PDA

Zobacz pełną wersję : >>> 30D + kit czy D80 + 18-70 ??

at74
02-05-2007, 08:31
Witajcie!

Proszę o sugestie na co się zdecydować. Wybieram między 30D z 18-55 a D80 także z kitem (18-70).

W tej chwili mogę sobie pozwolić tylko na puszkę z kitem, który będzie musiał wystarczyć do końca roku C i N mogę mieć za identyczną cenę 4100 PLN

Byłem już 95% przekonany do D80 (miałem swojego czasu D70s) pomimo że na wszelakich forach wyczytałem o jego mydlanych jpg-ach i szumach na wysokim iso. Ale ostatnio wpadł mi w ręce D30 i .... almost in love

Ten aparat idealnie leży mi w dłoni, AF błyskawica (na oko szybszy niż w D80), świetna ergonomia (choć D80 też nie kiepska)...generalnie w moim odczuciu chyba lepsza pucha niż D80. Ale...

1. Zastanawiam się jak to jest z tą kalibracją 30D, ten temat na forum C pojawia się zdecydowanie za często, to przypadłość tylko 30D ? Brat ma 400D prawie 2 lata kilka szkiełek i nigdy nic takiego nie musiał robić...Nie chciałbym kupić nowego aparatu i tego samego dnia wysyłać go na Żytnią

2. Czy w Waszych puszkach LCD przy wyświetlaniu zdjęć też ma zielonkawo ? żółty odcień ?

Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze

Chrf
02-05-2007, 08:43
na tym forum już chyba był podobny post dotyczący wyboru pomiędzy tymi dwoma puszkami

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24562
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-15656.html

prz3mo
02-05-2007, 10:36
Wybieram między 30D z 18-55

Mam nadzieje, ze piszac 18-55 nie masz na mysli kitowego obiektywu Canon EF-S 18-55m f/3.5-5.6 II ?
Bo 30D + taki obiektyw to troche mija sie z celem...
Tak jak pisał przedmowca bylo na forum kilka tematow D80 vs 30D. Poszukaj.

2. Czy w Waszych puszkach LCD przy wyświetlaniu zdjęć też ma zielonkawo ? żółty odcień ?

Rozumiem, ze pytasz o D80? Nie, nie zauwazylem chyba u siebie czegos takiego.

ts147
02-05-2007, 10:58
A co sądzicie o porównaniu D80 + 18-70 vs 30D + 17-85 IS? Ten drugi zestaw w aktualnej promocji można mieć za około 4900zl, czyli 800zł więcej niż D80. Plusem jest super zakres obiektywu i IS, minusem to, że obiektyw jest ciemny i zbiera średnie recenzje. Czy wspomniany 17-85 IS Canona ma podobną jakość optyczną co 18-70 Nikona?

Idąc dalej tym tropem, można dołożyć kolejne 800zł i mieć D80 + 18-200 VR Nikorra ;).

Pzdr,
TS

sabur
02-05-2007, 11:09
a odpowiedz sobie na pytanie co chcesz focić? Jeżeli takie zwykłe rodzinne zdjęcia to polecam bardziej d80 z 18-70, dlaczego? Bo taniej a za oszczędzone pieniądze kupisz stałke 50/1.8 lub lampę sabinkę sb-600 i masz dobry zestaw do nauki i uwieczniania szczególnych chwil w życiu Twoich bliskich :)

TiTeUF
02-05-2007, 11:30
Byłem już 95% przekonany do D80 pomimo że na wszelakich forach wyczytałem o jego mydlanych jpg-ach i szumach na wysokim iso.

Poszukaj podobnego watku na forum Canon'a. Tam znajdziesz ciekawe fotki do porownania.

Uwazam ze wysokie szumy w D80 sa o wiele wieksze niz w Canon'ach a mydlane JPG wogole nie nadaja sie do uzycia ... Daje przyklady aby nie byc goloslownym

Oto fotka (100 % crop) na 1600 ISO przy zoom'ie 300mm (zrobiona kitowym obiektywem 70 - 300 ED strasznie mydlacym na koncu przy 300mm co widac na fotce tym bardziej ze aparat mial ustawiony SHARPEN na OFF czyli bez wyostrzania co widac w EXIF'ie).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/7367/iso1600zoom300mmho3.jpg)

Ta sama fotka na ISO 3200 (aka Hi 1) przy 300mm, 100% crop. Jak widac ziarno zupelnie eliminuje ja z uzytku, o mydlanym efekcie kitowego obiektywu za 750 PLN nie wspomne ... Zupelny brak ostrosci, moze jakby SHARPEN w aparacie przestawic z OFF na chocby NORMAL to moze by cos sie dalo z tej fotki zrobic ale tak to do niczego sie nie nadaje ... Canon robi o wiele lepsze !!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/8816/iso3200zoom300mmgc8.jpg)

Czornyj
02-05-2007, 11:49
Decydując się na Canona, musisz pogodzić się z jednym faktem - tania optyka jest tam dość kiepska. 17-85 IS to szkło stosunkowo drogie, a dość marne. Jeżeli masz zamiar w późniejszym czasie inwestować w rozbudowę systemu, to bierz Canona i potem zbieraj np. na 17-40/4L i 70-200/4L.

Jeśli chcesz używać aparatu amatorsko, kup Nikona z kitem 18-70 i potem np. dokup 70-300VR, lub od razu z uniwersalnym 18-200VR.

ts147
02-05-2007, 14:56
No właśnie głównie z racji kiepskich recenzji 17-85 IS odrzucam canona. Ale warto zapytać ;).

Jeśli chodzi o D80 i nikorra 18-200 VR - jak to wyglada jesli chodzi o portrety? Nie robi się szybko zbyt ciemny?

Byłem zdecydowany na D80 + Tamron 28-75 na początek, ale ten Nikkor 18-200 bardzo korci mnie zakresem :(.

Czornyj
02-05-2007, 15:07
Do portretu nadaje się praktycznie wszystko, albo prawie nic - zależy jakie przyjmiesz kryteria. Z Tamronami równie dobrze możesz kupić Canona, który jest nieco solidniejszy i łatwiejszy w użyciu w kiepskich warunkach oświetleniowych.

bancrete
02-05-2007, 16:47
Witam,
Stalem przed identycznym problemem 30D+17-85 i D80 z 18-70 lub 18-135. Ze wzgledu na wyzsza cene Canona a do tego malo pozytywnych komentarzy o 17-85 zakupilem Nikona, i jak do tej pory decyzji nie zaluje. Wg mnie: Roznica w cenie obu zestawow nie jest relatywna do roznicy jakosci/ergonomii/itd.
Pozdrawiam

Jacek Wrzesińsk
02-05-2007, 17:02
Tak to już jest że na forum Nikona każdy będzie przekonywał do nikona, a na forum Canona do aparatu tej marki i nie może być w takim przypadku mowy o całkowitej bezstronności,dlatego bierz co ci pasuje do ręki, a i pomyśl o szkłach!

Mati_007
02-05-2007, 17:24
TiTeUF no rzeczywiście te zdjęcia to masakra! nie do pomyślenia! Wyslijmy petycje do NIKON'a aby wycofał wszystkie D80! Aby zakazał ich sprzedaży. :mrgreen:

Ludzie przypomnijcie sobie po co jest aparat. Od tego trzeba zacząć tego typu rozważania

big lebowski
02-05-2007, 17:57
TiTeUF no rzeczywiście te zdjęcia to masakra! nie do pomyślenia! Wyslijmy petycje do NIKON'a aby wycofał wszystkie D80! Aby zakazał ich sprzedaży. :mrgreen:

to niemożliwe że nikon d80 robi tak dobre fotki na iso 1600 ;-)
to niemożliwe żeby canon z kitem robił tak dobre fotki na iso 1600 ;-)
TO MUSI BYĆ JAKAŚ MAŁPA.

TiTeUF
02-05-2007, 18:08
to niemożliwe że nikon d80 robi tak dobre fotki na iso 1600 ;-)

Mowisz tak samo jak na forum Canon'a ... jak zobaczyli ISO 3200 z Nikon'a to powiedzieli ze to niemozliwe i EXIF klamie i zadali RAW emailem ktory dostali ale i tak po dluzszej konsultacji stwierdzili ze Canon robi ladniejsze i zamkneli watek a mi dali ostrzezenie aby juz wiecej nie slac fotek z Nikon'a na ich forumie :-D

prz3mo
02-05-2007, 18:10
Ludzie przypomnijcie sobie po co jest aparat. Od tego trzeba zacząć tego typu rozważania

Aparat jest do:
a) codziennych testów na obecnosc hotów matrycy, czyli słynne fotografowanie dekielka z masakrycznie długim czasem i baaaardzo wysokim ISO
b) codziennych testów czystosci matrycy czyli jasna powierzchnia, f22 i ostrzenie na nieskonczonosc
c) codziennych testów na BF/FF posiadanych obiektywow
d) codziennego sprawdzanie ilosci kurzu w obiektywach
e) testowania ile korpus strzeli zdjec na naładowanej baterii (tu mozna sobie wpisywac do excela wyniki), potem analizowac, wyciagac srednią itp., porownywac z innymi uzytkownikami i sie zamartwiać, dlaczego u mnie tak mało, skoro u innych wiecej
f) codzennnych analiz rynku aparatow cyfrowych, czyli rozpatrywanie który system w danym momencie jest najbardziej przyszłościowy czyli np. obecnie Canon. Dlaczego? Bo ma Full Frame. Czyli w miare mozliwosci szybka wyprzedaż całego systemu i przesiadka na przyszlosciowy system. Trzeba zachowac czujnosc, bo to sie zmienia, zeby czasem nie być w tyle.... Nie wazne, ze dopiero za 10 może bedzie nas stac na FF, wazne by miec poczucie spokoju i harmonii....
g) codziennych testów jak zachowuje sie pomiar światła (szczegolnie posiadacze D80 powinni sie na tym skupić)
h) sporadycznie aparatem cyfrowym mozna zrobic od czasu do czasu jakies zdjecia, by zobaczyc czy w ogóle nasz aparat robi zdjecia... Aczkolwiek spokojnie mozna sobie ten punkt darować.

Mati_007
02-05-2007, 18:15
Prz3mo rozwaliłeś mnie tym całkowicie. Święta racja! Popieram zwłaszcza punkt h) :) Jejku dokąd zmierza ten świat... (chwila zadumy:)

Jacek Wrzesińsk
02-05-2007, 20:41
Aparat jest do:
a) codziennych testów na obecnosc hotów matrycy, czyli słynne fotografowanie dekielka z masakrycznie długim czasem i baaaardzo wysokim ISO
b) codziennych testów czystosci matrycy czyli jasna powierzchnia, f22 i ostrzenie na nieskonczonosc
e) testowania ile korpus strzeli zdjec na naładowanej baterii (tu mozna sobie wpisywac do excela wyniki), potem analizowac, wyciagac srednią itp., porownywac z innymi uzytkownikami i sie zamartwiać, dlaczego u mnie tak mało, skoro u innych wiecej
f) codzennnych analiz rynku aparatow cyfrowych, czyli rozpatrywanie który system w danym momencie jest najbardziej przyszłościowy czyli np. obecnie Canon. Dlaczego? Bo ma Full Frame. Czyli w miare mozliwosci szybka wyprzedaż całego systemu i przesiadka na przyszlosciowy system. Trzeba zachowac czujnosc, bo to sie zmienia, zeby czasem nie być w tyle.... Nie wazne, ze dopiero za 10 może bedzie nas stac na FF, wazne by miec poczucie spokoju i harmonii....
g) codziennych testów jak zachowuje sie pomiar światła (szczegolnie posiadacze D80 powinni sie na tym skupić)
h) sporadycznie aparatem cyfrowym mozna zrobic od czasu do czasu jakies zdjecia, by zobaczyc czy w ogóle nasz aparat robi zdjecia... Aczkolwiek spokojnie mozna sobie ten punkt darować.
Dobre:mrgreen:

Chrf
02-05-2007, 21:25
Aparat jest do:

hehe,
nie zapominajmy, że czasami można zaszpanować przed znajomymi lub rodziną. później i tak cię wyśmieją, że masz jakiś rupieć, który nie dość, że duży, głośny i drogi to nawet filmików nie kręci

Wiktoch
04-05-2007, 15:18
Decydując się na Canona, musisz pogodzić się z jednym faktem - tania optyka jest tam dość kiepska. 17-85 IS to szkło stosunkowo drogie, a dość marne. Jeżeli masz zamiar w późniejszym czasie inwestować w rozbudowę systemu, to bierz Canona i potem zbieraj np. na 17-40/4L i 70-200/4L.

Jeśli chcesz używać aparatu amatorsko, kup Nikona z kitem 18-70 i potem np. dokup 70-300VR, lub od razu z uniwersalnym 18-200VR.

DOKŁADNIE tak jak napisał Czornyj

Erie
04-05-2007, 15:45
Aparat jest do:

genialne :D

Rafał_Sz
04-05-2007, 15:52
He, kiedyś na forum audiofiskim któryś z użytkowników zaoferował 10 000 zł sprzedawcy kabli sieciowych jeśli rozróżni je między sobą tylko ich "słuchając". Przypomniało mi się jak czytam o Canon czy Nikon, hehe...

Erie
04-05-2007, 15:55
He, kiedyś na forum audiofiskim któryś z użytkowników zaoferował 10 000 zł sprzedawcy kabli sieciowych jeśli rozróżni je między sobą tylko ich "słuchając". Przypomniało mi się jak czytam o Canon czy Nikon, hehe...

mam tylko nadzieję, że kabli było więcej niż 2 rodzaje, bo przy szansie 50% nawet głuchy sprzedawca mógłby te 10 patyków zgarnąć :D

Rafał_Sz
04-05-2007, 16:08
mam tylko nadzieję, że kabli było więcej niż 2 rodzaje, bo przy szansie 50% nawet głuchy sprzedawca mógłby te 10 patyków zgarnąć :D
Tu masz to w całości:
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=32190&p=1#k

Zbigniew
04-05-2007, 16:17
Osoby pytające o to, czy lepiej 30D czy D80 powinny przeczytać wątek czy lepiej 350D czy D70s (czy jakiś taki był ostatnio). Konkluzją było stwierdzenie, że jedyny sens ma porównywanie całych systemów (np. w kontekście przyszłej rozbudowy, ceny szkieł, zastosowań, potrzeb), a nie pojedynczych puszek. D80 czy 30D i tak z czasem znajdą następców. Ważne, aby do tego czasu mieć czym robić zdjęcia, a później aby nie musieć upłynniać całej szklarni - np. jak okaże się, że w D80x albo D90 zostawią tylko pomiar matrycowy :twisted::lol:

grzegorzant
04-05-2007, 19:45
a wsprawie tych kabli audio to ciekawi mnie, co by było gdyby dać do testów takie same dwa przewody. Jestem pewien, że ktoś napewno znalazłby "dość duże różnice" :)