Zobacz pełną wersję : Nikkor 10-24 nieostry z boku
sokolnik
13-10-2014, 21:02
Poproszę opinię osób które mają lub miały ten obiektyw, czyli Nikkor 10-24mm
Chce wysłać swójego 10-24 do serwisu ze względu na pojawiąjącą się nieostrość po prawej stronie kadru. Jest ona czasami minimalna a czasami większa a czasami nie mam jej w ogóle. Jednak jest to bardzo irytujące i denerwujące.
Dogadałem się już ze sprzedawcą (kolega:) ) , przyjmie mi na "towar niezgodny z umową"... zobaczymy jaki będzie finał napraw itp
Czy Wam, użytkownikom tego obiektywu, "lata coś w środku"? :) Może to brzmi dziwnie ale podczas potrząsania obiektywem (góra dół) słyszę w środku dźwiek, jakby jakaś część była luźno zamontowana, może jakaś soczewka?
Obiektyw nie ma VR, więc co tam w środku może "latać?, chyba nic. Wiem od innego użytkownika forum że ma problem z ostrością po prawej lub lewej stronie kadru (podobno luz na soczewce) i obiektyw jest naprawiany. Nie potwierdza, by u niego było słychać jakiś dziwny dźwięk podczas potrząsania obiektywu. @top67 również pisał mi że nic nie powinno w środku "latać?" i że nie przypomina sobie by była w środku jakaś część która mogłaby być "luźno" zamontowana.
Czyli 2 osoby potwierdzają że nie mają/lub nie powinno być luzu w środku obiektywu a 1 osoba potwierdza nieostrość na zdjęciach (luz soczewki).
Czy u Was, drodzy użytkownicy, występują takie lub podobne problemy?
Napiszę, że kupiłem obiektyw nowy, nigdy mi nie upadł i w ogóle wygląda jak nowy (mało używany). Na f9 zdjęcia wychodzą ostre, ale nie zawsze mogę i chce używać przesłony f/9.
w moim nic nie lata, i cały obraz jest ostry - generalnie nie mam zastrzeżeń
Mam ten obiektyw od wiosny.Używam głównie do krajobrazu na F8 do 9.Nie zauważyłem przy takich przysłonach żadnych miejscowych nieostrości. Podaj jaka przysłona Cię interesuje to zrobię próbne zdjęcie i wstawię albo prześlę. J.P
Co do serwisu, to trzeci tydzień czekam. Dokładnie ta sama wada. Nieostra lewa część kadru.
sokolnik
13-10-2014, 22:29
ja na przesłonach f/9-11 też nie widziałem żadnych wad - wcale mnie to nie dziwi.
dziwi mnie że na f/4,2 na 18mm pani po prawej jest mydlana:
zdjęcie (https://www.copy.com/s/LYfsWcpZUSwDw1Vw/11.10.2014001.JPG)
a tak nie powinno być.
Co do serwisu, to trzeci tydzień czekam. Dokładnie ta sama wada. Nieostra lewa część kadru.
daj znać na PW albo tu na forum, jak wróci Twój obiektyw z naprawy.
Widzę, że masz trochę podobny problem do mojego, czyżby też był zdecentrowany? Jeżeli tak to podejrzewam, że najbardziej ta wada będzie widoczna na 10mm, sprawdzałeś?
Możesz zrobić jeszcze inny test - spróbować ustawić ostrość na prawy brzeg kadru, 10mm, f3.5 i zobaczyć czy lewa strona będzie ostra.
Naprawiałem kiedyś obiektyw z takim problemem (ale nic w nim nie latało). Podczas upadku pękło metalowe łączenie bagnetu z resztą obiektywu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/TP4_9888-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-gWkk8_TYrWc/Uj7HGJM3uUI/AAAAAAAE9mw/qP2K_oy-9H0/s1024/TP4_9888.jpg)
Więcej tu http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3218505&postcount=6
Mój 10-24 jest w serwisie od 10.09. Aktualnie w Niemczech. Nieostrość z prawej strony, nawet na f/8 i to dosyć mocna - od nowości. W serwisie stwierdzili, ze rozregulowanie soczewek i wysyłają do Niemiec do kalibracji. W przyszłym tygodniu ma być już w Polsce naprawiony. Walnięty był już od momentu jak go wyjąłem z pudełka, kiedy przywiózł kurier. Przypuszczam, że podczas transportu mógł być "sponiewierany" na pace samochodu. W każdym razie, to mój ostatni obiektyw kupiony przez internet.
coach_lodz
14-10-2014, 09:45
ja posiadam to szkiełko od dość dawna i wszystko lux malina... nic nie lata...
sokolnik
15-10-2014, 13:59
Dziś oddaje obiektyw do sklepu jako towar "niezgodny z umowa".
Mógłbym kogoś prosić o napisanie mi w jakim czasie sklep ma się ustosunkować do mojej "reklamacji"? 14 dni?
Co jeśli po tym czasie sklep nie udzieli mi odpowiedzi?
Czy mogę liczyć na to ze sklep wymieni obiektyw na nowy? Bo np naprawa będzie się przedłużać i przedluzac?
sklep euro agd rtv.
Xavier80
15-10-2014, 19:47
Sklep ma max 14 dni na załatwienie sprawy, czytaj ustosunkowanie się do tematu. W przypadku braku odpowiedzi z ich strony w ciągu 14 dni kalendarzowych ma obowiązek zadoscuczynic żadaniu zawartemu w formularzu niezgodności. Po 14 dniach kasa z powrotem ( jezeli tego chciales), nowy obiektyw ( jeżeli tego chciałeś) lub naprawiony stary. W teorii mogą też odpisać wtym terminie, że zepsute to i to i czekają na część. P, ale coś takiego zdarza się baaaardzo rzadko. Najczesciej dostaniesz nówkę sztuke
Xavier80
15-10-2014, 19:50
Weź kasę i kup sigme 10-20 starszą:) i kasa zostanie:)
sokolnik
15-10-2014, 19:54
Kolega (kierownik sklepu) też mi mówił ze duża szansa na to ze dostane nowy obiektyw (tego chce we wniosku) i generalnie mówił to samo co piszesz.
Obiektyw oddałem.
Pracownicy sklepu byli zdziwieni ze słychać tak wyraźny dźwięk z wnętrza obiektywu. Obiektyw bez rys, otarć, zadrapań.
2 tyg na odpowiedz i 2 tyg na naprawę bądź wymianę.
sokolnik
15-10-2014, 20:59
i już się stresuję... już nerw... już oczekiwanie na odpowiedź... leee a miał być taki świetny obiektyw... tzn on jest świetny tylko zepsuty :)
Xavier80
15-10-2014, 21:20
Moim zdaniem ten Nikkor nie jest wart kasy na jaką jest wyceniony
sokolnik
15-10-2014, 22:25
może, nie znam się... jednak szkło jest super dobre, jeśli jest sprawne :)
problem będę miał jeśli będę mógł dostać zwrot kasy :) wtedy kasa zostanie dołożona do D750 :) nooo chyba że wszystko się skończy tak jak zawsze, czyli - brak naprawy, brak wymiany, brak zwrotu kasy :)
Xavier80
15-10-2014, 22:53
Wymienią Ci na nowy, bo taką opcję wybrałeś
sokolnik
15-10-2014, 23:15
obyś był prorokiem :)
nied0bry
16-10-2014, 18:01
Wymienią Ci na nowy, bo taką opcję wybrałeś
Nie muszą...
Sprzedawca nie będzie musiał wymieniać towaru na nowy tylko wtedy, gdy nie jest to możliwe albo wymaga nadmiernych kosztów i sprzedawca to udowodni.
Wystarczy, że udowodnią, że tańszą opcją jest naprawa, bo wada jest 'mała' a koszt naprawy niższy np. 10-cio krotnie od nowego obiektywu i 'ch..., d... i kamieni kupa'.
Na razie siedź spokojnie i czekaj na odpowiedź. A nóż/widelec Euro się nie wyrobi w 14 dni, to będziesz mieć podstawę do żądania nowego szkła.
pozdr,
kris
Xavier80
16-10-2014, 20:59
Oczywiście, że nie muszą, ale w znakomitej większości przypadków tak robią bo tak im wygodnie. To o czym piszesz oczywiście może mieć miejsce, ale wtedy muszą się uwinąć z wystawienie, owej diagnozy w 14 dni ( co zepsute i czy naprawiamy). Dodatkowo w przypadku gdyby Sokolnik drugi raz zglosił tę naprawioną rzecz, ze jest wadliwa, wtedy z automatu ma wymianę na mowy lub zwrot kasy. Sklepom nie chce się w to bawić dlatego to co piszesz to teoria, która na praktykę przekuta jest może w 1% przypadków.
Sokolnik bądź spokojny, dostaniesz nowy obiektyw:)
sokolnik
16-10-2014, 21:57
Oby :-)
Plenery mi uciekają :-)
sokolnik:
Jeśli dzieją się takie rzeczy, warto zwrócić uwagę na:
- centryczność, testowaną na różnych ogniskowych
- tilt soczewek (czy występuje)
- czy nie pojawił się jeszcze ff/bf...
Sporo wyjaśniają artykuły na lensrentals...
sokolnik
17-10-2014, 09:51
Ja tam optyki i fizyki nie studiowałem. Laboratorium w domu też nie mam.
Kupiłem obiektyw od producenta który specjalizuje sięw obiektywach.
To nie KIT tylko obiektyw najwyższej klasy DX tego producenta w tej serii UWA i on ma robić ostre zdjęcia.
Mój podobnież też do Niemiec na regulację pojechał. Za dwa tygodnie "można się dowiadywać". Półtora miesiąca, a jak z bicza...
sokolnik
17-10-2014, 18:47
Mój podobnież też do Niemiec na regulację pojechał. Za dwa tygodnie "można się dowiadywać". Półtora miesiąca, a jak z bicza...
oddałeś na gwarancję? Sam wysłałeś do serwisu? Czy oddałeś do sprzedawcy jako towar niezgodny z umową?
i najważniejsze: od kiedy obiektyw jest w serwisie ? :]
Xavier80
17-10-2014, 20:27
"Za dwa tygodnie można się dowiadywać" ...właśnie dlatego nie oddaje się na gwarancję tylko niezgodność. Wtedy po 2 tyg wiesz wszystko
Ów producent specjalizuje się ostatnio raczej w wyciskaniu jednostkowego zysku, kosztem jakości...
Do zdiagnozowania szkła we własnym zakresie nie potrzeba doktoratu tylko 3 godzin na testowanie i przejrzenie efektów... Kilka lat temu nie było to potrzebne, bo kupowało się, zapinało i wszystko było git...
sokolnik
24-10-2014, 22:06
Cisza. Nadal cisza. Euro nie odpowiada. Oddałem obiektyw 15.X.
stresik rośnie :-)
Xavier80
25-10-2014, 01:01
czym się przejmujesz? wymienią na nowy, śpij spokojnie.
sokolnik
29-10-2014, 17:22
*** W* odpowiedzi na złożoną* reklamację, w związku z art. 8.3 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych** warunkach* sprzedaży* konsumenckiej* oraz* o zmianie kodeksu cywilnego (Ustawa), uprzejmie* informuję,* że ze względu na określoną Ustawą nadmierność kosztów, jakich wymagałaby wymiana* towaru na nowy, nie przysługuje - zgodnie z art. 8.1 Ustawy - możliwość wyboru wymiany na nowy jako sposobu doprowadzenia towaru (sprzętu) do stanu zgodnego z umową.
**** Jednocześnie* w* związku* z udzielonym w zgłoszeniu* reklamacyjnym* zezwoleniem na naprawę towaru w przypadku* oddalenia* żądania wymiany towaru na nowy jako sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową informujemy, że przystępujemy niezwłocznie do naprawy towaru.
No to ciekawe czy naprawią, bo serwis może powiedzieć, że obiektyw spełnia ich normy i koniec dyskusji :(
sokolnik
29-10-2014, 18:53
No to ciekawe czy naprawią, bo serwis może powiedzieć, że obiektyw spełnia ich normy i koniec dyskusji :(
O ile mi wiadomo a tym obiektywie nie powinno nic "latać" a u mnie "lata" coś w środku - a to chyba normą nie jest ? :)
Wszystko zależy od podejścia, trzymam kciuki aby ci naprawili choć osobiście mało mam wiary w ten serwis.
sokolnik
29-10-2014, 19:46
dzwoniłem na infolinię EURO. Chciałem się dowiedzieć czy mogę zmienić dyspozycję by nie naprawiali, bo nie chce czekać na naprawę kolejnych 2 tyg, bo mi potrzebny do pracy ten obiektyw itp
Pan ma się dowiedzieć czy taka jest możłiwość i mają mnie poinformować.
Szkoda Sokolnik, że daleko mieszkasz ode mnie, pożyczył bym Ci mój. Po justowaniu pięknie ostre boki. Ja teraz imprezy "obskakuję" d610 z 35 i 70-200.
Xavier80
29-10-2014, 22:57
O proszę, postanowili naprawiać:) trzeba było się poradzić zanim oddałeś go na niezgodność. W przypadku miemożności wymiany na nowy w skutek braku doprowadzenia do stanu używalności zaznaczamy zwrot kasy a nie naprawę. No nic, było minęło, pamiętaj tylko o jednym. Jeżeli postanowili naprawiać to stroną dla ciebie nie jest teraz serwis tylko sklep, w którym dokonałeś zgłoszenia. Będą Cię odsyłali do serwisu, ale nie daj się zbywać cwaniakom. Informacji na temat terminu naprawy itp jest Ci zobowiązany udzielić sklep a nie serwis, bo to sklep jest tu stroną.
Sokolnik , co z Twoim obiektywem? Czasu już trochę minęło i bardzo jestem ciekaw czy i ewentualnie jak, to się skończyło.
sokolnik
24-11-2014, 00:45
Nie Skończyło. Nadal naprawia serwis. Na infolinii dowiedziałem się tylko tyle że obiekt nadal w serwisie i nie wiadomo jak dlugo jeszcze będą naprawiać. Trochę już długo.
Dołączyłeś tym samym do grona zadowolonych użytkowników polskiego serwisu. W przyszłości wspieraj to, co działa (czyli np. Fixation lub inne normalne miejsca) a ściemniaczy omijaj.
zbyszekD7000
24-11-2014, 10:27
Kaarool, a możesz coś po ludzku napisać o co chodzi, bo szczerze mówiąc miałem zamiar kupować ten obiektyw i się na razie wstrzymałem
Przecież wszystko jest w wątku. A Kaarool pisał o serwisie, a nie obiektywie.
zbyszekD7000
24-11-2014, 18:05
Wiem że o serwisie, śledzę wątek, ale martwi mnie że obiektyw co by nie było za dość spore pieniądze ma takie przypadłości i nie jest to niestety odosobniony przypadek.
martwi mnie że obiektyw co by nie było za dość spore pieniądze ma takie przypadłości i nie jest to niestety odosobniony przypadek.
Bo dwa obiektywy trafiły do serwisu? Wiesz ile naprawiałem 24-70/2.8?
Tomek pewnie opyla abonament pogwarancyjny dla nowych posiadaczy 24-70, hehe.
Skoro niektórzy mają obawy o trwałość żółtego UWA pod crop, zawsze mogą przejść na system FUJI X - tam ponoć wciąż przykłada się wagę do jakości wykonania. Jak jeszcze poprawią AF i ergonomię puszek, niejeden zagorzały fan żółci zrezygnuje z FF na rzecz jakości wykonania i wsparcia użytkowników...
wasilewk
24-11-2014, 21:07
Wiem że o serwisie, śledzę wątek, ale martwi mnie że obiektyw co by nie było za dość spore pieniądze ma takie przypadłości i nie jest to niestety odosobniony przypadek.
Gdybyś napisał: "niektóre egzemplarze tego obiektywu..." - to bym się nie odezwał.
A co ja mam powiedzieć na Twoje stwierdzenie, gdy: kupiłem obiektyw razem z D700 - jak się tylko ukazały, przez te kilka lat napstrykałem ok 60 tys. klatek ( z czego połowa obiektywem N24-70/2.8 ). Obiektyw Zaliczył kilka wycieczek zagranicznych i do tej pory nie było z nim żadnego problemu. Jest szybki, ostry i niezawodny - nic mi nie wiadomo o jakichś kłopotach.
Chyba ktoś tu uogólnia...
Dlaczego tak trudno niektórym zrozumieć, że są sprzęty mniej i bardziej awaryjne? Szczególnie ciężko to przychodzi właścicielom tych sprzętów :D. Nikt nie twierdzi, że każda sztuka się popsuje, masz szczęście i tyle.
wasilewk
24-11-2014, 21:20
Dlaczego tak trudno niektórym zrozumieć, że są sprzęty mniej i bardziej awaryjne? Szczególnie ciężko to przychodzi właścicielom tych sprzętów :D. Nikt nie twierdzi, że każda sztuka się popsuje, masz szczęście i tyle.
Ja to rozumiem, tylko posługiwanie się prawdą ( a nie jej naginanie ) nie boli a wręcz przysparza wielu naśladowców.
Pzdr.
zbyszekD7000
24-11-2014, 21:42
Ja z kolei nie rozumiem wypowiedzi takich jak Wasze, widocznie mam inne podejście do kupowanego sprzętu i uważam że powinien być sprawny. Niestety coraz częściej nie można tego powiedzieć o sprzęcie Nikona który co rusz wypuszcza buble. Z serwisem też miałem do czynienia i nie byłoby problemu jakby miał takie podejście do klienta jak np. serwis Sigmy, ale niestety nie, serwis Nikona ma swoich kilentów za jeleni i z uporem maniaka wmawia im że ze sprzętem jest wszystko w porządku łupiąc kienta nawet na gwarancji. Dlatego wybaczcie ale po pewnych doświadczeniach zarówno z serwisem jak i z produktami Nikona najpierw dobrze się zastanowię zanim ponownie coś kupię z jego stajni. A Nikon niech sobie sam za to podziękuje. Niestety ja nie zaakceptuję tego co coraz więcej osób uważa za normalne że taki sprzęt po prostu może być wadliwy, może się mylić, mniej ostry, mydlany, no i sławetne zależy jaki ci się egzemplarz trafi.
To że taki obiektyw się może popsuć jak każdy inny sprzęt droższy czy tańszy to zrozumiałe.
Niezrozumiałe jest dla mnie to że obiektyw za kilka tysięcy trafia na rynek z wadą optyczną taką jak w tym wątku.
Taka wada powinna być wykryta i wyeliminowana na etapie produkcji, wiadome jest jak działa nasz serwis i czy skutecznie naprawi taki obiektyw.
Miałem Nikkora 18-105 który mydlił na brzegach, po oględzinach moich zdjęć na tym forum postanowiłem wysłać go do serwisu, sądzicie że coś zrobili.
Dostałem taki sam obiektyw z opisem naprawy: Po długotrwałych testach wszystkie funkcje działają prawidłowo.
Nie ważne ile co kosztuje, produkt powinien być wolny od wad.
Wiadomo jak serwis radzi sobie z wadami optycznymi obiektywu, ma też specjalną regułkę: Według specyfikacji producenta wszystko jest w normie, tylko że jeden egzemplarz jest ostry a drugi mydlany ale obydwa są w normie.
wasilewk
24-11-2014, 21:51
...Niestety ja nie zaakceptuję tego co coraz więcej osób uważa za normalne że taki sprzęt po prostu może być wadliwy, może się mylić, mniej ostry, mydlany, no i sławetne zależy jaki ci się egzemplarz trafi.
A co byś powiedział o obiektywie za 50 tys zł, wymagającym naprawy w serwisie ?
A co powie NASA, której rakieta za kilka milionów dolarów spaliła się na wyrzutni ?
Pzdr.
zbyszekD7000
24-11-2014, 21:54
to jest przykład naginania i nadinterpretacji ;)
zawsze wszystko można tak wykpić, a dobrze wiesz że nie o to chodzi,
a poza ty właśnie o czymś takim napisałem, o co Ty pytasz
wasilewk
24-11-2014, 21:57
to jest przykład naginania i nadinterpretacji ;)
zawsze wszystko można tak wykpić, a dobrze wiesz że nie o to chodzi,
a poza ty właśnie o czymś takim napisałem, o co Ty pytasz
Chodzi o podawanie rzeczy prawdziwych, bez uogólniania - a nasze życzenia... ...każdy ma do nich prawo.
Pzdr.
zbyszekD7000
24-11-2014, 22:01
czy mam rozumieć że uważasz że firma nie wypuszcza bubli, a gadanie o tym to głupoty i czyjeś życzenia ?
Chodzi o podawanie rzeczy prawdziwych, bez uogólniania - a nasze życzenia... ...każdy ma do nich prawo.
Pzdr.
Prawdziwe jest że obecnie rozrzut jakościowy produktów pozostawia wiele do życzenia.
Jak ktoś trafi na bubla to będzie to krytykował, ktoś inny dostanie dobrą sztukę i będzie sobie chwalił.
Oba przypadki będą prawdziwe, bez uogólniania.
wasilewk
24-11-2014, 22:05
czy mam rozumieć że uważasz że firma nie wypuszcza bubli, a gadanie o tym to głupoty i czyjeś życzenia ?
Nie, bo to nie jest prawda.
Chodzi o to, że jak 99/100 obiektywów jest awaryjnych, to nie można napisać "wszystkie". Polski język jest tak bogaty, że zawsze można to tak ująć, by nie urazić właściciela tego jednego (sprawnego) obiektywu.
Pzdr.
zbyszekD7000
24-11-2014, 22:08
wasilewk, powiedz mi czy jest normalne że chcę kupić 10-24 i teraz dowiaduję się żeby nie trafić na badziewie (nawet nie dopuszczałem że za takie pieniądze może być coś takiego) muszę przebrać w sklepie co najmniej 3 - 4 sztuki żeby wybrać najlepszy, czy uważasz że to jest normalne ? Bo ja uważam że nie. A dlaczego tak jest, ano dlatego że badziewie się akceptuje, że go kilienci akceptują i o tym pisałem.
Ja sobie poczytałem o tym obiektywie i to wiem że trzeba wybrać z kilku, ale większość ludzi nawet nie wie że tak należy sprawdzić. Więc jak byś nazwał takie podejście firmy ? ........wiadomo jak ;)
pokaż mi miejsce gdzie było napisane że WSZYSTKIE obiektywy ?
wasilewk
24-11-2014, 22:12
wasilewk, powiedz mi czy jest normalne że chcę kupić 10-24 i teraz dowiaduję się żeby nie trafić na badziewie (nawet nie dopuszczałem że za takie pieniądze może być coś takiego) muszę przebrać w sklepie co najmniej 3 - 4 sztuki żeby wybrać najlepszy, czy uważasz że to jest normalne ? Bo ja uważam że nie. A dlaczego tak jest, ano dlatego że badziewie się akcepuuje, że go kiliencie akceptują i o tym posałem.
pokaż mi miejsce gdzie było napisane że WSZYSTKIE obiektywy ?
To jest życie - wybór należy do Ciebie. Jeśli ja mam wybrać dobry egzemplarz obiektywu, to akceptuję taką rzeczywistość - w przeciwnym razie idę do sklepu Leiki albo Hassela.
Pzdr.
wasilewk, powiedz mi czy jest normalne że chcę kupić 10-24 i teraz dowiaduję się żeby nie trafić na badziewie (nawet nie dopuszczałem że za takie pieniądze może być coś takiego) muszę przebrać w sklepie co najmniej 3 - 4 sztuki żeby wybrać najlepszy.
Pod warunkiem że znajdziesz taki sklep który będzie miał na stanie te cztery sztuki, zakup internetowy w takim przypadku to loteria, można tylko odsyłać i ponosić dodatkowe koszty.
zbyszekD7000
24-11-2014, 22:15
bez jaj ;)
(oczywiście to do postu wasilewk)
sokolnik
28-11-2014, 22:48
Jest jakiś określony termin naprawy?
Miesiąc minął od decyzji o naprawie czyli 1.5 miesiąca od oddania do sklepu i cisza...
trochę się to robi denerwujace
Jest jakiś określony termin naprawy?
Miesiąc minął od decyzji o naprawie czyli 1.5 miesiąca od oddania do sklepu i cisza...
trochę się to robi denerwujace
Nie ma nawet w okresie gwarancji, możesz czekać na naprawę kilka miesięcy i co gorsze to nie przedłużają gwarancji o okres pobytu w serwisie.
sokolnik
28-11-2014, 23:22
Coraz ciekawiej :)
sokolnik
01-12-2014, 15:44
trochę czytałem artykuły w internecie...
i może bym udał się do sklepu z pismem że ze względu na długi okres naprawy oraz brak możliwości pracy na tym obiektywie po prostu odstępuję od umowy? I żądam zwrotu pieniędzy.
Myślicie że to przejdzie? :)
zbyszekD7000
01-12-2014, 17:20
Spróbować warto, ja bym jeszcze na dole dopisał że dw. Rzecznik praw konsumenta. :)
Zbierz komplet kwitów, którymi dysponujesz i wal do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta. Z nabytą wiedzą i wysmażonym pismem idź do sklepu. Pismo w dwóch egzemplarzach, na swoim zażycz sobie daty wpływu i pieczątki. Sklepy nie lubią "być w plecy" i nieco mocniej naciskają żółtków niż osoby indywidualne.
Jak to nie pomoże, udaj się do sensownego radcy prawnego. Coś tam zabulisz za wiedzę, ale będziesz o nią bogatszy.
Xavier80
01-12-2014, 22:49
Sokolnik, pamiętaj, że zgodnie z ustawą stroną dla Ciebie jest sklep, w którym zakupiłeś obiektyw a nie serwis Nikona. To oni zobowiązani są na mocy ustawy udzielić Tobie informacji i to SKLEP a nie serwis jest odpowiedzialny za przekazanie Tobie sprawnego towaru ( tym to się różni od reklamacji). Naturalnie cwaniak zawsze będzie Cie odsyłał do serwisu, ale to on powinien Tobie udzielić informacji.
Jest jeszcze zapis pozwalający na odstąpienie od umowy " gdy naprawa lub wymiana towaru narażałąby konsumenta na znaczące niedogodności". Myślę, że dla osoby parającej się fotografią wnętrz pozbawienie jej na 1,5 miesiąca narzędzie pracy, za które owa osoba zapłaciła jest jak najbardziej znaczącą niedogodnością. Przychylam się do poprzedników - rzecznik praw konsumenta to dobra droga.
Ja bym spróbował odstąpić od umowy.
Jest jeszcze zapis pozwalający na odstąpienie od umowy " gdy naprawa lub wymiana towaru narażałąby konsumenta na znaczące niedogodności". Myślę, że dla osoby parającej się fotografią wnętrz pozbawienie jej na 1,5 miesiąca narzędzie pracy, za które owa osoba zapłaciła jest jak najbardziej znaczącą niedogodnością. Przychylam się do poprzedników - rzecznik praw konsumenta to dobra droga.
Ja bym spróbował odstąpić od umowy.
Jeżeli jest taki zapis, to w Twoim przypadku nie zastanawiał bym się ani chwili (już wykazałeś się sporą cierpliwością) tylko powiadomił bym sprzedawcę, że odstępujesz od umowy zgodnie z ....(zacytować stosowny punkt który zawiera powyższy zapis) i napisał krótkie uzasadnienie w którym przypomnisz podjęte dotychczas działania i straty oraz niedogodności jakie ponosisz z tytułu opieszałego usuwania wady produktu.
Ja w Twojej sytuacji kopię tego pisma wysłał bym, tak jak doradzają koledzy, do Rzecznika Praw Konsumenta (z zaznaczeniem na dole pisma kopię otrzymuje ...) oraz wyraźną prośbą o przesłanie kopii odpowiedzi na Twoje pismo do Rzecznika. Ja nie jestem prawnikiem więc jeżeli masz możliwość to skonsultuj to z jakimś prawnikiem, może wymyśli coś bardziej skutecznego, ale nie czekaj, działaj mocno. W moim odczuciu sklep dobrze dociśnięty zwróci pieniądze albo zaproponuje wymianę na nowy egzemplarz.
sokolnik
02-12-2014, 23:44
Jutro idę do sklepu i wraz z kolegą kierownikiem będziemy pisać i dzwonić do działu reklamacji. Kazał być dobrej myśli i się nie denerwować :-D
Xavier80
02-12-2014, 23:55
Zrobisz jak zechcesz, ja bym spróbował odstąpić od umowy.
sokolnik
03-12-2014, 20:00
właśnie jadę to uczynić :]
sokolnik
03-12-2014, 21:27
Spóźniłem się. Dziś o 13 ileś tam zostaw zmieniony status na wysłany do sklepu. Jutro powinien być do odbioru, najpóźniej po jutrze.
Kolega powiedział ze bardzo często jest tak ze sprzęt ma status naprawiony a przyjeżdża nowy sprzęt z nowymi nr seryjnymi. Wiec jestem dobrej myśli. Zobaczymy. Jak naprawili to tez dobrze. Ważne by działało jak trzeba. Dokładnie go przetestuje w sklepie... wezmę laptopa by na nim obejrzeć zdjęcia. Podobno mam prawo znowu zwrócić towar jeśli stwierdzenie wadę wtedy sklep ma 2 tyg na wymianę towaru.
Ktoś może potwierdzić to info?
Xavier80
03-12-2014, 21:37
W przypadku, gdy usterka się powtórzy, wtedy o ile dobrze pamiętam sklep musi z automatu i bezdyskusyjnie wymienić na nowy egzemplarz lub zwrócić kasę. Nie daj się zwodzić w razie czego i... powodzenia, trzymam kciuki
W przypadku, gdy usterka się powtórzy, wtedy o ile dobrze pamiętam sklep musi z automatu i bezdyskusyjnie wymienić na nowy egzemplarz lub zwrócić kasę. Nie daj się zwodzić w razie czego i... powodzenia, trzymam kciuki
To dopiero za 3 tygodnie.
TOP67, od 22.12 czy 25.12?
Od 25.12.2014 http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17067627,Rewolucja_w_polskim_handlu__Beda _latwiejsze_reklamacja.html
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Oddaje buty dziecka do reklamacji/niezgodność z umową po 14 dniach mam albo naprawione albo wymienione na nowe bądź zwrot kasy (przerabiałem to w Bartku parę razy). Kupiłem dziecku małpkę Nikona... nie działał mikrofon. Po 6 miesiącach od zakupu zebrałem się do reklamacji. Dokładnie w 13 dniu od oddania do reklamacji dostałem tel ze sklepu, że czeka na mnie naprawiony aparat. Jakim cudem Nikon (sam przymierzam się do reklamacji jak TOP67 nie pomoże :) ) przetrzymuje sprzęt. Reguluję to chyba nasze prawo odnośnie reklamacji??
"Wyprostujcie" mnie jeśli się mylę??
Mieszkasz w Meksyku Europy, gdzie prawo jest niejednoznaczne a sprzęt trzeciej kategorii... Tu nie ma czego prostować, hehe...
sokolnik
05-12-2014, 15:31
Mieszkasz w Meksyku Europy, gdzie prawo jest niejednoznaczne a sprzęt trzeciej kategorii... Tu nie ma czego prostować, hehe...
CUD ! WYMIENILI OBIEKTYW NA NOWY HA dzwonił kolega, nówka sztuka (oczywiście inny numer seryjny).
I teraz problem, czy zostawić czy sprzedać i ddołożyć do D750 :-D
zbyszekD7000
05-12-2014, 17:22
No to teraz masz zagwostkę ;)
Jak to proste sprawy mogą się skomplikować ;)
nied0bry
05-12-2014, 18:16
CUD ! WYMIENILI OBIEKTYW NA NOWY HA dzwonił kolega, nówka sztuka (oczywiście inny numer seryjny).
I teraz problem, czy zostawić czy sprzedać i ddołożyć do D750 :-D
Pytanie, czy nówka, to nówka, czy refurbished. Jak nówka, to, czy ostrzy poprawnie (krawędzie) i używać (jak potrzebna jeszcze). Jak niepotrzebna, to na 'bazar' i kupić D750 ;)
pozdr,
kris
sokolnik
05-12-2014, 19:22
Odebrany :-) nowy kurde heh chodzi twardo he
sokolnik
14-12-2014, 19:51
Dziwne... na popularnym serwisie aukcyjnym nie było zainteresowania...tzn było ale cena za niska
zbyszekD7000
15-12-2014, 00:18
A co już go wystawiłeś na sprzedaż? ;)
sokolnik
15-12-2014, 15:39
Nooo wczoraj się licytacja skończyła ale cena była nie zadowalająca.