Zobacz pełną wersję : BODY + SZKLO do packshotów - pytanie do fachowców
Hej wszystkim!
Bez Was sobie nie poradzę..
Szukam sprzętu do fotografii produktowej, body + zoom (ok 24-70)
cechy które są dla mnie istotne:
- doskonały, ostry obrazek przy ISO 100, i przysłonach F/8-14
- rozdz. najlepiej ok 24Mpix (ale moze byc mniej)
- wysoki zakres tonalny (must have!)
- dobre odwzorowanie kolorów
- niska waga (ważne, ale to nie priorytet)
- cena
nie interesuje mnie:
- wysokie iso, szybki af, video, i nic innego poza
Od 2 lat korzystam z zestawu D800+24-70 2.8. Technicznie ideał, ale ma wady:
- WAGA! ;(
- cena :(
- olbrzymie pliki i brak mini-raw (mniej istotne)
Stanąłem przed zakupem drugiego zestawu (D800 zostaje), i chciałbym dokonać jak najmądrzejszego wyboru. Czyli kupić sprzęt który spełni moje oczekiwania i nie będzie kosztował fortuny
Dodam jeszcze, że mam w studiu D7000 i on niestety nie daje rady z jakością zdjęcia, szumy w cieniach są widoczne już od iso100.
Nie ograniczam swojego wyboru do stajni Nikona (miłość zmienną*jest: ), nie wykluczam np. sony A7 (niska masa!!)
Z góry dzięki za wszystkie wartościowe rady !
Co do szkła - niestety żaden zoom nie da super ostrości przy takich przesłonach. Większość dobrych optycznie szkieł już od f/5.6 zaczyna tracić na ostrości. Wyjątkiem są niemal wyłącznie szkła makro.
Jeśli chodzi o puszkę - w każdej przy ISO 100 będziesz miał szumy w cieniach. Wyciąganie z cieni, to nic innego jak podbijanie ISO... z tym że podbijając ISO aparat częściowo eliminuje szum, czego nie zrobisz podbijając ISO. Lepiej robić zdjęcie przy ISO 200 i odzyskiwać ze świateł, niż przy ISO 100 i ciągnąć mocno cienie.
Nie mniej, D7000 ma dość brzydki szum i słabo trzyma kolor w cieniach. D5300 czy D7100 zachowują się zauważalnie lepiej. Tu jest porównanie D7000, D7100 i D610 pod tym względem. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600)
Najmniej szumić zawsze będzie FX, natomiast DX pozwoli na uzyskanie minimalnie większej GO przy przesłonie mniejszej o 1 EV.
... z tym że podbijając ISO aparat częściowo eliminuje szum, czego nie zrobisz podbijając ISO.
??
1. Jesli masz problem z cieniami w D800 ...to masz faktycznie problem. I nie szukaj lepszych body, bo to błądny kierunek poszukiwań (lepszych body nie znajdziesz ;))
2. Nie rozumiem dlaczego w packshotach i studiu wazna jest waga.
3. Ze względu na GO polecam przesiąść sie na cropa, czyli na D7100 bądź D5300. I na szkła o dłuższych ogniskowych, macro, a nie zooma.
Przy przysłonie 14 na FX i 36 Mpx nie będzie ostrości, bo dyfrakcja ją niweluje. Dlatego sugeruję body DX. 24-70 na 70 mm nie jest królem ostrości.
??
Miało być "czego nie zrobisz podbijając ekspozycję w programie".
W skrócie - ISO 200 z aparatu będzie mniej zaszumione niż ISO 100 podbite programowo o 1EV.
ja do tego typu fotografii uzywam D810 + PC-E Nikkor 85mm f2,8. robie na wlasny uzytek okolo 1000 przedmiotów rocznie (nie wiem czy to dużo czy mało), ale jakość i komfort pracy świetne. waga zestawu nie ma żadnego znaczenia - przecież nie robisz ' z reki'. ja robie zarowno w swietle blyskowym jak i zastanym. nie ma problemu zeby naswietlac cos z dluzszym czasem zeby tylko zejsc z ISO do minimum. 36Mpix jak dla mnie super sprawa. Ja potrzebuje rozdzielczosci 'webowe', czyli maks 1600 pix na dluzszym boku i jak sobie wyplamkuje takie 36Mpix i przeskaluje do wymaganego rozmiaru to mam cud, miod i orzeszki. Generalnie to w packshotach nie ma wielkiej filozofii jesli chodzi o obiektywy. albo uzywasz tilt/shift nikkorow albo zwyklych obiektywow. znaczenie ma tylko (jak zawsze) oswietlenie i na tym raczej nalezy sie skupic.
PanAmeba
10-10-2014, 08:11
Jak chcesz coś małego z dobrą jakością, to może bezlusterkowce z Fuji? Matryca typu X-trans daje rewelacyjny obrazek.
W packshotach nie potrzeba rewelacyjnego obrazka.
jacek_z stwierdzam, że jestes amatorem bez doświadczenia w studiu i nie powinieneś się wypowiadać w temacie profesjonalnych zdjęć :(
:) :) :) Trafiłeś kulą w płot. Mam studio od 1994 roku, zajmuje się (jeszcze) fotografią zawodowo. Kiedyś na slajdach trzeba było radzić sobie oświetleniem, a nie Photoshopem (za packshota robionego konieczne MF płacono około 300 zł netto, 10 zdjęc to było 3 tysiace). Od lat juz packshotow nie robie (bez jaj za 20 zl szkoda pracy) zreszta to zawsze byla poboczna sprawa. W kazdym razie ta fotografia stawia najmniejsze wyzwanie dla sprzętu (aparat, obiektywy). Natomiast duze pod wzgledem umiejetnosci oswietlania w pewnych przypadkach - szkło, chrom itp. Z kolei czasami nie ma nic łatwiejszego (fotografowanie plastików, w namiocie). Dzis srodek ciezkosci wykonywania takiej fotografii sie przesunął w strone PS, a z tym jak widzę radzisz sobie swietnie. Za to masz kłopoty ze swieceniem. To tu masz coś do nadrobienia (tzn dużo do nauczenia), nie zwalaj niczego na matrycę aparatu.
Nie wiem w czym się nie zgadzasz w moich wypowiedziach, to raczej są oczywistości. Jak ci brakuje DR to składaj zdjęcia, zresztą widze u Ciebie HDR, więc nie wiem w czym masz problem. Mała czy duża GO - da się to robić na DX, macro z natury ma małą GO, więc DX jest OK.
Jeśli szukasz body o małej wadze to chyba nie ze względy na studio - zaznacz to. Bo mała waga w studiu nie ma znaczenia.
Propozycja Hyper z 85 PC-E jest bardzo sensowna.
ShutterStill
13-10-2014, 17:15
Bierz d810 + 105mm Micro
I można się posilić focus stacking
A ja proponuję Sona A7 + przejściówkę tilt/shift na dowolny system. Będzie dużo taniej niż PC-E. Problemem może być tylko mała średnica bagnetu E. Tu lepszy byłby NEX 6.
jacek_z stwierdzam, że jestes amatorem bez doświadczenia w studiu i nie powinieneś się wypowiadać w temacie profesjonalnych zdjęć :(
:D proponuje zapisac to gdzies dla potomnosci :)
W packshotach nie potrzeba rewelacyjnego obrazka.
Jak rzadko sie z toba Jacku nie zgodze. wszystko zalezy od definicji slowa packshot :) ja mam czasem takie nad ktorych oswietleniem spedzam po pare godzin a z kadru wyciagam maxa mozliwosci. i wcale nie pogniewalbym sie o wiecej. ale przyznaje to sporadyczne przypadki.
piszac o obrazku - rewelacyjnego obrazka tak prawde mowiac nie potrzeba do wiekszosci zastosowan. 24mp w zupelnosci do wiekszosci reklamy, 16mp az nadto do kazdego reportazu i slubnej.
slajdach trzeba było radzić sobie oświetleniem, a nie Photoshopem (za packshota robionego konieczne MF płacono około 300 zł netto, 10 zdjęc to było 3 tysiace). Od lat juz packshotow nie robie (bez jaj za 20 zl szkoda pracy) zreszta to zawsze byla poboczna sprawa. W kazdym razie ta fotografia stawia najmniejsze wyzwanie dla sprzętu (aparat, obiektywy)
300pln/foto to nadal czesto jest niska stawka za zdjecie. choc przyznaje ze przy stawkach jakie przecietnie oferuja klienci nie ma sensu lamp wlaczac, bo na prad ciezko zarobic.
nie zgodze sie ze fotografia produktowa - np jedzenia czy bizuterii stawia najmniejsze wymagania sprzetowe. imho np modowka stawia znacznie mniejsze - zarowno pod wzgledem oddania detalu jak i jakosci.
wszystko zalezy od tego co okreslamy jako fotografie produktowa.
przy czym zgodze sie z Toba kompletnie nie rozumiem autora watku o niewystarczajacej jakosci :)
Szukam sprzętu do fotografii produktowej, body + zoom (ok 24-70)
przy obecnej technologii body kompletnie nie ma znaczenia
Stanąłem przed zakupem drugiego zestawu (D800 zostaje), i chciałbym dokonać jak najmądrzejszego wyboru. Czyli kupić sprzęt który spełni moje oczekiwania i nie będzie kosztował fortuny
zestaw ktory posiadasz jest jak najbardziej ok. mozesz wymienic 800 na 810. i tyle.
szklo - skoro uzywasz jednego zooma o wszystkiego to coz... nic wiecej nie mozna powiedziec wlasciwie.
Dodam jeszcze, że mam w studiu D7000 i on niestety nie daje rady z jakością zdjęcia, szumy w cieniach są widoczne już od iso100.
proponuje zmienic swiecenie. bo jak napisal Jacek - to w tym lezy problem a nie w jakosci sprzetu.
No to mamy do zdefinoowania 2 sprawy.
1. Co to znaczy "rewelacyjny obrazek"
2. Co to packshot
Ad 1 to cammal mial bardziej chyba na mysli DR i szumy, natomiast PanAmeba odezwał sie ze kupić bezlusterkowca Fuji z matrycą xtrans. Proszę zauważyć (cammal) że ja sie odezwałem na ten post. Bo fuji jest znany z ciekawych kolorkow i optyki z fajną plastyką. Natomiast Fuji nie ma mniejszych szumow niz D800, nie ma lepszego DR. Wiec ta propozycja zamiany byla totalnie nietrafna. Cammal moglby czytac starajac sie zrozumieć co i komu odpowiadam.
Ja fajny obrazek bardziej wiąźe z optyką i rysunkiem a nie z matrycą. W packshotah charakter bokehu umowmy sie ze nie jest czyms nad czym sie trzeba rozwodzić.
Ad 2. Packshoty to dla mnie fotografia produktowa, a nie reklamowa. W portfolio cammala jest wszystko - zdj produktowe i reklamowe. Zrobione z manierą jak na stocki. Wszystko zalane swiatlem (poza zdjeciem buta). Tak nie mozna. Zdjecie jajka gdzie biala świecąca duza powierzchnia ma światło z kontry i jest przepalona - tak nie można fotografować.
Co do szukania lepszych matryc niz D800 - większość swiata robi na canonach ze zdecydowanie gorszymi możliwościami wyciagania z cienia. I jakim cudem to niby oni fotografują packshoty należałoby sie zapytać, zastanowić. Okazuje się, ze można.
Taka generalna uwaga dla wszystkich - cieszcie się że potrzebne są jeszcze jakieś umiejętności. Bo jak sprzęt bedzie załatwiał wszystko to zostaniecie bezrobotnymi. A takie tęsknoty za "doskonałym" sprzętem sa widoczne na forum.
Sprzęt nawet ten doskonaly zrobi sie szybko tani. Jesli do jego obslugi starczą ukonczone 4 klasy szkoły podstawowej to masakra. Nie bedzie z tego pieniedzy. Na fotografii dużo sie zarabiało kiedyś. Gdy sprzet byl w stosunku do dzisiejszego kiepski. I dlatego trzeba bylo miec umiejętności. To one są w cenie. Jak dobre zdjęcie zrobi każdy głupi to to zdjęcie będzie kosztowało 1 zl. Na to sie zresztą zanosi. Niestety. Żałuję fotografów (w tym siebie).
Ja fajny obrazek bardziej wiąźe z optyką i rysunkiem a nie z matrycą. W packshotah charakter bokehu umowmy sie ze nie jest czyms nad czym sie trzeba rozwodzić.
z pierwszym zgadzam sie w 100% z drugim - ponownie w zaleznoci od definicji zdjecia produktowego :)
Ad 2. Packshoty to dla mnie fotografia produktowa, a nie reklamowa.
to sie ju bardzo wymieszalo i poza strzalami za 5pln czesto jest ciezkie do zdefiniowania
Tak nie mozna. Zdjecie jajka gdzie biala świecąca duza powierzchnia ma światło z kontry i jest przepalona - tak nie można fotografować.
Jacku - trendy jak nie mozna i jak trzeba zmienily sie na przestrzeni lat.. niestety nie tylko mozna ale wrecz trzeba. przepalenia i zalanie swiatlem przestaly byc czyms zlym - wystarczy popatrzec (niestety) na kampanie reklamowe duzych marek
Co do szukania lepszych matryc niz D800 - większość swiata robi na canonach ze zdecydowanie gorszymi możliwościami wyciagania z cienia. I jakim cudem to niby oni fotografują packshoty należałoby sie zapytać, zastanowić. Okazuje się, ze można.
nie wiem czy wiekszosc swiata robi na canonach ale imho matryca d800 jest gumowa i mozna z niej wyciagniac niemal wszystko.
Na to sie zresztą zanosi. Niestety. Żałuję fotografów (w tym siebie).
tani niemal doskonaly sprzet juz jest. niskie ceny i robienie zdjec za darmo rowniez. brak szacunku do warsztatu tez. ale to fotografowie sobie sami zapracowali na taka sytuacje i pracuja by bylo jeszcze gorzej - co poruszalismy juz w wielu watkach. ot wystarczy spojrzec na fochy gdy ktos nie chce podzielic sie wiedza - "przeciez od tego jest to forum!!!" :)
na fotografi nadal mozna zarabiac - miejsca jest dla wszsytkich, bo wiekszosc klientow za zdjecia chce placic. problem w tym ze to fotografowie nie chca zarabiac.
.Jacku - trendy jak nie mozna i jak trzeba zmienily sie na przestrzeni lat.. niestety nie tylko mozna ale wrecz trzeba. przepalenia i zalanie swiatlem przestaly byc czyms zlym - wystarczy popatrzec (niestety) na kampanie reklamowe duzych marek..Ja już zacząłem tolerowac przepały. Ale jak przepałem jest (prawie) 50% powierzchni w centrum kadru to to jest przesada.
Zdjecie jajka gdzie biala świecąca duza powierzchnia ma światło z kontry i jest przepalona
az wszedlem w portfolio Kamila. znalazlem 2 zdjecia z jajem :P - zadne z nich nie ma nawet grama przepalenia.
jedno jest na jakiejs salatce. drugie wlatuje w make. oba sa b.dobrze zaswiecone (a rzadko przez moje gardlo przechodzi taka opinia :P )
Ja już zacząłem tolerowac przepały. Ale jak przepałem jest (prawie) 50% powierzchni w centrum kadru to to jest przesada.
jw :) przepaly przepalami ale na tym zdjeciu o ktorym piszesz ich brak. faktura jaja po benedyktynsku jest swietnie oddana.
a przepalenia - w zaleznosci od umiejetnosci moga byc swietnym srodkiem wyrazu :)
No dobra ciut przesadziłem z tymi przepałami na 50%, co wcale nie uczyniło tego zdjęcia lepszym.
Trochę chciałem cammala (a nie ciebie) sprowokowac do rozmowy nad jego zdjęciami. By powiedział na czym polega problem. Wg mnie nie chodzi tu o sprzęt, a ten temat powinien być w dziale o studiu albo foto-technice.
[]
Ad 2. Packshoty to dla mnie fotografia produktowa, a nie reklamowa. W portfolio cammala jest wszystko - zdj produktowe i reklamowe. []
Packshotów nie traktuję jako sztuki, ale rzemiosło. Kiedyś również do jednego kowala chodziło się podkuwać konie, a do innego nie.
[]
Zrobione z manierą jak na stocki. Wszystko zalane swiatlem (poza zdjeciem buta). Tak nie mozna. Zdjecie jajka gdzie biala świecąca duza powierzchnia ma światło z kontry i jest przepalona - tak nie można fotografować.
[/]
Ja też widzę całą masę błędów w zdjeciach w moim portfolio i też mnie to przeraża. Przyznam, że każda krytyka jest dla mnie na wagę złota. Chętnie posłucham Twoich uwag.
[][]
1. Jesli masz problem z cieniami w D800 ...to masz faktycznie problem. I nie szukaj lepszych body, bo to błądny kierunek poszukiwań (lepszych body nie znajdziesz )[/CODE][/CODE]
nie szukam lepszych, tylko kolejnego. D7000 mocno szumi przy iso 100 i to poważny problem. Ma to spore znaczenie, gdy fotografujesz czarne produkty na czarnym tle. I produkt na zdjeciu ma być dalej czarny, ale widoczny. Spróbuj się zmierzyć z czarnym matowym produktem na czarnym tle :)
3. Ze względu na GO polecam przesiąść sie na (....) szkła o dłuższych ogniskowych, macro, a nie zooma.
Kompletna herezja :) Stałki do packshotów są świetne, szczególnie PC. Jednak zestaw dobrych stałek w zakresie 24-70 to wyższy koszt i (co gorsze) dużo mniejsza funkcjonalność. [/QUOTE]
Nie wiem jaki produkt fotografuje się dłuższą ogniskową ?
Z kolei czasami nie ma nic łatwiejszego (fotografowanie plastików, w namiocie). Dzis srodek ciezkosci wykonywania takiej fotografii sie przesunął w strone PS, a z tym jak widzę radzisz sobie swietnie. Za to masz kłopoty ze swieceniem. To tu masz coś do nadrobienia (tzn dużo do nauczenia), nie zwalaj niczego na matrycę aparatu.
Przy takim podejściu nie dziw się, że klienci nie chcą płacić za zdjecia z namiotu bezcieniowego.
Fotografia produktowa to fach oświetlania, wyciągania krawędzi, detali, eksponowania największych atutów produktu, szukania najlepszej perspektywy dla każdego rodzaju produktu, kreatywność w szukaniu rozwiązań oświetleniowych, mocowań, wszelkiego rodzaju luster, lusterek i ekranów.
Ale w żadnym profesjonalnym studiu nie widziałem jeszcze namiotu bezcieniowego :)
Nie bedzie z tego pieniedzy. Na fotografii dużo sie zarabiało kiedyś. Gdy sprzet byl w stosunku do dzisiejszego kiepski. I dlatego trzeba bylo miec umiejętności. To one są w cenie. Jak dobre zdjęcie zrobi każdy głupi to to zdjęcie będzie kosztowało 1 zl. Na to sie zresztą zanosi. Niestety. Żałuję fotografów (w tym siebie).
Amator może ładnie sfotografować góry, lub motyla i nawet wygrać konkurs National Geographic. Może tego dokonać chociażby aparatem otworkowym.
Aby robić*fotografię*produktową na poziomie, niezbędne jest doświadczenie i masa sprzętu. Takie czasy.
D7000 mocno szumi przy iso 100 i to poważny problem. Ma to spore znaczenie, gdy fotografujesz czarne produkty na czarnym tle. I produkt na zdjeciu ma być dalej czarny, ale widoczny.
Na to jest sposób w studio i nawet na ISO 1600 można uzyskać gładkie cienie. Roboty trochę więcej, ale jeśli dotyczy to tylko części zdjęć, to można. Robisz serię zdjęć i uśredniasz szumy. Przy ISO 100 wystarczą 4 fotki.
Nie pisz boldem.
D7000 mocno szumi przy iso 100 i to poważny problem W podpisie masz D800. Myślałem, że nim fotografujesz, tym bardziej, że tak sam piszesz w pierwszym poście. Więc po co sie skarżysz na D7000, skoro możesz robić na czym innym?
Jak masz temat czarne na czarnym to odkładasz na półkę D7000, bierzesz w garść D800 i robisz zdjęcia.
Masz D800 i 24-70, szukasz sprzętu lepszego i zarazem tańszego? Masz D800 i narzekasz na jego cenę, ale go sobie zostawiasz. No to jak go masz to co za znaczenie ma czy on jest drogi. Gdybyś go nie miał i chciał dopiero kupic to co innego. Nic z tego nie rozumiem.
Nie wiem jaki produkt fotografuje się dłuższą ogniskową ?
Prawie wszystkie. Z kilku powodów. Jeden z nich jest taki, że się linie tak mocno nie zbiegają - dlatego też zaleca się PC-E. Zamiast PC-E bierze się tele. Choć w dobie PS-a jak znam zycie prostuje się na kompie.
Tele to inna perspektywa - łatwiej pokazać 3 ścianki wyrobu bez przerysowań
Aparat się mniej odbija w fotografowanym wyrobie - ważne np przy biżuterii, chromach itd. Są kolejne powody, ale mam nadzieje że to co napisałem wystarczy.
Mówiąc o dłuższych ogniskowych ja mam na mysli 105 micro, 85 PC-E, a nie nikkora 600/4 ;)
Jest genialne szkło do packshotów - micro nikkor 70-180, kiedys to miałem. http://www.kenrockwell.com/nikon/70180.htm
Biały kruk niemal. Świetne jest też to, że ma stopkę statywową, więc można przekręcać pion-poziom bez zmiany punktu widzenia. I trzyma ostrośc przy zoomowaniu. Można robić cała serię różnych kształtów i wielkosci wyrobów bez zmiany punktu fotografowania. Czasami jest taki wymóg.
Dobrze, że się zgadzamy w kwestii wagi oświetlenia.
mariusz67
21-10-2014, 21:26
Ja uzywam d800 24-70 (na brzegach przy końcu masakra ) 105 micro i 85.W małym obrazku nie ma nic lepszego od 800 i 810.Przy foto produktowej z prawdziwego zdarzenia to i tak mało. Na zdjęciach dalej zarabia się wcale nie gorzej niż w erze slajdów .Trzeba tylko dostosować się do obecnych czasów .Dziś klient stawia wymogi sprzętowe i obecnie średni format to standard .Żadna dobra ag reklamowa czy producent nie zatrudni studia ,które pracuje na małym obrazku,mimo ,że zdjęcia potem trafiają do netu czy pisma . A co do świecenia to oddzielny temat :) ,znam paru zawodowców ,świetnych fachowców ,którzy narzekają na brak pracy . Ich rynek przejęli młodzi z canonami , nikonami:) i robią świetne zdjęcia po 20 zł:) a oni narzekają na przepalenia:) i brak kompetencji, sami świecą perfekcyjnie jak na początku lat 90:).W dzisiejszych czasach popisy warsztatowe i perfekcja to nie najlepsza droga do sukcesu:)
Zresztą są gusta i guściki:)