PDA

Zobacz pełną wersję : Marumi EXUS Circular Polarizer

skot
13-10-2014, 10:33
Czy ktoś z Was miał do czynienia z polarem jak w tytule? Czy jest z niego taki LExus ;-) jak twierdzi producent? Ktoś porównywał z B+W MRC NANO KSM XS PRO? Pragnę zakupić jakiś porządny polar, gdyż dotychczasowy właśnie mi się rozleciał.

akustyk
13-10-2014, 11:08
moge polecic Marumi Super DHG. uzywam od lat i bardzo sobie chwale

GonzoG
13-10-2014, 11:17
Ja mam tego Marumi.
Nie wiem jak z B+W, ale w stosunku do Super DHG jest różnica. Przede wszystkim zabiera mniej światła (troszkę ponad 1EV), mniej się brudzi. Pod światło nie miałem okazji porównać, ale nie zbiera zbytnio odblasków.
Ma jeden minus - jest to slim i ciężko go dokręcić czy odkręcić bo ma bardzo mały pierścień.

skot
13-10-2014, 11:30
akustyk, mogę potwierdzić to co piszesz o Marumi Super DHG. Miałem go wcześniej i właśnie ten filtr mi się rozleciał. Z mojej winy - dokręcałem do niego (na przedni gwint) adapter szerokokątny Lee i przy nieuważnym i pośpiesznym odkręcaniu oderwałem przedni pierścień (ten ze szkłem) od pierścienia mocującego, zresztą nie po raz pierwszy. Ponowne złożenie obu pierścieni nie nastręcza problemów, ponieważ oba pierścienie łączy trzeci wewnętrzny pierścień sprężynujący. Niestety tym razem przepadł mi w trawie...

skot
13-10-2014, 11:34
GonzoG Dzięki za opinię. Czy Exus jest dużo bardziej cieńszy w porównaniu z Super DHG? słyszałem, że podobno o 0,5 mm.

MC_
13-10-2014, 11:39
Czy cieńszy to nie wiem, ale miałem okazję korzystać z Sigmą 24-105/4. Polar sprawdza się świetnie, bezproblemowo utrzymuje się go w czystości, a kolorki są dużo lepsze niż z DHG (Super).

akustyk
13-10-2014, 12:23
a czy w przypadku tego EXUS-a mniejsza strata swiatla nie wiaze sie z zafarbami?

mialem taki wynalazek Hoyi (HD) i tam byl bardzo wyrazny syf z kolorami. tam wiazalo sie to z faktem, ze efekt polaryzacji byl robiony "na skroty" - delikatna folia polaryzujaca (kradnaca znacznie mniej swiatla niz "uczciwa" folia polaryzujaca, ktora kladzie sie do prawdziwych filtrow polaryzacyjnych) byla wlozona w barwione szklo o "kopnietej" transmisji swiatla - cos takiego, co normalnie spotyka sie w filtrach typu Enhancer. i niestety to barwione szklo dawalo szpetny "suchy" zafarb, bardzo wyrazny na zdjeciach robionych w ciagu dnia.

na ile znam temat technicznie, nie sadze zeby Marumi tego efektu uniknelo. wiec polecalbym porownac EXUS-a z uczciwym filtrem polaryzacyjnym.

de facto i polary i Enhancery Marumi ma dobre (i to i to mam, w 2 lub 3 wersjach), wiec co do tego nie mam uwag. tylko niestety boje sie, ze polaczenie tych dwoch efektow skonczy sie miernie...

MC_
13-10-2014, 12:26
Nie wiem czy ten EXUS jest nieuczyciwy ;) ale oczywiście kolory ocieplał - jak to polar. Żadnych "dolegliwości" nie zauważyłem.

akustyk
13-10-2014, 13:36
Nie wiem czy ten EXUS jest nieuczyciwy ;) ale oczywiście kolory ocieplał - jak to polar.

no ale wlasnie polar nie powinien ocieplac kolorow. chyba, ze ma napisane "Warming Polarizer", wtedy nawet powinien. ale te ocieplajace polary jest bardzo ciezko kupic.

Żadnych "dolegliwości" nie zauważyłem.
ja sprobuje odzyzkac moja Hoye HD to zrobie zdjecia do porownania. jesli Marumi udalo sie tego uniknac, to punkt dla nich...

MC_
13-10-2014, 14:13
Może źle się wyraziłem nazywając to ociepleniem. Bardziej chyba chodzi o podniesienie kontrastu i likwidację wrażenia "wyprania" kolorów, szczególnie na niebie.

skot
13-10-2014, 14:57
Dziękuję za wszystkie opinie. Chyba jednak ponownie kupię Marumi Super DHG. Ten filtr również się bardzo łatwo czyści i jest "slim". Zresztą używam go nadal ale w wersji 52mm. Co do "ocieplania" kolorów to efekt ten zauważyłem dla B+W MRC.

GonzoG
13-10-2014, 15:09
GonzoG Dzięki za opinię. Czy Exus jest dużo bardziej cieńszy w porównaniu z Super DHG? słyszałem, że podobno o 0,5 mm.
Od standardowego DHG czy Super DHG jest wyraźniej cieńszy. Natomiast nie zauważyłem różnicy między slimem DHG - wg. wymiarów jest to ok 0.5mm więc nie zauważalne przy użytkowaniu.

a czy w przypadku tego EXUS-a mniejsza strata swiatla nie wiaze sie z zafarbami?
Nie zauważyłem żadnych problemów z zafarbem.