PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu

danielchrzaszcz
11-10-2014, 19:28
Witajcie. Powoli acz nieublaganie po przeprawach z serwisem konczy mi sie cierpliwosc do canona. Pytanie do was. Co polecacie ze szkiel.
Obecnie uzywam L
24, 35, 85, 100, 135 to wszystko z canonem 5dmk3 oraz 6d. Bedzie szlo.pod mlotek i chce nabyc cos rownie dobrego w nikonie.
Na bank bralbym 14-24 :-) do tego sigma 35. Jakas 85 by sie zdala moze 50 i cos dluzszego.
Body 810 i 750. Co jeszcze polecacie??

michasacuer
11-10-2014, 19:40
Będziesz pracował na dwóch body? Ja bym brał 2x D750, tyle samo megapikseli co w Canonie, podejrzewam że nie będziesz musiał w koszta doliczac dodatkowych dysków twardych ;D Zrób sobie rachunek sumienia, czy chcesz mieć tyle mpx co w D800/D810. Jaką fotografią się trudzisz? ;D

danielchrzaszcz
11-10-2014, 19:43
Wlasnie wole te 2 puszki. 810 i 750 z pelna odpowiedzialnoscia. Bardziej mam dylemat ze sloikami :-)
85 1.2 :-) tego mi zal...

michasacuer
11-10-2014, 19:50
Wybór wydaje się być oczywisty, Sigmy lub Nikkory. Wszystko zależy od funduszy (jeśli nie to Sigmy 35mm i 50mm Art must have) ;)

tmk_t
11-10-2014, 21:02
Wlasnie wole te 2 puszki. 810 i 750 z pelna odpowiedzialnoscia. Bardziej mam dylemat ze sloikami :-)
85 1.2 :-) tego mi zal...

Napiszesz co jest nie tak z puszkami Canona, co Cię zdenerwowało ?

danielchrzaszcz
11-10-2014, 21:15
Napiszesz co jest nie tak z puszkami Canona, co Cię zdenerwowało ?
Kupilem 5dmk3 dla af ktory mial byc cudowny i zaczely sie problemy. Srodek super ale boczne ff albo duzy ff
Wyslalem puszke na regulacje. Skalibrowana do wzorcowego ukladu. Aparat wraca i nadal to samo. Uzywac daje sie tylko centralnego. Przeciez mam to samo w 6d za pol ceny. Ale niewazne, dzwonie do serwisu. Prosze przeslac aparat i szkla. Tylko po co szkla skoro dzialaly z 10 innymi korpusami. No tak ale z tym nie musza wiec 135 za sztuke. Nie zgodzilem sie bo to nie rozwiazanie. Co jesli pozycze szklo albo kupie inne. Tez nie bedzie dzialac. Albo skalibrowane z ta pucha nie beda dzialac z innymi.
Ok moze problem w moim body. Zamowilem inne na probe... I kurde znowu to samo. Dla mnie porazka po calosci. Zeby zadne szklo nie trafialo idealnie na bocznych.. i gadanie ze wina szkiel bo korpus ustawili. Moze lustro pomocnicze ma przesuniecie i stad taka wada. Nie wiem. Wiem tylko ze moja cierpliwosc sie konczy. W 1dx moze to dzialac, bo sprawdzalem. Moje szkla tez tam sa w punkt. A tu bubel za 11k.

jaś
11-10-2014, 21:25
Kupilem 5dmk3 dla af ktory mial byc cudowny i zaczely sie problemy. Srodek super ale boczne ff albo duzy ff
Wyslalem puszke na regulacje. Skalibrowana do wzorcowego ukladu. Aparat wraca i nadal to samo. Uzywac daje sie tylko centralnego. Przeciez mam to samo w 6d za pol ceny. Ale niewazne, dzwonie do serwisu. Prosze przeslac aparat i szkla. Tylko po co szkla skoro dzialaly z 10 innymi korpusami. No tak ale z tym nie musza wiec 135 za sztuke. Nie zgodzilem sie bo to nie rozwiazanie. Co jesli pozycze szklo albo kupie inne. Tez nie bedzie dzialac. Albo skalibrowane z ta pucha nie beda dzialac z innymi.
Ok moze problem w moim body. Zamowilem inne na probe... I kurde znowu to samo. Dla mnie porazka po calosci. Zeby zadne szklo nie trafialo idealnie na bocznych.. i gadanie ze wina szkiel bo korpus ustawili. Moze lustro pomocnicze ma przesuniecie i stad taka wada. Nie wiem. Wiem tylko ze moja cierpliwosc sie konczy. W 1dx moze to dzialac, bo sprawdzalem. Moje szkla tez tam sa w punkt. A tu bubel za 11k.

ten korpus tak miał od początku czy problem pojawił się po jakimś czasie?

MstrG
11-10-2014, 21:26

Przed kupnem D800 mocno zastanawiałem się nad 5Dmk3. Zostałem w Nikonie głównie ze względu na szkła które już posiadam. Mi brakuje w obecnym systemie tylko 135mm AF-S :)
Fajnie, że teraz wyszła 20mm f/1.8G, niedawno 35mm f/1.8G FX. Do kompletu 85mm f/1.8G i za rozsądne pieniądze jest bardzo dobry optycznie zestaw :)

Dzisiaj macałem D750. Potwierdzam, że bardzo dobrze się go trzyma. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.

danielchrzaszcz
11-10-2014, 21:46
Przed kupnem D800 mocno zastanawiałem się nad 5Dmk3. Zostałem w Nikonie głównie ze względu na szkła które już posiadam. Mi brakuje w obecnym systemie tylko 135mm AF-S :)
Fajnie, że teraz wyszła 20mm f/1.8G, niedawno 35mm f/1.8G FX. Do kompletu 85mm f/1.8G i za rozsądne pieniądze jest bardzo dobry optycznie zestaw :)

Dzisiaj macałem D750. Potwierdzam, że bardzo dobrze się go trzyma. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.
Dlatego musze sie przejść do sklepu pomacac zapiac i sprawdzić jak to wszystko działa. Jesli trafia gdzie trzeba a canon nic w mojej sprawie nie zrobi tak sie żegnamy i niczego na mnie juz nie zarobią. Chyba nie chce tak wiele. Tylko tyle by to za co zapłaciłem działało jak obiecali.
Co do zakupów w nowym systemie sadze ze po sprzedaniu wszystkiego co mam spokojnie starczy na bezbolesne przejście.

Ps. I kuszą mozliwosci matrycy D750 :-)

tmk_t
11-10-2014, 21:52
Danielchrząszcz przykre to co piszesz, a czy obecne szkiełka były juz kiedyś kalibrowane w serwisie?
Tez tak mialem z 1D III, wysłałem wszystko i problem znikł
Po tym body były inne body i takze z obecnym musiałem wnieść małą korektę i wszystko w punkt
Wiem ze poniesiesz koszta, ale czy nie dołożysz tych samych pieniędzy przy zmianie systemu? Chyba na jedno wyjdzie
Gdyby nie to to właściwie z szkieł jesteś zadowolony?
W 6D jest ok czy klopocik jest ten sam?
Mam pomysł - możesz użyć lampy jako asysty AF bez błysku
Zobacz czy jest tak samo, jesli tak wg mnie problem jest ze szkłami
Napisz jak wyszło

danielchrzaszcz
11-10-2014, 22:03
Danielchrzszcz przykre to co piszesz, a czy obecne szkiełka były juz kiedyś kalibrowane w serwisie?
Tez tak mialem z 1D III, wysłałem wszystko i problem znikł
Po tym body były inne body i takze z obecnym musiałem wnieść małą korektę i wszystko w punkt
Wiem ze poniesiesz koszta, ale czy nie dołożysz tych samych pieniędzy przy zmianie systemu? Chyba na jedno wyjdzie
Gdyby nie to to właściwie z szkieł jesteś zadowolony?
W 6D jest ok czy klopocik jest ten sam?
Mam pomysł - możesz użyć lampy jako asysty AF bez błysku
Zobacz czy jest tak samo, jesli tak wg mnie problem jest szklem
Napisz jak wyszło
Ze szkiel jestem bardzo zadowolony. Na 6d smiga. Boczne nie powalaja ale jak trafi to w punkt. W 5dmk3 nigdy nie jest ostro na bocznych. Zawsze front focus. Lewa strona duzo wiekszy.
Najgorzej jest na 85 1.2 bo mala glebia i widac przesuniecie.
Przy zestawie 5dmk2 czy 6d plus 85L jest ok. Trafi to jest ostro.
W 5dmk3 centralny miodzio boczne masakra. Jutro sprawdze przy wspomaganiu z lampy. Tylko zeby kazde szklo mialo problem. Az mi sie nie chce wierzyc.

tomek67
12-10-2014, 07:37
Liczysz na to, że serwis Nikona działa lepiej ??
Żebyś się nie zdziwił.
Mój rekord to kalibracja D3200 z 18-105mm
Dosłownie każde zdjęcie po kalibracji tego zestawu było nieostre nawet po przymknięciu do f 8.0
I to na punkcie środkowym.
W serwisie Canona regulowałem trzy lustrzanki.
Zawsze było ok, może miałem szczęście.

danielchrzaszcz
12-10-2014, 08:06
Liczysz na to, że serwis Nikona działa lepiej ??
Żebyś się nie zdziwił.
Mój rekord to kalibracja D3200 z 18-105mm
Dosłownie każde zdjęcie po kalibracji tego zestawu było nieostre nawet po przymknięciu do f 8.0
I to na punkcie środkowym.
W serwisie Canona regulowałem trzy lustrzanki.
Zawsze było ok, może miałem szczęście.
Moze i tak. Ja wyslalem raz na zmiane migawki. Bylo ok, no moze poza upaprana matryca, ale to male piwo. Drugi raz 5d mk1 :-) jak ustawili to mialem na trzech metrach metr front focusa. Teraz sie bujam z af w mk3 i zaczynam glupiec czy to szkla czy pucha.

danielchrzaszcz
12-10-2014, 10:19
Dobra. Testowałem z pampą błyskową i nadal jest to samo. Wspomaganie nic nie daje, tak samo jak strzelanie w mega kontrastowe miejsca (biała ściana z czarnym wzorkiem). Każde jedno szkło ma rozjazd.

tmk_t
12-10-2014, 10:47
Nie wiem już co ci doradzić bo na 6D jest ok
Może przedmuchaj gruchą sam czujnik AF... Może na CB będą mądrzejsi...

Irma
12-10-2014, 10:51
Witajcie. Powoli acz nieublaganie po przeprawach z serwisem konczy mi sie cierpliwosc do canona. Pytanie do was. Co polecacie ze szkiel.
Obecnie uzywam L
24, 35, 85, 100, 135 to wszystko z canonem 5dmk3 oraz 6d. Bedzie szlo.pod mlotek i chce nabyc cos rownie dobrego w nikonie.
Na bank bralbym 14-24 :-) do tego sigma 35. Jakas 85 by sie zdala moze 50 i cos dluzszego.
Body 810 i 750. Co jeszcze polecacie??

Zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy robi po swojemu i mi nic do tego. Kazdy ma swoje priorytety i oczekiwania. Ok.
Wedlug mnie masz swietne szkla z C i nie zapominaj ze szklo uzytkuje sie dlugi czas po prostu nie bylo i nie ma takiej czestej wymiany szkiel przez producentow jak to jest w przypadku aparatow cyfrowych. Jesli jestes zadowolony ze szkiel to dlaczego tak krotkowzrocznie patrzysz?
Przeciez obecnie nastepcy puszek sa prezentowani srednio co 2 lata i obecna 5 canona jest na rynku 2 lata i lada chwila zostanie wprowadzony nastepca.
Wedlug mnie trzeba miec naprawde mocne argumenty, aby posiadajac taka szklarnie jak Ty zdecydowac sie na zmiane systemu. Przeciez ostatnimi czasami Nikon tez mial problemy z wieloma puszkami a i serwis tez nie blyszczy.
Jesli chcesz zmienic, a jest to bardzo kosztowne, to przemysl dalekosieznie powody zmiany systemu pod katem osiagow matrycy, AF, ergonomii czy pomiaru swiatla i WB.
Jesli powodem Twojego niezadowolenia jest dzialanie AF na bocznych pkt, to przemecz ta niedogodnosc do czasu nastepcy korzystajac ze srodkowego.
Wedlug mnie szkoda kasy na zmiane systemy tylko z tego powodu, puszki tak czesto sa obecnie wymieniane przez producentow, ze szkoda szkiel i kasy na to.
Przemysl to na spokojnie za i przeciw zmiane systemu, bo sa inne bardzo wazne powody stojace za zmiana systemu ale nie wymienione przez Ciebie.

danielchrzaszcz
12-10-2014, 11:51
Zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy robi po swojemu i mi nic do tego. Kazdy ma swoje priorytety i oczekiwania. Ok.
Wedlug mnie masz swietne szkla z C i nie zapominaj ze szklo uzytkuje sie dlugi czas po prostu nie bylo i nie ma takiej czestej wymiany szkiel przez producentow jak to jest w przypadku aparatow cyfrowych. Jesli jestes zadowolony ze szkiel to dlaczego tak krotkowzrocznie patrzysz?
Przeciez obecnie nastepcy puszek sa prezentowani srednio co 2 lata i obecna 5 canona jest na rynku 2 lata i lada chwila zostanie wprowadzony nastepca.
Wedlug mnie trzeba miec naprawde mocne argumenty, aby posiadajac taka szklarnie jak Ty zdecydowac sie na zmiane systemu. Przeciez ostatnimi czasami Nikon tez mial problemy z wieloma puszkami a i serwis tez nie blyszczy.
Jesli chcesz zmienic, a jest to bardzo kosztowne, to przemysl dalekosieznie powody zmiany systemu pod katem osiagow matrycy, AF, ergonomii czy pomiaru swiatla i WB.
Jesli powodem Twojego niezadowolenia jest dzialanie AF na bocznych pkt, to przemecz ta niedogodnosc do czasu nastepcy korzystajac ze srodkowego.
Wedlug mnie szkoda kasy na zmiane systemy tylko z tego powodu, puszki tak czesto sa obecnie wymieniane przez producentow, ze szkoda szkiel i kasy na to.
Przemysl to na spokojnie za i przeciw zmiane systemu, bo sa inne bardzo wazne powody stojace za zmiana systemu ale nie wymienione przez Ciebie.
To co napisałem to tylko gwóźdź do tej trumny. Wiadomo ze nie chodzi tylko o boczne punkty, bardziej o całokształt współpracy z systemem. Poczekam na interwencje Canon Polska i wówczas podejmę ostateczna decyzje.

Maciek N
13-10-2014, 11:08
Był taki moment że zastanawiałem się mocno nad przejściem do Canona ze względu na filmy, parę lat temu Nikon jeszcze tego nie miał. Wytrzymałem i jestem zadowolony. Co ciekawe coraz więcej moich kolegów przesiada się na Nikony ze względu na szybki i celny AF. Nikon ma swoje wady ale jeśli dla kogoś priorytetem jest AF to na pewno warto przejść do Nikona.
Dodam jeszcze że korzystam z usług 2 osób z Canonami Mark II i te zdjęcia obrabiam więc mam porównanie na co dzień.

Jacek_Z
13-10-2014, 14:48
Był taki moment że zastanawiałem się mocno nad przejściem do Canona ze względu na filmy, parę lat temu Nikon jeszcze tego nie miał. Pamięć bywa ulotna. Pierwszą lustrzanką z filmowaniem był ... Nikon D90. Canon i inni zrobili to później.

danielchrzaszcz
13-10-2014, 14:58
Dla mnie filmowania w aparacie moze nie byc.

tomek67
13-10-2014, 19:25
Jeśli chodzi o boczne punkty AF to żaden Nikon nie ma krzyżowych.
Ich skuteczność jest więc taka sobie.
Krzyżowych niby jest sporo, ale są tylko w samym środku.
Gdy kupiłem 5DIII to też nie trafiał w punkt.
Oddałem do serwisu i zrobili wg mnie bardzo dobrze.
Nawet nie pamiętam dokładnie co mi poprawili,
nie chodziło o samą korektę jaka jest dostępna z poziomu mikroregulacji.
Wykonali regulację położenia jakiegoś elementu.

morzon
13-10-2014, 19:46
Jeśli chodzi o boczne punkty AF to żaden Nikon nie ma krzyżowych.
Ich skuteczność jest więc taka sobie.

Nie jest taka sobie. Tzn jeśli jest to który aparat znasz z lepszymi bocznymi?

Jacek_Z
13-10-2014, 19:50
Jest taka sobie. Mnie na bocznych nikon nie zachwyca. W słabszym świetle ja przekadrowuje pracując na centralnym. Ale ja mam czas, pracuję na AF-S. Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.

tomek67
13-10-2014, 20:27
Nie jest taka sobie. Tzn jeśli jest to który aparat znasz z lepszymi bocznymi?
Canony wyższych serii mają większość punktów krzyżowych.
Także skrajne, tzn. nie jest tak jak w Nikonie, że tylko w centrum są lepsze.

morzon
13-10-2014, 20:56
Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.

Ja się dziwie tym co na centralnym i AF-S lecą :P
Tomek - na papierze niby jest lepiej i jest więcej krzyżowych. A jak jest ze skutecznością w praktyce? Robiłem pare razy coś 1dmk3 i chodziło to znacznie gorzej niż np D700 (które wtedy miałem) w warunkach repo ślubnych czy eventowych (ilość nietrafionych, pudeł).

MaciekW
13-10-2014, 20:57
Jest taka sobie. Mnie na bocznych nikon nie zachwyca. W słabszym świetle ja przekadrowuje pracując na centralnym. Ale ja mam czas, pracuję na AF-S. Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.

Ja robię spokojnie, więc się dziwię temu, że Ty się dziwisz ;)

Jacek_Z
13-10-2014, 21:35
Po prostu na malokontrastowym motywie (oko i skóra) mi AF sie męczy w słabym świetle (studio piloty). A centralny jest pewny.

danielchrzaszcz
13-10-2014, 22:27
Wiecie jakby mk3 mial boczne liniowe to mniejsza o to. Ale tam sa krzyzowe. W normalnych warunkach powinno trafiac. A nie ff. Za to w koncu policzyli odpowiednio.
Tomek67. Mi tez ustawili do standardu i nic to nie dalo. Poruszylem temat w CP i napisalem do Berlina. Bo zytnia nie pierwszy raz daje plame.
W 5dmk4 bedzie 65 krzyzykow centralny -3ev tak jak 7dII. I co tym razem trafiac bedzie tylko centralny :-)

tmk_t
14-10-2014, 11:01
Ja się dziwie tym co na centralnym i AF-S lecą :P
Tomek - na papierze niby jest lepiej i jest więcej krzyżowych. A jak jest ze skutecznością w praktyce? Robiłem pare razy coś 1dmk3 i chodziło to znacznie gorzej niż np D700 (które wtedy miałem) w warunkach repo ślubnych czy eventowych (ilość nietrafionych, pudeł).
Miałem oba i w 1D III zapomniałem o centralnym, mam akurat inne doświadczenia, zwłaszcza w gorszych warunkach było celniej...
Jak widzisz, każdy ma inne doświadczenia
Prawda jest taka, że krzyżowy zawsze sobie lepiej poradzi, tylko oprócz samej mikroregulacji może wpływ jeszcze mieć kilka innych czynników
Jesli wszystko gra nie ma porównania
Na dodatek 5D III ma bardzo rozbudowne menu ustawień i pracy AF i to tez trzeba ustawic pod siebie

danielchrzaszcz
14-10-2014, 16:34
Miałem oba i w 1D III zapomniałem o centralnym, mam akurat inne doświadczenia, zwłaszcza w gorszych warunkach było celniej...
Jak widzisz, każdy ma inne doświadczenia
Prawda jest taka, że krzyżowy zawsze sobie lepiej poradzi, tylko oprócz samej mikroregulacji może wpływ jeszcze mieć kilka innych czynników
Jesli wszystko gra nie ma porównania
Na dodatek 5D III ma bardzo rozbudowne menu ustawień i pracy AF i to tez trzeba ustawic pod siebie
Ustawienia ustawieniami. Ale jak aparat celuje w kontrastowa sciane i wyraznie widac ff to nie ma to nic do rzeczy. 5dmk2 z kulawym af trafia w punkt na bocznym czujniku ktory jest liniowy bez problemu 10 razy pod rzad a mk3 niet

tomek67
14-10-2014, 18:20
Może jak porównujemy to piszcie jakich używacie ustawień AF bo od tego sporo zależy.
Dla D700 w ciemniejszych pomieszczeniach na ogół używałem jednego z krzyżowych i tryb AF-C.
Na bocznych ta kombinacja kiepsko się sprawdzała.
AF-C bo nierzadko zaczynał mi myszkować 85mm 1.4G gdy było ciemniej w trybie AF-S.
W Canonie najczęściej używam AF-S bo to myszkowanie praktycznie nie występuje (mam 70-200mm 2.8 )
No i AF-S jest na tyle szybki, że AF-C mi na ogół nie trzeba.