Zobacz pełną wersję : Nissin di866 Mark II vs Metz 52
Witam, szukałem ale nie znalazłem porównania tych dwóch lamp błyskowych. Są one na podobnym poziomie cenowym i interesuje mnie która będzie lepszym wyborem. Zauważyłem, że ludzie z reguły polecają Metza i zastanawia mnie czemu nie Nissin, który jest lampą mocniejszą.
Dodatkowo mam pytanie co do kupna lamp używanych- czy gwarancja jest przy nich użyteczna? Z tego co słyszałem jak już coś pada to głównie palnik a on i tak nie jest na gwarancji. Opłaca mi się kupić lampę o 200 zł tańszą od nowej która podobno była użyta dosłownie 3 razy (brak paragonu)?
Pozdrawiam!
Metz przede wszystkim, to lampa działająca poprawnie. Nissin ma jeszcze całą masę błędów, w tym źle zaimplementowany TTL.
Nissin też nie pozwala na wybranie między TTL a TTL-BL. Ma wyraźnie lagujące menu, brak możliwości wybrania szerszego czy węższego ustawienia palnika, wspomaganie AF tylko i wyłącznie na centralnym punkcie AF.
Brak możliwości wyłączenia wspomagania AF, co przy Nikonie się przydaje. Jest też słabszy od Metza w trybie auto FP.
No i Nissin nie rozpoznaje wielkości matrycy, więc przy DX zawsze ustawia się na ogniskową zgodną z obiektywem, a nie 1.5x dłuższą, tak więc przy automatycznym ustawieniu palnika tracisz wyraźnie na mocy.
Co do kupna używanej - "użyta dosłownie 3 razy" - prawie każdy sprzedający lampę tak pisze.
A padanie przede wszystkim palnika, to jest w lampach Nikona czy Metza. W Nissinie, YN, czy innych chińczykach znacznie częściej pada elektronika.
Dzięki wielkie Gonzo za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli jednak Metz. Co do oferty to podobno lampa została wygrana w konkursie i stąd też brak paragonu - podobny przypadek miałem kiedyś i ja :)
I jeszcze jedno pytanie- czy w 52 jest możliwość sprawdzenia ilości błysków jak w innych metzach ?
I co niby da Ci to sprawdzenie ??
Jedna lampa po 1000 błyskach może być wielokrotnie bardziej wypalona niż inna po 100 000.
kwiatek88
09-10-2014, 13:47
Dzięki wielkie Gonzo za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli jednak Metz. Co do oferty to podobno lampa została wygrana w konkursie i stąd też brak paragonu - podobny przypadek miałem kiedyś i ja :)
I jeszcze jedno pytanie- czy w 52 jest możliwość sprawdzenia ilości błysków jak w innych metzach ?
Nie słuchaj takiego tłumaczenia! Wszystko co wygrywasz na loterii lub konkursie musi mieć stosowny dokument(paragon,rachunek).Wygrasz samochód i otrzymasz go bez kwitów?
Brak paragonu z reguły= chęci ukrycia faktycznej daty zakupu.Może nie zawsze ale ja tak miałem!!! I to właśnie z lampą,miała mieć dwa miesiące a miała DWA lata!
+1, czyli kolejny głos na Metza.
BTW, GonzoG, co do licznika, wiesz może jak Metz liczy błyski przy odpaleniu Modeling Light?
Znowu z wrodzonej ciekawości pytam ;]
Światło modelujące nie jest zliczane.
I co niby da Ci to sprawdzenie ??
Jedna lampa po 1000 błyskach może być wielokrotnie bardziej wypalona niż inna po 100 000.
Chciałbym sprawdzić, czy to co mówi ta osoba o ilości błysków pokrywa się z rzeczywistością. Chodzi o zwykłą uczciwość osoby sprzedającej. Jeżeli oszukuje w tej kwestii to może także ukrywa jakąś wadę fabryczną którą ja jako laik nie znajdę w najbliższym czasie.
Co do paragonu może i ja popełniłem kiedyś błąd i nie poprosiłem o niego kiedy wygrałem laptop. Sądziłem, że chodzi o zablokowanie odsprzedaży.
Chciałbym sprawdzić, czy to co mówi ta osoba o ilości błysków pokrywa się z rzeczywistością. Chodzi o zwykłą uczciwość osoby sprzedającej. Jeżeli oszukuje w tej kwestii to może także ukrywa jakąś wadę fabryczną którą ja jako laik nie znajdę w najbliższym czasie.
Co do paragonu może i ja popełniłem kiedyś błąd i nie poprosiłem o niego kiedy wygrałem laptop. Myślałem, że chodzi o to, aby nie zwrócić sprzętu i wziąć kasy.
I co niby ta ilość błysków potwierdzi ??
Mogę ci pokazać 2 lampy Metza - jedna ~8000 błysków - wypalona przednia szybka, 2 zajechane palniki, spalony układ ładowania,
druga - ~35 000 błysków i ciężko byłoby ją rozpoznać od nowej, nawet po rozebraniu i oglądaniu palnika z bliska.
Michał Magiera
14-10-2014, 22:10
Bierz nissina. Dlaczego? Oto powody:
* Profesjonalne menu.
* Doskonała, intuicyjna obsługa.
* Di 866 mk ll to lampa flagowa, używana i chwalona przez profesjonalistów.
* Jest (chyba) najmocniejsza w swojej klasie.
* Fantastycznie współpracuje z nikonami.
* Nissin robi lampy od 50 lat i jest to firma JAPOŃSKA.
* Nissin ma drugi doświetlający palnik, który można wyłączyć.
* Przyzwoita praca w slave, radio, remote/master.
Jeśli metz, to tylko 58 af2. 52 af1 ma dotykowy wyświetlacz, który według znajomych słabo się sprawuje. Przycisk możesz namacać i "w ciemno" zmieniać parametry. Ja kupiłem nissina i nie żałuję. Świetnie zgrywa się z sb910 mojego taty:-)
Pamiętaj, że przede wszystkim wybór należy do CIEBIE, nieważne co inni Ci powiedzą:-P
Taki profesjonalny, a nawet nie wie, jak użyć guzika edycji...
Bierz nissina. Dlaczego? Oto powody:
* Profesjonalne menu.
Że niby jakie ?? Gorzej przemyślanego i gorzej działającego jeszcze nie spotkałem... Już Metz robi lepsze...
* Doskonała, intuicyjna obsługa.
patrze wyżej
* Di 866 mk ll to lampa flagowa, używana i chwalona przez profesjonalistów.
Tylko tych, którym za jej chwalenie zapłacili.
* Jest (chyba) najmocniejsza w swojej klasie.
O mocy niemal identycznej z Metzem 58 i 64 oraz SB-800
A przy używaniu jej z krótkimi czasami to jest gorsza niż świeczka... Di866 mk II traci jakieś 2-3 EV do wyraźnie słabszej SB-900/910.
* Fantastycznie współpracuje z nikonami.
I tu wielka wtopa... bo właśnie że z tym ma największy problem.
* Nissin robi lampy od 50 lat i jest to firma JAPOŃSKA.
Może i robi od 50-ciu lat... ale TTL robią od 2008 roku i w przypadku Nikona jeszcze nie udało im się go rozgryźć
* Nissin ma drugi doświetlający palnik, który można wyłączyć.
To samo jest w Metzach 54 MZ, 58 AF-1/2, 64 AF-1, 75 MZ-5... z resztą to Metz pierwszy robił lampy z dwoma palnikami
* Przyzwoita praca w slave, radio, remote/master.
Nie lepsza niż inne lampy, a raczej gorsza, bo w trybie zdalnym są problemy z auto FP...
Nie mówiąc już o czułości fotoceli... Metz 52 czy 64 sprawują się dużo lepiej, a nie wspominając już o Nikonach.
Michał Magiera
14-10-2014, 22:54
Co tak negatywnie nastawiony na nissina? Co on Ci zrobił? Nie mówię,że metz jest zły. To doskonałe lampy. Kupiłem nissina, bo według mnie to super lampa za rolatywnie małą kasę i w dodatku wytrzymała. Jest trochę mocniejsza od metzów. Wiele osób ją chwali. Ty zapewne kupiłeś metza i innym mówisz, że tylko metz dobry? Ja owszem kupiłem nissina, bo wiele osób mi go polecało i jestem w 100% zadowolony. Wszystkie jej zalety, które górują nad metzem, które wcześniej wymieniłem, ty przekłamałeś.
a ja kupiłem nissina i jestem zadowolony, mam kilka sabinek i powiem, że za tę różnicę w cenie nissin spoko daje radę. jak bym kupił metza pewnie też bym był zadowolony. jest wybór i to sie liczy.
mbodniak
14-10-2014, 23:16
Miałem sam pytać o lampę, ale w wielu wątkach widziałem jak GonzoG porównywał te dwa modele i dawał konkretne przykłady. Kilka dni temu miałem okazję sprawdzić obydwie używane i... jednak metz. Powtarzalność błysku i synchro z krótkim czasem lepiej (ładniej) hulało przy pstrykaniu pod słońce. Nie wiem czy to wina barwy błysku, czy czegoś innego, ale mi to bardziej leżało w metzu. Zaznaczam że to moje pierwsze spotkanie z lampami ;) Jakość i obsługa - dla mnie jeden pies.
piotr-21a
15-10-2014, 10:11
.ma dotykowy wyświetlacz, który według znajomych słabo się sprawuje. Przycisk możesz namacać i "w ciemno" zmieniać parametry.:-P
Przepraszam ale muszę zareagować :). Dotykowy wyświetlacz działa wyśmienicie. Mam okazję używać dość często Metza 52. Nawet w rękawiczkach nie ma żadnych problemów.
według znajomych słabo się sprawuje.
Wydaje mi się, że córka kolegi siostry podobno pisała kiedyś gdzieś na blogu kulinarnym, że Metze mają skomplikowane menu i w ogóle są gorsze ;]
MSPANC ;]
DaroD300S
15-10-2014, 11:41
Ciekawe jak to jest teraz z tymi Nissinami. Ja mam taką 350T z lat 80 ubiegłego wieku, zrobiłem nią dziesiątki imprez z minoltą 300 i działa do dzisiaj. Wprawdzie nie ryzykuję podpięcie do d700 ze względu na wysokie napięcie na stopce. Ale ze starym canonem 300d działała
Ciekawe jak to jest teraz z tymi Nissinami. Ja mam taką 350T z lat 80 ubiegłego wieku, zrobiłem nią dziesiątki imprez z minoltą 300 i działa do dzisiaj. Wprawdzie nie ryzykuję podpięcie do d700 ze względu na wysokie napięcie na stopce. Ale ze starym canonem 300d działała
Stare Nissiny były i są nadal bardzo dobrymi lampami. Nowe to niestety już nie ta sama półka.
Michał Magiera
15-10-2014, 14:16
Panowie, dajcie spokój. Ja tylko wyrażałem swoją opinię, ponieważ nissin bardziej przypadł mi do gustu. Metz jest bardzo ok, ale według mnie di866 bardziej.
Panowie, dajcie spokój. Ja tylko wyrażałem swoją opinię, ponieważ nissin bardziej przypadł mi do gustu. Metz jest bardzo ok, ale według mnie di866 bardziej.
Raczej cytujesz prospekt reklamowy...
Michał Magiera
15-10-2014, 17:55
Raczej cytujesz prospekt reklamowy...
O co Ci chodzi?! Coś ty mnie się tak uczepił?! JA TYLKO WYRAŻAŁEM SWOJĄ OPINIĘ. A Ty cokolwiek ja nie powiem przekręcasz! To jest forum, tu każdy może wyrazić swoją opinię.