PDA

Zobacz pełną wersję : D600 zapylenie wizjera od środka

thr
16-10-2014, 00:09
Witam,

W moim D600, które od początku nadmiernie się kurzyło w środku (zapewne znany wszystkim objaw) ostatnio zaczęła się również odklejać guma z tyłu też znany problem. Poza tym aparat zaczął się zawieszać co jakiś czas przy przeglądaniu zdjęć oraz zauważyłem coś z czym nigdy się nie spotkałem czyli zapylenie okularu wizjera drobniutkimi pyłkami, ale od środka.. No więc stwierdziłem że najwyższa pora zgłosić, to do serwisu. Oprócz formularza ze strony nikona z dwoma linijkami na wpisanie zgłaszanych usterek, dołączyłem całą kartkę A4 z dokładnie opisanym problemem. HA! tenże serwis odpowiedział mi po tygodniu następująco: "Uprzejmie informujemy, iż powstał dla Pani/Pana kosztorys naprawy".

W tymże kosztorysie można przeczytać:
"Z przykrością informujemy, że naprawa nie może być wykonana w ramach udzielonej
gwarancji producenta, gdyż uszkodzenie sprzętu powstało wskutek przyczyn wyłączających gwarancję.
Informujemy że na podstawie ekspertyzy stwierdziliśmy, iż sprzęt został uszkodzony przez piasek / kurz.
Czyszczenie układu pryzmatu.
Bezpłatna wymiana migawki.
Cena 480 pln

Zdarzyło się wam żeby wizjer był zapylony od środka, bo mi nie, nawet popatrzyłem w starym analogu nie ma. Moim zdaniem kwestia zbyt dużej ilości pyłów w body, albo jakaś nieszczelność. Tylko czemu ja mam za to płacić ?

Napisałem drugi email, pierwszy odnosił się do przyjęcia przez serwis aparatu z uwagą że body jest obtarte, co nie zgadzałoby się ze stanem, w którym wysyłałem body do serwisu. Potem do nich zadzwoniłem kilka razy oczywiście nie było z kim porozmawiać kierownik zawsze nieobecny bądź zajęty. Na infolinii powiedziano mi również, że odpowiedzą na email w ciągu 14 dni. Przepraszam jaki który wiek ? więc korespondencja składająca się z dwóch emaili to już koło miesiąca rozumiem będzie trwać..

Nie wiedząc co robić wpisałem się na profil fb nikona, ponieważ różni znajomi i nieznajomi zaczęli lajkować odezwał się admin fanpage'a, że się skontaktują z serwisem żeby się skontaktowali ze mną.

Jeśli chcielibyście się wypowiedzięć, zalajkować czy prześledzić poczynania polskiego nikona w tej sprawie możecie odwiedzić fanpage nikona jeśli wpis jeszcze będzie ;) :
https://www.facebook.com/NikonPolska/posts/10152364305038038

thr
16-10-2014, 10:15
tak myślałem dlaczego wymyślili czyszczenie pryzmatu skoro pyli się okular w teoretycznie zamkniętej przestrzeni między pryzmatem, a wizjerem. Otóż jak mnie poinformowano czyszczenie pryzmatu jest wyłączone z gwarancji, to chyba wystarczający powód :)