PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto używkę d70

Lightman
02-05-2007, 10:59
Koledzy, mój brat ma dylemat, czy warto teraz jeszcze kupić d70 czy lepiej 300d lub 350d.
Cena nie powinna przekroczyć 1400zł. 70 już będzie leciwa i nie wiem jak z jej zużyciem.
Młody ma teraz analogowego canona 300 , heliosa, jupitera i kita. Jak kupi samo body to będzie musiał liczyć na moją szklarnie ( ma 17lat, więc sam sobie nie zarobi tak łatwo ).

Encor
02-05-2007, 13:14
O 300D zapomnij. W przypadku Canona na prawdę warto ciut dopłacić do E-TTL II, więc pozostaje 350D. Co prawda ma bardzo kiepski AF, ale na amatorskie potrzeby wystarczy.
Czy używany D70 jest konkurencyjny w stosunku do 350D? IMHO pod każdym względem poza poziomem szumów (ISO 1600 w 350D da się bez problemu używać, w D70 ISO 800 to już granica IMHO) i HSS (D70 nie ma, 350D ma).
Ja w każdym razie przymierzam się do używanego D70 jako backup.

Adam Trzcionka
02-05-2007, 13:41
mam 350d, miałem d70. Encor bardzo rzetelnie wypisał wady i zalety tych puszek. z tych dwóch brałbym zdecydowanie d70.

Festyk
02-05-2007, 21:59
Jako główny zainteresowany może napiszę co nie co;) Dla mnie główną wadą 70 byłyby właśnie te okropne szumy,o których wszyscy mówią i każdy się skarży.Jednak porównując testy z dpreview odnoszę wrażenie,że są one wręcz takie same jak z 300D.Czy to z moimi oczami jest coś nie tak?:) Jeszcze jedno pytanie do Habakuk-skoro wybrałbyś D70 to czemu masz 350D?

leon28
02-05-2007, 22:40
Jako główny zainteresowany może napiszę co nie co;) Dla mnie główną wadą 70 byłyby właśnie te okropne szumy,o których wszyscy mówią i każdy się skarży.Jednak porównując testy z dpreview odnoszę wrażenie,że są one wręcz takie same jak z 300D.Czy to z moimi oczami jest coś nie tak?:) Jeszcze jedno pytanie do Habakuk-skoro wybrałbyś D70 to czemu masz 350D? kto mowi o szumach?! ;-) czy te szumy widzisz rowniez na wydrukach/odbitkach, czy szumi ci tylko na ekranie monitora przy powiekszeniach rzedu 200-300%? jesli odbitki sa ok, to oczywiscie powinienes brac d70, jesli niestety/stety jestes szumofobem analizujacym zdjecia z lupa i przy powiekszeniach 3, 4 i 10cio krotnych to niestety obawiam sie, ze zaden aparat cie nie zadowoli

Adam Trzcionka
02-05-2007, 22:51
Jeszcze jedno pytanie do Habakuk-skoro wybrałbyś D70 to czemu masz 350D?

350d robi za back-up przy 5D :)

Festyk
02-05-2007, 22:55
Szumofobem nie jestem.Jestem zwykłym niezdecydowanym człowiekiem,który chce mieć porządny aparat na miarę jego możliwości finansowych i używalne również ISO1600.Tak więc pytanie:Czy na odbitkach 20x30 zrobionych na tej czułości też nie będzie widać tego szumu?I przy publikacji w internecie zdjęć przeskalowanych do 800x600 pikseli?Jeszcze jedna sprawa:czytałem o niepowtarzalności ustawiania ekspozycji przez te puszki,co możecie o tym powiedzieć?Dzięki z góry za cierpliwość i wyrozumiałość,ale chciałbym o wszystkim wiedzieć przed dokonaniem zakupu.

Encor
03-05-2007, 08:11
używalne również ISO1600.Tak więc pytanie:Czy na odbitkach 20x30 zrobionych na tej czułości też nie będzie widać tego szumu?

Będzie widać.
Ale zastanów się nad takim pytaniem: czy na odbitkach 20x30 zrobionych z Superii 1600 widać ziarno?

I przy publikacji w internecie zdjęć przeskalowanych do 800x600 pikseli?

A to zalezy od tego, w jaki sposób przeskalujesz, w jakiej rozdzielczości będziesz oglądał itp

Jeszcze jedna sprawa:czytałem o niepowtarzalności ustawiania ekspozycji przez te puszki,co możecie o tym powiedzieć?

Ja NIE słyszałem - możesz rozwinąć kwestię?
D70 oszczędza za wszelką cenę światła, co przy standardowej konfiguracji aparatu nie raz powoduje niedoświetlenie zdjęć (nawiasem mówiąc to jest jeden z powodów problemów z dużymi szumami w D70 - ludzie wyciągają cienie w postprocessingu i narzekają...). Sposobem na to jest stała niewielka korekcja na "+", krzywa indywidualna i/lub robienie w RAWach

Festyk
03-05-2007, 10:05
Będzie widać.
Ale zastanów się nad takim pytaniem: czy na odbitkach 20x30 zrobionych z Superii 1600 widać ziarno?
Jestem pewny,że widać.To nie podlega dyskusji.Tylko bardziej trafnie należałoby spytać:czy na odbitkach z 350D na ISO 1600 widać ziarno?:) Bo to jest dla mnie ważniejsze.

Ja NIE słyszałem - możesz rozwinąć kwestię?
Na przykład w 15 i 21 poście tego wątku:http://canon-board.info/showthread.php?t=17107 .Wiem,że to z ,,zaprzyjaźnionego''forum,ale to wypowiedzi byłych posiadaczy D70.

D70 oszczędza za wszelką cenę światła, co przy standardowej konfiguracji aparatu nie raz powoduje niedoświetlenie zdjęć (nawiasem mówiąc to jest jeden z powodów problemów z dużymi szumami w D70 - ludzie wyciągają cienie w postprocessingu i narzekają...). Sposobem na to jest stała niewielka korekcja na "+", krzywa indywidualna i/lub robienie w RAWach
O tym też czytałem,że nie doświetla.Zastanawiałem się również czy może nie to jest powodem,że na wszystkich wykresach szumów D70 wypada z reguły najgorzej.Mam prośbę:Mógłby mi ktoś podesłać dobrze naświetlonego NEFa z D70 na ISO 1600?Byłoby mi to bardzo pomocne.

pebees
03-05-2007, 10:12
Festyk problemy tych ludzi (z wątku na CB) najprawdopodobniej wynikają z nieznajomości specyfiki pomiaru światła w tych aparatach. Na początku też miałem problemy, różnie mi naświetlał cyfrak takie same sceny. Potem się okazało, że pozornie takie same, i na matrycowym. Podobnie z niedoświetlaniem - aparat po prostu stara się nie prześwietlić zdjęcia, więc najjaśniejsze miejsca są po prostu czasem za ciemne :) Z matrycy utraconych świateł nie odzyskasz, tak jak z negatywu, stąd to niedoświetlanie. Spróbuj używać (i zrozumieć) CW, potem zaczniemy gadać dalej :)

leon28
03-05-2007, 10:21
Jestem pewny,że widać.To nie podlega dyskusji.Tylko bardziej trafnie należałoby spytać:czy na odbitkach z 350D na ISO 1600 widać ziarno?:) Bo to jest dla mnie ważniejsze. no na d70 tez pewnie nie bedzie ziarna, jak potraktujesz odbitke jakims programem do oszumiania np. noise ninja, tylko czy zawsze bedziesz tego chcial?

Encor
03-05-2007, 10:29
Jestem pewny,że widać.To nie podlega dyskusji.Tylko bardziej trafnie należałoby spytać:czy na odbitkach z 350D na ISO 1600 widać ziarno?:) Bo to jest dla mnie ważniejsze.

Będzie widać, choć mniejsze - tak sądzę, bo nie robiłem takich odbitek, a monitor wzmacnia szum. Powtarzam - jeśli patrzy się wyłącznie na najwyższe czułości, to pod względem ilości szumów 350D wygrywa z D70 i nie ma co tu kombinować.

Na przykład w 15 i 21 poście tego wątku:http://canon-board.info/showthread.php?t=17107 .Wiem,że to z ,,zaprzyjaźnionego''forum,ale to wypowiedzi byłych posiadaczy D70.

Przeczytałem i stwierdzam, że to jakieś bzdury, albo, co bardziej prawdopodobne, ci ludzie nie panują nad sprzętem, jeśli nie jest on produkcji Canona. Miałem D70, miałem 350D, miałem Pentaxa K10D, teraz mam D80 (w przypadku sprzętu analogowego też przerobiłem wiele modeli Canona, Minolty, Nikona i Pentaxa) - więc raczej nie można o mnie powiedzieć, że mam skrzywienie w stosunku do którejkolwiek marki - i stwierdzam, że co jak co, ale powtarzalność D70 ma dobrą. Pytanie jest, czy fotograf dostatecznie poznał sposób pracy sprzętu - bo akurat w przypadku Canona i Nikona różnice w sposobie pracy systemów pomiarowych są zasadnicze i jak ktoś jest przyzwyczajony wyłącznie do jednego, to na drugim może dostawać nieprzewidywalne wyniki.

Festyk
03-05-2007, 15:49
Powtarzam - jeśli patrzy się wyłącznie na najwyższe czułości, to pod względem ilości szumów 350D wygrywa z D70 i nie ma co tu kombinować.
I właśnie dlatego bardziej kieruję się w kierunku 350D.Mam zamiar pojechać do sklepu,pomacać 400D i zobaczyć czy z tę ergonomią da się żyć...szkoda,że 350D jest trochę droższy niż D70:?

Przeczytałem i stwierdzam, że to jakieś bzdury, albo, co bardziej prawdopodobne, ci ludzie nie panują nad sprzętem, jeśli nie jest on produkcji Canona. Miałem D70, miałem 350D, miałem Pentaxa K10D, teraz mam D80 (w przypadku sprzętu analogowego też przerobiłem wiele modeli Canona, Minolty, Nikona i Pentaxa) - więc raczej nie można o mnie powiedzieć, że mam skrzywienie w stosunku do którejkolwiek marki - i stwierdzam, że co jak co, ale powtarzalność D70 ma dobrą. Pytanie jest, czy fotograf dostatecznie poznał sposób pracy sprzętu - bo akurat w przypadku Canona i Nikona różnice w sposobie pracy systemów pomiarowych są zasadnicze i jak ktoś jest przyzwyczajony wyłącznie do jednego, to na drugim może dostawać nieprzewidywalne wyniki.
Nie wiem jak to z nimi było.A może to wina jakiejś felernej wersji softu?Tego już się nigdy nie dowiemy;)
Dziękuję serdecznie za pomoc i zainteresowanie tematem.Jak w końcu coś kupię to dam znać co:) Pozdrawiam

Encor
03-05-2007, 16:39
I właśnie dlatego bardziej kieruję się w kierunku 350D.Mam zamiar pojechać do sklepu,pomacać 400D i zobaczyć czy z tę ergonomią da się żyć...szkoda,że 350D jest trochę droższy niż D70

Nie chcę Cię kierować w żadną stronę, ponieważ oba aparaty mają wady i zalety. Ale tak jak 350D bije D70 pod względem szumów na wysokich ISO, tak D70 deklasuje 350D pod względem ergonomii obsługi.

Nie wiem jak to z nimi było.A może to wina jakiejś felernej wersji softu?Tego już się nigdy nie dowiemy;)

Nie słyszałem o felernych wersjach softu. Zresztą opinie tych ludzi to przypadki odosobnione. Generalnie nie mam wątpliwości, że wina leżała po stronie ich a nie D70.

Zbigniew
03-05-2007, 16:47
OT: Encor - przepraszam, że pytam, ale skąd masz D80-tkę ? Sprzedawałem swój człowiekowi o podobnej historii jak Twoja - może to Ty ? :) :) Też miał wcześnie kilka puszek, w tym analogowych. A jak nie trafiłem, to przepraszam. Taki spontaniczny offtop.

Encor
03-05-2007, 17:24
Sprzedawałem swój człowiekowi o podobnej historii jak Twoja - może to Ty ?

Miejsce Twojego zamieszkania się zgadza, więc jeśli miałeś Sigmę 30/1,4 i SB-800, którą rezerwowałem, ale nie wziąłem, to zgadza się... to ja:)

Zbigniew
03-05-2007, 17:26
:) Tak to ja. Powinieneś poznać po awatarku - takiego pięknego sobie ostatnio sprawiłem :)

Festyk
08-05-2007, 22:30
No to się pochwalę:) Od dziś dzięki uprzejmości kolegi Herhora jestem szczęśliwym posiadaczem D70:) Mam nadzieję,że się z nią zaprzyjaźnię.Póki co wrażenia bardzo dobre,choć mam problemy z tym balansem bieli.

leon28
08-05-2007, 22:36
No to się pochwalę:) Od dziś dzięki uprzejmości kolegi Herhora jestem szczęśliwym posiadaczem D70:) Mam nadzieję,że się z nią zaprzyjaźnię.Póki co wrażenia bardzo dobre,choć mam problemy z tym balansem bieli.
gratuluje, to bardzo dobry wybor, a balans bieli w d70 po pewnym czasie na pewno opanujesz