Zobacz pełną wersję : Yu 662 n tx
czuper1972
11-10-2014, 13:25
Witam . Jestem w posiadaniu sterownika YU 622N TX oraz 3 odbiorników YU 622N ,pracujących z 3 SB900 oraz D300
Pytanie dla znawców .Jak ustawić lampę w Trybie M aby przenieść wskazania sterownika - czyli sile błysku np: 1/4 na wyświetlacz lampy. W TTL u nie wyświetla prócz zmiany zoomu nic na Sabinie . Na YT widziałem filmiki gdzie ktoś wprowadził jakieś ustawienia i lampa wyświetlała dokładnie takie wskazania jakie mial sterownik .
https://www.youtube.com/watch?v=-nkeUBeVhk0
7.57 sekunda
Lampa nic nie będzie wskazywała, bo niby jak, skoro musi być w TTL, aby można było nią sterować.
A co do filmu - nie widzisz, że tam jest Canon ??
czuper1972
13-10-2014, 17:45
Temat TTL rozwiazalem już w tym urzadzeniu . Ale Trybu Manual aby dzialalo jak w Canonie ...niestety nie :( Fakt masz racje .odnosnie TTL-a problem w tym ze nie dzialal silnik zoomu a to dlatego ze sterownik nie byl w trybie AUTO .
Ale jak byś mial pomysł jak w trybie M ustalać siłę ....proszę i dziekuje
Temat TTL rozwiazalem już w tym urzadzeniu . Ale Trybu Manual aby dzialalo jak w Canonie ...niestety nie :( Fakt masz racje .odnosnie TTL-a problem w tym ze nie dzialal silnik zoomu a to dlatego ze sterownik nie byl w trybie AUTO .
Ale jak byś mial pomysł jak w trybie M ustalać siłę ....proszę i dziekuje
Ile razy jeszcze to powtarzać ??
Wybierasz sobie na sterowniku.
I skończ w końcu się 1000x powtarzać.
YU 622N TX i 2x YU 622N SB800 SB900 D800.Gdy mam wlaczony AF wspomaganie w YU 622N TX to zdjecia wychodza za ciemne ma ktos podobny problem?
1. Tylko gdy masz włączone wspomaganie AF? Przy wszystkich ustawieniach bez zmian ale bez wspomagania jest ok?
2. Jak ustawiasz lampy? W osobnych grupach czy w jednej grupie? TTL czy M?
3. Jakaś korekcja błysku ustawiona czy bez kompensacji?
U mnie nie ma żadnego problemu z włączonym wspomaganiem AF przy trzech SB900, kiedyś używałem w zestawie z SB900 + SB800 i nie zauważyłem problemów. SB800 sprzedałem i nie mam jak teraz sprawdzić.
1 Tylko gdy AF wlaczona
2 W jednej grupie TTL
3 Bez Kompensacji
2 - To!
Nie używaj kilku lamp w trybie TTL w jednej grupie. TTL działa poprawnie jedynie gdy ustawisz lampy w osobnych grupach. Gdy będą w jednej grupie, przedbłyski z obu lamp równocześnie oszukają pomiar TTL, pomiar TTL myśli że ma więcej światła niż w rzeczywistości i lampy błyskają słabiej niż wymaga tego sytuacja, stąd masz niedoświetlone zdjęcia.
Rozwiązaniem jest ustawić lampy w pomiarze TTL w osobnych grupach, wtedy system będzie wiedział dokładnie że z grupy A dostał "x" światła, z grupy B "y" światła a z grupy C "z" światła i nie pomyli się. Zrozumienie jak działa pomiar TTL jest tu kluczowe.
Można też skompensować dodatnio lampy w trybie TTL działające w jednej grupie ale efekty nie będą stabilne tzn. raz błyśnie poprawnie, raz za mocno, raz za słabo, każda klatka będzie naświetlona inaczej.
Korzystałem czasem z dwóch lamp w jednej grupie, gdzie jedna lampa była w trybie TTL a druga na tło lub jako kontra w trybie manulanym, efekty w takim wypadku są zadowalające ale i tak polecam rozdzielić lampy na osobne grupy gdy działa pomiar TTL.
Zapomniałem dopisać że to i tak dziwne że system myli się tylko gdy masz włączone wspomaganie AF.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że być może sprawdziłeś w dość ciemnych warunkach, gdzie ilość dodatkowego światła z wyświetlanej siatki wspomagania AF wystarczyła by oszukać pomiar.
W sumie tylko w ciemnych warunkach używa się wspomagania AF więc to by mi się zgadzało ale sam to zweryfikuj. Zrób test w jasnych warunkach gdzie masz dość światła by wyświetlany wzór wspomagania AF nie oszukał pomiaru TTL.
Jednak i tak, błysk z kilku lamp w trybie pomiaru TTL działa poprawnie tylko gdy ustawisz lampy w osobnych grupach.
Spróbuj zrobić kilka testów, w ustawieniu TTL w osobnych grupach.
Mam nadzieję że klarownie to opisałem, jak masz jakieś wątpliwości to pisz, chętnie pomogę.
Nie wiem czy to dobry wątek, ale tytuł jakby pasuje ;)
Mam 622N TX na body D90 plus sb900 na 622N. Wszystkie funkcje działają prócz jednej. Zmiana zoom lampy z poziomu 622 TX. Na jego wyświetlaczu wszystko odbywa się prawidłowo, wg instrukcji. Tzn wartość zoom na wyświetlaczu się zmienia, tak jak ustawiam. Ale lampa na to nie reaguje. Zarówno lampa jak i 622 TX w trybie TTL. Pozostałe funkcje działają prawidłowo. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?
Już się problem rozwiązał drogą prób i błędów. W menu SB900 opcja M ZOOM musi być ustawiona na OFF. Wtedy zoom w lampie reaguje na ustawienia 622-TX.