje mi się wręcz niezbędne, a mianowicie plików źródłowych. Dziwię się też, że nikt nie pytał. Bo jak inaczej najlepiej korzystać z tutoriala, jeśli nie obrabiając na przykładzie ten sam plik? A pliku RAW brak... Przynajmniej ja nigdzie na niego nie trafiłem...

Rozumiem, że może "prawa autorskie" (akurat ja nigdy bym nie nadużył) lub może jakieś inne powody, ale dla mnie brak RAW jednak mocno ogranicza praktyczne zapoznanie się ze wskazówkami z tutoriali.
Dlatego mam prośbę/pytanie: czy mógłbyś biegly do każdej lekcji wstawić (link) RAW, którego obrabiasz?

Bez względu na odpowiedź i tak dziękuję za przygotowanie materiału i podzielenie się wiedzą. Nawet jeśli osobiście nie skorzystam (z powodu braku RAW), to doceniam to co robisz... I jak potrafisz zdjęcia obrobić... [a że czasem mój gust jest inny :wink: , to... nie dotyczy tego tematu]

Seś@
11-09-2015, 15:34
Nie będę ukrywać, że jestem takimi tutorialami zainteresowany (inna sprawa czy i kiedy znajdę czas), bo moja obróbka jest wyłącznie na "czuja" i wiem, że bardzo dużo nie wiem i nie potrafię... Przeczytałem temat cały i... nie znalazłem. Czego? Tego, co wydaje mi się wręcz niezbędne, a mianowicie plików źródłowych. Dziwię się też, że nikt nie pytał. Bo jak inaczej najlepiej korzystać z tutoriala, jeśli nie obrabiając na przykładzie ten sam plik? A pliku RAW brak... Przynajmniej ja nigdzie na niego nie trafiłem...

Rozumiem, że może "prawa autorskie" (akurat ja nigdy bym nie nadużył) lub może jakieś inne powody, ale dla mnie brak RAW jednak mocno ogranicza praktyczne zapoznanie się ze wskazówkami z tutoriali.
Dlatego mam prośbę/pytanie: czy mógłbyś biegly do każdej lekcji wstawić (link) RAW, którego obrabiasz?

Bez względu na odpowiedź i tak dziękuję za przygotowanie materiału i podzielenie się wiedzą. Nawet jeśli osobiście nie skorzystam (z powodu braku RAW), to doceniam to co robisz... I jak potrafisz zdjęcia obrobić... [a że czasem mój gust jest inny :wink: , to... nie dotyczy tego tematu]
Nie no . Zrób sobie parę zdjęć w RAW i pokombinuj.

biegly
21-09-2015, 17:10

Jezeli zależy tobie na plikach Raw z moich tutoriali, to polecam lekcje 1:1 po przez skype lub zakup jednego z tutoriali dla wydawnictwa Helion (http://videopoint.pl/kategorie/grafika-wideo-cax/lightroom) które wykonałem.
Chwilowo jeden film, drugi już niedługo będzie dostępny.
Ja nawet do swoich tutoriali (http://rrphoto.eu/video_tutorials.html) nie daje plików Raw.
Dlaczego?
Ze swojego doświadczenia, chodzi o to aby troszkę pobudzać umysł przy wykorzystywaniu przedstawionych technik we własnych zdjęciach.
Co Ci po tym jak będziesz używać tych samych wartości suwaków przy moich zdjęciach, jak przy twoim zdjęciu na 100% będzie inaczej!
Tu właśnie chodzi o przedstawienie możliwości jakie dają dane techniki lub narzędzia, a ty musisz być cierpliwy i dużo praktykować bo za pierwszym razem i drugim, nie zawsze wychodzi - a wielu mija już zapał ;)

Co innego 1:1 zadajesz pytanie i dostajesz odpowiedź!
Dla tego nie zawsze wszystko od ręki się dostaje ;)

Pozdrawiam
Rafal

biegly
10-10-2015, 18:09
Zapraszam na kolejny odcinek z cyklu, jak to się robi w Lightroom ;)

Podstawy edycji zdjęć czarno-białych w Lightroom.

https://youtu.be/Ylfk34nA97E

rawkik30
14-10-2015, 23:14
Jezeli zależy tobie na plikach Raw

Dziękuję za odpowiedź :-) Pomimo, że pytałem o RAW jak najbardziej poważnie, oczywiście rozumiem i akceptuję Twoje stanowisko w tej sprawie.
Pozdrawiam.

biegly
18-10-2015, 11:47
Dziękuję za odpowiedź Pomimo, że pytałem o RAW jak najbardziej poważnie, oczywiście rozumiem i akceptuję Twoje stanowisko w tej sprawie.
Pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam :)

Zapraszam na kolejny film z Capture One Pro 8

https://youtu.be/qhc4Gd87RwI

PiKa
18-10-2015, 18:53
Dzięki za film. Mam pytanie, dlaczego nie zacząłeś od zwiększenia ekspozycji? Wyglądało na to, że histogram jest przesunięty w lewo.

biegly
21-10-2015, 16:08
Dzięki za film. Mam pytanie, dlaczego nie zacząłeś od zwiększenia ekspozycji? Wyglądało na to, że histogram jest przesunięty w lewo.
Proszę bardzo.

Jak sam dobrze zauważyłeś, można to zrobić w różny sposób!
Nie ma tu żadnej analogii, pokazywanie czegoś inaczej może kogoś zainspirować od przyzwyczajeń w wyćwiczonych ruchach ;)
Wielu oglądających zarzuca mi, że można któreś zdjęcie zrobić szybciej lub inaczej nie rozumiejąc że w ten sposób odkrywamy różne sposoby.
Oczywiście czasami do edycji należy uwzględnić indywidualne podejście autora, wiadomo każdy z nas ma inne pomysły w głowie ;)

Pozdrawiam

biegly
24-10-2015, 12:37
Zapraszam na kolejny tutorial z Capture One Pro 8

https://youtu.be/QvEhUcFQYbM

Marta Baranowska
07-12-2015, 19:19
Bardzo, bardzo wielkie ukłony dla Ciebie za te tutoriale, w szczególności za leśny krajobraz !!!! Jeszcze raz dzięki, i będę tu z pewnością zaglądać!

biegly
09-12-2015, 19:34
Miło słyszeć, dziękuję i pozdrawiam ;)

biegly
02-01-2016, 19:37
Ramka w PS.
Niby nic, ale są tacy co chcą je mieć!

https://youtu.be/I7zqY-syLXE

zbyszekD7000
02-01-2016, 20:33
Jak zwykle super i dzięki :)
Teraz pozostaje poradnik odnośnie ramek w LR ;)

A ja mam prośbę, czy mógłbyś jakiś poradnik poświęcić omówieniu funkcji Split Tuning w LR.
W którymś z poradników tylko o tej funkcji wspomniałeś, ale by się przydało dokładniej wyłożyć co i jak i dlaczego tak a nie inaczej, żeby wiedzieć co na co wpływa i jak to stosować.

biegly
03-01-2016, 14:50
Ramka w LR, bez problemu ;)
Choć, nie ma za dużo możliwości ustawień.

Co do Split Toning, da się zrobić :)
Oby czasu starczyło, ostatnio krucho i sił brak :/

biegly
26-01-2016, 20:31
https://youtu.be/FYju2q7SIU4
B&W trochę w innym stylu ;)

Johny42
26-01-2016, 21:24
Wielkie dzięki za kolejny tutorial. Zawsze z przyjemnością je oglądam :).

zbyszekD7000
26-01-2016, 22:54
Kolejna lekcja zaliczona :)

biegly
04-02-2016, 18:55
Zapraszam na kolejny film z LR w akcji i latarnia morska ;)

https://youtu.be/ptQptUg-wV8

Mam nadzieję że się*spodoba :)

Zahir
04-02-2016, 19:35
podziękował serdecznie :!:

kolorowooka
04-02-2016, 21:19
Podoba i to bardzo :D Diękuję

notdot
04-02-2016, 21:55
Dzięki, ten film bardzo fajny i ciekawy.

Johny42
05-02-2016, 13:40
Znowu kawałek pożytecznej wiedzy. Dziękuję :).

pit.
16-02-2016, 09:17
Lata świetlne mnie tu nie było i tyle do nadrobienia. Dzięki wielkie za twoją pracę, szacun, wielki szacun !!!

biegly
17-02-2016, 20:13
Wielkie dzięki Panowie, miło słyszeć :D

zbyszekD7000
17-02-2016, 20:31
Czekamy na więcej :)

Johny42
17-03-2016, 09:08
Coś nam się Rafał opierdziela :mrgreen:

biegly
23-03-2016, 18:25
Coś nam się Rafał opierdziela
Człowiek zapracowany, to od razu się*opierdziela ;)
Subskrybując mój kanał na YT (https://www.youtube.com/channel/UCHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q), zdecydowanie szybciej będziesz na bieżąco :P

Zapraszam :)

https://youtu.be/_oyU8mmjIq4

Johny42
23-03-2016, 22:40
Już dawno subskrybuje.
Ale mały opr. i od razu się poprawiłes ?.

biegly
30-03-2016, 17:18
Poradnik, jak wykonać długie naświetlania w ciągu dnia.
Jest to rozwinięcie tematu z poprzedniego filmu o długich naświetlaniach (https://youtu.be/3K1RX2qmg_A).

https://youtu.be/1qaS5z_F5WQ
Może komuś nowemu w temacie się przyda ;)

biegly
11-04-2016, 19:25
Zapraszam na tutorial, edycja zdjęcia w Capture One Pro 8

https://youtu.be/9gmuJk_vov4

dryg88
21-04-2016, 13:34
Super, skorzystam chętnie :D

biegly
22-04-2016, 13:56
Zapraszam na filmy z serii Nik software - teraz Nik Viveza 2

https://youtu.be/ws79IzzN5zk

Super, skorzystam chętnie
Dziękuję bardzo :)

zbyszekD7000
22-04-2016, 18:52
No i na to czekaliśmy :)
Czy zrobisz też pozostałe wtyczki?

notdot
22-04-2016, 20:17
Świetne, dzięki.
Dołączam się też do pytania o pozostałe wtyczki, bo dobrze się słucha (uczy).
edit;
zauważyłem kilka filmów do nika na twoim kanale, więc super

Johny42
22-04-2016, 20:56
Oooo, to jutro na dzień dobry sobie zapodam.

biegly
23-04-2016, 09:19
Czy zrobisz też pozostałe wtyczki?
Jasne, pojawi się cała seria ;)
Na moim kanele YT (https://www.youtube.com/channel/UCHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q) jak już wspomniał notdot znajdziesz więcej filmów, tam prędzej trafia materiał.
Tu jest playlista z mojego kanału tylko Nik (https://www.youtube.com/playlist?list=PL-0j-E98NjP1NR2ypSFXGFlZr9WRnDm7y)
Dziękuję i pozdrawiam.

biegly
29-04-2016, 16:55
Zapraszam do konwersji zdjęcia a la film analogowy ;)

https://youtu.be/Hu1QDwcnZRo

biegly
05-06-2016, 20:55
Teraz zapraszam na Silver Efex Pro 2 - Jak ruszyć!

https://youtu.be/f_d6dg1VzGE

Pozdrawiam
Rafal

notdot
05-06-2016, 21:46
brawo, dzięki

biegly
23-06-2016, 18:28
Nik Color Efex Pro 4 - Wprowadzenie

https://youtu.be/keWQ1QsGLbs

angernature
30-06-2016, 12:38
Biegły, miażdżysz tymi swoimi tutorialami. Wielkie dzięki ?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

biegly
03-10-2016, 12:19
Kolejny film o edycji zdjęć czarno białych w Lightroom 5
Zapraszam.

https://youtu.be/N-1QHuNbRe8

zbyszekD7000
03-10-2016, 17:01
No to się bierzem za kolejny poradnik :)
Wielkie dzięki :)

biegly
26-10-2016, 21:23
Zapraszam na wspólny plener ;)

https://youtu.be/uK1NL08X024

zbyszekD7000
26-10-2016, 21:52
Oczywiście że chcemy więcej :)

biegly
26-10-2016, 21:59
Dzięki, jak pogoda dopisze to postaram się zabrać coś do kręcenia ;)

zbyszekD7000
26-10-2016, 22:04
Rafał, Ty masz jeszcze wątpliwości czy chcemy, my cały czas czekamy na kolejne odcinki :)

nimnull
26-10-2016, 22:40
W tym roku Tajlandia, ale w przyszłym z pewnością wybiorę się do szwagra.
Trzeba będzie się spotkać Rafale;)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

biegly
27-10-2016, 09:20
Rafał, Ty masz jeszcze wątpliwości czy chcemy, my cały czas czekamy na kolejne odcinki
Miło słyszeć, muszę uzbierać trochę kaski na jakieś gopro - co by lżej na plecach było ;) więc proszę klikać w reklamy ;)

W tym roku Tajlandia, ale w przyszłym z pewnością wybiorę się do szwagra.
Trzeba będzie się spotkać Rafale
Pozdrawiam
Mirku zapraszam, daj znać wcześniej to może coś się wspólnego zaplanuje ;)

Marta Baranowska
27-10-2016, 14:18
biegly pewnie że zabieraj nas częściej w plener. Fajny film, i Niezwykłe widoki!!!!

notdot
27-10-2016, 14:25
Czy chcemy filmów od biegłego?
Oczywiście, że chcemy.

zbyszekD7000
27-10-2016, 18:04
Rafale, a czym ten filmik kręciłeś?

bajcom
27-10-2016, 19:02
Ja też jestem za , ale Tobie się trafiły warunki :shock: :shock: :shock:

biegly
28-10-2016, 10:31
Dzięki bardzo :)

Rafale, a czym ten filmik kręciłeś?
Do nagrywania materiału użyłem Fuji x30, ale to zabaweczka żony i strach że ryska - czy coś ;)
Muszę dozbierać do czegoś mniejszego i własnego, co by nie było po powrocie do domu :)

Ja też jestem za , ale Tobie się trafiły warunki
Przyznaję trafiło się*jak ślepej kurze :)

Pozdrawiam
Rafal

biegly
03-11-2016, 15:05
Planowanie fotografowania

https://www.youtube.com/watch?v=EIIORdC3QdE&t=580s

anihil
05-11-2016, 00:36
Dzięki za ten filmik, tego ostatnio szukałem.

biegly
07-11-2016, 15:14
W tym filmie, przedstawiam efekt malowania światłem w Lightroom.
Zapraszam

https://www.youtube.com/watch?v=BnOyeXZ-C3Y

Dzięki za ten filmik, tego ostatnio szukałem.
Miło słyszeć ;)

Nbogdan
07-11-2016, 16:00
Fajne efekty, dzięki za nową wiedzę.
Powiedzcie mi tylko jedno, czy w ACR da się zrobić okrągły filtr? Jakoś nie widzę.

biegly
07-11-2016, 16:27
Dziękuję, tę technikę można wykonywać na pędzlu czy zwykłym gradiencie ;)
Tylko próbować i odkrywać :)

czy w ACR da się zrobić okrągły filtr?
Chyba tylko w CC jest dostępny.

Nbogdan
07-11-2016, 16:37
Szkoda, fajne efekty można szybko stworzyć.
Pozostaje pędzej, ale to trochę męka, ciężko zrobić łagodne przejście jak przy gradiencie.

biegly
07-11-2016, 18:27
Pozostaje pędzej, ale to trochę męka, ciężko zrobić łagodne przejście jak przy gradiencie.
Brzmi, jak edycja miała by być totalną męczarnią :P

Nie lekceważ narzędzia "pędzel" daje bardzo duże możliwości tylko trzeba wyczuć taktykę!
Jesli będziesz miał mnóstwo użytych pędzli z małym kryciem, to z czasem zrozumiesz o co mi chodzi ;)
Lokalne korekty, to moc którą wielu ludzi lekceważy ze względu na wkład pracy jaki wymagają.

Zrobisz z 10 zdjęć edycją z "pędzlem", a wypracujesz sobie już w głowie jak tego używać!
Tylko najpierw, trzeba mieć pomysł - jak użyć je z głową ;)

Bywało, że ja czasami z nudów lub własnej ciekawości edytowałem zdjęcie tylko używając narzędzia "pędzel" !
Balans bieli, kontrasty i wszelkie rozjaśniania robiłem osobno na każdej części zdjęcia- spróbuj, bardzo dobre ćwiczenie ;)
Czasami miałem około 20-30 pinesek osobnych od pędzla.

notdot
07-11-2016, 18:55
Ha, no właśnie kiedyś to w twoim filmie którymś zauważyłem i mnie to trochę "odrzuciło". Stwierdziłem, że za dużo paprania, każdy cień czy jaśniejsze partie edytować.
Ale może nie umiem docenić przewagi jaką można by było uzyskać przy takiej obróbce tylko lokalnej nad obróbką całego zdjęcia (z ewentualnymi filtrami gradientowymi, czy jednym pędzlem).
Stąd prośba, o ile masz możliwość, pokazać porównanie tych dwóch sposobów.

Nbogdan
07-11-2016, 22:09
Brzmi, jak edycja miała by być totalną męczarnią :P

Nie lekceważ narzędzia "pędzel" daje bardzo duże możliwości tylko trzeba wyczuć taktykę!
Jesli będziesz miał mnóstwo użytych pędzli z małym kryciem, to z czasem zrozumiesz o co mi chodzi ;)
Lokalne korekty, to moc którą wielu ludzi lekceważy ze względu na wkład pracy jaki wymagają.

Zrobisz z 10 zdjęć edycją z "pędzlem", a wypracujesz sobie już w głowie jak tego używać!
Tylko najpierw, trzeba mieć pomysł - jak użyć je z głową ;)

Bywało, że ja czasami z nudów lub własnej ciekawości edytowałem zdjęcie tylko używając narzędzia "pędzel" !
Balans bieli, kontrasty i wszelkie rozjaśniania robiłem osobno na każdej części zdjęcia- spróbuj, bardzo dobre ćwiczenie ;)
Czasami miałem około 20-30 pinesek osobnych od pędzla.

Zgadzam sie, ćwiczenie daje najwięcej. Mam kilka zdjęć zapisanych po 5-10 wersji, i mz każda następna jest ciut lepsza. Ale efekt jeszcze mnie nie zadowala, jeszcze trochę. I robię następną wersję tego samego, jest lepiej ale jeszcze nie to. A pędzla używam, głównie do rozjaśniania, przyciemniania, teraz będą próby z WB i kolorem.
Już niedługo i zobaczę na monitorze to co chciałem zobaczyć;)

biegly
08-11-2016, 13:57
Ha, no właśnie kiedyś to w twoim filmie którymś zauważyłem i mnie to trochę "odrzuciło". Stwierdziłem, że za dużo paprania, każdy cień czy jaśniejsze partie edytować.
Ale może nie umiem docenić przewagi jaką można by było uzyskać przy takiej obróbce tylko lokalnej nad obróbką całego zdjęcia (z ewentualnymi filtrami gradientowymi, czy jednym pędzlem).
Stąd prośba, o ile masz możliwość, pokazać porównanie tych dwóch sposobów.
Jeśli pozwoli chwila, to może taki film zrobię ;)

Zgadzam sie, ćwiczenie daje najwięcej. Mam kilka zdjęć zapisanych po 5-10 wersji, i mz każda następna jest ciut lepsza. Ale efekt jeszcze mnie nie zadowala, jeszcze trochę. I robię następną wersję tego samego, jest lepiej ale jeszcze nie to. A pędzla używam, głównie do rozjaśniania, przyciemniania, teraz będą próby z WB i kolorem.
Już niedługo i zobaczę na monitorze to co chciałem zobaczyć

Oczywiście taka obróbka, nie nadaje się*do każdego zdjęcia.
Czasami wystarczy tylko ruszyć suwakami i ewentualnie gradient tu i ówdzie ;)
Chyba jednym z lepszych filmów pokazujących pracę na korektach lokalnych jest Krajobraz leśny. (https://www.youtube.com/watch?v=GMVwHNSAyJ4)
A co bym zrobił używając suwaków w panelu Basic, to chyba łatwo sobie wyobrazić ;)

zbyszekD7000
08-11-2016, 17:38
Tu sie z Rafałem zgodzę to dzięki jego poradnikom nauczyłem się używać pedzla wielokrotnie i tą technikę bardzo często stosuję przy swoich fotach, daje naprawdę świetne rezultaty :)

notdot
08-11-2016, 21:11
Jeśli pozwoli chwila, to może taki film zrobię ;)

Oczywiście taka obróbka, nie nadaje się*do każdego zdjęcia.
Czasami wystarczy tylko ruszyć suwakami i ewentualnie gradient tu i ówdzie ;)
Chyba jednym z lepszych filmów pokazujących pracę na korektach lokalnych jest Krajobraz leśny. (https://www.youtube.com/watch?v=GMVwHNSAyJ4)
A co bym zrobił używając suwaków w panelu Basic, to chyba łatwo sobie wyobrazić ;)
o właśnie to był ten film, strasznie mnie to "zdziwiło", że aż tyle tych lokalnych tam stosujesz, ale człowiek się podszkolił trochę i już bardziej rozumie a mniej się dziwi, a że ciągle mu mało wiedzy to napisałem to co wcześniej, trzymam więc kciuki by chwila pozwoliła, na zrobienie porównania dwóch metod na np. kilku zdjęciach, pokazanie zalet/wad, itp
dzięki :D

biegly
22-11-2016, 16:20
W tym filmie pokazuję coś, o czym większość nie wie ;)
Wirtualna kopia w LR.
Zapraszam

https://www.youtube.com/watch?v=sEdKrZ9dMX4

zbyszekD7000
23-11-2016, 22:38
Dzięki za kolejną lekcję :) bardzo często stosuję virtualną kopię zwłaszcza jak robie spore kadrowanie ze zdjęcia lub wiele różnych kadrów ze zdjęcia.

Rafale, czy dobrze mi się wydaje że LR ma funkcję łączenia kilku zdjęć? Jeśli tak to czy mógłbyś to bardziej przybliżyć w podobnym tutku :)

biegly
24-11-2016, 00:13
Rafale, czy dobrze mi się wydaje że LR ma funkcję łączenia kilku zdjęć?
Ale co masz na myśli, łączenie kilku zdjęć?
HDR czy panoramy, a może coś jeszcze ?

zbyszekD7000
24-11-2016, 01:04
Chyba hdr, albo coś w tym rodzaju, nie panoramy

biegly
06-12-2016, 19:28
Chyba hdr, albo coś w tym rodzaju, nie panoramy
HDR był już wcześniej ;) jak i panoramy, ale można zawsze temat odświeżyć ;)

Panorama - Jak zacząć robić zdjęcia panoramiczne w kilku krokach ?

https://youtu.be/TWouxwVzRT4

biegly
13-12-2016, 20:42
Zapraszam na film, tym razem rodzimy Capture NX ;)

https://youtu.be/2Zpm1u-Hqdo

biegly
24-01-2017, 23:27
Zapraszam na plener w Wicklow Mountains, Glendalough.

https://www.youtube.com/watch?v=6YFyumV9lTw

Niektórzy nazywają to miejsce małą Szwajcarią :)
Zapraszam

notdot
25-01-2017, 22:43
Super film, ponownie dzięki za wrzucanie takich materiałów

pawl_s
30-01-2017, 22:53
O widzisz, ze zdjęciami na końcu. O to mi chodziło, dzięki :)

O kurka, jeszcze go tu nie ma :D

spiritus
30-01-2017, 22:55

Czy Ty coś wiesz o czym my jeszcze nie wiemy? :D

pawl_s
30-01-2017, 23:01
Ha! Jestem w posiadaniu wiedzy z youtube :)

spiritus
30-01-2017, 23:05
Aaa no może i racja... nie zaglądałem tam od 2. dni :)

notdot
31-01-2017, 20:13

a to widziałeś
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279189&highlight=

pawl_s
31-01-2017, 21:45
To nie to o czym pisałem. Mi chodziło o plener w Dalkey, zdjęcie z łódką.

notdot
31-01-2017, 22:06
Aha, ok rozumiem

Piotrek 77
25-02-2017, 20:27
Mam takie małe pytanie, często widzę że na filmach wykonujesz po kilka ekspozycji jednego ujęcia. Rozumiem że to się przydaje podczas obróbki DRI. A jak ma się do tego filtr szary połówkowy?
Czy w ogóle jest sens jego używania skoro teoretycznie można zrobić jedno zdjęcie z jaśniejszą ekspozycją, drugie z ciemniejszą. Następnie w PSie będę maskował odpowiednio warstwy by otrzymać interesujący mnie efekt. Czy to jest coś zamiast filtra połówkowego czy nie?

biegly
23-03-2017, 22:53
Mam takie małe pytanie, często widzę że na filmach wykonujesz po kilka ekspozycji jednego ujęcia. Rozumiem że to się przydaje podczas obróbki DRI. A jak ma się do tego filtr szary połówkowy?
Czy w ogóle jest sens jego używania skoro teoretycznie można zrobić jedno zdjęcie z jaśniejszą ekspozycją, drugie z ciemniejszą. Następnie w PSie będę maskował odpowiednio warstwy by otrzymać interesujący mnie efekt. Czy to jest coś zamiast filtra połówkowego czy nie?

No nie tak często wykorzystuję, jak mówię o tym. Zazwyczaj udaje mi się wykorzystać jedno naświetlanie.
Szary filtr zazwyczaj obniża nam EV najjaśniejszych partii, czy tez nieba .

Zawsze ma sens, to że nie korzystam z filtrów połówkowych - to nie znaczy że nie ma sensu!
Jest to kwestia własnego wyboru, podobnie jak w PS możemy zrobić jedną rzecz na kilka sposobów tak i podczas fotografowania możemy korzystać z różnych technik.

Czy to jest coś zamiast filtra połówkowego czy nie?
Umiejętności i odkrywanie!

Trzeba szukać, najbardziej odpowiednich technik dla siebie :)

Mane
25-03-2017, 22:50
Jaki statyw nosisz na filmach?

biegly
26-03-2017, 00:04
Jaki statyw nosisz na filmach?
Jest to statyw firmy Induro.

biegly
01-05-2017, 21:32
Zapraszam na tutorial, tworząc panoramy i edycję zdjęć w programie Lightroom.

https://youtu.be/EgYOgAP5BkY

Pozdrawiam
Rafal

Pabloo
12-05-2017, 00:18
Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego użyłeś aż 21 zdjęć, a nie 4/5, które obejmowałyby swobodnie cały ostateczny kadr?

biegly
13-05-2017, 21:13
Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego użyłeś aż 21 zdjęć, a nie 4/5, które obejmowałyby swobodnie cały ostateczny kadr?

Nie pamiętam dokładnie, ponieważ zdjęcie było robione kilka lat temu.
Jednak z doświadczenia, lubię mieć duże zakładki szczególnie przy dużej ilości szczegółów w kadrze.
Prawda , mając cyfrówkę nie ma się co samemu ograniczać ;)
Szczególnie, kiedy panoramy robi się z ręki :)

biegly
21-06-2017, 23:50
Dawno nic tu nie dodawałem, tym razem zaglądam do ACR (Adobe Camera Raw) i ruszam krajobraz :)

https://youtu.be/LRv9Yn264eY

Pozdrawiam
Rafal

biegly
26-07-2017, 20:37
Miło słyszeć że się podoba, zapraszam na luźne gadki o filtrach połówkowych ;)

https://youtu.be/G9jl-LtJvSc

Pozdrawiam
Rafal

Carlos_lo
26-07-2017, 23:57
z przyjemnoscia i spokojem ogladam Twoje filmy, bez krzykliwosci, debilizmu, nie jestem krajobrazowy, ale przekladam sobie wiadomosci z tych filmow na inne gatunki, podaje ta wiedze dalej do ludkow z ktorymi prowadze maly klubik foto i jest zawsze o czym rozmawiac, dziekuje i produkuj dalej

Sent from my iPhone using Tapatalk

biegly
01-08-2017, 21:14
Tym razem bardziej spostrzeżenie, czy też możliwości matrycy pokazuję w nowym filmie jakie odkryłem podczas ostatniego pleneru ;)
Zapraszam.

https://youtu.be/zYvY7KMUOS4

z przyjemnoscia i spokojem ogladam Twoje filmy, bez krzykliwosci, debilizmu, nie jestem krajobrazowy, ale przekladam sobie wiadomosci z tych filmow na inne gatunki, podaje ta wiedze dalej do ludkow z ktorymi prowadze maly klubik foto i jest zawsze o czym rozmawiac, dziekuje i produkuj dalej
Miło słyszeć, że ktoś jeszcze to rozkłada na czynniki pierwsze i wykorzystuje w tym co lubi!
A omawiania jakiegoś zagadnienia, dzięki moim filmom również bezcenne - dziękuję :)
Człowiekowi lżej na duszy, czytając takie komentarze :D

Pozdrawiam.
Rafal

kolorowooka
04-08-2017, 20:01
Rafał, świetnie się ogląda twoje filmiki, dzięki.

biegly
22-11-2017, 00:49
Dawno nic tu nie dodawałem, już pająki po rogach się zagnieździły ;)
Zapraszam na moje ULUBIONE filtry od NIK w fotografii krajobrazowej.

https://youtu.be/4864Ciq-4zo

Rafał, świetnie się ogląda twoje filmiki, dzięki.
kolorowooka, dziękuję bardzo :)

biegly
08-02-2018, 00:53
Dodajemy światła/ blasku do naszych zdjęć - zapraszam ;)

https://youtu.be/8SNtKJH4GBc

Pozdrawiam
Rafal

Nbogdan
08-02-2018, 09:47
Bardzo dobre. Szybko i skutecznie. Na pewno skorzystam.
Dzięki wielkie za Twój przekaz wiedzy, wszystkie filmy oglądam z zainteresowaniem, i z każdego coś "skubnę" dla siebie.
Oczywiście czekam na następne :-D

biegly
16-02-2018, 00:58
Dziękuję bardzo, cierpliwości i coś z czasem będzie ;)

biegly
27-03-2018, 21:01
Zapraszam na kolejny poradnik, tym razem:

"JAK edytować ZDJĘCIA na INSTAGRAM"

https://youtu.be/4c31V9EaW6g

Pozdrawiam
Rafal

biegly
01-05-2018, 22:00
Zapraszam na kolejny poradnik związany z edycją zdjęć nocnych w programie Lightroom.

https://youtu.be/J5VROkjabOA

Pozdrawiam
Rafal

biegly
30-05-2018, 23:49
Zapraszam na tutka odnośnie edycji zdjęć krajobrazowych w Lightroom.
Od początku do końca ;)

https://youtu.be/ioTzTyYXaRg

notdot
31-05-2018, 00:09
Brawo, Rafale, kolejny ciekawy film.

tandori
31-05-2018, 16:22
To jedyny bardzo dobry kanał na YT z obróbką zdjęć krajobrazu, na nic lepszego nie trafiłem w naszym ojczystym języku :)

My można poprosić o nowe filmy z obróbką z programu Captur One ?
I jeszcze jedno :) brakuje mi tutka z obróbką zdjęć z takich miejsc jak Morawy, Toskania z dużą ilością zieleni i pofalowanych pól. Chodzi mi min. Orton efekt i podobne.

biegly
05-06-2018, 22:50
Zapomniałem całkiem że coś tu dodawałem :)

Brawo, Rafale, kolejny ciekawy film.
Cieszę się bardzo :)

To jedyny bardzo dobry kanał na YT z obróbką zdjęć krajobrazu, na nic lepszego nie trafiłem w naszym ojczystym języku

My można poprosić o nowe filmy z obróbką z programu Captur One ?
I jeszcze jedno brakuje mi tutka z obróbką zdjęć z takich miejsc jak Morawy, Toskania z dużą ilością zieleni i pofalowanych pól. Chodzi mi min. Orton efekt i podobne.
Miło mi słyszeć, co do CP1 to już moja licencja wygasła i jeżeli ktoś by chciał się podzielić na Maca to proszę o email. - wiem że można ;)

Od razu odpiszę że LR jest moim programem, a jeżeli ktoś się podzieli licencją pomoże innym przy edycji zdjęć tego programu.
Tak właśnie korzystałem wcześniej z CP1 , jeden z kolegów podzileił się licencją abym mógł coś pokazać - za co z góry mu bardzo dziękuję.

Pozdrawiam.

koberek
23-08-2018, 12:04
biegły fajna robota,
jak nakładasz gradient, jak Ty na niebie, to masz przy włączonym gradiencie pole "brush"
bez alt dodaje maske do maski gradientu, a z alt wymazuje z maski gradientu i tym mogłeś wymazać latarnie, aby gradient nie krył jej,
to tak jakby ktoś nie wiedział.
Pozdrawiam

biegly
15-09-2018, 22:19
jak nakładasz gradient, jak Ty na niebie, to masz przy włączonym gradiencie pole "brush"
bez alt dodaje maske do maski gradientu, a z alt wymazuje z maski gradientu i tym mogłeś wymazać latarnie, aby gradient nie krył jej,
Szczerze, nigdy słyszałem o tym ;)
Dzięki

A teraz coś całkiem nowego, alternatywa dla LR - ON1 Raw 2018

https://youtu.be/9uC4sE908bA

Pozdrawiam
Rafal

xenali876
15-11-2018, 14:33
Super, dzięki! :lol:

biegly
03-12-2018, 22:21
Dziękuję bardzo :)

Tym razem zapraszam na male porównanie podstawowych funkcji w programach do edycji RAW.
Proste funkcje, ale czasami różnice duże!

PROGRAMY do edycji RAW - Ligtroom 6 | Capture One Pro | Luminar 2018 | DxO Lab | ON1 Photo RAW

https://youtu.be/qulo_fb8dm8

Pozdrawiam
Rafal

Tomekk
08-12-2018, 10:33
Bardzo fajne porównanie :smile: Jakbym miał wybrać program na podstawie tylko i wyłącznie po tym jak zdjęcia wygląda po jego zaimportowaniu, to wybrałbym Luminara. Wydaję mi się że w Luminarze byłoby najmniej edycji pode mnie. Oczywiście nie biorę pod uwagę eksportu z presetami lub profilami.

Papercont
16-12-2018, 15:35
Masa materiałów w tym wątku, na pewno tym wszystkim się zainteresuję im mam nadzieję, że rozwinie to moją wiedzę.

PiKa
16-12-2018, 18:56
Zacząłem oglądać ostatni film. Na razie dwie uwagi:
1. Szkoda że użyłeś starej wersji c1 (10). Obecnie jest juz wersja 12, a w momencie tworzenia filmu była wersja 11.
2. Szkoda że nie przesunąłeś menu z narzędziami w c1 na prawo od zdjęcia. Wszystkie inne programy tak mają i to utrudnia porównanie.
3. LR ma szare tło, reszta czarne, to zmienia odbiór zdjęcia.
4. Nie wiem czy jest sens porównywać przesuwanie suwaków maksymalnie. Raz mówisz, że to porównanie mocy, a później ze luminaries zrobił to najłagodniej (najlepiej wyszło) j ma plusa
5. W c1 zdjęcie jest najmniejsze, utrudnia to tez porównanie

PiKa
16-12-2018, 19:32
Takie porównanie byłoby przydatne, jakby było robione przez osoby znające się na danym programie. Bo nie chodzi o to, żeby suwak przesunąć na maksa, tylko tyle ile trzeba...

biegly
16-12-2018, 20:52
Dziękuję wszystkim za komentarze.

Takie porównanie byłoby przydatne, jakby było robione przez osoby znające się na danym programie. Bo nie chodzi o to, żeby suwak przesunąć na maksa, tylko tyle ile trzeba...

Film nie miał przedstawiać porównania jak edytować zdjęcia na poszczególnym oprogramowaniu, tylko pokazać różnice na reakcje poszczególnych podstawowych suwaków - może do końca źle to odebrałeś lub czegoś innego się spodziewałeś?
Uważam że różnice są dość widoczne, ponieważ każdy soft reagował nie do końca tak samo.
Używanie suwaka w 20% czy 100% zależy od indywidualnego podejścia lub jak sam napisałeś wiedzy - a tu nie było edycji, tylko reakcji oprogramowania na suwak.
A to że ja powiedziałem że "tu jest lepiej" a "tu trochę gorzej " jest tylko moim spostrzeżeniem, każdy widzi co się dzieje i może tu uważać inaczej.
Każdy z nas jest inaczej wrażliwy na szum, prześwietlenia i cienie etc.

Zauważyłem że skutecznie próbowałeś mnie sprowokować do odpowiedzi, zamieszczając komentarze gdzie się da ;)
Ja się nie znam na wielu rzeczach, nawet dobrze na fotografowaniu - ale ja to wiem!
Natomiast jeżeli odczuwasz braki w wiedzy u innych, ja zawsze chętnie nauczę się czegoś od ciebie - tylko z chęcią tych dobrych cech :)
Pozdrawiam
Rafal

notdot
16-12-2018, 21:47
Tak czy inaczej fajne porównanie
A zawsze w takich przypadkach trzeba brać poprawkę, że to są osobiste odczucia autora porównania.

PiKa
16-12-2018, 22:20
Zauważyłem że skutecznie próbowałeś mnie sprowokować do odpowiedzi, zamieszczając komentarze gdzie się da ;)

O czym mówisz, zamieściłem komentarz tylko tutaj?

biegly
07-01-2019, 22:28
Kolejna odsłona edycji zdjęć krajobrazowych, tym razem w Lumianr 3

Zapraszam.

https://youtu.be/3bP3zXqNH8c

Pozdrawiam
Rafal

crusiek
08-01-2019, 00:08
Z perspektywy widza wygląda dość obiecująco, ściągnę triala i powalczę suwaczkami :)

biegly
25-02-2019, 22:01
Zapraszam na kolejną odsłonę edycji zdjęć krajobrazowych w programie Lumianr 3

https://youtu.be/9nyd4KIit1U

Pozdrawiam
Rafal

biegly
02-07-2019, 23:41
Jeżeli kogoś interesuje darmowy Luminar 3, to zapraszam - nic nie kosztuje!

https://youtu.be/qpUCSE3RQps

Da się robić prezenty latem ;)
Nie wiedziałem gdzie to dodać, to puściłem do całości.

biegly
13-11-2019, 00:21
Może nie jest to tutorial, ale chciałem się podzielić z wami - "Kiedy spotkałem mojego mistrza - Marc Adamus "

- Marc Adamus -

Kiedy w 2008r. widziałem jego zdjęcia, zafascynowałem się jego stylem i tym jak widzi świat.

Spotkanie ze światowej klasy fotografem krajobrazu
- Marc Adamus (https://www.marcadamus.com/)

Na to spotkanie czekałem praktycznie od czasu, kiedy zacząłem się interesować fotografią krajobrazu.
Marc jest pierwszym fotografem krajobrazu, którego zdjęcia podglądam od samego początku.
Jego wyjątkowy styl wraz z edycją zdjęć starałem się przenosić na własne zdjęcia i nigdy tego nie ukrywałem.

33444

Oglądając jego fotografie, zatrzymujesz się na dłużej i zastanawiasz - ale jak?
Jego fotografie wzbudzają bardzo dużo emocji pozytywnych, jak i tych negatywnych.
Negatywne zazwyczaj wynikają z utarć lub własnych przekonań - ale nie o tym!

Jaki jest?
Otwarty i profesjonalny, a do tego lubi cięższą muzykę ;)
33445

Kiedy wiedziałem że spotkam się z Marc(-iem), po głowie mi chodziło ale o co go zapytać i czy w ogóle będzie chciał rozmawiać?

Tym czasem ;)
Po lunchu wraz kolegą Piotrem rozmawiałem o fotografii oraz podróżach, z Sean Bagshaw - tak tym!
(BTW w zeszłym roku był w Polsce! )
Fotografie Sean(a) podglądam prawie tak długo, jak Marc(a)
Wspominałem mu, że pamiętam jego pierwsze fotografie krajobrazowe wraz grupą PhotoCascadia
które inspirowały oraz pierwsze akcje do Photoshopa od Tony Kuper. (i tu na nim wrażenie zrobiłem ;) )
(Kiedyś były akcje, a dopiero później był panel do akcji TK ;) )

33446

Sean - otwarty i ciepły człowiek.
Luźna rozmowa nas otaczała i nagle organizator przyprowadza do nas Marc(a) Adamus(a) i przedstawia Sean(owi)oraz chciał nie chciał - nam! :D
Chłopaki przez chwilę wymieniali się zdaniami, ale nie było chemii - więc zacząłem wychodzić z własną inicjatywą.

Pytam się Marca o wspólne zdjęcie, a on że oczywiście i zaraz z kąd jestem?
Ja odpowiada że z Polski, a on do mnie że jego nazwisko jest również Polskie i ma korzenie - NASZE :D

Pomyślałem - jak dobrze być POLAKIEM! ;)

Od razu zaczyna rozmowę, że w Oregon dużo jest ludzi o nazwisku Adamus.
Pytam się mojego kolegi Piotra o zdjęcie aby zrobił, a Marc widząc koszulkę kolegi z nazwą zespołu zaczyna mówić że uwielbia ten zespół i chłopaki natychmiast "Rock n' Roll"

Nigdy bym nie przypuszczał, że moje pierwsze spotkanie z Marc(iem) będzie jak z kolegą!
I cały misterny plan z układaniem pytań, legł w gruzach.

Oczywiście z czasem podpytywałem Marc(a), o styl i co się w jego głowie kryje kiedy szuka kompozycji?
Powiem najprościej - staraj się być jak najbliżej natury!
Później Marc prowadził warsztaty o fotografii i jak edytuję zdjęcia.

Jego motto to:
Nie pokazuj co sfotografowałeś,
Tylko fotografuj to, co chcesz pokazać!

Fotografia cyfrowa daje teraz takie możliwości, że tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza.

Edycja zdjęć - tu może wielu zaskoczyć!
Najwięcej czasu poświęca na łączeniu zdjęć, natomiast "dopieszczanie" zdjęcia, to "maksymalnie 5 narzędzi"

Powtarzał to kilka razy, udowadniając to na swoich zdjęciach że 5 narzędzi w Photoshop wystarcz znać aby zaprezentować jego styl.

Marc Adamus potrafi mówić kilka godzin bez przerwy o fotografii, a w tym inspiruje i zaraża - w tym dobrym znaczeniu ;)

Tomekk
13-11-2019, 08:12
Bardzo dużym przeżyciem są spotkania ze swymi idolami. Dają dużo radości i pozytywnego "kopa" do działania. Kto wie, może i spotkanie z Tobą za kilka czy kilkanaście lat będziesz dla kogoś równie bardzo ważne, tego Ci życzę :grin:

biegly
15-11-2019, 23:34
Dziękuję bardzo Tomku, bardzo mnie ciekawiło jaki jest i aby go poznać.
Jednak najbardziej zależało mi na podnoszeniu kwalifikacji, w końcu miałem możliwość się dowiedzieć co chciałem - a nie zgadywać z internetu jak to czy tamto ;)
Inwestycja w wiedzę zawsze się zwraca, jak oszczędzamy to niestety błądzimy :/

notdot
16-11-2019, 09:49
Fajnie się czyta o pasji, o zadowoleniu z tego co się robi, o dążeniu do swoich celów.
Brawo. Tak trzymaj. Bo mam też wrażenie, że ty Rafale też dla niektórych jesteś wzorem ;)

black70
16-11-2019, 12:27
Kto wie, może i spotkanie z Tobą za kilka czy kilkanaście lat będziesz dla kogoś równie bardzo ważne, tego Ci życzę :grin:
Myślę, wręcz jestem przekonany, że to już się dzieje. Zdjęcia i tutoriale Rafała z pewnością są inspiracją dla wielu.

Rafale, bardzo pozytywna energia bije z tego wpisu. Gratuluję spotkania z mentorem i fajnie, że podzieliłeś się tym z nami. Od razu dzień staje się lepszy :)

biegly
16-11-2019, 14:03
Fajnie jest ludzi zarażać pasją, tak właśnie stało się kiedy zacząłem podglądać Marca zdjęcia.
Przez cały ten okres zazwyczaj analizowałem jego fotografie, a teraz nadarzyła się okazja zapytać bezpośrednio - jak to jest zrobione?
Zaskoczył mnie pod wieloma względami w jaki sposób fotografuje i aby to przenosiło się na zdjęcia.

Odnośnie edycji wiele na początku uczyłem się od Sean Bagshaw, teraz przyszły nowe i konkretne informacje które należy wprowadzić w życie swoich zdjęć ;)

Są rzeczy, nad którymi się nie ma kontroli - bycie wzorem!
Dla mnie jest to bardzo odpowiedzialne, samo gdzieś przychodzi od ludzi.

Do końca nie jestem przekonany, czy to właściwy wybór abym był dla kogoś kimś takim ;)

Wiele miłych słów, za które bardzo dziękuję.
Miło słyszeć,

Pozdrawiam.
Rafal

biegly
28-03-2020, 01:06
Może komuś podejdzie taka zabawa, zmieniam dzień w noc!

https://youtu.be/tkoubk51Mf8

Pozdrawiam
Rafal

biegly
21-04-2020, 09:45
Zapraszam do obejrzenia rozmów z ciekawymi ludźmi, którzy dzielą się swoją pasją!
Fotogadka to seria rozmów z fotografami krajobrazów i natury.

https://youtu.be/xN8NGW_7O4w

https://youtu.be/f2HAgn57h14

Większość kolegów znacie i dobrze wspominają czasy forum ;)

Zapraszam.
Rafal.

Kojocisko
21-04-2020, 11:53
Obejrzałem film o fotografowaniu Toskanii. Niesamowity set zdjęć ilustrujący spotkanie.

crusiek
21-04-2020, 13:09
No właśnie, odkurzajcie wątki :D

Super!
Dzięki za podzielenie się doświadczeniami :)

biegly
04-05-2020, 12:18
Zapraszam na kolejne odsłony rozmów z ciekawymi ludźmi, również kolejny nasz forumowy kolega:

https://youtu.be/pq9VTcFEVEI

Pozdrawiam,
Rafal.

biegly
26-08-2021, 00:17
Cześć, dawno nic tu nie publikowałem.
Może kogoś zainspiruje do wyjścia z domu :)

https://youtu.be/M6qtW32sk4A

Pozdrawiam,
Rafal.