Zobacz pełną wersję : Windows 7 - kolory w podglądzie i pokazie slajdów.
mbodniak
09-10-2014, 21:14
No więc jestem kolejną osobą z kłopotami i przyznam szczerze że zgłupiałem już i nie wiem co jest poprawne a co nie. Więc tak, do obróbki używam ACR i PSa. O ile w ACR i PSie kolory są jednakowe, o tyle przy podglądzie jest już drobny kłopot. Czy to jest wina komputera że sam poprawia, czy może coś robię nie tak?
1. to zrzut z PSa i podglądu obrazów systemu windows
2. to zrzut ekranu z pokazu slajdów windows
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s28.postimg.org/p36m5vdcd/Bez_nazwy_4.jpg)
System to winda 7 x64, monitor Acer H223HQ. Picasa poprawia mi zdjęcia i nie da się tego wyłączyć, wiem to. Ale czy pokaz slajdów w windzie robi to samo? Tutaj też widzę że na stronie troszeczkę 1 podciągnęło.
Pytanie dodatkowe - czy w PSie dać ustawienia próby sRGB, CMYK (z niego korzystam), czy może coś z ustawień Nikon sRGB bo taki profil też jest?
mbodniak
13-10-2014, 18:09
Dobra, dodam jeszcze żeby było ciekawiej... Po lewej jest podgląd w windzie, po prawej pokaz slajdów w windzie. W PSie mam próbę ustawioną na Adobe RGB i kolory są zbliżone o ile nie identyczne z obrazkiem po lewej, za to cienie są wyciągnięte nieco bardziej - tak jak chcę. Który w końcu obraz jest poprawny? :/
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s15.postimg.org/oww6hqw95/image.jpg)
Kolory, kolorami... ale foty są tak ciemne, że za dużo nie widać ;)
Picasa nie poprawia zdjęć JPEG, wyświetla je poprawnie i można włączyć zarządzanie kolorem, które domyślnie jest wyłączone.
Windowsowa aplikacja do podglądu zdjęć ma niestety problem. W którejś jej wersji dodano już zarządzanie kolorem przy normalnym podglądzie, ale przy pełnoekranowym/pokazie slajdów już nie.
mbodniak
13-10-2014, 22:48
Czyli w końcu co jest poprawne? W ACDSee zdjęcie w podglądzie jest zbliżone do tego po prawej. Czyżbym w PSie musiał przestawić kolory na sRGB?
Kolory, kolorami... ale foty są tak ciemne, że za dużo nie widać ;)
To zrzuty ekranu, jeden ciemniejszy, drugi jaśniejszy - a to jedno i to samo zdjęcie.
W PS masz mieć przestrzeń na której pracujesz.
A w Win poprawnie jest na podglądzie, choć u mnie i Picasa i podgląd zdjęć Windows i slajdy pokazują dokładnie takie same kolory.
mbodniak
13-10-2014, 23:40
Chyba doszedłem do tego co chciałem... W PS przy wciśnięciu ctrl + Y (próba kolorów) wyskakuje mi właśnie nieco wyprany i rozjaśniony obrazek, wskazywało by to na kolory na defaultowym profilu, czyli to co Wy widzicie w necie jak prześlę obrazek, zgadza się? Profil na którym pracuję (szersza paleta bodaj, adobe rgb) czy CMYK do druku to już tylko to co ja widzę w PS i ewentualnie drukarnia / fotolab która z tego profilu korzysta (oczywiście pomijam tutaj kwestię kalibracji monitora, bo różnice będą). Czy to właśnie tak działa? Jeżeli jest tak jak piszesz Gonzo, to Ty pracujesz na sRGB skoro Ci się kolory zgadzają, tak? Staram się dedukować, bo mimo przewalenia wątków z PS i kolorami to mam trochę mętlik.
Chyba doszedłem do tego co chciałem... W PS przy wciśnięciu ctrl + Y (próba kolorów) wyskakuje mi właśnie nieco wyprany i rozjaśniony obrazek, wskazywało by to na kolory na defaultowym profilu, czyli to co Wy widzicie w necie jak prześlę obrazek, zgadza się? Profil na którym pracuję (szersza paleta bodaj, adobe rgb) czy CMYK do druku to już tylko to co ja widzę w PS i ewentualnie drukarnia która z tego profilu korzysta. Czy to właśnie tak działa? Jeżeli jest tak jak piszesz Gonzo, to Ty pracujesz na sRGB skoro Ci się kolory zgadzają, tak?
Teraz mieszasz 2 rzeczy -
1. to przestrzeń w której się zapisuje, czy edytuje obraz
2. to przestrzeń w której przechowuje się dane w pliku graficznym
Po kiego grzyba masz ustawione AdobeRGB czy CMYK, jeśli twój monitor nawet nie pokrywa sRGB ??
mbodniak
14-10-2014, 00:07
Czyli w ustawieniu próby powinienem mieć profil swojego monitora? Jeżeli mam w ten sposób ustawione, to właśnie na innym monitorze kolory są wyprane. Tutaj mam zagwozdkę...
Nie wiem, o jakich ustawieniach próby piszesz.
W ustawieniach kolorów, masz mieć ustawione odpowiednie profile, dla danych przestrzeni.
mbodniak
14-10-2014, 00:39
Photoshop -> widok -> ustawienie próby
Proofing... człowieku przy tym monitorku zapomnij, że w ogóle taka funkcja istnieje...
mbodniak
14-10-2014, 00:58
Dobra, nie do ogarnięcia... Muszę zacząć czytanie od nowa bo już mam taki bałagan w głowie że masakra.
Nie musisz nic czytać. Nie masz sprzętu, na którym możesz cokolwiek działać z kolorami.
Jedyne co możesz zrobić, to ustawić sRGB jako przestrzeń roboczą. Skalibrować programowo monitor i zrobić jego profil, a następnie ustawić go w systemie.
I tak nigdy kolory u innych nie będą wyglądały tak jak u Ciebie.
mbodniak
14-10-2014, 01:26
Wiem, bolała mnie spora różnica w nasyceniu kolorami. Nie były to drobne odchyły, ale totalne wypranie z kolorów na innym monitorze. Jednak poczytałem i można powiedzieć że całkiem niechcący robiłem głupi błąd, a właściwie to była moja niewiedza. Zająłem się przestrzenią roboczą, a zapomniałem o profilu ICC. Przy poprawnym ustawieniu zniknęły u mnie cuda przy podglądzie i pokazie slajdów, a z tym miałem główny problem.
Zdaję sobie sprawę że to co stworzę na kompie nie będzie wiernie odwzorowane na innym monitorze, to jest logiczne. Ile monitorów, tyle ustawień.