Zobacz pełną wersję : 7100 + S18-35 na śluby i wesela
Witam wszystkich serdecznie,
od dłuższego czasu czytam niniejsze forum i po głębokich namysłach postanowiłem stopniowo przechodzić do systemu nikona. Główne powody to AF i błyskanie. Proszę o radę osoby, które miały do czynienia z kompletem D7100 i sigmą 18-35/1.8 czy taki zestaw da sobie radę (głównie AF) na ciemnych salach weselnych. Z tego co wyczytałem to nie raz użytkownicy narzekają na komunikację body<->niesystemowe szkło.
Pozdrawiam,
gatewayfl
09-10-2014, 18:15
Główne powody to AF i błyskanie. Proszę o radę osoby, które miały do czynienia z kompletem D7100 i sigmą 18-35/1.8 czy taki zestaw da sobie radę (głównie AF) na ciemnych salach weselnych.
Jedyna rzecz w D7100, która mnie czasami wkurza to praca AF, a konkretnie jego celność.
W zdjęciach ślubnych to chyba ważne, bo niczego co spontaniczne to uchwycenia nie powtórzysz. Oczywiście nie jest źle ale mu się zdarza.
Nie wiem jak to się ma do pracy tego body z S 18-35 i jeszcze w ciemniejszych salach.
madebyzosiek
09-10-2014, 19:02
Sale weselne nie są najczęściej takie ciemne, gorzej jest w kościołach, a i tak będziesz potrzebował porządnego błyskacza na sankach. Zestaw da radę, miałem testowo jeden raz S 18-35 i było wszystko ok, bez problemów z AF. Pozdrawiam.
gatewayfl ale 7100 ma chyba najlepszy AF z apsc Nikona?
madebyzosiek z własnych doświadczeń powiem, że sale weselne o dyskotekowym klimacie są dla mnie o wiele trudniejsze niż kościoły. Zwłaszcza gdy chcę sfotografować szybko tańczące pary przy np. F2-2.8
I przy okazji - jaki tryb AF zalecacie używać do tańców?
cz4rnuch
09-10-2014, 22:13
gatewayfl ale 7100 ma chyba najlepszy AF z apsc Nikona? Czym prędzej wypluj te słowa bo właściciele D300ek zaraz Cię zjedzą.
madebyzosiek
09-10-2014, 22:15
Jak błyskam lampą to mi nie przeszkadza ile jest światła na sali, czas 1/200-250 pozwala focić tańczących. AF na trybie S i centralny punkt z blokadą, wychodzi miodzio, a S 18-35 pracowała wyśmienicie :-)
Jak błyskam lampą to mi nie przeszkadza ile jest światła na sali
Czyli jak jest ciemniej to pierwszy plan masz dobrze naświetlony, a tło czarne?
cz4rnuch miałem na myśli korpusy nowe :)
Właśnie mnie zastanawia bo czytam dosyć często:
1. dlaczego AF-S ? Przecież tańczący są w ruchu :D w tym przypadku nie używacie np. AF-C lub 3D?
2. dlaczego punkt centralny? ja zazwyczaj wybieram prawy-górny i celuję w twarz, centralnym na co celujecie? na twarz i potem kadrujecie zdjęcie?
madebyzosiek
09-10-2014, 22:55
No niekoniecznie, błyskiem sie raczej pierwszy plan doświetla, a do naświetlania drugiego podbija czułość, ale chyba autor o to nie pyta...
cz4rnuch miałem na myśli korpusy nowe :)
Właśnie mnie zastanawia bo czytam dosyć często:
1. dlaczego AF-S ? Przecież tańczący są w ruchu :D w tym przypadku nie używacie np. AF-C lub 3D?
2. dlaczego punkt centralny? ja zazwyczaj wybieram prawy-górny i celuję w twarz, centralnym na co celujecie? na twarz i potem kadrujecie zdjęcie?
ad 1. Przy tańczących można używać dowolnego. Jak chcesz łapać serię zdjęć to lepiej użyć AF-C, aby śledził, jak pojedyncze zdjęcia, to AF-S w zupełności wystarczy, jeśli jest na tyle światła, aby aparat szybko ustawił ostrość.
ad 2. bo jest najczulszy i najcelniejszy. Jak masz mniej światła, to tylko różnica w szybkości i precyzji działania AF na centralnych i bardziej skrajnych punktach jest bardzo duża.
GonzoG dzięki za pomoc.
A czy w nikonach pomiar światła (podczas ślubów i wesel) ustawia się w jakimś konkretnym trybie? Do tej pory używałem głównie centralnie ważony. Czy np. na ciemnej sali używacie pomiar punktowy i tryb BL? I kolejne pytanie - czy pomiar punktowy jest powiązany z aktualnie wybranym punktem ostrości?
Kiedyś przeczytałem, że pomiar światła i moc błysku nie zawsze działa poprawnie z sigmami - czy ktoś zwrócił uwagę jak się to ma do nowych z serii A/C/S ?
pomiar swiatla to raczej manual i nic innego tu nie widze sensowengo...bo sory ale to ty musisz decydowac co i jak ma byc oswietlone i jak to ma wygladac..
GonzoG dzięki za pomoc.
A czy w nikonach pomiar światła (podczas ślubów i wesel) ustawia się w jakimś konkretnym trybie? Do tej pory używałem głównie centralnie ważony. Czy np. na ciemnej sali używacie pomiar punktowy i tryb BL?
Tak. W odpowiednim do sytuacji i własnych widzimisie.
I kolejne pytanie - czy pomiar punktowy jest powiązany z aktualnie wybranym punktem ostrości?
Zawsze był.
Kiedyś przeczytałem, że pomiar światła i moc błysku nie zawsze działa poprawnie z sigmami - czy ktoś zwrócił uwagę jak się to ma do nowych z serii A/C/S ?
A co niby to ma wspólnego z obiektywem ??
GonzoG dzięki za pomoc.
A czy w nikonach pomiar światła (podczas ślubów i wesel) ustawia się w jakimś konkretnym trybie? Do tej pory używałem głównie centralnie ważony. Czy np. na ciemnej sali używacie pomiar punktowy i tryb BL? I kolejne pytanie - czy pomiar punktowy jest powiązany z aktualnie wybranym punktem ostrości?
A Ty robisz te śluby i wesela, czy dopiero chcesz robić ? Bo zadajesz pytania elementarne...
Może najpierw poczytaj i poćwicz trochę, zanim weźmiesz jakieś zlecenie...
madebyzosiek
10-10-2014, 22:28
Jeszcze oprócz poczytania i pouczenia znajdź ślubniaka, który zabierze Cię jako drugiego. Będziesz mógł eksperymentować i uczyć się bez konsekwencji :-)
Tak jak napisałem w poście otwierającym - planuję przejść do systemu nikona i chcę zapoznać się z pewnymi aspektami, które są mi obce np. tryb BL lub współpraca nikona z sigmami. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś rozwiałby mi wątpliwości. A na ślubach "ćwiczę" od lat.
Traktujcie człowieka jak "swojego".
Zmienia system, wiec jest pełen obaw.
Ps.
Ja bym na Twoim miejscu nie pchał sie jednak w dx.
D750 mamy teraz fajne. Albo d610...
I dopiero szukał słoików.
Tak jak napisałem w poście otwierającym - planuję przejść do systemu nikona i chcę zapoznać się z pewnymi aspektami, które są mi obce np. tryb BL lub współpraca nikona z sigmami. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś rozwiałby mi wątpliwości. A na ślubach "ćwiczę" od lat.
Czym robiłeś zdjęcia do tej pory? Jakie obiektywy?
Będzie nam łatwiej się odnieść.
Jak chcesz zarabiać, to odpuść sobie D7100 /ew. jako zapasowe body/ i przejdź na pełną klatkę. Niestety, jest to kwestia bardziej marketingowa niż racjonalna. Klient patrzy co masz za aparat i zaczyna... wybrzydzać.
MastrG Do tej pory głównie K-5 + sigma 17-50/2.8 + Tamron 70-200/2.8 + Pentax 50/1.4 + metz 50
Planuję na początku zakupić 7100 + S18-35 + sb910 ewentualnie YN568
Jeśli system mi się spodoba to dokupuję D750 + 14-24/2.8 + 85/1.4
Zawsze chodzę z 2 aparatami więc miałbym pokryty zakres 14-24 27-52,5 85
No i doczekałem się :) nikon 7100 w duecie z sigmą 18-35/1.8 sprawują się wyśmienicie :)