PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 150-600 vs Nikkor 300 F4 AFS i TC 1,4

Daro69
13-10-2014, 18:08
Witam, czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę praktyczną jak wygląda kwestia jakości obrazowania tych dwóch obiektywów na tej samej ogniskowej , mam na myśli bez i z TC 1,4 w nikonie, a może jednak sigma 150-600 zaprezentuje się najkorzystniej tylko fotografowanie bez statywu tą sigmą w wersji sport to może być wyzwanie. Mam na myśli zastosowanie bez statywu w fotografii przyrodniczej oraz na pokazów lotniczych . Planuję zamianę z nikkora 70-300VR tylko pozostaje dylemat na który z tych obiektywów. Proszę o opinie , a może i jakieś sample. Pozdrawiam.

karp1225
13-10-2014, 19:59
jak z ręki to dobrze jest miec stabilizację...

raftik
13-10-2014, 21:42
Witam, czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę praktyczną jak wygląda kwestia jakości obrazowania tych dwóch obiektywów na tej samej ogniskowej , mam na myśli bez i z TC 1,4 w nikonie, a może jednak sigma 150-600 zaprezentuje się najkorzystniej tylko fotografowanie bez statywu tą sigmą w wersji sport to może być wyzwanie. Mam na myśli zastosowanie bez statywu w fotografii przyrodniczej oraz na pokazów lotniczych . Planuję zamianę z nikkora 70-300VR tylko pozostaje dylemat na który z tych obiektywów. Proszę o opinie , a może i jakieś sample. Pozdrawiam.

He he Daro69 jestem właśnie w tej samej sytuacji, posiadam Nikkosia AF-S 300mm f/4 + TC1.4 Nikona i jestem na etapie zakupu Tamrona 150-600 :) Nikoś z TC ma u mnie dożywocie bo dla moich potrzeb obrazek rysuje dobry. Ponoć Tamron jest tak ostry na 600mm na f/6.3 jak Nikoś z TC na 420mm f/5.6. Na dniach zamówię Tampona i potwierdzę tą informację. Nikosia 70-300VR właśnie dzisiaj sprzedałem ale nie ukrywam, że nie ma zbyt wielu chętnych :( już traciłem nadzieję.

Daro69
13-10-2014, 22:22
Dzięki za odpowiedzi, czekam na opinie jak będzie się sprawował tami i sample, jednak jego cena jest dużo niższa niż zapowiadana sigma sport, a jaki poziom będzie oferowała wersja contemporary nie wiadomo jak i cena nieznana. Co do nikona 70-300VR to sam jestem zaskoczony bo wylądował na allegro gdyż potrzebna kaska na zmianę ale oprócz obserwatorów to z kupcami ciężko, a cenę dałem konkurencyjną. Odbiegając od tematu to jeszcze niedawno bez problemu można go było sprzedać za 1200 zeta a teraz nawet niższa cena i jest problem, chyba nie sezon , air foto w tym roku już się skończyło . Pytanie tylko jak z rozrzutem jakościowym .

Cichy
14-10-2014, 07:52
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238363&page=86

Dół strony i następna. Po co nowy wątek ?