PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada konta sprzedającego na Allegro - czy mogę odstąpić od transakcji?

Aeon88
09-10-2014, 18:04
Witam, w pomocy allegro nie znalazłem odpowiedzi... Wylicytowałem monitor, na szczęście miałem zamiar odebrać go osobiście więc nie przelewałem żadnej kasy sprzedawcy.

Dzień po wygraniu aukcji dostaję maila od allegro że konto sprzedającego zostało zawieszone oraz notkę "Sugerujemy bezwzględne wstrzymanie się z finalizacją tej transakcji po uprzednim poinformowaniu o tym Sprzedającego (np. drogą e-mailową).".

Muszę monitor kupić już, bo już mi jest potrzebny. Nie mogę czekać tydzień czy miesiąc aż oni sobie sprawę wyjaśnią. Allegro nie powie mi konkretnie co sie z gościem dzieje, on pewnie też się nie przyzna, ale ryzyko że to oszust i mogę kupić np kradziony sprzęt skutecznie mnie zniechęca od zakupu mimo blokady jego konta, bo w zasadzie to kontakt do gościa mam i mógłbym sprzęt sprawdzić i odebrać osobiście. Czy mogę odstąpić całkowicie od zakupu tego przedmiotu z powodu zawieszenia konta sprzedawcy? Czy jestem zmuszony czekać na rozstrzygnięcie sprawy?

Miał już ktoś taką sytuację?

Aeon88
09-10-2014, 18:56
Ok, dostałem wiadomość od allegro (czego się nie spodziewałem). Dla potomnych; odstąpienie od transakcji moze nastąpić natychmiast, nie muszę czekać na rozstrzygnięcie sporu sprzedawca - allegro.