Zobacz pełną wersję : Opinie o Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G
Prosze o opinie o obietywie Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G moge go okazyjnie kupic za cene 400zl i zastanawiam sie czy warto jako macro i stalka z leprzym swiatlem niz moj kit tj 18-105 do body d3200. Czy ten obiektyw znajdzie ogolne zastosowanie na codzien jak np 35mm 1,8G
wasilewk
13-10-2014, 18:21
Jak bym miał DX to bym brał.
Pzdr.
Mozesz powiedziec cos wiece Bral bys poniewaz?
AF-S DX Micro Nikkor 40mm F2.8 macro (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185216)
Prosze o opinie o obietywie Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G moge go okazyjnie kupic za cene 400zl i zastanawiam sie czy warto jako macro i stalka z leprzym swiatlem niz moj kit tj 18-105 do body d3200. Czy ten obiektyw znajdzie ogolne zastosowanie na codzien jak np 35mm 1,8G
Jeśli ma być do ogólnego stosowania to weź 35mm f/1.8G. jeśli chcesz zobaczyć co to macro weź tego 40mm, zawsze go odsprzedasz w tej samej cenie lub nawet z zyskiem.
wasilewk
13-10-2014, 18:37
Mam D700 i do niego używam N105 mikro. Ten zestaw daje mi ossstry obrazek nie tylko w makro ale też w portrecie (czasami za ostry) i w krajobrazie. Nawet po przymknięciu do f=8 krajobraz jest ostry. Ten akurat egzemplarz daje kolorki dla mnie zbyt mało podciągnięte, więc w aparacie mam ustawione kolorki na 'Velvia' i jest git.
Rozmycie ma 'słabawe', choć nie najgorsze jak na stałkę.
Pzdr.
szukam obiektywu staloogniskowego jasniejszego nix zoom 18-105 i akurat trafilem na ten macro. co prawda chcialem kupic 35 1,8 plus pierscienie do macro ale to wyjdzie cos kolo 1000zl a tu moge nabyc 7miesieczny na gwaracji 40mm 2,8 macro i mam straszny dylemat
wasilewk
13-10-2014, 18:44
Bierz, nie stracisz.
Pzdr.
zastanawia mnie tylko zastosowanie na codzien w zdjeciach nie macro... zadzwonie umowie sie z gosciem od obiektywu i zobaczymy co i jak
wasilewk
13-10-2014, 18:52
Jeśli ta stałka 40mm nie jest wadliwa, to zostanie Ci na wiele lat do DX.
Pzdr.
szukam obiektywu staloogniskowego jasniejszego nix zoom 18-105 i akurat trafilem na ten macro. co prawda chcialem kupic 35 1,8 plus pierscienie do macro ale to wyjdzie cos kolo 1000zl a tu moge nabyc 7miesieczny na gwaracji 40mm 2,8 macro i mam straszny dylemat
35/1.8G nie zadziała z kompletem pierścieni. Ma za małą ogniskową.
Jak najlepiej sprawdzic obiektyw? umowilem sie na jutro z Panem od obiektywu oferuje obiektyw z deklami oslona i workiem nic wiecej dowodu zakupu ani pudelka podobno zginelo mu....
35/1.8G nie zadziała z kompletem pierścieni. Ma za małą ogniskową. A 50mm 1,8g?
wasilewk
13-10-2014, 18:57
Dlatego ta cena...
Hmmm... ...nie lubię niejasnych sytuacji i sprawdziłbym to dokładnie.
Pzdr.
Ten tak. Ale do DX możesz też poszukać Tamrona 60/2.0 macro
Wlasnie zastanawia mnie jak tak na szybko sprawdzic obiektyw jutro, i zaproponuje spisanie umowy kupna bo faktycznie i cena i sytuacja dziwna.
wasilewk
13-10-2014, 19:09
Ten tak. Ale do DX możesz też poszukać Tamrona 60/2.0 macro
Sorry, że się ośmielę:
Mój N105 micro trafia 100/100 - co w zestawieniu z 'trzepoczącymi skrzydełkami' ma znaczenie. Jeśli wynalazki firm trzecich równie dobrze się sprawują - to cena zdecydowanie niższa robi swoje.
Pzdr.
Sam już nie wiem co robic i o tym myśleć boje sie utopic 400zl w niepewne szklo niejasnego pochodzenia
arkadiuszarek
13-10-2014, 20:16
Spróbuj zrobić kilka fotek , jeżeli obiektyw reaguje natychmiast i celuje w punkt to wszystko spoko , mój "awatar" jest robiony tym szkiełkiem , ostrość rewelacyjna :)
Spróbuj zrobić kilka fotek , jeżeli obiektyw reaguje natychmiast i celuje w punkt to wszystko spoko , mój "awatar" jest robiony tym szkiełkiem , ostrość rewelacyjna :)
A stosowales to szklo tylko do zdjec macro? Powiesz o nim cos wiecej?
Sorry, że się ośmielę:
Mój N105 micro trafia 100/100 - co w zestawieniu z 'trzepoczącymi skrzydełkami' ma znaczenie. Jeśli wynalazki firm trzecich równie dobrze się sprawują - to cena zdecydowanie niższa robi swoje.
Pzdr.
Ale proponujesz człowiekowi obiektyw bez AF czy może ten 3 razy droższy od aparatu?
wasilewk
13-10-2014, 22:46
Ale proponujesz człowiekowi obiektyw bez AF czy może ten 3 razy droższy od aparatu?
Od mojego - nie jest droższy.
Po co ma taki tani aparat ? :lol:
Pzdr.
P.S.
Ja mam ten: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd10528.jpg
Jutro jestem umowiony na ogledziny. Facet ma obiektyw dekielki oslone sloneczna i woreczek nikona. W sumie moze naprawde zgubil papiery. Jade tam z mieszanymi iczuciami chociaz z drugiej strony z tyle to odsprzedam od reki kak nie spelni moich oczekiwan.
adrianek32
13-10-2014, 23:34
moze jest kradziony lub cos w tym stylu ale jesli wszystko dziala to bez dokumentow i pudełka za 400zł opłaci się chociaz 40mm w makro to "troche" malo no ale za 400zl nie ma co grymasić jesli wszystko działa, jak nie przypasuje to sprzedaz z zyskiem i kupisz jakies inne szklo do makro
Mysla ze kradziony nie jest, gosciu ma do sprzedania go z nikonem d7100, zobaczymy dzis jade na ogledziny. Na poczatku chcial 550zl ale zbilem cene.