PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 18-300 i jakiś TC 2x od Kenko

puchan
15-10-2014, 10:25
Miałem kiedyś na Olka dwa takie stare manualne i nieźle się sprawowały. Teraz chciałbym do Nikona 18-300 mm. Te na Olympusie nawet łączyłem i też dawało radę (jakościowo) np. na księżyc. Chciałbym głównie do samolotów i księżyca. Nie musi działać AF choć fajnie by było. Czytałem że starsze Kenko są OK ale straszono też mnie że coś można uszkodzić w aparacie albo obiektywie jak się niewłaściwy będzie próbowało przykręcić. Wczoraj w ciemnym pokoju wieczorem przy żarówce taki starszy pożyczony Kenko 1.4 ładnie działał z AF. Domniemam, że 2x na słońcu też będzie OK. Jaki polecicie? MC7, 300 pro a może coś prostszego? Trochę tego jest. Mam D7100 i podobno dobrze sobie radzi z AF po ciemku...Ten Kenko 1.4 N-AFs 300 PRO to potwierdza.

pozdrawiam

puchan
15-10-2014, 11:54
Tu przykład z Kenko 1.4 i wspomnianego powyżej zestawu. Tak jak wspomniałem AF działa bez problemu i stosunkowo szybko. Jakość delikatnie lepsza i przy lepszym stosunku szumy-szczegóły oczywiście na korzyść Kenko. Zastanawiam się jakby to było z x2 i nowszymi modelami tej firmy MC7 itp. Jutro muszę oddać tego 1.4 i nie wiem czy kupić podobny czy 2x... Poniżej cropy z tym, że 2x pomniejszone do 1x bo 18-300 i tak nie grzeszy ostrością na 300 mm więc był spory zapas na matrycy.

http://puchan.republika.pl/kenko1_4.jpg

GonzoG
15-10-2014, 12:19
Z TC 2x nie będzie działał AF przy tak ciemnych szkłach, a nawet jeśli będzie to bardzo wolno i do niczego dynamicznego się nie nada. Do tego ostrzenie manualne przez wizjer będzie bardzo trudne, bo będzie ciemno jak diabli i tu nie chodzi o to jak jest na zewnątrz, a o jasność obiektywu.
AF w D7100 działa tylko do f/8, a w 18-300 z TC 2x już przy minimalnej ogniskowej będziesz miał f/7.1, trochę zwiększyć ogniskową i już robi się więcej niż f/8.
Nie wspominając już, że przy f/8, a dokładnie już powyżej f/5.6 działa tylko i wyłącznie centralny punkt AF (instrukcja, strona 297).

puchan
15-10-2014, 12:57
Z TC 2x nie będzie działał AF przy tak ciemnych szkłach, a nawet jeśli będzie to bardzo wolno i do niczego dynamicznego się nie nada. Do tego ostrzenie manualne przez wizjer będzie bardzo trudne, bo będzie ciemno jak diabli i tu nie chodzi o to jak jest na zewnątrz, a o jasność obiektywu.
AF w D7100 działa tylko do f/8, a w 18-300 z TC 2x już przy minimalnej ogniskowej będziesz miał f/7.1, trochę zwiększyć ogniskową i już robi się więcej niż f/8.
Nie wspominając już, że przy f/8, a dokładnie już powyżej f/5.6 działa tylko i wyłącznie centralny punkt AF (instrukcja, strona 297).

To do Księżyca i samolotów. Nie musi działać AF tylko czy jakość (ilość szczegółów) będzie lepsza jak bez konwertera. Na Olku z manualnym 300 4.5 była lepsza z tanim TC za 150 zł. Na Olku miałem 1200 mm a tu bym miał 900 ale dwa razy większa matryca i dużo mniejsze szumy. Choć 5 min pieszo pod las mam stado białych czapli z 15 sztuk i też by się przydał do przyrody ale bardzo sporadycznie.

GonzoG
15-10-2014, 14:00
Dla mnie to dowolny zoom tej klasy nie ma wystarczającej jakości już sam z siebie, a jak jeszcze to powiększysz 2x i dorzucisz tani konwerter, to będziesz miał tylko mydło, a nie obraz.
A o manualnym ostrzeniu już napisałem - otrzymujesz szkło o jasności f/11 - przymknij dowolny obiektyw do tego wartości, włącz podgląd głębi i spróbuj ustawić ostrość na odległym obiekcie...

puchan
18-10-2014, 01:11
Dla mnie to dowolny zoom tej klasy nie ma wystarczającej jakości już sam z siebie, a jak jeszcze to powiększysz 2x i dorzucisz tani konwerter, to będziesz miał tylko mydło, a nie obraz.
A o manualnym ostrzeniu już napisałem - otrzymujesz szkło o jasności f/11 - przymknij dowolny obiektyw do tego wartości, włącz podgląd głębi i spróbuj ustawić ostrość na odległym obiekcie...

Wiem że tyle teoria i doświadczenie ale w testach chwalą D7100 że ma jakiś nowszy system ostrzenia i nieźle sobie radzi co potwierdziłem osobiście z kenko 1.4. Dla mnie wystarczy że będę miał taką samą jakość jak bez ale większy obiekt w stosunku do szumów co już jest sukcesem. Na Olku przykręcam 2 stare TC 2x tak że Księżyc mi sie ledwo mieści w kadrze i widzę znaczącą różnicę między zdjęciem bez konwertera i z konwerterem. Z jednym TC robię zdjęcia bez problemu z ręki i iso 100 przy czasach rzędu 1/400 (samoloty) i 1/100 Księżyc (statyw). Przymykam też przysłonę do f5,6 (manualny olek 300 f4.5). Poniżej przykład Księżyca (nie pamiętam czy cały kadr) z Olympus 300 mm 4.5 i Vivitar 2x. Czy z Nikonem 18-300 i Kenko 2x osiągnę taki efekt?
http://puchan.republika.pl/moon1200mm.jpg

A taki Vivitara by pasował do D7100 i 18-300? Jakiś Ai...
http://allegro.pl/vivitar-2x-mc-telekonwerter-macro-1-1-nikon-ai-i4702307152.html

Wiem że makro ale widziałem też wersję nie makro. Pytanie tylko czy mocowanie Ai nie pourywa mi fragmentów aparatu bądź obiektywu.

GonzoG
18-10-2014, 01:37
Wiem że tyle teoria i doświadczenie ale w testach chwalą D7100 że ma jakiś nowszy system ostrzenia i nieźle sobie radzi co potwierdziłem osobiście z kenko 1.4. Dla mnie wystarczy że będę miał taką samą jakość jak bez ale większy obiekt w stosunku do szumów co już jest sukcesem. Na Olku przykręcam 2 stare TC 2x tak że Księżyc mi sie ledwo mieści w kadrze i widzę znaczącą różnicę między zdjęciem bez konwertera i z konwerterem. Z jednym TC robię zdjęcia bez problemu z ręki i iso 100 przy czasach rzędu 1/400 (samoloty) i 1/100 Księżyc (statyw). Przymykam też przysłonę do f5,6 (manualny olek 300 f4.5). Poniżej przykład Księżyca (nie pamiętam czy cały kadr) z Olympus 300 mm 4.5 i Vivitar 2x. Czy z Nikonem 18-300 i Kenko 2x osiągnę taki efekt?
http://puchan.republika.pl/moon1200mm.jpg
To Ci przecież piszę, że ma lepszy AF, bo aż do f/8.
A między TC 1.4x, a 2x jest pewna mała różnica - 2x mniej światła.
Przy szkle f/5.6 i TC 1.4 jeszcze użyjesz AF, bo daje to razem f/8.

A czy uzyskasz taki efekt - jak dobrze zrobisz i obrobisz zdjęcie, to nawet z TC 1.4x będziesz miał tak samo, albo nawet lepiej

A taki Vivitara by pasował do D7100 i 18-300? Jakiś Ai...
http://allegro.pl/vivitar-2x-mc-telekonwerter-macro-1-1-nikon-ai-i4702307152.html

Wiem że makro ale widziałem też wersję nie makro. Pytanie tylko czy mocowanie Ai nie pourywa mi fragmentów aparatu bądź obiektywu.
non-AI / pre-AI mogą stwarzać problemy, ale nie oczekuj dobrych efektów z tymi starymi TC, optyka pozostawia w nich wiele do życzenie, szczególnie w tych Vivitarach.

gatewayfl
18-10-2014, 07:22
A czy nie lepiej pomyśleć o starym N AF 300 f4 i do niego dopiąć konwerter? (myślę, że poniżej 1700pln jest do kupienia).
AF nie jest taki strasznie wolny, miałem taki zestaw i wkurzała mnie tylko głośna praca AF, używałem go do przyrody i cicha praca była istotna. Więc zmieniłem na AF-S. U Ciebie do księżyca to bez znaczenia.
Myślę, że obrazek będziesz miał nieporównywalnie lepszy od 18-300 na końcu, nie wspominając już o światełku ;-)

puchan
19-10-2014, 02:46
Dzięki za podpowiedzi. Ten 18-300 faktycznie na 300 mm mocno cierpi. Chyba jest gorszy od Olimpusowskiego 70-300 a i tu w porównaniu do starego 300 4.5 było widać różnicę. Może faktycznie lepiej będzie coś ze starych f4 poszukać.

Zamówiłem u Chińczyków mocowanie Nikona do OM i przerobią swojego Olka 300 mm 4.5.