PDA

Zobacz pełną wersję : Drukowanie na domenowej drukarce z poza domeny

RobertMiernik
06-10-2014, 14:44
Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać taki problem:

Drukarka sieciowa w domenie - drukować można z komputerów jeśli komputer jest wpięty do active directory

Laptop poza domeną, drukarka się podpina i instaluje bez problemu ale nie da się drukować po puszczeniu wydruku, na panelu drukarki jest jako odrzucony - "błędny użytkownik lub hasło".

Jak podpiąć to dziadostwo, żeby działało - oczywiście mam konto w domenie i login/hasło to nie problem, ale nie chcę wpinać laptopa do domeny.

rb_zg
06-10-2014, 15:40
Masz pewnie wdrożone w firmie zarządzanie drukiem i nie da się tego w łatwy sposób obejść.

RobertMiernik
06-10-2014, 16:02
Absolutnie nie chcę obejść, chciałbym tylko móc podać użytkownika i hasło z palca a nie tak jak jest teraz pobierane lokalnie z maszyny.

oper
06-10-2014, 16:02
Przed puszczeniem wydruku spróbuj się najpierw zautoryzować ręcznie do printservera otwierając go w eksploratorze czy czymś tam. U mnie działa w podobnej sytuacji.

RobertMiernik
06-10-2014, 16:04
Próbowałem, ale nie zgłasza się nic pod IP drukarki

Kurtz
07-10-2014, 10:08
Nie łącz się z drukarką, tylko printserverem.

Może net use \\printeserver\printer z podanym userem pomoże?

RobertMiernik
07-10-2014, 10:11
Nie ma dostępu do printserwera niestety.

Ok, dzięki wszystkim za rady udało mi się obejść problem...

Jak chcę coś wydrukować loguje się na jeden z serwerów terminalowych i drukuje tam. Odrobinę upierdliwe, ale potrzebę wydrukowania czegoś mam średnio raz na kwartał, więc całkowicie mnie to rozwiązanie satysfakcjonuje.

Gdyby ktoś kiedyś miał taki przypadek i udało mu się go obsłużyć chętnie posłucham działającej metody, na razie dziękuję za pomoc rb_zg, oper, Kurtz.