Zobacz pełną wersję : EN-EL3a to to samo co EN-EL3e?
piotereks
09-10-2014, 12:43
Witam.
Padł mi akumulatorek oryginalny nikona o symbolu EN-EL3a/ chyba padl bo zostawilem na pare miesiecy w aparacie no i ma juz jakie 8 lat/, po wlozeniu do ladowarki dioda mignie czerwono trzy razy i koniec dalej nie miga/.
Wszedzie gdzie patrze w oznaczeniu za trojka 3e a ja mam 3a. czy to majkies znaczenie? czy kupujecie raczej oryginalki/ brrrr prawie 200zl, a FJ brrrrrrrr 250zl? czy jednak jakis pozadny zamiennik? jesl ktos ma jakoes sprawdzone to prosze o podanie sprawdzonych kontaktow do zakupu. Pozdrawiam.
Z tego co pamiętam 3a ma dwie "blaszki" od spodu, a 3e - trzy.
Ten trzeci odpowiadał chyba z przekaz do puszki ilości pozostałej energii w aku. ale na 100% pewności nie mam.
Co do zamienników, to jedynie na Hahnel'a bym patrzył, ale cena nie jest dużo niższa niż Nikonowski.
piotereks
09-10-2014, 13:03
Z tego co pamiętam 3a ma dwie "blaszki" od spodu, a 3e - trzy.
Ten trzeci odpowiadał chyba z przekaz do puszki ilości pozostałej energii w aku. ale na 100% pewności nie mam.
ale mozna wlozyc 3e do D-70s?
piotereks
09-10-2014, 13:05
na jednej z aukcji a... zauwazylem 3e z pojemnoscia 3900mAh jest to mozliwe czy blef?
te trzy blysniecia i koniec na ladowarce to totalny pad baterii. mi tak zrobily 3szt en el3e od samego lezenia. nie byly uzywane w ogole. wszystkie 3 jednoczesnie.
co do zamiennikow... kupilem kiedys jakis niedrogi i z tego co pamietam nie ustepowal oryginalowi. jak ostatnio sprawdzalem - jeszcze dzialal ;)
na jednej z aukcji a... zauwazylem 3e z pojemnoscia 3900mAh jest to mozliwe czy blef?
Tak samo mają 3900mAh, jak aku AA z pojemnością 4000 mAh...
O tych 3900 to zapomnij (chyba że to En-el4a :D ).
Co do tanich zamienników to na dwoje babka wróżyła.
Czytałem też że komuś taka bateria zrobiła kuku w aparacie, więc tu decyzję pozostawiam tobie.
piotereks
09-10-2014, 13:59
O tych 3900 to zapomnij (chyba że to En-el4a :D ).
Co do tanich zamienników to na dwoje babka wróżyła.
Czytałem też że komuś taka bateria zrobiła kuku w aparacie, więc tu decyzję pozostawiam tobie.
poprawili na 1300mAh. a co tam wazne zeby ktos kupil a czy 3900 czy 1300 to przeciez to to samo. JA swego czasu kupilem zamiennik 1600mAh, odpukac dziala do dzis.
EN-EL3e można spokojnie użyć zamiast EL3a - w drugą stronę już nie!
Akumulatorów z jawnie zawyżoną pojemnością "na papierze" nie kupuję dla zasady, bo nie lubię, jak ktoś próbuje mi ciemnotę wciskać, i zakładam, że jeśli tak napisali, to kto wie, co jest w środku - a akumulatory litowo-jonowe jednak powinny mieć zabezpieczenia termiczne i przeciwzwarciowe.
Moje doświadczenia z różnymi akumulatorami no-name (różnych typów) wykazują, że przeważnie mają one ok. 60-70% pojemności oryginałów. Dobre zamienniki (hahnel) mogą być lepsze.
piotereks
09-10-2014, 19:28
a... słuchajcie, taki przyklad mam nikona nie pozwalam nikomu go dotknac i wyjezdzam na 6 miesiecy, wyjac akumulatorek z aparatu, czy zostawic? jak Wy drodzy Forumowicze robicie?
nied0bry
09-10-2014, 20:12
Naładować, wyjąć z aparatu i zostawić. Pozwolić komuś naładować baterię raz na kwartał.
pozdr,
kris
piotereks
09-10-2014, 20:26
Naładować, wyjąć z aparatu i zostawić. Pozwolić komuś naładować baterię raz na kwartał.
pozdr,
kris
dzieki za podpowiedz. ale chyba maly blad w kolejnosci. 1-wyjac, 2=naladowac do pelna i 3-zostawic Tak?
Najpierw wyjąć akumulator z aparatu potem włożyć do ładowarki, podłączyć ładowarkę do prądu, naładować akumulator wreszcie wyjąć aku z ładowarki po skończonym ładowaniu i można go zostawić w spokoju na jakiś czas:smile:.
Poza tym do Twojego body może być en-el3e lub jego zamiennik, starszego nowego już raczej nie dostaniesz.
DaroD300S
15-10-2014, 11:17
Uwaga na aku no name. Mam a właściwie miałem taki, że po włożeniu do gripa też no name totalna zwiecha. Przy pracy w serii na komunii na 16 dzieciaków brak 6. Wpierw grip ( jako winowajca) do szuflady ale razem z aku. Potem przypadkowo podpięty ten akumulator do aparatu bez gripa i to samo. Zwiecha i error na panelu.
drhardware
16-10-2014, 11:57
Jakie akumulatory są w En-EL3a i 3e? Akumulatory Li-on nie powinny byc przechowywane w stanie naładowanym - wytrąca sie metaliczny lit w ogniwie. Podaje za wiki "...Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy)." No i przy dłuższym przechowywaniu, zgodnie z regułą Van 't Hoffa, lepiej przechowywać w niskiej temperaturze. Najlepiej w pobliżu zera stopni Celsiusa, ale nie poniżej.
piotereks
18-10-2014, 20:02
Najlepiej w pobliżu zera stopni Celsiusa, ale nie poniżej.
CZyli jak to technicznie wykonac, bo nawet w lodowce jest +4.
Mam no name juz chyba z 6 lat i jest ok. Szczerze mowiac wczesniej padl ten oryginal o ktorem mowa w tym watku . Zakupilem na a..... dosc chyba korzystnie bo oryginal za 75 . zawsze to lepiej niz 250 w FJ.