PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do bagażu podręcznego

abdul87
13-10-2014, 23:25
Myślałem o jakimś mniejszym statywie do podręcznego ( często latam na weekendy i bagaż nadawany nie jest mi potrzebny/ nie mam czasu czekać na jego odbiór) co myślicie o Manfrotto Pixi ?
http://www.manfrotto.com/collection/7269.58969.1108724.0.0/Pixi_Series

D70s z sigmą 10-20 da radę pod to podpiąć z tego co widziałem na youtubie, chyba że jakiś inny statyw, który mógłbym wnieść na podkład ZAWSZE.

Jakie macie doświadczenia ze statywami w podręcznym ?

TOP67
13-10-2014, 23:35
Myślałem, że będzie o statywie.

Ja zabieram Sirui T-005. Nigdzie się nie czepiali.

anghan
13-10-2014, 23:42
Można zabrać parasol, nie wiem czemu statyw byłby zabroniony. Warto sprawdzić jednak w regulaminie linii.

Możesz jeszcze wyedytować temat? Jest litetówka.

przemas-J
14-10-2014, 10:47
Posiadam Benro A1695 + Manfrotto MN496RC2 COMPACT
Ścisło w chodzi w torbę Manfrotto Unica V.
I nigdy nie miałem problemu na lotniskach.
To rozwiązanie jest dość dobre jak dla mnie, nie znaczy ze dla innych

Archibald6803
14-10-2014, 17:12
SLIK Compact II
Używam wraz z d5100+S18-250+S10-20+systemem Cokin (jako samolotowy minimalistyczny zastaw podróżny) i złego słowa o mobilności i możliwościach statywu nie powiem ....... W rayanowej walizce cały ten sprzęt razem zajmuje nie więcej niż 20% jej objętości ... :-) , a sam statyw często trudno w niej odnaleźć ..... ;-)

abdul87
15-10-2014, 22:15
Zastanawiam się nad tym Sirui T-005 bo wydaje się być bardzo ok, a jak wyglada sprawa z ich głowicami K czy G bo osobiście nie widzę zbytniej róznicy, a może zainwestowoać w głowicę manfrotto ?

TOP67
15-10-2014, 23:05
Głowica C-10 jest bardzo fajna. Malutka, sztywna (udźwig 15 kg). Tylko blokowanie płytki jest niewygodne, trzeba dokręcać śrubę.

Radzilla
16-10-2014, 12:57
Jak szukałem małego statywu do samolotu/w góry to nalazłem ciekawy model Vlebona - Ultra Maxi Mini - ale brak dostępności w PL zniechęcił mnie (bo nie mogłem czekać na przesyłkę z HK).
Ogólnie Velbon ma fajną serię niewielkich statywów ULTRA oraz UT.
Ja dalej upycham do plecaka swojego starego Velbona Sherpa 435 i nigdy nie przyczepili się na lotnisku do tego - nawet nie kazali wyciągać go z plecaka.

TOP67
16-10-2014, 13:45
Jak nie ma, jak jest (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-mini-maxi.html). Całe 47 cm za 412 zł.

Radzilla
16-10-2014, 14:01
Jak nie ma, jak jest (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-mini-maxi.html). Całe 47 cm za 412 zł.
Dobrze wiedzieć - dzięki :)

W takim razie sprostowanie - jak szukałem 1,5roku temu to nie było. A byłem zdeterminowany i szukałem dokładnie.
Dystrybutor potwierdził dostępność tego modelu - ale jak złożyłem zamówienie okazało się że jednak fizycznie ich nie mają i nie wiadomo kiedy się pojawią... A że stary statyw mieścił się w nowym plecaku to zaprzestałem poszukiwania małego statywu.

Co do 47cm to wiadomo że normalnego statywu nie zastąpi. To miał być statyw "na wszelki wypadek" - jak zdjęcia nie są priorytetem lub jak się nie da spakować to lepiej mieć taki niż żaden :P

Eryk87
17-10-2014, 07:53
Poczytałem trochę na zagranicznych forach o fotografii i to nie do końca tak jest, że można wnieść statyw. Wszystko zależy kogo trafisz na kontroli bagażowej. Najwięcej problemów ze statywami podobno robią w Lizbonie, bo na kilku różnych stronach o tym pisali.

shaolin
17-10-2014, 07:58
Na jakies 40 zaliczonych lotow ze sprzetem foto tylko raz wsadzilem statyw do rejestrowanego bo juz nie mialem sily, zeby go targac na plecach ;) Tak to zawsze w podrecznym mialem 055proB (ale sprzedalem), a pozniej Velbona Sherpa Pro CF630 z wielka glowica. Nigdy i nigdzie sie nie przyczepili... Jest jedno ale - nie latam tanimi liniami, zwykle rejsowe loty normalnych linii.

Eryk87
17-10-2014, 09:15
Pewnie się da bez problemu w większości przypadków i nie ma co panikować nadmiernie :)
Co do kontroli bagażu podręcznego to jest ona związana z lotniskiem nie z linią lotniczą, więc o ile statyw mieści się w rozmiarach bagażu wizza/ ryana/easy jet to oni nie mają zastrzeżeń.

wacki4
22-11-2014, 11:33
Stoję przed zakupem jakiegoś statywu właśnie podróżnego, coby lekki był i zmieścił się do bagażu... Siriu T-2005X, bendro iTrip IT25 czy jeszcze coś innego ktoś byłby skłonny polecić ? Budżet nie jest aż tak istotny, choć powiem że cena tych 2 mieści się jako 'zadowalająca' ;)

Zależy mi na jak najmniejszym wymiarze złożenia i wadze, udźwigu w okolicach d800+24-70, oraz wysokości roboczej jak najbliżej 1500mm ... albo i więcej jak się da ;)

mario
04-12-2014, 14:15
Witam.

Pytanie głównie do kolegi TOP67, bo to on zaszczepił we mnie myśl o zakupie Sirui T-005.
Trochę ciężko idzie mi z językiem Gettego więc mam pytanie:
jaka jest różnica pomiędzy T-005 i T-005X. Piszą coś o demontowanej kolumnie środkowej,
ale zastanawiam się czy warto dopłacać do tej droższej wersji.

TOP67
04-12-2014, 14:25
T-005 nie jest już produkowany, zastapił go T-005X. Z tego co widzę na zdjęciu, można odkręcić kolumnę. Zmniejsza to wysokość, ale poprawia stabilność.

Eryk87
06-12-2014, 00:05
Miał ktoś doczynienia z karbonowymi Triopo ? zwykły chińczyk czy w miare solidna konstrukcja ?
Wymagania - 35-45( max) cm po złożeniu, z głowicą, w cenie ok 350 zł ( 500 przy karbonie)

Zastanawiam się teraz nad kilkoma modelami może ktoś kiedyś też będzie potrzebował :

Triopo GT-3128 (500 pln)
Benro Travel Angel A-268 (544 pln)
Benro iT 15 (350 pln)
Manfrotto COMPACT ADVANCED (340 pln )
Manfrotto COMPACT LIGHT (215 pln) - najlepsza cena
Manfrotto MN394-PD (300 pln)
Triopo MT-128 (330 pln)

Eryk87
06-12-2014, 00:37
Czy jeszcze jakiś sklep w Polsce ma Sirui z serii T-005 ? bo jak znalazłem to okazywało się,ze tylko na stronie jest foto, a w dystrybucji od kilku/nastu miesięcy nie ma

creep
06-12-2014, 01:27
Podczepię się pod ten wątek, bo i ja rozważam kupno jakiegoś małego (po złożeniu nie więcej niż ok 40cm) ale solidnego statywu. Korci mnie Manfrotto Befree (wersja aluminiowa), bo fajne, kolorowe, no i to Manfrotto czyli od razu +10 punktów do lansu ;), ale po pierwsze jest drogi, a po drugie po rozłożeniu nie za wysoki, więc zastanawiam się nad alternatywami:
- Cullmann Concept One 622T - niski, podobna cena, więc już chyba wolałbym Manfrotto,
- wspomniane już Benro iT15 lub iT25 - taniej a wyższy po rozłożeniu
- Sirui T-005X + C10/G20x - też taniej

Doradzicie coś? Największe obciążenie to D7100 + N70-300 + cokin. Teraz mam Velbon Sherpa 600, i poziom jego stabilności jest dla mnie wystarczający. Zależy mi na tym, aby dało się go rozłożyć w miarę wysoko, ale z drugiej strony cenniejsza jest stabilność (kolumna kołysząca się po wysunięciu = dyskwalifikacja). Dobrze by też było, gdyby głowica łatwo dawała się precyzyjnie regulować - robię dużo zdjęć architektury i często muszę pochylać/prostować aparat o kilka milimetrów aby uzyskać naprawdę pionowe piony i prawdziwie poziome poziomy... Waga nie jest taka ważna, tzn nie zależy mi na urwaniu np kilkuset gramów kosztem kilku stów dopłaty za carbon.

Im więcej czytam danych technicznych, tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie, więc jeśli ktoś z Was ma realne doświadczenia z tymi statywami (najlepiej porównanie kilku), lub lepszą propozycję spełniającą moje kryteria, chętnie przeczytam...

TOP67, co masz na myśli pisząc o głowicy C10 że "blokowanie płytki jest niewygodne, trzeba dokręcać śrubę"? Czym dokręcać?

PS. Widzę, że w międzyczasie Eryk też podał kilka alternatyw, ale skoro już dokończyłem posta, to go zostawię ;)

TOP67
06-12-2014, 02:19
Płytka nie jest zaciskana dźwignią, tylko ściskana jak w imadle (trzeba kilka razy przekręcić śrubę).

chory
06-12-2014, 21:32
Jakiś czas temu szukałem także czegos co wlezie w bagaż podręczny. Chciałem coś lekkiego, nie więcej niż 50cm po złożeniu, bez kolumny centralnej, udźwig min. 10kg, cena w zasadzie nie grała roli. I tak szukałem, szukałem. Gitzo bieda, Manfrotto jeszcze gorzej. I na jakimś blogu angielskojęzycznym wpadłem na nazwę Feisol. I tak od pół roku śmigam z Tournament CT-3442.
http://www.feisoleurope.com/feisol-tournament-tripod-ct3442-rapid-p-31.html
Przez swoje 1.14 kg nie polecam na porywisty wiatr, mogłby być nieco wyższy, unikam całkowitego rozkładania dolnej sekcji i trzeba sie się trochę pochylać. Jako podręczny, jednocześnie solidny statyw, podoba mi się bardzo.

Eryk87
08-12-2014, 23:24
FotoPro X4iw (http://www.multifoto.pl/fotopro-statyw-x4iw-bialo-niebieski,101,7227.html) widział ktoś na żywo ? 32 cm po złożeniu i standardowe dla mniejszych statywów 145 cm wygląda bardzo dobrze tylko obawiam się o jakość tego

konradzik
11-12-2014, 19:32
mial ktos w rekach slik pro 340dx? dzisiaj widzialem w MM za 349zł i wygląda całkiem nieźle jak za tą kasę nie jest mega cięzki i po złozeniu ma poniżej 50cm wiec o podręcznego sie nadaje ;) widziałem własnie na forum już jest coś na temat 330dx i pozytywne opinie w tej cenie jakieś inne alternatywy?

mial ktos moze do czynienia z MANFROTTO Compact Advanced? 350pln extra kompaktowe wymiary po zlozeniu 44cm waga 1,5kg obciazenie 3kg. Co myslicie na statyw do samolotu?

TOP67
14-12-2014, 00:47
gdzie te kompaktowe wymiary? Mój wchodzi do małego plecaka w poprzek.

konradzik
14-12-2014, 10:11
gdzie te kompaktowe wymiary? Mój wchodzi do małego plecaka w poprzek.

44cm po zlozeniu to sa kompaktowe wymiary ;) podreczny w samolocie ma 55. Nie chce by statyw wchodzil po skosie i polece na tydzien z para majtek ;)

TOP67
14-12-2014, 10:24
44cm po zlozeniu to sa kompaktowe wymiary ;) podreczny w samolocie ma 55. Nie chce by statyw wchodzil po skosie i polece na tydzien z para majtek ;)

A jeśli chcesz lecieć Wizzair? Tam bagaż ma rozmiar kartki A3.

konradzik
14-12-2014, 10:59
latam nimi caly czas i sa metody by bagaz byl wiekszy bez doplaty ;) wiec jaki statyw polecasz? do ok 400pln zestaw maksymalnie bedzie wazyl 1,5kg. mam na oku dwa slika 340 i ten manfrotto.

RAF7705
14-12-2014, 12:55
Bagaż sobie wykup :-)

Eryk87
14-12-2014, 13:40
Kupilem ostatnio FotoPro X4iw - 399 ( wysyłka gratis - link wyżej) wysokość ok 145 cm , wymiar po złożeniu 32 cm ( najmniejszy jaki udało mi się znaleźć w Polskich sklepach) , waży ok 1,2 kg - jak dla mnie wypada bardzo dobrze nawet przy karbonowych triopo mających taką samą/zbliżoną wysokość. statyw bez problemu przenosi mojego nikona z sigmą ( udźwig 4kg) - jakościowo też jest bardzo dobrze.
minusem może być guma na pokrętłach głowicy , która może się w pewnych warunkach ślizgać oraz 5 sekcji ( dla mnie to nie jest problem bo statywu używam głównie w miejsich warunkach)

https://www.youtube.com/watch?v=N4OzrCgnn2Y tutaj można zobaczyć bardzo zbliżony model

TOP67
14-12-2014, 14:36
Wygląda jak z tej samej fabryki co mój Sirui.

konradzik
14-12-2014, 15:34
Bagaż sobie wykup :-)

Jak latasz z plecakiem po calej europie to ten bagaz to kula u nogi... ;) wszystko musi sie zmiescic do CabinMaxa ;)

RAF7705
15-12-2014, 11:53
:-)
Też bym tak chciał ale żona kosmetyki swoje potrzebuje i co poradzisz, terza bagaż płacić.

konradzik
15-12-2014, 12:47
:-)
Też bym tak chciał ale żona kosmetyki swoje potrzebuje i co poradzisz, terza bagaż płacić.

:D moja ma cala torbe swoja kosmetykow a ja swoja jej ciuchow i swoja bielizne ;) ale ja jazdze zwiedzac a nie lezec :P na 200lotow byla ze mna na 10? :D jak po paryzu zrobilem maraton na 4 dni to ost dnia sam chodzilem bo brak sil :D no tyle ze chcialem jej pokazac wszystko bo ja juz tam bylem :P kobiet nie zrozumiesz... :D a statyw wezme ten sirui t005 w swietnej cenie na amazonie :D

cz4rnuch
25-01-2016, 14:39
Trochę odkopię. Coś się zmieniło w temacie niedrogich, ultralekkich statywów do lustrzanek? Szukałem dziś pół dnia i nie znalazłem nic lepszego od T-005 którego kiedyś miałem i niestety sprzedałem a był mały i dość tani. Potrzebuję coś o porównywalnych wymiarach i wadze do utrzymania max 1,5 kg w cenie do 4 stówek (wolałbym taniej bo statyw ma być tylko na jeden wypad). Sirui 005 już chyba nie ma w sprzedaży, nie znalazłem też t-025 który chyba był jego następcą. Znalazłem jedynie wspomnianego wcześniej FotoPro X4iw za 4 stówki który wygląda bardzo podobnie do sirui i Triopo M-130 + KK-0S ale co do tego ostatniego to znalazłem sprzecznie info. Niektóre sklepy piszą, że udźwig do 4kg a inne, że jedynie kilogram więc jeśli ktoś miał to maleństwo to chętnie bym się czegoś o nim dowiedział. Ewentualnie gdyby ktoś mógł polecić same nogi do których mógłbym wkręcić swoją głowicę od triopo. Interesują mnie tylko zakupy w Europie bo od Chińczyków mogą nie dopłynąć do mojego wyjazdu. Przynajmniej tak mi się wydaje.

TOP67
25-01-2016, 17:09
Niektóre sklepy piszą, że udźwig do 4kg a inne, że jedynie kilogram

Jeden parametr może dotyczyć statywu, a drugi głowicy. Tak samo jest w Sirui. Statyw ma 4 kg, głowica 15 kg.

cz4rnuch
25-01-2016, 17:21
Z tego by wynikało, że słabym ogniwem jest głowica ale we wszystkich sklepach w których porównywałem specyfikację jest to samo combo. Może i nawet bym kupił to triopo bo firmę znam i zawsze to lepiej niż przytulać się do drzew i słupów, ale jak za stówkę znajdę coś pewnego to wolę dopłacić. Na amazonie znalazłem T-005 ale po przeliczeniu wychodzi prawie 2 razy drożej niż kiedyś kupiłem :(

nikof5
18-02-2016, 23:02
Kupiłem dzisiaj Benro C0680TB00 w Foto Plus w Katowicach jest dość stabilny zapiąłem D 750 i 70-200 VRII. Nie długo zobaczymy jak się sprawdzi na wycieczce .

cz4rnuch
26-02-2016, 01:39
Czy ktoś kojarzy statywy marki redged? <<klik>> (http://dcfoto.pl/statyw-fotograficzny-aluminiowy-redged-tca-522k-p7274.html)

2pompony
26-02-2016, 02:36
Wygląda mi na szeroko rozpowszechniany pod paroma markami klon, różniący się wyłącznie naklejką z nazwą. Widziałem identyczne przynajmniej pod trzema czy czterema nazwami. Z tym, że ja się nastawiam na taki sam tylko carbonowy, bo są lżejsze przy leciutkiej zwyżce ceny. Na aliexpress są takie od łądnych za 112 USD (free shipping) do brzydkich, ale też carbonowych za około 80 USD (free sh.)

Tutaj niedługo - mam nadzieję - będzie recenzja: od postu 33 w dal (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264773&p=3668660&viewfull=1#post3668660).

TOP67
26-02-2016, 08:09
Czy ktoś kojarzy statywy marki redged? <<klik>> (http://dcfoto.pl/statyw-fotograficzny-aluminiowy-redged-tca-522k-p7274.html)

1,5 kg to sporo

cz4rnuch
26-02-2016, 08:37
Faktycznie, nie zauważyłem, że nie doliczyli wagi głowicy. TOP, Ty używasz befree czy befree one? Ten drugi w sumie też jest maleńki(piszą, że po złożeniu 32cm) i takie parametry by mi wystarczyły. Nie wiem tylko czy warto dopłacić w stosunku do Sirui za coś co jest w sumie cięższe. Czy oprócz normalnej szybkozłączki (nie cierpię tych imadełek) i zatrzasków jest jeszcze coś co przemawia za frotką?

TOP67
26-02-2016, 09:27
Mam BeFree carbon, którego zabieram do Ryanair oraz Sirui-T005, którego zabieram do Wizzair. Różnica 100g w wadze jest niezauważalna. Jak się weźmie do ręki, to Sirui sprawia wrażenie cięższego. Szybkość rozkładania w stosunku do Sirui jest naprawdę spora. Nie tylko płytka, ale też zatrzaski na nogach. A także przykręcanie płytki bez szukania monety lub imbusa. BeFree jest na tyle wygodny, że już dawno nie używałem dużego Vanguarda. Jedyne czego mi brakuje, to możliwość obracania głowicy, bez poluzowania całej kuli.

cz4rnuch
26-02-2016, 09:43
Nie wiem ile kosztuje Carbon, ale pewnie sporo. Ja rozważam wersję one, która jest 300g cięższa od Sirui i jedynie 100 plnów droższa. To w sumie nie tragedia, a na plus wspomniane zatrzaski które lubię i w końcu uwolniłbym się od tych patentów na głowice sirui (zarówno imadełko jak i przykręcanie-odkręcanie płytki są irytujące). Na minus waga (na czym mi najbardziej zależało :)) i brak możliwości panoramowania. Dam sobie jeszcze kwadrans na przemyślenia :)

cz4rnuch
26-02-2016, 13:25
Skusiłem się jednak na frotkę. Gdzieś tu kiedyś czytałem, że jakoś można darmowo (albo i nie darmowo) przedłużyć gwarancję. Czy to jest nadal aktualne a jeśli tak to do ilu lat?

ecml
26-02-2016, 13:35
Gdzieś tu kiedyś czytałem, że jakoś można darmowo (albo i nie darmowo) przedłużyć gwarancję. Czy to jest nadal aktualne a jeśli tak to do ilu lat?
http://www.foto7.com.pl/gwarancja/

cz4rnuch
26-02-2016, 14:42
Dzięki. Jakoś mi to umknęło.

koniuXR3i
11-04-2016, 13:32
Potrzebuję statywu do bagażu podręcznego ktory będzie utrzymywał d7100 plus sigma 17-50 2.8 i 10-20 4-5.6
Najlepiej żeby był mały po złożeniu
W oko wpadły mi Manfrotto Compact Light i Slik Sprint Mini II GM (edit) jeszcze Triopo m130
Czy może ktoś uzytkuje któryś z nich i ma jakieś sugestie?
Cena maks jak za tego slika - 290zł więcej nie chce inwestować.

Więszkośc wymienianych w starych wątkach statywow w PL jest niedostępna nie wiedziec czemu(slik, sirui) a na Befree nie ma funduszu.

cz4rnuch
11-04-2016, 15:26
Niedawno miałem ten sam dylemat. Z tych trzech które wymieniłeś u mnie compact light odpadłby w przedbiegach. Co do zestawu który będziesz wieszać na 3podzie to mam prawie taki sam i w sumie bałbym się przytwierdzić go do triopo m130, przynajmniej bez wcześniejszego wymacania w sklepie, z racji tego że w specyfikacji podają bardzo mały udźwig maksymalny. Metodą eliminacji wybrałbym Slika, ale mi się nie podobał więc go nie wybrałem :) Co do Sirui to u nas znalazłem jeden link pod którym możliwe, że można go dostać ale drożej i w mało męskim kolorze <<klik>> (http://fotoaparaciki.pl/pl/p/Statyw-SIRUI-T-005-glowica-C10/11893) Jest jeszcze wspomniany wcześniej FotoPro X4iw, który wygląda jak kalka Sirui, do dostania na alledrogo. Ja skusiłem się na Befree, ale jego także nie mam bo dość znany sklep w którym go zamówiłem zbyt swobodnie (przynajmniej moim zdaniem) operował terminem "w magazynie" i się go nie doczekałem do wyjazdu. Pojechałem bez statywu. Na miejscu za równowartość 250 złociszy kupiłem T-005 cośtam i w sumie nie narzekam. Już kiedyś go miałem więc wiedziałem jakie ma wady i zalety. Mój maluszek:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/Gw1rrAX-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Gw1rrAX.jpg)

koniuXR3i
12-04-2016, 08:42
Niedawno miałem ten sam dylemat. Z tych trzech które wymieniłeś u mnie compact light odpadłby w przedbiegach. Co do zestawu który będziesz wieszać na 3podzie to mam prawie taki sam i w sumie bałbym się przytwierdzić go do triopo m130, przynajmniej bez wcześniejszego wymacania w sklepie, z racji tego że w specyfikacji podają bardzo mały udźwig maksymalny. Metodą eliminacji wybrałbym Slika, ale mi się nie podobał więc go nie wybrałem :) Co do Sirui to u nas znalazłem jeden link pod którym możliwe, że można go dostać ale drożej i w mało męskim kolorze <<klik>> (http://fotoaparaciki.pl/pl/p/Statyw-SIRUI-T-005-glowica-C10/11893) Jest jeszcze wspomniany wcześniej FotoPro X4iw, który wygląda jak kalka Sirui, do dostania na alledrogo. Ja skusiłem się na Befree, ale jego także nie mam bo dość znany sklep w którym go zamówiłem zbyt swobodnie (przynajmniej moim zdaniem) operował terminem "w magazynie" i się go nie doczekałem do wyjazdu. Pojechałem bez statywu. Na miejscu za równowartość 250 złociszy kupiłem T-005 cośtam i w sumie nie narzekam. Już kiedyś go miałem więc wiedziałem jakie ma wady i zalety. Mój maluszek:....

Czułem że ten Manfrotto to może być wtopa tylko chyba potrzebowałem potwierdzenia ;)
Gdyby Sirui było osiągalne to bym się chyba nie zastanawiał, tym bardziej za 250zl, ale tam gdzie jade to on kosztuje pewnie 250E ;)

Przełknę chyba ten wygląd Slika i jego łyknę, albo jeszcze odkryłem Benro iTripT15
Bo ten fotopro niestety malowanie go dyskwalifikuje ;)

Kristoforos
14-04-2016, 20:14
Chcesz używać 7100 z dwoma obiektywami. Weź pod uwagę, że waga sprzętu to ok. 675g body +50g akumulator+obiektyw(y) 565g lub 470g (wagi wg danych podawanych przez producenta lub sklepy internetowe - proszę nie bić za ewentualne błędy). Całość ok. 1,3 kg. Gdy ja szukałem statywu na wycieczki samolotowe w zasadzie z identycznym sprzętem to natknąłem się na opinie, że udźwig maksymalny statywu przez wielu producentów jest podawany na wyrost jako parametr marketingowy a tzw. udźwig użytkowy (swobodna, bezpieczna praca) może być mniejszy. Na forum użytkowników aparatów marki na literę C podawano 3:1 jako właściwą proporcję udźwigu maksymalnego statywu do wagi sprzętu. Nie przywiązuj się do tej proporcji za bardzo. To duże uogólnienie, a wiele zależy od producenta statywu i warunków, w których fotografujesz. Idziesz w dobrym kierunku - rezygnuj ze statywów z max udźwigiem 1,5 kg. Proporcja 1:1 dla mnie byłaby zbyt ryzykowna. W końcu bezpieczeństwo sprzętu najważniejsze. Kolor statywu już niekoniecznie ;) Nie chcę Tobie mieszać też w planach budżetowych ale czasem drożej znaczy taniej. Statyw należy do akcesoriów, które możesz zatrzymać przy ewentualnej wymianie sprzętu. Im większy udźwig tym większa szansa, że w przyszłości ominą Cię dodatkowe inwestycje. Fajną opcją w niektórych statywach jest dodatkowy uchwyt/haczyk, który pozwala na dociążenie statywu i poprawia stabilność. Żadne odkrycie ale uniwersalna metoda to "macanie". Najlepiej przetestuj/porównaj sobie kilka wybranych modeli statywów w dobrze wyposażonym sklepie fotograficznym. Nie będę tu wymieniał nazw sklepów ale w mieście, które podałeś w sygnaturze nie ma z tym problemów :)

koniuXR3i
18-04-2016, 09:48
Chcesz używać 7100 z dwoma obiektywami. Weź pod uwagę, że waga sprzętu to ok. 675g body +50g akumulator+obiektyw(y) 565g lub 470g (wagi wg danych podawanych przez producenta lub sklepy internetowe - proszę nie bić za ewentualne błędy). Całość ok. 1,3 kg. Gdy ja szukałem statywu na wycieczki samolotowe w zasadzie z identycznym sprzętem to natknąłem się na opinie, że udźwig maksymalny statywu przez wielu producentów jest podawany na wyrost jako parametr marketingowy a tzw. udźwig użytkowy (swobodna, bezpieczna praca) może być mniejszy. Na forum użytkowników aparatów marki na literę C podawano 3:1 jako właściwą proporcję udźwigu maksymalnego statywu do wagi sprzętu. Nie przywiązuj się do tej proporcji za bardzo. To duże uogólnienie, a wiele zależy od producenta statywu i warunków, w których fotografujesz. Idziesz w dobrym kierunku - rezygnuj ze statywów z max udźwigiem 1,5 kg. Proporcja 1:1 dla mnie byłaby zbyt ryzykowna. W końcu bezpieczeństwo sprzętu najważniejsze. Kolor statywu już niekoniecznie ;) Nie chcę Tobie mieszać też w planach budżetowych ale czasem drożej znaczy taniej. Statyw należy do akcesoriów, które możesz zatrzymać przy ewentualnej wymianie sprzętu. Im większy udźwig tym większa szansa, że w przyszłości ominą Cię dodatkowe inwestycje. Fajną opcją w niektórych statywach jest dodatkowy uchwyt/haczyk, który pozwala na dociążenie statywu i poprawia stabilność. Żadne odkrycie ale uniwersalna metoda to "macanie". Najlepiej przetestuj/porównaj sobie kilka wybranych modeli statywów w dobrze wyposażonym sklepie fotograficznym. Nie będę tu wymieniał nazw sklepów ale w mieście, które podałeś w sygnaturze nie ma z tym problemów :)

Jakoś zawsze w tych sklepach nie ma tego co chce, albo musze objechać 3 aby porównać kilka modeli albo trafiam do złych sklepów.

Padło na Benro iTrip15 - 1.2 kg i 40 cm idealne do bagazu i Ryan i Wizzair.

Po pierwszych testach w terenie, jest stabilny, głowica fajnie sie ustawia, i łatwo sie składa - jestem zadowolony

Kristoforos
19-04-2016, 14:31
Jakoś zawsze w tych sklepach nie ma tego co chce, albo musze objechać 3 aby porównać kilka modeli albo trafiam do złych sklepów.

Chodziło mi o dostępność w danym mieście. Robisz rekonesans internetowo i jedziesz do konkretnego sklepu/ów porównać wybrane modele ;)
Najważniejsze, że jesteś zadowolony ze statywu. Rób zdjęcia a z wyjazdów wrzucaj do działu turystyka fotograficzna. Zawsze to miło pooglądać/poczytać :)

gdariusz
25-07-2016, 09:22
No długo szukałem takiego co by do podręcznego wlazł, nie był odczytywany jako aluminiowa rurka do potencjalnego złożenia broni jak to pan na lotnisku powiedział i coby dźwigał ciężkie body z obiektywem bez chybotania jak galareta ...

Czytałem, chodziłem i oglądałem az ...

Wyobraźcie ze znalazłem !

Firma nazywa sie 3 Legged Thing

"Trzynozne cos"

https://www.3leggedthing.com/

Juz tego modelu chyba nie ma Eddie Evolution 2.1

Cudo !!!

cz4rnuch
25-07-2016, 11:16
Trafiłem kiedyś na tę stronkę i owszem cudo, ale strasznie drogie i wcale nie takie małe po złożeniu. Parametry (ciężar, wielkość, materiały) zbliżone do o wiele tańszych modeli. Nie dla mnie, ale jeśli ktoś dysponuje większą kaską to może w to pójść, bo ślicznie to wygląda a pewnie i działa nie najgorzej. Dla lubiących śliczniusie statywy jest jeszcze kolejny klon omawianych wcześniej statywów, mefoto: <<klik>> (http://www.mefoto.com/uk/products/help-me-choose)

gdariusz
25-07-2016, 11:27
Zapomniałem dodać, ze długość po złożeniu to 425mm

Stosunkow lekki bo z wlokna weglowego. Niebezpieczny za to w gorach ;)

Zabieram go wszedzie ... W standardzie nie ma kolcow i dobrze bo na granicy mogly by byc problemy ...

Drogi ale szybko nie wymienicie go na nic innego ... Gwarantuje bo trzyma najciezsze aparaty z ciezkimi szklami.

Rycerz
31-07-2016, 11:10
wyczesałem w internetach Manfrotto MK290LTA3-BH 290 Light Kit Ball Head ::shock::shock::confused:
Wyglada na to, ze wybor statywu moze okazac sie trudniejszycniz wybor aparatu , przynajmniej dla mnie.
Frotki mialy kiedys super opinie, nie wiem, jak sie to dzisaj przeklada na jakosc. Nie moge isc do sklepu obejrsec, bo nie mam tu sklepu
dotykaliscie to ?

chociazcena odrobine moglaby byc nizsza, do wyboru mam jeszcze velbony, ale kiedys mialy rózne slabe często opinie

david555
31-07-2016, 11:22
No nie wiem, stop A.M.T. daje chyba większą sztywność, niż aluminium.

Rycerz
31-07-2016, 11:36
a statywy Benro ?
juz czuje ze to bedzie droga przez mękę...

david555
31-07-2016, 11:48
a statywy Benro ?
juz czuje ze to bedzie droga przez mękę...

W tej klasie trzeba godzić się z kompromisami, ale co do zasady, to wybierałbym konstrukcje zbudowane z najsztywniejszych materiałów i z możliwością wymiany głowicy na głowicę innego producenta.

Rycerz
01-08-2016, 22:59
wymacalem dzis statyw sirui
Nie mam pojecia jai to model, ale benro jest z wyglądyctaki cięzki i toporny wręcz. Sirui wydaje sie byc bardziej precyzyjny. Niestety nie znam nazwy modelu.
Jutro przyjrze mu sie ponownie.
Niestety 6cena po przeliczeniu na złotowki to 600 zl i to troche mnie wkurza ;-)

david555
01-08-2016, 23:52
Sirui są za delikatne.

cz4rnuch
02-08-2016, 12:14
To trochę tak jakbyś napisał, że koncern Fiat robi tylko tanie samochody :) Sirui robi różne statywy, z różnych materiałów. Nie są idealne, ale akurat na jakość wykonania i stabilność nie narzekam, szczególnie za te pieniążki. I piszę tu o maleńkim statywie podróżnym, który waży kilogram i ma 32cm po złożeniu. Rycerz pisze chyba o czymś lepszym, bo i cena wyższa. Swoją drogą za 6 stówek to bym brał befree.
Dziś byłem w lesie porobić sample to przy okazji wziąłem malucha przetestować. Zarzuciłem mu na bary 5kg i cyknąłem kilka fotek. Oczywiście nikomu nie polecam tak dociążać takie pajęcze nóżki, ale fotki na długich czasach wyszły ostre więc chyba nie jest tak źle z tymi chińczykami. Do zastosowań typu mała lustrzanka ze standardowym obiektywem nada się to na bank. Sam używam takiego zestawu i daje radę.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/aUlPdBA-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/aUlPdBA.jpg)

david555
02-08-2016, 12:47
Mówiłem o przedziale cenowym w pobliżu czterech stówek.
Założyłeś pasek od F80 ? :)

cz4rnuch
02-08-2016, 14:21
Mówiłem o przedziale cenowym w pobliżu czterech stówek...
Ja w sumie też. Model ze zdjęcia kosztował mnie w przeliczeniu 250PLNów. W Polsce już go raczej nie dostaniesz, ale kiedyś można go było kupić za ok 3 stówki. Teraz na rynku są chyba nowsze modele, jest też masa klonów na ibejach, aliekspresach czy innych amazonach. W dobrych cenach. Pasek standardowy.

pysson
14-08-2016, 10:16
Trochę o Sirui z mojej strony.
Niedawno szukałem statywu bardziej "kompaktowego" od 055 i padło na W-2204.
Skończyło się w ten sposób, że mam ich statyw, głowice kulową (k-20), kardanową (ph-20), monopod (p-324) i głowice do monopodu (l-10).

Problemy były.
Duża usterka to wyciek oleju z gimbala, ale kupiłem go na amazonie, więc wymiana przebiegła całkowicie bezproblemowo.
Drobna usterka to źle złożony monopod (ogranicznik wysywu jednej sekcji nie działał) - 5 minut na youtubie +3 minuty dłubania.

Część rzeczy kupiłem na ebayu od chińskich sprzedawców.
Statyw przyszedł bez oryginalnego kartonowego pudła, ale wszystkie akcesoria kompletne, łącznie z torbą. Nie zapłaciłem cła ani VAT-u, więc nie narzekam.
Do wszystkiego były dołaczone futerały lub torby z paskami, klucze do regulacji, instrukcje. Głowice z płytkami QR (Arca Swiss).

Tani sprzęt to nie jest.
Na dzień dzisiejszy jestem w sumie bardzo zadowolony, na prawdziwą ocenę przyjdzie poczekać 5 lat. :)

Pzdr.
pss

Umbra
14-08-2016, 10:26
Ja jestem zadowolony z karbonowego Sirui z ebaya. Niestety dowalili mi cło + VAT.

Rycerz
27-08-2016, 16:23
http://m.ebay.com/itm/BENRO-iFoto-IF18-Aluminum-Traveler-Tripod-Monopod-Kit-10kg-22-lbs-Max-Load-/141828173154
Ten statyw mi sie podoba

TOP67
27-08-2016, 16:54
Solidny, ale to prawie 2 kg i 45 cm długości.

Rycerz
27-08-2016, 18:58
przeboleję ciężar ;-) byleby była dobra jakość i 5 lat działał. 7 stówek.

Blader111
06-01-2017, 06:46
Witam.

Szukam lekkiego statywu turystycznego który zmieści się w bagaż podręczny samolotu. Poza tym musi posiadać odpowiednią stabilność pod obecnie Sony HX300V a niedługo także pod D3300 z obiektywem af 55-200. Zestaw mam zamiar zabrać w podróż na Kube i nie chciał bym żadnych niespodzianek. Cena myślę że do 70 funtów. Statyw musi być dostępny do zakupu w UK.

Po moim rekonesansie wpadły mi w oko poniższe, ale nie wiem czy coś z tego się nada.

http://www.ebay.co.uk/itm/282067660336

http://www.ebay.co.uk/itm/142161125899

http://www.ebay.co.uk/itm/371728702637

http://www.ebay.co.uk/itm/152230827696

http://www.ebay.co.uk/itm/161959369635

http://www.ebay.co.uk/itm/191721127786

pysson
06-01-2017, 09:40
Tu masz jeszcze 5-sekcyjny karbon z amazona - klik
(https://www.amazon.co.uk/AmazonBasics-52-Inch-Carbon-Travel-Tripod/dp/B00DHPCSA0/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1483687515&sr=8-4&keywords=amazonbasic+tripod)1.1 kg, 32 cm po złożeniu.
Nie spodoba się, odeślesz.

Nikkoś
06-01-2017, 13:51
Witam.

Szukam lekkiego statywu turystycznego który zmieści się w bagaż podręczny samolotu. Poza tym musi posiadać odpowiednią stabilność pod obecnie Sony HX300V a niedługo także pod D3300 z obiektywem af 55-200. Zestaw mam zamiar zabrać w podróż na Kube i nie chciał bym żadnych niespodzianek. Cena myślę że do 70 funtów. Statyw musi być dostępny do zakupu w UK.

Po moim rekonesansie wpadły mi w oko poniższe, ale nie wiem czy coś z tego się nada.

http://www.ebay.co.uk/itm/152230827696

Tego statywu nie polecam , poza z pozoru ciekawą rękojeścią jest bardzo niestabilny z powodu cieniutkich dolnych sekcji .

Blader111
06-01-2017, 16:41
Tu masz jeszcze 5-sekcyjny karbon z amazona - klik
(https://www.amazon.co.uk/AmazonBasics-52-Inch-Carbon-Travel-Tripod/dp/B00DHPCSA0/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1483687515&sr=8-4&keywords=amazonbasic+tripod)1.1 kg, 32 cm po złożeniu.
Nie spodoba się, odeślesz.

Patrząc na opinie na amazonie to chyba podziękuję. Odstraszają mnie zdjęcia z polamanych nóg.

A jeszcze coś takiego widzę:http://www.ebay.co.uk/itm/332081770260

Trochę wzór odpychajacy.

I jeszcze

http://vi.raptor.ebaydesc.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemDescV4&item=401119194534&category=30093&pm=1&ds=0&t=1483721707791

User1
26-02-2017, 20:41
Witam, niedługo wybieram się wizzairem do Sztokholmu, ostatnio statyw wysłałem paczką, bo bałem się, że będę musiał zostawić go na lotnisku. Teraz mam do wyboru albo przywieźć go ze Szwecji w podręcznym, albo kupić nowy. Boje się trochę, bo mam Triopo C-258 i ma kolce w nogach, a mam wrażenie, że w Szwecji przywiązują wagę do bezpieczeństwa, do tego autobus na lotnisko jest droższy niż sam lot, więc nikt ze mną nie pojedzie na lotnisko dla statywu za 220zł. Wozicie statywy z kolcami w odręczny, czy lepiej kupić kolejny Triopo C-258/C-158?

TOP67
26-02-2017, 21:58
Wożę statyw z kolcami zakrytymi gumą. Nigdy nie miałem żadnych problemów.

combico
07-03-2017, 23:56
Mnie wyświetlili w Barcelonie kolec w monopodzie i dopłacałem. Obecnie mam Manfrotto befree ONE i jestem zadowolony /tylko 32cm/.

Wojteksw
08-03-2017, 09:17
Kto widział, dotykał Genesis Base Mini ABT Kit, jestem ciekawy co jest wart. Wiem, że jest niski, ale mnie by to nie przeszkadzało, mieści się w poprzek do górnej kieszeni plecaka.

piom
08-03-2017, 17:27
Ja macałem, wg. mnie za drogi, trzecia kolumna nogi rozkłada się może na 2 cm... zupełnie bez sensu (mogli pominąć), wybrałem sirui t-025x.... statyw wybiera się na długie lata a nie na jeden wyjazd

Wojteksw
08-03-2017, 19:51
Dzięki za cenne uwagi, a już myślałem, że wybrałem statyw dla siebie. Sirui t-025x trochę za drogi, mam już 4 statywy, ale każdy jest duży i nie bardzo chce mi się nosić, dlatego myślałem o czymś małym.

fazinsk
09-03-2017, 00:12
http://allegro.pl/triopo-statyw-m130-i-glowica-kk0s-32cm-130cm-nowy-i6742284395.html
http://allegro.pl/statyw-benro-itrip-it15-z-glowica-kulowa-monopod-i6345492951.html

Z tych dwóch który byście polecili? Może jakieś inne propozycje do max 400-500 zł??? pzdr

Rycerz
13-05-2017, 23:18
Statyw Manfrotto Befree wygląda świetnie... w katalogu.
Na żywo to zabawka. Mnie nie przekonali do zakupu.

G_RAV
29-05-2017, 10:56
http://allegro.pl/triopo-statyw-m130-i-glowica-kk0s-32cm-130cm-nowy-i6742284395.html
http://allegro.pl/statyw-benro-itrip-it15-z-glowica-kulowa-monopod-i6345492951.html

Z tych dwóch który byście polecili? Może jakieś inne propozycje do max 400-500 zł??? pzdr

Witam wszystkich Nikoniarzy !
Fazinsk czy zdecydowałeś się może na Benro? Sam mam dylemat czy wybrać it15 czy it25 do N d7100. it15 kusi wagą i wymiarami.
Widziałem, macałem i rozkładałem oba. Niestety nie miałem jak przetestować "na żywym organizmie".

Frodo
29-05-2017, 12:15
IT15, IT25 są małe, lekkie, zmiesczą się dosłownie wszędzie.
Mają jedną zasadniczą wadę - nie nadają się niestety do celu w jakim zostały stworzone - statyw turystyczny.
Są zbyt delikatne moim zdaniem.

fazinsk
30-05-2017, 08:01
Zdecydowałem się na IT25. Ma za sobą podróż do Barcelony. Na razie jestem bardzo zadowolony. Jestem amatorem, nie będę go zabierał na ekstremalne warunki. Głowica kulowa jest bardzo wygodna. Mieści się w bagaż podręczny RY. Z tego co mi mówili w sklepie to it25 od 15 rożni się rozmiarem płytki mocującej. It25 jest lepszym wyborem. i tak ma kompaktowe wymary

G_RAV
30-05-2017, 10:44
Zdecydowałem się na IT25. Ma za sobą podróż do Barcelony. Na razie jestem bardzo zadowolony. Jestem amatorem, nie będę go zabierał na ekstremalne warunki. Głowica kulowa jest bardzo wygodna. Mieści się w bagaż podręczny RY. Z tego co mi mówili w sklepie to it25 od 15 rożni się rozmiarem płytki mocującej. It25 jest lepszym wyborem. i tak ma kompaktowe wymary

Dziękuję za informację. Jestem prawie przekonany do IT25. Chciałem zapytać jeszcze jakie są realne i dobrze wyglądające możliwie długie czasy do uzyskania na Twoim zestawie, mam podobny.
Czy używałeś też do zdjęć w nocy czy raczej do krajobrazów?

G_RAV
25-06-2017, 01:59
Dziękuję za informację. Jestem prawie przekonany do IT25. Chciałem zapytać jeszcze jakie są realne i dobrze wyglądające możliwie długie czasy do uzyskania na Twoim zestawie, mam podobny.
Czy używałeś też do zdjęć w nocy czy raczej do krajobrazów?

Witam,
właśnie wróciłem z urlopu - zwiedzanie Andaluzji na własną rękę i lot tanimi liniami. Polecam statyw Benro IT25. Zmieścił się do bagażu podręcznego bez problemu. W plecaku dla mnie nie sprawiał wielkiego problemu.
Z D7100 + kilka szkieł radził sobie wg. mnie bardzo dobrze. Waga dla mnie bez problemowa.
Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedną ważną rzecz , która wydaje mi się była pomijana jeśli chodzi o kwestię statywów i zwiedzania różnych obiektów oraz atrakcji turystycznych.
Przynajmniej jeśli chodzi o Hiszpanię w bardzo wielu miejscach używanie, a nawet posiadanie statywu (jaki by nie był, czy carbon, czy nie) jest zabronione. Spotkałem się raz z sytuacją, że plecak był sprawdzany
przed wejściem do Alhambry w Granadzie i byłem zmuszony do oddania statywu do skrytki. Podobnie, nie tak rygorystycznie było w wszelkiego rodzaju katedrach, bazylikach, jaskiniach, używanie statywu było niedozwolone. Tutaj polecam statyw prowizoryczny -
plecak+ czapka lub inne elementy a jeszcze bardziej tzw. gorrilapod w który wyposażyłem się przed wyjazdem i gorąco polecam na wakacyjne wyjazdy. Oczywiście nie jest to to samo co dobry statyw, którego i tak nie możemy wnieść lub użyć ale jest 1000 razy lepszy niż zdjęcia z ręki.

morzon
19-01-2018, 00:01
Odświeżę temat troszkę, bo i mnie dopadła potrzeba zakupu takiego statywu. Czytając dość pozytywne opinie o Sirui T-005 mocno się ku niemu skłaniam, ale trochę nie daje mi spokoju jedna kwestia. Większość użytkowników pisze, że używają tak naprawdę dość lekkich sprzętów (jakies bezlustra, albo entry level z lekkimi kitami) - co w przypadku nieco cięższego zestawu? Chodzi mi konkretnie o D750+16-35/4, ew coś zbliżonego wagowo. Czy taki statyw i głowica dają radę? Wiem, że ogólnie jest to kompromis, ale zastanawiam się jak duży i na ile mogę polegać na takim cudaku. TOP67 - używasz jeszcze tego sprzętu?
Ew czy warto doplacać do T-025x - to chyba karbonowa wersja, tak? Różnica to ok +50%... 490zł vs 750zł. Średnio mi się to uśmiecha, no ale jeśli rzeczywiście warto to trudno...

Jeszcze wpadło mi w oko coś takiego:

https://www.fotoplus.pl/statywy/statywy-foto/Benro-statyw-iFoto-FIF19AIB0 - na plus na pewno cena. Wagowo nieco gorzej, ale mieści się w moim limicie jeszcze. Jakby miał być stabilniejszy niż T-005 to chętnie.
https://www.fotoplus.pl/statywy/statywy-foto/Benro-statyw-iTrip-IT25 - nieco większy po złożeniu i cięższy. G_RAV fazinsk - jak tam po czasie użytkowanie tego statywu? Z jakim najcięższym zestawem pracowało Ci się komfortowo?
http://allegro.pl/manfrotto-befree-2017-statyw-glowica-pokrowiec-i7126324538.html - niby manfrotto, ale sporo negatywnych opinii czytałem i tu i gdzieś po sieci. Warto dołożyć? cz4rnuch jak tam Twoje doświadczenie z frotką?
http://allegro.pl/carbon-statyw-monopod-camrock-txc50m-glowica-etui-i5549559166.html - takie cudo? Karbon chyba nieco lepiej tłumi drgania, wiec to na plus, rozmiar również, waga przyzwoita.

nikoniarz
19-01-2018, 00:27
D750+N16-35/4 to nie jest wielkie wyzwanie dla statywu w cenie 400-700 zł.

morzon
19-01-2018, 00:38
Niby nie, ale jak statyw z głowicą ważą 1kg to mam jednak pewne obawy. Nie mam zupełnie doświadczenia z takimi małymi i lekkimi statywami, używam na codzień raczej 2-3x cięższych statywów i wiem czego po takim setupie sie spodziewać, a tu zupełna nowość - zawsze mnie te chude nóżki przerażały.

emet_b
19-01-2018, 08:03
Niby nie, ale jak statyw z głowicą ważą 1kg to mam jednak pewne obawy. Nie mam zupełnie doświadczenia z takimi małymi i lekkimi statywami, używam na codzień raczej 2-3x cięższych statywów i wiem czego po takim setupie sie spodziewać, a tu zupełna nowość - zawsze mnie te chude nóżki przerażały.Mam manfrotto befree carbon, ostatnio używam z d4+24-70 oraz 80-200. Daje radę. Pod d4 i 150-600 już wymieka (niestabilny). Sam statyw polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

poste
19-01-2018, 11:45
S4INT
Niedawno nabyłem Sirui T-005, zabrałem na wyjazd, mogę się podzielić uwagami. Używałem z d7200 + S17-50 i To11-16.

Przede wszystkim nie ma co porównywać statywów ~40 cm, wagę pomijam, bo to zupełnie inny pakunek w bagażu. Sirui włożyłem do podręcznego w poprzek kabinówki, mam też Vanguarda ok 40 cm dł. i tego ostatnio nie chciało mi się zabierać, nawet do bagażu nadawanego na dłuższe wyjazdy. Oczywiście, jeśli masz sporo zacięcia, żeby zabierać większe statywy do podręcznego (i mające mniej sekcji), to dalsze dywagacje nie mają dużego sensu, bo będą bardziej stabilne niż Sirui.

Sirui jest genialnie mały i lekki, oglądałem w sklepie wersję carbonową, trudno porównać mi stabilność, natomiast te 200g różnicy jakoś mnie nie skusiło na dodatkowy wydatek. Po rozłożeniu obydwa sprawiają wrażenie b.lekkich. Głowicę mają taką samą, a według mnie to najsłabszy element statywu. Dla porównania, oglądałem też Benro iT15 i czym prędzej odłożyłem, bo w subiektywnym odczuciu to jakby był z żeliwa ;)

Zalety, przede wszystkim lekkość i rozmiar, mój wymieniony, dość ciężkawy zestaw trzyma bez problemu, ale najlepiej w pozycji poziomej. Jest całkiem stabilny nawet maksymalnie rozłożony.

Wady, jak dla mnie to głowica, mimo mocnego (ale nie siłowego) skręcenia przy pochyleniu statywu potrafi puszczać. Trzeba uważać np. przy przenoszeniu. Upierdliwe jest też skręcanie tego wszystkiego, trzeba robić to mocno i dokładnie, bo np. przy przestawianiu ma tendencję do odkręcania się, no i jest mnóstwo tych gwintów.

Podsumowując, jeśli szukasz autentycznie małego rozmiaru i wagi, masz trochę cierpliwości i nie robisz non stop zdjęć ze statywu, polecam Sirui. Wersja carbon jest oczywiście lżejsza, sam zdecyduj, czy warta dopłaty za te +/-200g, bo głowica, konstrukcja z gwintami jest identyczna.

morzon
19-01-2018, 12:44
poste dzięki za info :) Sirui wygrywa rozmiarem i wagą zdecydowanie z innymi. Trochę mnie martwi mała wysokość robocza, no ale coś za coś (tak samo wolałbym zatrzaski, a nie te skręcane nóżki). Dawało rade pracować na takiej wysokości? Nie irytowało/ograniczało jakoś mocno? Dawałeś radę z jakimiś dłuższymi naświetleniami (5-30s?)

Manfrotto niby jest okej, ale patrząc też po zdjęciach w necie czy recenzjach na YT wygląda jakby "mniej" się składał. W sensie nogi po złożeniu nie przylegają tak do kolumny centralnej i objętościowo wygląda na sporo większy niż Sirui. Jak na złość w Krakowie w Fotoplusie akurat nie mają Sirui, jest tylko w Katowicach więc nie będę mial go jak porównać bezpośrednio z innymi, a wyjazd już za kilka dni :<

2pompony
19-01-2018, 14:06
poste - dzięki za Twoją recenzję, mnie też powiedziała wielekroć więcej niż te tzw. opinie z netu, o jakich w połowie wiem, że napisane przez marketingowców, a w drugiej, że przez gimbazę.

poste
19-01-2018, 14:39
Recenzja to za dużo powiedziane, ot, parę uwag.
Wysokość jest ok, dla mnie to nie był problem, a kadruję przez wizjer.
Dłuższych naświetleń niż 3s bodajże nie stosowałem, nie było okazji, zimno ;) Myślę, że do dłuższych czasów trzeba by trochę skrócić i też dałby radę. Za parę miesięcy przećwiczę przy nocnych zdjęciach, mam nadzieję.

2pompony
19-01-2018, 14:45
Te, skromniś - wiesz o czym mówię. :)

W tzw. recenzjach netowych jest cała masa wiadomości o bajecznych kolorach, oraz rewelacyjnym sposobie mocowania nóg - i ani razu o tym, że trzeba uważać przy przenoszeniu. Niby drobiazg, a jednak... Nie mówiąc o tym, że jeśli mowa o obciążeniu, to wyłącznie podawane są dane techniczne, a nei to, jak trzyma, co trzyma, jakie czasy, itd.

Dlatego o wiele bardziej wolę takie uwagi, niże rozbudowane recenzje z cytowaniem suchych danych technicznych.

morzon
19-01-2018, 15:23
Okej, mi się temat jednak nieco rozjaśnił po pomacaniu statywów w sklepie (fotoplus). Napiszę mniej więcej co i jak, może się to komuś przyda.

Na pytanie sprzedawcy o budżet powiedziałem, że dość otwarty więc zostałem nieco zabity propozycją na dzień dobry:

https://www.fotoplus.pl/statywy/statywy-foto/Sirui-statyw-karbonowy-T-2205X

Pomimo, że wolę porządniejsze niż tańsze rzeczy to jednak 1600zł (na promocji:D) za taki sprzęt mnie nieco studzi. Jeszcze jakbym faktycznie miał z tym biegać co drugi dzień po górach to może, ale jeśli to na sporadyczne wypady samolotem (i zazwyczaj samochód na miejscu) to przesada dla mnie. Choć statyw całkiem fajny, nie powiem, że nie. Pewnie jego zalety wychodzą bardziej w praniu, bo waga pomimo karbonu nie różni się specjalnie od statywów nawet 3-4x tańszych. Możliwe, że jednak faktyczny udźwig czy stabilność jest z wyższej półki. Ale tego nie wiem, więc się nie wypowiadam w tych kwestiach.

Manfrotto: - nie zrobił na mniej specjalnego wrażenia, nawet sprzedawca mi odradzał mówiąc, że to raczej niewypał ze strony producenta. Chwilę pomacałem i dość szybko sobie odpuściłem. Biorąc pod uwagę cenę na pewno nie byłby to najlepszy wybór. Z plusów - wygląd: wizualnie naprawdę ciekawszy niż reszta :D

Sirui: T-005 co prawda nie było, ale był T-025, czyli wg mojej wiedzy karbonowy odpowiednik. Po opiniach z forum i ogólnie mojego riserczu byłem na niego najbardziej nastawiony i szczerze trochę się jarałem na myśl o rozmiarze i wadze. Rzeczywistość jednak okazała się mniej różowa - przynajmniej dla mnie. Niski, chyba za niski dla mnie - i to przy wyciągniętej kolumnie środkowej (czego staram się zazwyczaj unikać, bo zawsze wpływa negatywnie na stabilność). Wyciągnięta to też niestety dość zerojedynkowe określenie - bo może być tylko albo w całości do góry albo... wymontowana.
Całość bardzo miękka, nóżki wydają się uginać od samego patrzenia. Po zapięciu sprzętu, który prawdopodobnie ma być najczęściej używanym z takim statywem czyli wspomniany wcześniej D750/D800 + 16-35 niestety całość dość mocno "latała" przy najmniejszym dotknięciu. Możliwe, że w praktyce nie jest tak źle, ale wizja tego, że mnie będzie z tego powodu szlag trafiał na wyjeździe mocno mnie zniechęciła. Pomysł wieszania plecaka na haczyku od spodu do dociążenia wydaje mi się w przypadku tego statywu dość ryzykownym zabiegiem, bałbym się, że się zegnie do środka :D
Może jakbym miał więcej czasu to bym pożyczył od kogoś i potestował, spróbował się przekonać, ale jak to ja - zwykle kupuję z mocno nieodległym deadlinem. W przyszłym tygodniu jadę fotografować m.in zorze (czyli dość długie czasy naświetlania) i jak przez zbyt lichy statyw miałoby nic z tego nie wyjść to bym był bardzo niezadowolony (delikatnie mówiąc).
Natomiast trzeba mu oddać, że rozmiar po złożeniu i waga - mistrzostwo świata.

Oglądałem też T-1005 - ma to mój kumpel z którym często jeżdżę na wyprawy i jest z niego zadowolony. Byłby okej, ale...

Benro: dostałem też w łapki IT25, jako coś budżetowego. Pomimo, że patrząc na cenę (najtańszy) powinien być czymś lichym to sprawiał wrażenie zupełnie odwrotne. Najstabilniejszy, a wagowo praktycznie tak samo jak reszta czyli ok 1,6kg (poza T-005, który przestał być brany przeze mnie pod uwagę). Fakt, że rozmiar po złożeniu nieco większy (41cm vs ok 35-36 reszta), ale nadal jest to rozmiar który spokojnie mieści się w podręcznym (zwłaszcza, że Wizzair już zrezygnował z tego żenującego mniejszego podręcznego). Po rozłożeniu statywu bez ostatniej, najcieńszej sekcji był i tak wyższy niż T-005 w pełnym rozłożeniu, a stabilności nawet nie ma co porównywać, kompletnie co innego. Głowica sprawia okej wrażenie (o ile oczywiście którekolwiek z tych małych kulek są okej), nie leci przy pochyleniu pod ciężarem tego co zapiąłem, a jak jest w praktyce - się okaże. Szkoda, że nie ma funkcji panoramowania, ale po lekkim odkręceniu śruby całość się nieco obraca (nie na kulce), więc wydaje mi się, że od biedy można się tym ratować przy panoramach.
Nogi blokowane zatrzaskami co mi osobiście chyba bardziej pasuje - nie ma przynajmniej dylematów czy już wystarczająco dokręcone czy nie puści etc.
Podobno da się do przerobić na monopod jakoś, ale tego nie sprawdzałem. W razie czego - spoko, lepiej mieć taką możliwość niż nie mieć. A nuż kiedyś mi to dupę uratuje (wątpię).

W tym momencie zawęziłem wybór do T-1005 (którego ma kumpel i jest okej) i IT25.
Plus dla Sirui za rozmiar - po złożeniu ok 5-6cm mniejszy. Natomiast po rozłożeniu nieco niższy i kolumna środkowa też jest teleskopowa (wydaje mi się to średnie rozwiązanie, może się mylę). Jest też lżejszy o 100g, ale dla mnie pomijalna różnica. Stabilność wydawała się okej. Głowica z panoramowaniem również na plus.
Benro - poza większym rozmiarem po złożeniu wydaje się nie mieć minusów względem T-1005. No może brak tej panoramy, ale nie wiem czy mi to robi osobiście jakąś różnice, nie wiem czy skorzystam i czy jest taka kluczowa do wykonania panoramy.
Po szybkim podsumowaniu plusów i minusów (bez patrzenia na cenę), miałem dylemat - ciut mniejszy i lżejszy czy jednak ciut większy, ale jednak stabilniejszy (przynajmniej takie wrażenie sprawiał). Biorąc pod uwagę, że statyw ma jednak zapewniać przede wszystkim stabilność skłaniałem się ku Benro.
Rozwiązało się to przy porównaniu cen: 800zł Sirui vs... 450zł Benro. Prawie dwukrotna różnica w cenie. Kupilem Benro.

Oczywiście wszelkie powyższe obserwacje są efektem kilkunastu minut zabawy w sklepie powyższymi sprzętami - rzeczywistość i praca w terenie może je zweryfikować. Dam znać jak wrócę z Islandii i napiszę jak się sprawował IT25. Ew jeśli będzie bardzo źle to napisze w którym miejscu go zostawiłem ;)

poste
19-01-2018, 17:22
... jeśli będzie bardzo źle to napisze w którym miejscu go zostawiłem
O, to koniecznie :) bo też za mną chodzi taki wyjazd ;)

TOP67
19-01-2018, 20:04
Odświeżę temat troszkę, bo i mnie dopadła potrzeba zakupu takiego statywu. Czytając dość pozytywne opinie o Sirui T-005 mocno się ku niemu skłaniam, ale trochę nie daje mi spokoju jedna kwestia. Większość użytkowników pisze, że używają tak naprawdę dość lekkich sprzętów (jakies bezlustra, albo entry level z lekkimi kitami) - co w przypadku nieco cięższego zestawu? Chodzi mi konkretnie o D750+16-35/4, ew coś zbliżonego wagowo.

Mam jeszcze Sirui i używałem z D750+24-120/4 a dwóch kolegów z powodzeniam D800+24-70/2.8
Oczywiście wolę BeFree, ale jak Wizz miał bagaż wielkości 30x40cm, to nie było wyjścia.