Zobacz pełną wersję : Photoshop CC problem z kolorami
Witam. Jestem początkującym użytkownikiem Photoshopa i mam taki problem. Gdy eksportuje plik z lightrooma do photoshopa i w nim dokonuje małej korekty a później zapisuje jako JPEG to tracę kolor. Wygląda to tak jak by nasycenie/kolory uciekły.
Od czego to jest lub co źle ja wykonuje?
Jak eksportujesz do PS'a ?? z jaką przestrzenią barwną ??
A jak zapisujesz ??
Czy masz odpowiednio ustawione zarządzanie kolorami w PS ??
mbodniak
08-10-2014, 09:39
No i w czym te zdjęcia później przeglądasz, bo może to być kwestia poprawiania zdjęcia przez komputer. Jak przeglądam w systemowej przeglądarce obrazów to jest ok, ale jak już odpalę pokaz slajdów to wszystkie płowieją i wyciągane są cienie.
W LR ustawione mam Format PSD ProPhoto RGB i 16 bitów rozdzielczość 300. Edit in wybieram PH i Edit with Copy witch....
W PH jest ustawione domyślnie sRGB.... Jak już skończę to zapisuję dajny plik jako JPEG.
Nie wiem GonzoG czy taka odpowiedź cię satysfakcjonuje, dopiero co zaczynam przygodę z edycją w Photoshopie.
Jeżeli otwieram dane zdjęcie po zapisaniu przed powiększeniem na cały ekran jest ok, kolory nie wariują gdy dam na cały zdjęcie nabiera szarości.
Borat1979
08-10-2014, 22:45
W LR ustawione mam Format PSD ProPhoto RGB i 16 bitów rozdzielczość 300.
Po kiego grzyba to ProPhoto? Ustaw we wszystkich tą sama przestrzeń barwną.
Edit in wybieram PH i Edit with Copy witch....
Jak już piszesz skrótami to poprawnie: PS (od PhotoShop) a nie PH :)
Z opisu wnioskuję, że monitor jest szerokogamutowy i najprawdopodobniej nieskalibrowany a system to Windows. Ogólnie rozpierducha. PS, jeśli nie ma w systemie profilu monitora, przyjmuje sRGB. Systemowa przeglądarka wywala zdjęcie bez kontroli w przestrzeń monitora, daje wyższe nasycenia, co wydaje się Panu ok, ale jest nieprawidłowo. Powiększenie pełnoekranowe znów leci przez sRGB. Ogólnie w takim stanie wszędzie może być źle. Trzeba sprzęt skalibrować, poprawnie przypiąć profil i NIE UŻYWAĆ systemowego podglądu, bo on w Win nigdy nie będzie poprawnie działać.
Tom01 bardzo dobrze wnioskujesz. Pracuje jak na razie na laptopie (Asus K55V) zdaje sobie doskonale sprawę że to się nie umywa do tego jakie kolory ma skalibrowany monitor. Zmieniłem profil w LR na sRGB i PS i teraz po powiększeniu kolory nie uciekają. Sprawdziłem to otwierając zdjęcia w IrfanView.
Nie da się poprawić sytuacji żonglowaniem profilami. Trzeba tego laptopa oprofilować i zebrać komplet aplikacji które mają poprawne zarządzanie barwą. Irfan domyślnie nie ma. Weryfikację robi się prosto. Po podłożeniu wiarygodnego profilu ekranu, wyświetli Pan w PS obraz testowy, dobry jest popularny obrazek Atkinsona i porównuje Pan wyświetlanie z innymi programami. Te które wyświetlają inaczej, trzeba albo skonfigurować (jak Irfana) albo wymienić/przestać używać.