PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana barw? D750 vs 5Dmk3

Badol
07-10-2014, 22:58
Szanowni,
pozwoliłem sobie założyć nowy wątek na prośbą mojego serdecznego przyjaciela, który jak już nie raz pisałem wcześniej, siedzi od lat w Canonie.
Jeśli założyłem nie tam gdzie trzeba to prośba do Adminów o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Od lat w ramach dobrej rozrywki "kusimy" się wzajemnie do przejścia na swoją stronę, ale nigdy nic sensownego z tego nie wyszło :p
Tym razem sprawa wygląda poważniej, bo pojawiło się spore zainteresowanie D750. Oczywiście jak pewnie się domyślacie głowa pełna obaw ale i nadziei więc postanowiłem Was podpytać co sądzicie.
Sporo trzaska ślubów i ogólnie to dość ogarnięty gość, ale ewentualna zmiana systemu to jednak trochę grubszy temat a ja mogę być stronniczy.

Posiada > 5DmkIII; 24-70mk2; 85L f1,2; S50 f1,4; Sam14; CZ100 f2, lampa chyba ex600.
Nakręcił się na > D750, N20 1,8; N35 f1,8 albo S35 f1,4; S50 f1,4; N85 f1,4g; sb910

Ergonomia do przeżycia - z racji tego, że trochę razem focimy można się pobawić sprzętem konkurencji.
W tym temacie najbardziej będzie tęsknił za kółeczkiem, które muszę przyznać jest fajnym patentem.
Duży nie jest, a dodatkowo ostatnio "marudzi", że wszystko jest za ciężkie więc D750 powinien pasować idealnie. Zakładam, że tak będzie po wpisie shao

Dzisiaj znowu spedzilem chwile z D750 i potwierdzam - grip chyba najlepszy ze wszystkich Nikonow. Bardzo dobrze lezy w mojej rece (przyzwyczajonej do D3s).

Tryb cichy - w C jest chyba jednak lepiej niż w D750? On sporo z tego korzysta.

Kolory - tu też ma obawy, że będzie jakaś gigantyczna różnica. Przy nowych matrycach nie ma już chyba aż takiej przepaści jak za czasów D700/5Dmk2?

AF - tu zakładam, że będzie porównywalnie.

Matryca a dokładniej DR. To jest jedna z głównych przyczyn zainteresowania. W Canonie walczy z wyciąganiem cieni i na problemy powyżej 1,5-2ev. Nikon zawsze był pod tym kątem lepszy i zakładam, że przy zmianie odczuje sporą różnicę na plus.

1/8000 vs 1/4000 - nie jest zachycony ale ma NDki więc do przeżycia ;)

Podoba mu się CLS.
Nic z najważniejszych tematów nie przychodzi mi teraz do głowy...
Z obiektywów najbardziej zainteresowany nowym 20 1,8 i 85 1,4g.

Co myślicie? Ma to sens?
Finansowo będzie do przodu. Dodatkowo wreszcie mielibyśmy jeden system co w wielu przypadkach ułatwiło by robotę ale tu pojawia się moja stronniczość, której chcę uniknąć.

Radźcie :mrgreen:
Wiem, że sprzęt nowy, nie przeszedł jeszcze konkretnych testów itd. ale....

segl
08-10-2014, 01:12
Cześć, ja jestem 2 systemowy i mam:
CANON: C5Dm3 + C6D + 16-35 2.8 + Sigma Art 35 1.4 + Sigma Art 50 1.4 + 135 2.0 + 600EX
NIKON: D750 + 24-70 + 30 1.8 DX + 50 1.8 (na razie rozwarzam co jeszcze dokupić bo wracam do nikona po 2 latach)

Takie są moje opinie:
Migawka jest odrobinę cichsza w 5D ale bez szału, prawie tego nie odczujesz. W Nikonie ma za to fajniejszy dzwięk (wiem, trochę przesadzam ale serio jest lepszy)

AF - tutaj Canon nie ma startu, generalnie D750 ostrzy zawsze i wszędzie a Canon tylko w dobrych warunkach

Wyciąganie z cieni także na korzyść ogromna Nikona poniżej linki do porównania jakie zrobiłem na szybko:
Zdjęcie oryginalne:
http://sgl.nazwa.pl/isotest/C5D_D750_D700/0m.jpg

CANON 5D M III +Sigma 50mm Art
http://sgl.nazwa.pl/isotest/C5D_D750_D700/C5D_8366m.jpg

NIKON 750D +24-70 @70
http://sgl.nazwa.pl/isotest/C5D_D750_D700/D75_0308m.jpg

Kolory - i tutaj mam dylemat bo Canon 5Dm3 ma lepszą kolorystykę wyjściową, ale w D750 zastosowano fajną korektę na szybko pod jednym przyciskiem - kółkiem ustawiasz ciepło-zimno i generalnie foty są bardzo zbliżone do siebie. Pod światło Nikon lepszy, jak dla mnie Canon traci kontrast i wszystko szaro bure.

Jest jeszcze jedna funkcja, która dla mnie jest lepsza w Nikonie, a mianowicie jeżeli po zrobieniu zdjęcia używasz podglądu to w Nikonie od razu możesz przewinąć foty w tył lub przód, natomiast w Canonie po zrobieniu foty masz podgląd tylko ostatniej klatki i żeby zobaczyć resztę odpalasz ponownie podgląd (sic!) co mnie akurat doprowadza do szału szczególnie przy fotach seryjnych.
I jeszcze opcja kasowania w Nikonie jest to poprzez dwukrotne wciśnięcie kosza, natomiast w Canonie odbywa się za pomocą 2 przycisków co też czasami denerwuje ale to chyba tylko mnie :)

Canon ma jeszcze jedną wadę, jak nie używasz "L-ek" lub tych nowych Sigm Art to zapomnij o ostrych zdjęciach, natomiast w Nikonie jak nie masz kasy to nawet z najtańszych szkiełek masz ostro.

Moim zdaniem jezeli często macie możliwość wymiany sprzętowej to zamiana bardzo opłacalna.

erro
08-10-2014, 01:50
Przedostatnie zdanie chyba wymaga dla mnie objaśnienia.... (w sensie nie krytykuje tylko jestem ciekaw)

shaolin
08-10-2014, 04:58
Zakładam, że tak będzie po wpisie shao

Taaaa, a potem bedzie na mnie :razz:

Plusy 5dmkIII
1) mozliwosc wrzucenia Magic Lantern

Plusy D750
1) wszystko inne ;)

Jest jeszcze jedna funkcja, która dla mnie jest lepsza w Nikonie, a mianowicie jeżeli po zrobieniu zdjęcia używasz podglądu to w Nikonie od razu możesz przewinąć foty w tył lub przód, natomiast w Canonie po zrobieniu foty masz podgląd tylko ostatniej klatki i żeby zobaczyć resztę odpalasz ponownie podgląd (sic!) co mnie akurat doprowadza do szału szczególnie przy fotach seryjnych.

Przeciez w instrukcji (strona 244) jest napisane, ze w trybie przegladania fot trzeba krecic tylnym kolkiem w lewo lub prawo i sie przewijaja zdjecia. Chyba, ze to tak nie dziala jak powinno ;) albo miales na mysli przegladanie zdjec na 100% podgladzie.

cz4rnuch
08-10-2014, 08:42
... albo miales na mysli przegladanie zdjec na 100% podgladzie. Pewnie właśnie o to chodziło. Właśnie się dowiedziałem, że mam taką opcję a zawsze mnie to wnerwiało :)

TOP67
08-10-2014, 10:12
Przeciez w instrukcji (strona 244) jest napisane, ze w trybie przegladania fot trzeba krecic tylnym kolkiem w lewo lub prawo i sie przewijaja zdjecia. Chyba, ze to tak nie dziala jak powinno ;) albo miales na mysli przegladanie zdjec na 100% podgladzie.

Nie mam Canona, ale zrozumiałem, że zaraz po zrobieniu zdjęcia pokazuje się ono i wtedy nie można w żaden sposób przewinąć na poprzednie. To działa tylko po ręcznym wybraniu trybu podglądu.

A w Nikonie można zawsze. W podglądzie 100% też (tylnym kółkiem, ale trzeba to włączyć w menu).

GonzoG
08-10-2014, 10:19
Przy podglądzie aktywowanym guzikiem podglądu można zmieniać zdjęcia.
Przy podglądzie automatycznym po zrobieniu zdjęcia - NIE. Canoniarze od zawsze na to narzekają.

shaolin
08-10-2014, 10:57
To co za problem wylaczyc automatyczny podglad i zapodawac go przyciskiem jak zajdzie potrzeba? Ja tak zawsze robilem ;) Ale dobra, nie robmy OT. ;)

GonzoG
08-10-2014, 11:18
A... jeszcze jedna sprawa odnośnie AF w C i N.
AF w Canonie jest szybszy - może nie samo ustawianie ostrości, ale reakcja AF na naciśnięcie spustu w C jest natychmiastowa, w Nikonie jest zauważalna zwłoka.
Porównywałem to na D800, D610, C5D3 i 6D. z C/N24-70 i C/N 70-200. Od naciśnięcia spustu, do zrobienia zdjęcia Canon był zauważalnie szybszy i nie chodzi tu o szybkość samego kręcenia obiektywów.

To co za problem wylaczyc automatyczny podglad i zapodawac go przyciskiem jak zajdzie potrzeba? Ja tak zawsze robilem ;) Ale dobra, nie robmy OT. ;)
Ja mam wyłączony automatyczny podgląd od drugiego dnia z lustrzanką cyfrową, ale niektórzy nie widzą możliwości pracy bez tego.

wain
08-10-2014, 12:18
Takie są moje opinie:
Migawka jest odrobinę cichsza w 5D ale bez szału, prawie tego nie odczujesz. W Nikonie ma za to fajniejszy dzwięk (wiem, trochę przesadzam ale serio jest lepszy)

Mówimy o trybie cichym?

esk2
08-10-2014, 13:30
no no no i kto by pomysłał... werdykt mocno zaskakujący jak dla mnie...

Badol
08-10-2014, 13:49
Dzięki za odzew.
Wygląda na to, że sprzeda Zeissa i L85. Resztę zostawi a kupi sobie D750 + 85 (pewnie 1,4 albo 1,8 ) na testy.
Pożyczę mu kilka szkieł i będzie podejmował decyzje.
Planujemy zrobić większe porównanie D750 vs 5DmkIII, którym z pewnością się podzielimy :)

wain
08-10-2014, 14:12
Canon ma jeszcze jedną wadę, jak nie używasz "L-ek" lub tych nowych Sigm Art to zapomnij o ostrych zdjęciach, natomiast w Nikonie jak nie masz kasy to nawet z najtańszych szkiełek masz ostro.

Ekhm? Bez przesadyzmu. 85usm, 100usm nawet 50usm jak sie trafi ostrzejsza sztuka to na 1.4 jest ostro. Nie mowiac juz odswiezonej 24, 35is usm. Inna kwestia jest jakiej ostrosci szukasz? Jak takiej jak z CZ Otus to jej nie znajdziesz, ale nie znajdziesz jej takze w nikonie. Czerwony pasek tez nie jest gwarantem ostrosci, 24-105 czy 17-40 nie sa demonami ostrosci. Kiedys byly roznice w szklarniach C i N. Obecenie wg mnie ich nie ma (no moze poza TS 17/4 w C i 12-24 w N). Ostatnia rzecza na ktora zwracalbym uwage przy podejmowaniu decyzji bylaby szklarnia (wybor w systemie).

adrian
08-10-2014, 14:18
Pod światło Nikon lepszy, jak dla mnie Canon traci kontrast i wszystko szaro bure.

A to nie kwestia szkieł?

shaolin
08-10-2014, 14:20
wain, jemu chodzi raczej o af (z S w C), a nie sama ostrosc ;)

wain
08-10-2014, 14:52
wain, jemu chodzi raczej o af (z S w C), a nie sama ostrosc ;)

Biorac pod uwage AF to moja wypowiedz rowiez jest aktualna. Moze poza 50usm ktora jest kaprysna i zalezy do czego ja podepniesz.

jo44
08-10-2014, 16:16
Biorac pod uwage AF to moja wypowiedz rowiez jest aktualna. Moze poza 50usm ktora jest kaprysna i zalezy do czego ja podepniesz.
Przeczytaj raz jeszcze co napisał segi - że na Lkach jest ok, gorzej z tańszymi szkłami.
To co Ty podałeś to Lki, więc nic nowego nie dodałeś.

wain
08-10-2014, 16:33
Przeczytaj raz jeszcze co napisał segi - że na Lkach jest ok, gorzej z tańszymi szkłami.
To co Ty podałeś to Lki, więc nic nowego nie dodałeś.

?!?

Jacek_Z
08-10-2014, 18:55
Przesiadka z 85/1.2L na Nikkora 85/1.8 to dośc niespotykane. Znam ludzi, którzy dla 85L przeszli z Nikona do Canona.
Podobno ta L-ka jest wyjątkowo wolna jeśli chodzi o AF, ale za to obrazek ma "niezły".
Nikkory 85 nie sa też demonami szybkości.

zakwas
08-10-2014, 19:19
na razie rozwarzam co jeszcze dokupić bo wracam do nikona po 2 latach)

"ROZWAŻAM", ffs...

Co do meritum sprawy, dzięki za szybki test aż się wierzyć nie chce, że te dwa aparaty dzieli taka przepaść.

Badol
08-10-2014, 19:32
Przesiadka z 85/1.2L na Nikkora 85/1.8 to dośc niespotykane. Znam ludzi, którzy dla 85L przeszli z Nikona do Canona.
Podobno ta L-ka jest wyjątkowo wolna jeśli chodzi o AF, ale za to obrazek ma "niezły".
Nikkory 85 nie sa też demonami szybkości.

1,8 to bardziej pod kątem testowania. Jak sie nie spodoba w nikonie to mniejsza strata. Docelowo ma być 1,4g, która z tego co widziałem nie różni się tak bardzo od Lki a jest trochę szybsza.

rhj
08-10-2014, 20:24
Jesteś pewny na 100%,że się nie różni? Sorry mam odmienne zdanie pozwolisz?

hostman22
08-10-2014, 20:31
chwile się pobawiłem 85/1.2L i mogę powiedzieć, że af jest ok (miałem już gorsze nikkory ;) ). Natomiast aby pozostać przy temacie, w dobie możliwość zarządzania kolorem w "wywoływarkach", takie pytanie ma sens? Już przy d800 vs mk3 były takie testy i jeżeli mam być szczery rozpoznawałem obrazek raczej po charakterystyce użytego szkła niż kolorów.

Badol
08-10-2014, 20:43
Jesteś pewny na 100%,że się nie różni? Sorry mam odmienne zdanie pozwolisz?

A co - pozwolę :)
Nie mówię/piszę, że się nie różni bo każde szkło jest inne.
Chodzi bardziej o to, że różnice między nimi nie są dla mnie tak duże żeby decydowały o tym, czy zmienić system czy nie.

rhj
08-10-2014, 20:53
Dziękuje za pozwolenie mam D4 służbowo i C 6d "amatorsko" są obiektywy i obiektywy czy są warte żeby zmienić system? nie wiem ,to jest sprawa indywidualna.

tomek67
09-10-2014, 10:03
AF - tutaj Canon nie ma startu, generalnie D750 ostrzy zawsze i wszędzie a Canon tylko w dobrych warunkach

D750 nie miałem, ale AF w 5DIII oceniam wyraźnie wyżej jak w D700.
Właśnie w ciemnych pomieszczeniach lepiej i szybciej mi trafia.
Fakt, że 5DIII miałem kalibrowany z moim obiektywem przez serwis Canona.
Ten ostatni oceniam o wiele wyżej jak Nikonowski.
Osobiście zmieniłem system z paru powodów.
D700 był już nieco przestarzały pod pewnymi względami i chciałem nowe body,
a po drugie chciałem kupić 70-200mm 2.8.
Przy tak sporej inwestycji wolałem wybrać Canona głównie ze względu na serwis.
Moim zdaniem zmiany sprzętu podobnej generacji na inny system nie bardzo mają sens.
W każdym są jakieś wady i zalety.

Zdebik
14-10-2014, 19:12
1. Piszesz, ze kolega zainteresowany jest CLS? Majac 600ex-rt?

2. Szklarnia w tym 85 1.2 - gdzie sens i logika :)

3. Serwis Nikona i czeste wtopy producenta.

Niech nie zmienia siekierki na kijek.

arek71
15-10-2014, 14:29
Tak apropos 5DIII i D750:
http://petapixel.com/2014/10/14/nikon-d750-review-nikon-youve-created-monster/

jo44
15-10-2014, 22:16
Tak apropos 5DIII i D750:
http://petapixel.com/2014/10/14/nikon-d750-review-nikon-youve-created-monster/
Ale to już było...

Nanu
19-01-2017, 19:46
Kolory - i tutaj mam dylemat bo Canon 5Dm3 ma lepszą kolorystykę wyjściową, ale w D750 zastosowano fajną korektę na szybko pod jednym przyciskiem - kółkiem ustawiasz ciepło-zimno i generalnie foty są bardzo zbliżone do siebie. Pod światło Nikon lepszy, jak dla mnie Canon traci kontrast i wszystko szaro bure.

Hej ! właśnie takiej osoby szukałam, która również robi tymi dwoma aparatami. Nikonami robię od ponad 10 lat, ale dopiero od niedawna mam D750 i to jest moja pierwsza pełna klatka. Na co dzień fotografuję też nieswoim 5dm3 no i się zaczęło.... Canon wyjściowo zdj z profilu portret na jpg ma na serio ok, w Nikonie na portrecie jpg wygląda strasznie. wszystko ciemniejsze, zielone szare i brudne. Ok, o ile z kolorami poradziłam sobie jako tako prawie.. pozostał problem tych szarości. JESTEM PEWNA że da się to usunąć, ustawić bądź zniwelować, ale jak to "wyczyścić" nie wiem. One wydają mi się jak za mgłą w porownaniu z tym Canonem. Niestety w pracy którą wykonuję muszę praktycznie działać na jpg bo nie ma czasu, skoro da się tak w Canonie to dlaczego nie w Nikonie?
Mam nadzieję, że udzielisz mi jakiejś rady...

lukasz.antoniak
19-01-2017, 20:14
Do "wyczyszczenia" pozostaja akcje w PS lub presety w LR polegajace na operacjach na krzywych, moze ciut clarity.

pawel
19-01-2017, 21:55
Z mojego doświadczenia D750 jest niestety głośniejszy od C5DIII oraz D1X. Tryb cichy bardzo nieznacznie zmienia dźwięk, lecz nie ma wpływu na jego głośność/słyszalność - to funkcja raczej bezużyteczna. W porównaniu do Canona w trybie cichym różnica jest naprawdę duża. Natomiast AF w "ciemności" odwrotnie - tam gdzie C5DIII i D1X już są kompletnie pogubione i ślepe, D750 jeszcze ustawia ostrość bez żadnego problemu - różnica w użyteczności to _minimum_ 1 EV.

Edit: Ale ktoś odkopał ;]

kurczeblade
20-01-2017, 18:21
Temat dobry, czasami się zastanawiam nad powrotem do kanona, ale to tylko fantazje. Gdyby teraz przesiadać się to najsensowniejszym zakupem dla mnie jest właśnie 5dmk3. Czwórtka za droga :(

R
20-01-2017, 23:22
w zyciu nie zamienilbym 5dmkIII na d750... nawet na 2szt d750

kurczeblade
20-01-2017, 23:45
@R myślę czasami z sentymentu nad powrotem, 5dmk3 miałem okazje używać, tyle ile spotkałem się na jakimś ślubie z kamerzystą i dał "pomacać" @R skoro tak bardzo zdecydowaną wypowiedź zostawiłeś, to zapewne miałem okazję porównać oba aparaty, czy mógłbyś nam napisać "merytorycznie" w czym 5Dmk3 jest lepszy od D750 ? Tak żebym mógł się przekonać do wymiany... Może to pomoże w wyborze kilku osobom...

kurczeblade
25-01-2017, 12:31
w zyciu nie zamienilbym 5dmkIII na d750... nawet na 2szt d750

@R tak jak myślałem, wpadasz jak zwykle zrobić trochę zamętu wokół D750, a jak trzeba coś napisać merytorycznego, to znikasz :) Te D750 chyba musiały Cie skrzywdzić, skoro w każdym temacie masz do tego sprzętu taką awersje. :)

Może ktoś coś jeszcze dopiszę jakie wrażenia z używania D750/5dmk3, albo z przejścia z jednego body na drugie ? Badol jak tam sytuacja ?

Maciek N
25-01-2017, 13:38
Niedawno miałem okazję obsłużyć całą imprezę 5dmk3. Na co dzień pracuję D750. Wiadomo że przyzwyczajenia przeszkadzały i ciężko być obiektywnym po jednej imprezie. Jednak to co najbardziej zwróciło moja uwagę to zdecydowanie słabszy AF w trudniejszych warunkach. Dopiero wspomaganie z lampy poprawiło sytuację ale chodziło o zdjęcia bez lampy:(
Kolory na wyjściu ciekawsze, przyjemniejsze dla oka. Nie obrabiałem tych zdjęć ale widziałem końcowe efekty i byłem pod wrażeniem.
Czy przesiadł bym się na Canona? W tej chwili nie widzę takich powodów ale nie jestem fanem jednej marki. Każde body ma swoje atuty, jednak AF wydaje mi się priorytetem.

kurczeblade
25-01-2017, 14:19
Na kolor ma duży wpływ obróbka :) także można to zmieniać, zmieniać i zmieniać jak się chceta. AF'u jednak nie można zmienić, ale to też pewnie zależy od szkła :) a jak wrażenia pod względem różnic ergonomii ?

Maciek N
25-01-2017, 20:42
Kolory wyjściowe też są ważne. Jeśli na wyjściu mamy efekt zbliżony do zamierzonego, to znacznie skraca czas pracy przy obróbce.
O ergonomii trudno pisać po jednej imprezie. Trzymał się lepiej ale był znacznie cięższy od D750. Nie należę do ludzi którzy wybierają body na podstawie uchwytu czy rozłożenia przycisków.
Liczą się dla mnie możliwości i efekt końcowy.

Badol
26-01-2017, 01:17
Nanu - niezły z ciebie archeolog, bo całkiem stary temat wykopałeś ;)

Może ktoś coś jeszcze dopiszę jakie wrażenia z używania D750/5dmk3, albo z przejścia z jednego body na drugie ? Badol jak tam sytuacja ?

Trochę czasu minęło, więc w dużym skrócie :)
Do zakupu D750 finalnie nie doszło. Jak się można domyślać, testów też nie przeprowadziliśmy. Jedyne do czego mogę się odnieść, to porównanie mk3 vs D810, które miałem/mam możliwość robić osobiście. To jednak zupełnie inna sprawa.
Zmiany systemu na Nikona też nie było, choć ostatnio było naprawdę blisko. W grę wchodziły D810, N105 f1,4 i inne.
Napalił się jak szczerbaty na suchary, sporo poczytał, duuuuużo pogadaliśmy i na koniec wyszło, że to chyba nie ma większego sensu.
Zebrał spory zestaw fajnych szkieł, ma kilka lamp, przyzwyczajenia robią swoje. Dodatkowo sprzedaż całego systemu w określonym czasie i kwocie będzie trudna.
5Dmk3 to dobry aparat. 4ka jest jeszcze fajniejsza. Faktycznie cena jest spora, ale od momentu premiery trochę poszła w dół i pewnie jeszcze spadnie.
Skończy się to tym, że kupi mk4 albo mk5 :mrgreen:

Wracając do bezpośredniego porównania D750/mk3 pod kątem zmiany systemu, to osobiście uwżam, że trzeba na to popatrzeć zdecydowanie szerzej niż tylko sam aparat.
Patrząc z perspektywy lat spędzonych na przyjacielskich pogawędkach, porównywaniu budowy i ergonomii, obrabianiu plików itp. itd.mogę pokusić się o krótkie, osobiste i subiektywne podsumowanie.
Tak naprawdę oba systemy, szczególnie w kategorii FF mają sporo do zaoferowania i w obu każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Ergonomia jest w obu aparatach/systemach naprawdę dobra. Kwestia przyzwyczajenia. Jakoś wykonania też jest dość podobna.
Nikon ma lepsze matryce, co widać po RAW. Za to JPG Canon wydaje się robić lepsze. Pragnę zaznaczyć, że w obu systemach da się uzyskać przyzwoite pliki :-D (Osobiście wolę Nikona, bo RAW jest decydowanie przyjemniejszy w postprodukcji).
O kolorystyce się nie wypowiadam, bo to bardzo subiektywny i indywidualny temat, który dodatkowo przy obróbce nie stanowi moim zdaniem żadnego problemu.
Szkła. To trzeba sobie bardzo dobrze przemyśleć myśląc o budowie systemu. (Bez różnicy czy w C czy N). Uważam, że na tym polu Canon ma przewagę nad Nikonem (pomijając odosobnione przypadki).
Budowa obiektywów (Lki) zdecydowanie bardziej mi podchodzi, niż plastikowe nowości Nikona. Optycznie zazwyczaj podobnie z lekką przewagą C.
Trzeba też pamiętać, że oferta niezależnych producentów stała się na przestrzeni lat znacznie szersza i lepsza. To też w wielu przypadkach może sporo zmienić.
Z wyjątkiem CLS, system lamp Canona też wygląda lepiej niż w Nikonie.
Na samym końcu warto sobie to wszystko policzyć $$$ Nikon wydaje się być systemem trochę tańszym, głównie za sprawą serii stałek 1,8, które dają bardzo dobry stosunek osiągów do ceny.
Tak więc na świadomy wybór systemu składa się sporo czynników, które dla każdego będą miały różne znaczenie.

Ja też już przerobiłem kilka razy pomysł przejścia do Canona :P
Mam już upatrzony zestaw szkieł, ale do tematu wrócę chyba dopiero, jak pokażą coś z matrycą lepszą niż ta w D810 ;)

Zelber
26-01-2017, 02:22
Czyli standard ;)
Myśli o zmianie systemu kończą się w momencie podliczenia ile ta zabawa będzie kosztować ;)

Irma
26-01-2017, 10:47
Generalnie różnice między C a N są, większe czy mniejsze to kwestia potrzeb na dany moment decyzyjny.
Jeśli ktoś jest zdecydowany to i tak podejmie decyzje bez względu na koszty.
Bardzo indywidualna sprawa.
Sam jestem tego przykładem, potrzebowałem coś od Nikona i przeszedłem. Koszta były dla mnie drugoplanowe.

kurczeblade
26-01-2017, 11:16
Badol dzięki za obszerną odpowiedź. Ja się czasami nakręcam na zmianę systemu, do C mam sentyment i zawszę chciałem mieć 5dmk3 - mając wcześniej 5dm2/50D 5mk3 był dla w sumie takim marzeniem. Z drugiej strony bardzo dobrze mi się fotografuję nikonem, nawet D600 moim zdaniem spisuje się lepiej niż moje poprzednie 5dmk2/50D - pod względem matrycy/AF'a a do ergonomii szybko się przyzwyczaiłem. D750 w ogóle kosmos i wielki krok do przodu po 5dmk2. Racja że na podstawie samego body nie powinno wybierać się całego systemu. Włączają się czasami człowiekowi kaprysy zmiany czegoś, ale później dochodzi się do wniosku że praktycznie nic to nie zmieni. Mam na razie dwa body o dobrych osiągach, szkła które spełniają moje potrzeby, lampiszcze do nikona i wszystko spełnia swoją role... :)