Zobacz pełną wersję : Tanie lampy do D5000
Cześć! Mam D5000, więc zapewne nie wykorzystam TTL, CLS czy którejś tam funkcji. Chciałbym kupić dwie tanie, raczej manualne lampy do strobbingu. Interesuje mnie mniej więcej taki efekt:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/tn_safe_image-2.jpg
źródło (http://www.shockmansion.com/wp-content/myimages/2013/11/tn_safe_image.jpg)
Nie stać mnie niestety na droższe modele (inaczej zakupiłbym pewnie Metza 50). Polecacie coś?
TTL wykorzysta się w każdym aparacie.
Co do wyboru lamp do strobinu - najlepsze rozwiązanie:
YN-560 III, do tego wyzwalacz YN-560-TX.
A do efekty pokazanego na zdjęciu, to trzeba będzie jeszcze statywów i przynajmniej jednego dużego softboxu/okty z gridem, albo beauty-dish'a.
TTL wykorzysta się w każdym aparacie.
Co do wyboru lamp do strobinu - najlepsze rozwiązanie:
YN-560 III, do tego wyzwalacz YN-560-TX.
A do efekty pokazanego na zdjęciu, to trzeba będzie jeszcze statywów i przynajmniej jednego dużego softboxu/okty z gridem, albo beauty-dish'a.
...no chyba, że będzie na początek odbijał od płyt styropianowych - też dają radę - sprawdzone :)
Co do wyboru lamp i wyzwalacza pełna zgoda ;)
...no chyba, że będzie na początek odbijał od płyt styropianowych - też dają radę - sprawdzone :)
Akurat do zdjęć, jak pokazane, się raczej nie sprawdzą. Wygląda to na duże, ale mocno ukierunkowane światło.
Myślałem, że może gołe wystarczą.
https://www.youtube.com/watch?v=pnOofosv0W0
Tutaj efekt jest całkiem dobry.
A nie widzisz różnic miedzy tamtymi przykładami, a zdjęciem z początku wątku ??
Na filmie masz oświetloną ledwie twarz i to bardzo ostrym światłem z ostrymi cieniami.
Na zdjęciu z początku, masz oświetlonego wielkiego faceta od pasa i nie ma tam ostrych cieni, więc źródło musi być dość duże, ale wyraźnie jest zaznaczona rzeźba ciała - oznacza to, że światło nie jest całkiem miękkie, więc musi być mocno ukierunkowane.
Dla mnie efekty pokazane tu i tu są diametralnie różne.
Michał Magiera
14-10-2014, 19:39
Jeśli chodzi o yongnuo, to jest jezcze wmiare dobry model 460 ll, który kupisz za około 350-450 zł. W ogóle jaki masz budżet?
Prócz yongnuo są jeszcze nowe voeloony, ale tak naprawdę nikt nic o nich nie wie, bo są na rynku od niedawna.
Michał Magiera
15-10-2014, 14:11
Chyba z tego zestwienia najlepszy jest yn 560 ll
Chyba z tego zestwienia najlepszy jest yn 560 ll
Bzdura.
Najlepiej brać YN-560 III
Michał Magiera
15-10-2014, 17:51
Sorki, zgubiłem jedno "l" :-D Ale yn 560 ll też jest ok, jeśli kolega chce oszczędzić parę groszy:-P
Przemek-83
16-10-2014, 19:34
Podepnę się pod pytanie gdyż szukam czegoś taniego z TTL-em.Nie chodzi tak strasznie o oszczędność lecz o to ,że lampa będzie używana sporadycznie więc nie mam zamiaru mrozić kolejnego tysiaka.
Napotkałem taką ofertę i mnie zastanawia czy owa lampa będzie trybić z D5100 ?
Lampa będzie tylko na korpusie.
Dokładnie chodzi mi o tą http://olx.pl/oferta/lampa-blyskowa-yongnuo-yn510ex-ttl-canon-nikon-przesylka-gratis-CID99-ID7qFKw.html#0ccfc0b971
lub http://www.mitoya.pl/lampy-blyskowe/1052-yongnuo-yn-468-ii-nikon-lampa-blyskowa-warszawa.html.
YN-510EX nie ma TTL. To lampa do CLS.
YN-500EX ma TTL.
YN-468II działa ze starszymi Nikonami. Z nowymi (D5200, D5300, D3200, D3300), czy nawet z D5100 z najnowszym softem nie będzie działała.
Z tanich lamp masz:
Veoloon V500
Metz 44 AF-1
Nissin Di600
Michał Magiera
16-10-2014, 23:09
Jeśli GonzoG pozwoli, to mogę dodać, iż istnieje model nikon sb300, który ma tylko TTL-a. Kosztuje 300-400zł (zależy jak trafisz). Pamiętaj jednak, że ta lampa może Cię ograniczać. Oprócz tego jest jeszcze model nissina di700(550-600 zł). Jak na amatorskie użytkowanie jest wmiarę ok. Zresztą kolega wyżej podał Ci parę dobrych propozycji. Jeśli o mnie chodzi, to brałbym di700, chociaż GonzoG będzie osobnego zdania i na 100% mnie skrytykuje.[emoji6]
Przemek-83
17-10-2014, 09:38
YN-510EX nie ma TTL. To lampa do CLS.
YN-500EX ma TTL.
YN-468II działa ze starszymi Nikonami. Z nowymi (D5200, D5300, D3200, D3300), czy nawet z D5100 z najnowszym softem nie będzie działała.
Z tanich lamp masz:
Veoloon V500
Metz 44 AF-1
Nissin Di600
Dzięki za info.
Patrząc na ceny tych co podałeś to w sumie za ok 550zl można też kupić sb600 używkę.
Najbrdziej pasuje mi ten jakiś Veoloon
Dzięki za info.
Patrząc na ceny tych co podałeś to w sumie za ok 550zl można też kupić sb600 używkę.
Najbrdziej pasuje mi ten jakiś Veoloon
Można za tyle kupić SB-600, ale uważam ze to stanowczo za dużo za lampe, która ma pewnie 5-6 lat i jest dość solidnie wyeksploatowana.
Voeloon to tania chinszczycna, tylko dystrybutor w Polsce sobie sporo za nie krzyczy.
W lampach nie zawsze działa korekta ekspozycji z body (zależy od modelu), nie ma TTL-BL i mają dość niską powtarzalność TTL.
A... No i poza 331EX są wielkie.
Tak ale moc błysku 560III można sterować z kontrolera na aparacie.
Weźcie pod uwagę, że lampa umieszczona jest często dość wysoko na statywie.
No i przy kilku lampach rozmieszczonych w różnych miejscach sporo trzeba się nabiegać.
To jest naprawdę warte tych kilkudziesięciu złotych.
Przemek-83
18-10-2014, 08:31
Można za tyle kupić SB-600, ale uważam ze to stanowczo za dużo za lampe, która ma pewnie 5-6 lat i jest dość solidnie wyeksploatowana.
Voeloon to tania chinszczycna, tylko dystrybutor w Polsce sobie sporo za nie krzyczy.
W lampach nie zawsze działa korekta ekspozycji z body (zależy od modelu), nie ma TTL-BL i mają dość niską powtarzalność TTL.
A... No i poza 331EX są wielkie.
YN-565EX będzie działała z D5100 w TTL'u?
YN-565EX będzie działała z D5100 w TTL'u?
Będzie, ale przy jej cenie i funkcjach lepiej dołożyć do czegoś bardziej funkcjonalnego i mniej problematyczne go.
Np. Metz 52 czy Nissin Di866.
Przemek-83
18-10-2014, 14:53
Trudno zaryzykowałem :)
allegro.pl/yongnuo-yn565ex-idealna-i4708516766.html?no-rwnno
Jeśli chodzi o yongnuo, to jest jezcze wmiare dobry model 460 ll, który kupisz za około 350-450 zł. W ogóle jaki masz budżet?
Prócz yongnuo są jeszcze nowe voeloony, ale tak naprawdę nikt nic o nich nie wie, bo są na rynku od niedawna.
Miałem nadzieję zamknąć się w 500 zł. :P
Michał Magiera
22-10-2014, 19:57
Umbra, kupiłeś co w końcu?
Przemek-83
31-10-2014, 20:41
Mam pytanie w sumie do kolegi GonzoG bo chyba Ty masz takiego lampiona jak YN-565EX? Powiedz mi na jaki kolor powinna się świecić dioda podczas trybu TTL? I czy przy tym trybie powinienem widzieć wartość f na wyświetlaczu lampy taką jak na body?
Kupiłem możliwe, że uszkodzoną i nie wiem jak to zwerywikować.Lampa wydaje się być dobra ale puki co działa tylko w trybie Slave czyli jak leży sobie obok.
Mam pytanie w sumie do kolegi GonzoG bo chyba Ty masz takiego lampiona jak YN-565EX? Powiedz mi na jaki kolor powinna się świecić dioda podczas trybu TTL? I czy przy tym trybie powinienem widzieć wartość f na wyświetlaczu lampy taką jak na body?
Kupiłem możliwe, że uszkodzoną i nie wiem jak to zwerywikować.Lampa wydaje się być dobra ale puki co działa tylko w trybie Slave czyli jak leży sobie obok.
Nie mam YN-565EX, mam YN-560EX.
A dioda zawsze świeci na taki sam kolor. Zielona ładuje, czerwona - naładowana.
Jeśli lampa wyświetla parametry to powinny się zgadzać z tymi w body, choć może je aktualizować dopiero po wciśnięciu spustu.
Jak tak się nie dzieje, to znaczy, że nie ma komunikacji TTL - albo uszkodzone kable w stopce, albo elektronika lampy.
Przemek-83
01-11-2014, 09:10
Z kolorem to byłem pewny, że jest odwrotnie :)
Chyba coś jest ze stopką bo sprawdzałem miernikiem i jeden kabelek "nie dzwoni" z wystającym od dołu pinem a konkretnie zółty.Choć nie wiem czy powinien ale każdy inny dzwoni.
Przemek-83
08-11-2014, 21:45
Mam jeszcze pytanie takiego typu czy oprócz stopki można podłączyć lampe jakoś do body? Jakiś kabel ?
Naturalnie mówimy o lampie yn565ex
Mam jeszcze pytanie takiego typu czy oprócz stopki można podłączyć lampe jakoś do body? Jakiś kabel ?
Naturalnie mówimy o lampie yn565ex
Kable, wyzwalacze radiowe.
Przemek-83
09-11-2014, 08:20
Kabel ale konkretnie jaki? Wyzwalacz nie zadziała skoro lampa ma problem ze stopką.
Jak chcesz TTL to tylko stopka.
Zostaje podłączenie jeszcze kablem syncho, ale to juz bez TTL i potrzebna będzie kostka na stopie z gniazdem PC. Wtedy podłączasz lampe kablem do tej kostki. Gniazda w lampie masz z boku pod gumowa osłonką.
Dobra, budżet się zwiększył. W innym wątku przewinął się temat lampy Voeloon. Warto wziąć tę lampę czy może lepiej któryś z Metzów? Zwykły statyw raczej nie wystarczy pod takie lampy (będzie za niski)? Mógłby ktoś zaproponować gotowy zestaw, ale taki w miarę po taniości, bez przesady? :P Softbox też potrzebny czy może wystarczy kalka techniczna?
A jak tę kalkę zamocujesz? Taśmą klejącą do sufitu? ;) Mało to praktyczne.
Od momentu, jak założyłeś wątek nic się nie zmieniło jeśli chodzi o Ciebie ;) Bierz dwie YN 560 III + YN560TX, do tego statywy z parasolkami i jedziesz z koksem :mrgreen: Jak będziesz focił w domu/studio, to takie -COŚ- (http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-uchwyt-statyw-230cm-i4865394272.html) na początek nauki opanowania światła wystarczy. Później się rozwiniesz, dokupisz softbox i inne modyfikatory.
Nie ma znaczenia czy statyw zwykły, czy nie zwykły.
Podstawowe statywy mają jakieś 200-230cm i kosztują ~40-50zł. Pod lampę reporterską z lekkim i nie za głębokim modyfikatorem się taki nada.
Przy cięższych lub głębszych (np. soft reporterski) trzeba solidniejszego i stabilniejszego statywu - przynajmniej ~100cm jak złożony (ma znacznie szerzej rozstawione nogi niż te mające 74cm po złożeniu).
A co do kalki - wystarczy, jak ją zamocujesz na wielkim lustrze parabolicznym na lampie.
Jak chcesz tanio, to masz parasolki, jak chcesz mieć większą kontrolę nad światłem, go tylko soft.
Co do wyboru lamp - to jaki masz ten zwiększony budżet??
1000-1200 zł na wszystko (lampy, statywy, softboxy).
1000-1200 zł na wszystko (lampy, statywy, softboxy).
To nie jest za dużo.
statyw pod lampę+soft to jakieś 80-120 zł do tego dobry uch
najtańszy statyw ~2m to jakieś 40 zł, do tego uchwyt pod lampe - 30-60zl.
soft to 100-220 zł
zostaje mniej niż 1000 zł na lampy, więc w sam raz na 2x YN-560 III + YN-560-TX
Da radę takim zestawem zrobić podobne zdjęcie do tego z pierwszego postu?
Jak się potrafi, to i 2 halogenami za 50zł z castoramy i kawałkiem białej powierzchni się da.
A co myślicie o świetle ciągłym? Trochę się boję tego pełnego manuala. Miałem kiedyś obietywy manualne bez pomiaru światła i fotografowanie nimi nie było zbyt przyjemne.
http://notopstryk.pl/lampa-studyjna-quantuum-150d-5300k-o_1310.html
A co myślicie o świetle ciągłym? Trochę się boję tego pełnego manuala. Miałem kiedyś obietywy manualne bez pomiaru światła i fotografowanie nimi nie było zbyt przyjemne.
http://notopstryk.pl/lampa-studyjna-quantuum-150d-5300k-o_1310.html
1. Temperatura wynosi 4200K, a nie 5300K. Lampa Ostram PowerStar HQI-T NDL ma 4200K.
2. Moc z opisu (ISO 100, f/4.5, 1/60s, 1m, soft 60x60) jest mocno przesadzona.
3. Całkowity brak regulacji mocy... tak więc w fotografii się raczej nie sprawdzi.
A jeżeli jednak boję się manualnego nastawiania i wolałbym lampę z automatyką? Miałem manualne obiektywy, które z moim aparatem nie miały pomiaru światła i szybko się ich pozbyłem. Czy do takich portretów naprawdę potrzeba jakiejś bardzo mocnej lampy? Nie będę odbijał od sufitu w kościele. :P W takim razie wziąłbym jedną lampę, statyw i softbox. Za wszytko nie chciałbym dać więcej niż 1200 zł.
A jeżeli jednak boję się manualnego nastawiania i wolałbym lampę z automatyką? Miałem manualne obiektywy, które z moim aparatem nie miały pomiaru światła i szybko się ich pozbyłem. Czy do takich portretów naprawdę potrzeba jakiejś bardzo mocnej lampy? Nie będę odbijał od sufitu w kościele. :P W takim razie wziąłbym jedną lampę, statyw i softbox. Za wszytko nie chciałbym dać więcej niż 1200 zł.
To jak mocna lampa potrzebna zależy od tego do czego, z czym i w jakich warunkach chcesz jej używać.
Portret można robić przy ISO 800 i f/1.8 świecąc gołą lampą z 1m, jak i przy ISO 100, f/8 z czasem 1/500s świecone w okcie 120cm z 3m...
Przy pierwszym wystarczy najtańsze błyskadełko. Przy drugim porządna lampa studyjna, gdzieś tak z 1000Ws...
Poza tym automatyka przy używaniu lampy poza aparatem i z jakimś softboxem wymaga albo wprowadzania korekt dla każdej sceny, albo zupełnie się nie sprawdza, bo soft blokuje cały błysk pomiarowy.
No i o pewności wyzwolenia lampy w sofcie przez CLS możesz zapomnieć. Szczególnie jeśli chcesz do jej wyzwalania używać wbudowanej w aparat.
Decydujesz się na zakup lampy już chyba z rok...
A wybór jest prosty - albo tanio - YN-560III
albo z automatyką - lampy TTL + wyzwalacze TTL.
Czyli analogia ze szkłami nie jest trafiona? Tutaj też wprowadza się korekty w zależności od tego co i jak chce się sfotografować, ale jednak pomiar daje dobry punkt odniesienia.
Chciałbym móc też przymykać obiektyw.
Czyli analogia ze szkłami nie jest trafiona? Tutaj też wprowadza się korekty w zależności od tego co i jak chce się sfotografować, ale jednak pomiar daje dobry punkt odniesienia.
Nie. Lampy można ustawic na podstawie ich mocy i często jest to dobre ustawienie.
[QUOTE=Umbra;3524673Chciałbym móc też przymykać obiektyw.[/QUOTE]
A co to ma wspólnego....
Portret można robić przy ISO 800 i f/1.8 świecąc gołą lampą z 1m, jak i przy ISO 100, f/8 z czasem 1/500s świecone w okcie 120cm z 3m...
Przy pierwszym wystarczy najtańsze błyskadełko. Przy drugim porządna lampa studyjna, gdzieś tak z 1000Ws...
To ma wspólnego. :)
przemas-J
25-02-2015, 16:16
Kolega krotka jakie masz konkretne fundusze na zestaw.
Metz 52 plus 622tx +622n masz ttl i nie biegasz do lamy jest naprawdę wygonie.
Do tego
http://www.multifoto.pl/quantuum-parasolka-120-biala,41,6014.html
http://www.multifoto.pl/quantuum-statyw-air-260,43,6021.html
http://www.multifoto.pl/phottix-varos-xs-uchwyt-lampa-parasolka,136,6674.html
I masz na początek całkiem dobry zestaw do zabawy sam posiadam podobny i jestem zadowolony.
Potem pozbierasz na 2 zestaw sobie (ja też tak czynie).Kupić raz i niech służy a nie potem coś a to to strzyka a to pika i kupujesz 2 razy (ja na swój zestaw zbierał pór roku)
To ma wspólnego. :)
Nadal nie widzę co to ma wspólnego.
Przymykać możesz... Przy słabych lampach może to wymagać podniesienia ISO.
Poza tym co znaczy "przymykać obiektyw" ?? Bo dla jednych to będzie do f/4, dla innych do f/11.
A ile mocy będzie potrzeba - prosty rachunek - softboxy zabierają od 3 do 6 EV światła (w zależności od wielkości i tego czy używa się grida). Do tego liczysz odległość lampy, ISO i przesłonę i masz maksymalny zasięg lampy.
Będziesz wiedział czy wystarczy mała lampka reporterska z mocą ok 60-70Ws, czy potrzebujesz lampy 1000Ws.