Zobacz pełną wersję : Monitor do obróbki
Hej zajmuję się fotografią ślubną, zmontowałam ostatnio nowy zestaw komputerowy pod obróbkę, teraz pora na monitor. Zdjęcia głównie do internetu, na płytkę i do wywołania( przeważnie w najlepszefoto, czasem w cyfrowej ciemni), budżet jaki mam to 4 tys( wolała bym oczywiście mniej jeżeli jest to wykonalne, czy uważacie że jest to za mała kwota na monitor do moich celów). Pracuje w Photoshop CC, Lightroom 5 i Capture One oraz ACR.
Rocznik '89, ktoś to robi celowo ?
czyli do teraz 25 lat :) i co z tej arytmetyki wynika ?
kup sobie jakies eizo albo nec-a , nie ma co sie podniecac za 2000 -3000 kupisz bardzo dobry monitor
Rocznik '89, ktoś to robi celowo ?
Co jest celowego w moim roczniku ?
Co jest celowego w moim roczniku ?
Totalny brak czegokolwiek... ani chęci do znalezienia rozwiązania, ani wiedzy...
Na górze strony masz taki mały "guzik", nazywa się "Szukaj"...
Andrzej1974
11-10-2014, 15:24
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Wstępnie wybrałam Eizo CS230 + Color Navigator + kalibrator x-rite i1display pro oraz dodatkowo będę wspomagać się colorchecer passport, czy do moich wymagań wystarczy? Naczytałam się mnóstwo postów, i gdzie polecają cs230 pojawia się opinia że lepiej cx240, natomiast później pojawia się opinia iż lepiej dozbierać do 27 cali, naprawdę ciężki orzech do zgryzienia.
Czy lepszym wyborem będzie SX2262W ?
Widać, nie tylko nie wie co znaczy szukać, to jeszcze nie potrafi czytać, albo nie rozumie po polsku.
Wstępnie wybrałam Eizo CS230 + Color Navigator + kalibrator x-rite i1display pro oraz dodatkowo będę wspomagać się colorchecer passport, czy do moich wymagań wystarczy? Naczytałam się mnóstwo postów, i gdzie polecają cs230 pojawia się opinia że lepiej cx240, natomiast później pojawia się opinia iż lepiej dozbierać do 27 cali, naprawdę ciężki orzech do zgryzienia.
Czy lepszym wyborem będzie SX2262W ?
To w dużym stopniu zależy od Twoich preferencji. Generalnie im większy monitor (przy porównywalnych parametrach) tym oczywiście lepiej. Sugeruję skonfrontowanie monitorów na żywo klik (http://www.eizo.pl/galeria-eizo/).
Sugeruję też ewentualne wstrzymanie się z zakupem do pojawienia się w sklepach Eizo CS240 (szeroki gamut, proporcja 16:10, sprzętowa kalibracja. może w cenie będzie Coloravigator). Jego cena ma wynosić ok 3500-3600, a zapowiadane parametry uzasadniają wniosek, że może być lepszy od wymienionych przez Ciebie monitorów.
Andrzej1974
12-10-2014, 13:26
[...] Sugeruję też ewentualne wstrzymanie się z zakupem do pojawienia się w sklepach Eizo CS240 ([...]może w cenie będzie Coloravigator) [...]
The ColorEdge CS240 comes bundled with EIZO’s own ColorNavigator 6 calibration software.
http://www.eizo.com/global/products/coloredge/cs240/index.html
w takim razie między cs240 a cx240 będzię nie duża różnica cenowa, to już chyba lepiej wychodzi cx240, chyba że się mylę.
Nie znając jeszcze jakości CS240 ani możliwości finansowych kupującego trudno powiedzieć czy ta różnica kilkuset złotych jest duża :-).
Idąc tropem zwiększania kwoty przeznaczonej na zakup można powiedzieć także, że między CX240 a Nec Pa272 również jest niewielka różnica, a wiele osób poleci większa matrycę o większej rozdzielczości tego ostatniego monitora.
I tu jest problem, bo co już się wybierze to zaraz pojawia się lepsza propozycja za jedyne 500 zł droższa, nie przypuszczałam, że taki problem będzie z wyborem monitora :D
darek6902
12-10-2014, 22:48
Ja wybierałem rok :)
Ostatecznie padło na Izo SX2262W. Jestem zadowolony. Zastosowanie wyłącznie amatorskie. Dużo drukuję.
Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
darek6902
12-10-2014, 23:58
Tam wyżej to "Eizo" miało być oczywiście. Chyba palec mi się "omsknął" czego nie zauważyłem i za co przepraszam :)
Kalibrowałeś go ? Bo podobno cięzko jest go skalibrować sprzętowo
darek6902
13-10-2014, 09:11
Kalibrowałem Easy Pix'em dołączonym do monitora. Podobno to nie najlepszy pomysł. Ale z drugiej strony taka poważna firma jak Eizo nie dołączała by do dobrego monitora dekalibratora ;)
Jako że mieszkam na rubieżach cywilizacji usługa kalibracji naszego forumowego kolegi jest dla mnie za droga.
jesli nie jestes grafikiem to naprawde szkoda pieniedzy na monitor powyzej 2500 , celowalbym tylko w 24 cale . Ja mam skalibrowanego NEC-a za 1500 zl i do slubniakow jest az za dobry :)
Podłącze się do wątku.
Chciałem kupić jakiś monitor i aktualnie zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami. Eizo CS240 i NEC SpectraView 232. Zależy mi na czymś co można skalibrować hardwerowo.
Co jesteście w stanie polecić? Myślałem nawet (aby obniżyć koszty) kupić NEC P232W ale nie jestem pewien czy można go kalibrować hardwerowo. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.
jesli nie jestes grafikiem to naprawde szkoda pieniedzy na monitor powyzej 2500 , celowalbym tylko w 24 cale . Ja mam skalibrowanego NEC-a za 1500 zl i do slubniakow jest az za dobry :)
A jaki to model NEC-a?
Stach2008
14-04-2015, 10:29
NEC 24.1" LED EA244WMi
aktualnie zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami. Eizo CS240 i NEC SpectraView 232.
CS240 vs SV232
- Rozmiar 24" vs 23"
- Proporcja 16x10 vs 16x9
- Matryca 8 bitów vs 6+2HiFRC
- Podświetlenie GBr vs W-LED
- Szeroki gamut vs wąski
- Sterowanie 2D vs brak
- Kalibracja ColorNavigator vs brandowany basICColor display
- Gwarancja 5 lat vs 3 lata
- brak vs kaptur w komplecie
Przewaga CS240 jest miażdżąca przy podobnej cenie. Moim zdaniem nie ma co się w ogóle zastanawiać.