PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin di866 Mark II vs Metz 52

Kamyq
09-10-2014, 12:04
Witam, szukałem ale nie znalazłem porównania tych dwóch lamp błyskowych. Są one na podobnym poziomie cenowym i interesuje mnie która będzie lepszym wyborem. Zauważyłem, że ludzie z reguły polecają Metza i zastanawia mnie czemu nie Nissin, który jest lampą mocniejszą.

Dodatkowo mam pytanie co do kupna lamp używanych- czy gwarancja jest przy nich użyteczna? Z tego co słyszałem jak już coś pada to głównie palnik a on i tak nie jest na gwarancji. Opłaca mi się kupić lampę o 200 zł tańszą od nowej która podobno była użyta dosłownie 3 razy (brak paragonu)?

Pozdrawiam!

GonzoG
09-10-2014, 12:34
Metz przede wszystkim, to lampa działająca poprawnie. Nissin ma jeszcze całą masę błędów, w tym źle zaimplementowany TTL.
Nissin też nie pozwala na wybranie między TTL a TTL-BL. Ma wyraźnie lagujące menu, brak możliwości wybrania szerszego czy węższego ustawienia palnika, wspomaganie AF tylko i wyłącznie na centralnym punkcie AF.
Brak możliwości wyłączenia wspomagania AF, co przy Nikonie się przydaje. Jest też słabszy od Metza w trybie auto FP.
No i Nissin nie rozpoznaje wielkości matrycy, więc przy DX zawsze ustawia się na ogniskową zgodną z obiektywem, a nie 1.5x dłuższą, tak więc przy automatycznym ustawieniu palnika tracisz wyraźnie na mocy.

Co do kupna używanej - "użyta dosłownie 3 razy" - prawie każdy sprzedający lampę tak pisze.
A padanie przede wszystkim palnika, to jest w lampach Nikona czy Metza. W Nissinie, YN, czy innych chińczykach znacznie częściej pada elektronika.

Kamyq
09-10-2014, 12:37
Dzięki wielkie Gonzo za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli jednak Metz. Co do oferty to podobno lampa została wygrana w konkursie i stąd też brak paragonu - podobny przypadek miałem kiedyś i ja :)
I jeszcze jedno pytanie- czy w 52 jest możliwość sprawdzenia ilości błysków jak w innych metzach ?

GonzoG
09-10-2014, 13:15
I co niby da Ci to sprawdzenie ??

Jedna lampa po 1000 błyskach może być wielokrotnie bardziej wypalona niż inna po 100 000.

kwiatek88
09-10-2014, 13:47
Dzięki wielkie Gonzo za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli jednak Metz. Co do oferty to podobno lampa została wygrana w konkursie i stąd też brak paragonu - podobny przypadek miałem kiedyś i ja :)
I jeszcze jedno pytanie- czy w 52 jest możliwość sprawdzenia ilości błysków jak w innych metzach ?

Nie słuchaj takiego tłumaczenia! Wszystko co wygrywasz na loterii lub konkursie musi mieć stosowny dokument(paragon,rachunek).Wygrasz samochód i otrzymasz go bez kwitów?
Brak paragonu z reguły= chęci ukrycia faktycznej daty zakupu.Może nie zawsze ale ja tak miałem!!! I to właśnie z lampą,miała mieć dwa miesiące a miała DWA lata!

ecml
09-10-2014, 13:52
+1, czyli kolejny głos na Metza.

BTW, GonzoG, co do licznika, wiesz może jak Metz liczy błyski przy odpaleniu Modeling Light?
Znowu z wrodzonej ciekawości pytam ;]

GonzoG
09-10-2014, 13:59
Światło modelujące nie jest zliczane.

ecml
09-10-2014, 14:01
Dzięki.

Kamyq
09-10-2014, 14:09
I co niby da Ci to sprawdzenie ??

Jedna lampa po 1000 błyskach może być wielokrotnie bardziej wypalona niż inna po 100 000.

Chciałbym sprawdzić, czy to co mówi ta osoba o ilości błysków pokrywa się z rzeczywistością. Chodzi o zwykłą uczciwość osoby sprzedającej. Jeżeli oszukuje w tej kwestii to może także ukrywa jakąś wadę fabryczną którą ja jako laik nie znajdę w najbliższym czasie.

Co do paragonu może i ja popełniłem kiedyś błąd i nie poprosiłem o niego kiedy wygrałem laptop. Sądziłem, że chodzi o zablokowanie odsprzedaży.

GonzoG
09-10-2014, 14:14
Chciałbym sprawdzić, czy to co mówi ta osoba o ilości błysków pokrywa się z rzeczywistością. Chodzi o zwykłą uczciwość osoby sprzedającej. Jeżeli oszukuje w tej kwestii to może także ukrywa jakąś wadę fabryczną którą ja jako laik nie znajdę w najbliższym czasie.

Co do paragonu może i ja popełniłem kiedyś błąd i nie poprosiłem o niego kiedy wygrałem laptop. Myślałem, że chodzi o to, aby nie zwrócić sprzętu i wziąć kasy.

I co niby ta ilość błysków potwierdzi ??

Mogę ci pokazać 2 lampy Metza - jedna ~8000 błysków - wypalona przednia szybka, 2 zajechane palniki, spalony układ ładowania,
druga - ~35 000 błysków i ciężko byłoby ją rozpoznać od nowej, nawet po rozebraniu i oglądaniu palnika z bliska.

Michał Magiera
14-10-2014, 22:10
Bierz nissina. Dlaczego? Oto powody:
* Profesjonalne menu.
* Doskonała, intuicyjna obsługa.
* Di 866 mk ll to lampa flagowa, używana i chwalona przez profesjonalistów.
* Jest (chyba) najmocniejsza w swojej klasie.
* Fantastycznie współpracuje z nikonami.
* Nissin robi lampy od 50 lat i jest to firma JAPOŃSKA.
* Nissin ma drugi doświetlający palnik, który można wyłączyć.
* Przyzwoita praca w slave, radio, remote/master.

Jeśli metz, to tylko 58 af2. 52 af1 ma dotykowy wyświetlacz, który według znajomych słabo się sprawuje. Przycisk możesz namacać i "w ciemno" zmieniać parametry. Ja kupiłem nissina i nie żałuję. Świetnie zgrywa się z sb910 mojego taty:-)

Pamiętaj, że przede wszystkim wybór należy do CIEBIE, nieważne co inni Ci powiedzą:-P

GonzoG
14-10-2014, 22:52
Taki profesjonalny, a nawet nie wie, jak użyć guzika edycji...

Bierz nissina. Dlaczego? Oto powody:
* Profesjonalne menu.
Że niby jakie ?? Gorzej przemyślanego i gorzej działającego jeszcze nie spotkałem... Już Metz robi lepsze...

* Doskonała, intuicyjna obsługa.
patrze wyżej

* Di 866 mk ll to lampa flagowa, używana i chwalona przez profesjonalistów.
Tylko tych, którym za jej chwalenie zapłacili.

* Jest (chyba) najmocniejsza w swojej klasie.
O mocy niemal identycznej z Metzem 58 i 64 oraz SB-800
A przy używaniu jej z krótkimi czasami to jest gorsza niż świeczka... Di866 mk II traci jakieś 2-3 EV do wyraźnie słabszej SB-900/910.

* Fantastycznie współpracuje z nikonami.
I tu wielka wtopa... bo właśnie że z tym ma największy problem.

* Nissin robi lampy od 50 lat i jest to firma JAPOŃSKA.
Może i robi od 50-ciu lat... ale TTL robią od 2008 roku i w przypadku Nikona jeszcze nie udało im się go rozgryźć

* Nissin ma drugi doświetlający palnik, który można wyłączyć.
To samo jest w Metzach 54 MZ, 58 AF-1/2, 64 AF-1, 75 MZ-5... z resztą to Metz pierwszy robił lampy z dwoma palnikami

* Przyzwoita praca w slave, radio, remote/master.
Nie lepsza niż inne lampy, a raczej gorsza, bo w trybie zdalnym są problemy z auto FP...
Nie mówiąc już o czułości fotoceli... Metz 52 czy 64 sprawują się dużo lepiej, a nie wspominając już o Nikonach.

Michał Magiera
14-10-2014, 22:54
Co tak negatywnie nastawiony na nissina? Co on Ci zrobił? Nie mówię,że metz jest zły. To doskonałe lampy. Kupiłem nissina, bo według mnie to super lampa za rolatywnie małą kasę i w dodatku wytrzymała. Jest trochę mocniejsza od metzów. Wiele osób ją chwali. Ty zapewne kupiłeś metza i innym mówisz, że tylko metz dobry? Ja owszem kupiłem nissina, bo wiele osób mi go polecało i jestem w 100% zadowolony. Wszystkie jej zalety, które górują nad metzem, które wcześniej wymieniłem, ty przekłamałeś.

robanto
14-10-2014, 23:03
a ja kupiłem nissina i jestem zadowolony, mam kilka sabinek i powiem, że za tę różnicę w cenie nissin spoko daje radę. jak bym kupił metza pewnie też bym był zadowolony. jest wybór i to sie liczy.

mbodniak
14-10-2014, 23:16
Miałem sam pytać o lampę, ale w wielu wątkach widziałem jak GonzoG porównywał te dwa modele i dawał konkretne przykłady. Kilka dni temu miałem okazję sprawdzić obydwie używane i... jednak metz. Powtarzalność błysku i synchro z krótkim czasem lepiej (ładniej) hulało przy pstrykaniu pod słońce. Nie wiem czy to wina barwy błysku, czy czegoś innego, ale mi to bardziej leżało w metzu. Zaznaczam że to moje pierwsze spotkanie z lampami ;) Jakość i obsługa - dla mnie jeden pies.

piotr-21a
15-10-2014, 10:11
.ma dotykowy wyświetlacz, który według znajomych słabo się sprawuje. Przycisk możesz namacać i "w ciemno" zmieniać parametry.:-P

Przepraszam ale muszę zareagować :). Dotykowy wyświetlacz działa wyśmienicie. Mam okazję używać dość często Metza 52. Nawet w rękawiczkach nie ma żadnych problemów.

ecml
15-10-2014, 10:43
według znajomych słabo się sprawuje.
Wydaje mi się, że córka kolegi siostry podobno pisała kiedyś gdzieś na blogu kulinarnym, że Metze mają skomplikowane menu i w ogóle są gorsze ;]

MSPANC ;]

DaroD300S
15-10-2014, 11:41
Ciekawe jak to jest teraz z tymi Nissinami. Ja mam taką 350T z lat 80 ubiegłego wieku, zrobiłem nią dziesiątki imprez z minoltą 300 i działa do dzisiaj. Wprawdzie nie ryzykuję podpięcie do d700 ze względu na wysokie napięcie na stopce. Ale ze starym canonem 300d działała

GonzoG
15-10-2014, 12:03
Ciekawe jak to jest teraz z tymi Nissinami. Ja mam taką 350T z lat 80 ubiegłego wieku, zrobiłem nią dziesiątki imprez z minoltą 300 i działa do dzisiaj. Wprawdzie nie ryzykuję podpięcie do d700 ze względu na wysokie napięcie na stopce. Ale ze starym canonem 300d działała
Stare Nissiny były i są nadal bardzo dobrymi lampami. Nowe to niestety już nie ta sama półka.

Michał Magiera
15-10-2014, 14:16
Panowie, dajcie spokój. Ja tylko wyrażałem swoją opinię, ponieważ nissin bardziej przypadł mi do gustu. Metz jest bardzo ok, ale według mnie di866 bardziej.

GonzoG
15-10-2014, 14:33
Panowie, dajcie spokój. Ja tylko wyrażałem swoją opinię, ponieważ nissin bardziej przypadł mi do gustu. Metz jest bardzo ok, ale według mnie di866 bardziej.

Raczej cytujesz prospekt reklamowy...

Michał Magiera
15-10-2014, 17:55
Raczej cytujesz prospekt reklamowy...
O co Ci chodzi?! Coś ty mnie się tak uczepił?! JA TYLKO WYRAŻAŁEM SWOJĄ OPINIĘ. A Ty cokolwiek ja nie powiem przekręcasz! To jest forum, tu każdy może wyrazić swoją opinię.