Zobacz pełną wersję : ostatnie porównanie wybierzcie NIKON 18-135 czy Tamron 17-50
nikonmen
01-05-2007, 21:18
Witam!
Sigma 24-60 idzie na razie do szafki oszczędzam ją na większe wyzwania niż zabawa w domu i spacerku.
Chcę na co dzień dokupić szkło. Jedno z tych wymienionych N18-135 i T 17-50.Po testach na optyczne.pl pod względem ostrości 135 wypada lepiej niż 70, 70-ątka dorównywała t 17-50 czyli 18-135 może być nawet bardziej ostry. Jako spacerowy ma większy zoom i bardziej uniwersalny. Zraża mnie tylko to ciemne światło. Tamrona testowałem był niezły ale nie super - moża taka wersja mi do ręki wpadała.
Co wy byscie wybrali??
Nikon:
+ duży zakres ogniskowych
+ szybki, cichy i precyzyjny AF
+ bardzo dobra ostrość
- bardzo słabe światło
Tamron:
+ bardzo dobra jasność
+ bardzo dobra ostrość
+ dość solidne wykonanie
- mniejszy zakres ogniskowych
- wolny, głośny, mniej precyzyjny AF
Było już chyba wszystko o tym napisane ale ja mam ciągle dylemat mimo, że przeczytałem już chyba wszystko.
Kompromis światło czy uniwersalność, szybkość i precyzja AF
Obniektyw w 99% używany w domu i spacery w dzie. 2 śluby znajomych i 2 plenerki w tym roku. Czy zwykły śmiertelnik zobaczy różnicę?
Nie zauwazylem zeby Tamron mial nieprecyzyjny AF(wrecz przeciwnie).Wbrew pozorom nie jest wolny(jasne szkla na srubokrecie sa szybkie).
Co do dylematu - nikt nie wybierze za ciebie ale:
do slubow - Tamron
fotki w pomieszczeniach(jak napisales"w domu") - Tamron
Sigma 24-60 idzie na razie do szafki oszczędzam ją na większe wyzwania niż zabawa w domu i spacerku.
Zadziwiasz mnie. Może na czas nieużywania pożyczysz mi to szkiełko? Bo po co je kupiłeś - żeby leżało w szafie?
Chcę na co dzień dokupić szkło. Jedno z tych wymienionych N18-135 (..) Jako spacerowy ma większy zoom i bardziej uniwersalny. Zraża mnie tylko to ciemne światło.
Jak spacerowy, to poza pomieszczeniami. Jak poza pomieszczeniami, to bym wziął 18-135.
Obniektyw w 99% używany w domu i spacery w dzie. 2 śluby znajomych i 2 plenerki w tym roku. Czy zwykły śmiertelnik zobaczy różnicę?Na śluby znowu 18-135 nieco za ciemny. Z tego przynajmniej, co mi się wydaje (nie robiłem ślubów, fotki w kościołach - tak).
Ja na razie bym został przy tej sigmie. Rozumiem, że masz do wydania około 1500 zł (tamron 17-50), więc kup sobie jakieś lepsze tele (choćby 55-200VR), i na razie daj spokój. Znaczy się, rób jakieś zdjęcia :)
Jak masz w planie śluby, to zdecydowanie Tamron.
PS. Nie zauważyłem braku precyzji w AF mojego Tamrona. Do szybkości też nie mam zastrzeżeń.
A co to oznacza? Czy ta Sigma jest aż tak cenna, że żal ją używać? Przecież tamron 17-50/2,8 jest znacznie wiecej wart pod każdym względem ( no chyba że chce sie obiektyw używać do analogowego Nikona).
Tak poza tym to sie strasznie miotasz w swoich kolejnych wypowiedziach. Moze przejrzyj dotychczasowe wątki o optyce i sprobuj wyciagnąć jakies wnioski zamiast pisac kolejny bezsensowny wątek.
nikonmen
02-05-2007, 10:06
Sigma 24-60 ma nie odpowiadający mi zakres. Jest zbyt wąska na co dzień jak dla mnie. Chyba kupię N 18-135 będzie na spacerki i w domu, a do kościółka jasna sigma i po kłopocie.
nikonmen
02-05-2007, 13:04
Całą noc nie przespałem bo myślałem ;)
Sprzedaje wszystko co mam i kupuje 18-200VR. Ogłoszenie na sigmę 24-60 już poszło. Sigmę 70-300 bez APO też sprzedaję, pozbywam się troszkę sprzętu na M42 i do końca tygodnia 18-200 VR będzie mój. Miałem możliwość podpięcia go do siebie i po prostu rewelacja idealny dla mnie i do tego jeden.
Mam nadzieję, że nie będę żałował.
Mam nadzieję, że nie będę żałował.
Będziesz. Potem go sprzedasz, kupisz inny, i też będziesz żałował.. zawsze będziesz żałował :D
Będziesz. Potem go sprzedasz, kupisz inny, i też będziesz żałował.. zawsze będziesz żałował :D
To ja pierwszy piszę się na tego 18-200 VR :-)
To nie fotografia - to onanizm sprzetowy...Zamiast ciaglego kupowania i zalowania zakupu przydaloby sie tam troche fotografowania;]
To nie fotografia - to onanizm sprzetowy...Zamiast ciaglego kupowania i zalowania zakupu przydaloby sie tam troche fotografowania;]
Właśnie dlatego to napisałem. nikonmen od kilku tygodni niczym innym się nie zajmuje, tylko zmienianiem obiektywów :D