Zobacz pełną wersję : nikon d3100 + Nikkor AF-S 85mm f/1.4G +tamron 28-75 2.8 nikon
pinia666
05-10-2014, 22:12
Witam ;)
Posiadam Nikonad3100, chciałabym zakupić tamrona 28-75 2.8 oraz Nikkor AF-S 85mm f/1.4G, myślicie, że to dobre rozwiązanie? Dodam, że mam jedynie kit i 50 (bez silnika). Mam na cały zestaw około 7 tysięcy. Najbardziej lubię robić sesje w plenerze ludziom i planuje rozwijać się w tym kierunku dlatego najwięcej chciałabym wydać na 85tkę, ale wiadomo, że każdy potrzebuje coś do reportetki. 85tką zachwyciłam się, bo pięknie rysuje. Jeżeli już zakupie to polecacie używane, czy nowe? Tamrona cena nowego jest prawie dwa razy większa niż używki (ok około 800 używany, a nowy około 1500), 85 (to i tak trudno kupić używaną, a skoro i tak kosztuje sporo to nie chciałabym ryzykować używką). Dodam, że w przyszlości planuje zakupić pełną klatkę.
Andrzej1974
06-10-2014, 08:37
[...] 85tką zachwyciłam się, bo pięknie rysuje. Jeżeli już zakupie to polecacie używane, czy nowe?
Ja bym brał nowe szkiełko bo przynajmniej wiesz, co masz. Z używkami różnie może być (mają nieznaną historię i dość często są po gwarancji) choć nie wątpię, że można też niekiedy dobrze trafić. Poza tym różnice w cenie pomiędzy nową 85-tką a używaną nie są dość duże (sprzedający się cenią - tak przynajmniej wynika z moich obserwacji) więc warto dołożyć te 2 stówki do nówki z gwarancją aniżeli mieć używkę dość często bez gwarancji i z nieznaną historią. Dla mnie wybór 85-tki byłby oczywisty - tylko nówka.
Pod DX to chyba troszkę wąsko jak na reporterkę.
Jeśli używkę za to tylko po sprawdzeniu.
Andrzej1974
06-10-2014, 10:47
Pod DX to chyba troszkę wąsko jak na reporterkę.
Może i ciut za wąsko ale... wynagradzają to zdjęcia, które 85-tka kroi. ;-)
nikoniarz
06-10-2014, 11:01
Pod DX to chyba troszkę wąsko jak na reporterkę
Kwestia rodzaju reporterki. Ja uzywam 70-200 i jest git.
adrianek32
06-10-2014, 12:20
Może i ciut za wąsko ale... wynagradzają to zdjęcia, które 85-tka kroi. ;-)
jemu chodzi o tamrona 28-75
Z D3100 i 28-75 w reporterce możesz wiele nie zdziałać. To jest standard do tele i zupełny brak w nim szerokiego kąta.
Andrzej1974
06-10-2014, 14:14
jemu chodzi o tamrona 28-75
Ja się odniosłem do 85-tki (patrz cytat w #2), którą chce zakupić a nie do Tamrona... ;-)
pinia666
09-10-2014, 07:59
Nie wiem, czy dobrze zrozumieliście chce kupić oba obiektywy
- 85 nie chce kupić używanej, ponieważ za wysoka kwota by ryzykować
- ale o tamronie już myslałam używanym ponieważ znalazłam z silnikiem i długą jeszcze gwarancja za 900zł (wg o co chodzi, że w tych samych modelach piszą, że jest silnik, w innych że nie ma) Obawiam się jednak w tym modelu braku stabilizacji(wiem, że nie można mieć wszystkiego)
- Co myślicie o połączeniu 85 i dx? jest sens?
- Jeżeli coś odradzacie fajnie by było jeżeli zaproponujecie coś innego
Dziękuję za pomoc
nikoniarz
09-10-2014, 08:21
Co myślicie o połączeniu 85 i dx? jest sens?
Z fusow wrozyc nikt chyba nie bedzie. Dla jednego sens ma 18 mm, dla innego 300 mm, a dla kolejnego 85
Witam ;)
Dodam, że w przyszlości planuje zakupić pełną klatkę.
Jeśli tak, to te szkła mają sens. Jednak na czas pracy na DX, do repo, przydałoby się coś pokroju Sigma/Tamron 17-50/2.8.
- ale o tamronie już myslałam używanym ponieważ znalazłam z silnikiem i długą jeszcze gwarancja za 900zł (wg o co chodzi, że w tych samych modelach piszą, że jest silnik, w innych że nie ma) Obawiam się jednak w tym modelu braku stabilizacji(wiem, że nie można mieć wszystkiego)
Dziękuję za pomoc
Jeśli masz 7000zł to sprzedaj D3100 i kup używane D700 lub D600/D610 + 85mm f/1.4D lub 85mm f/1.8G + tani zoom, np wspomniany Tamron 28-75mm
Dziękuję za pomoc
Co znaczy "Tamron jeszcze z długą gwarancją" ??
Co to do silnika i bez - to nie jest w tym samym modelu, takie same są ogólne oznaczenia.
Jeden to model AF09, drugi to AF09NII
Poza tym medel z silnikiem i bez od razu rozpoznasz:
1. Bez silnika ma pierścień przesłony
2. Bez silnika niemal zawsze ma złoty napis, z silnikiem zloty pasek, czarny napis.
Inne propozycje - do reportażu na DX raczej Sigma 17-50/2.8, niestety tego nie użyjesz przy pełnej klatce.
pinia666
09-10-2014, 16:04
prosiłam o obiektywne komentarze, a jak pan nie ma nic sensownego do dodania to proszę zachować swoje złośliwości dla siebie
dziękuję bardzo za rady ;)
dziękuję bardzo za rady ;)
Jakiej jeszcze rady oczekujesz?
Może nikt nie chce się wypowiadać już bo się okaże, że to nic sensownego i w dodatku złośliwe ;) choć nie wiem czy to było do mnie, czy do GonzoG - ja nigdzie złośliwości nie zauważyłem.
pinia666
12-10-2014, 11:59
Z fusow wrozyc nikt chyba nie bedzie. Dla jednego sens ma 18 mm, dla innego 300 mm, a dla kolejnego 85
chodziło mi o ten wpis, który nic nie wnosi, absolutnie nie od panów
pinia666
12-10-2014, 12:03
Jeśli masz 7000zł to sprzedaj D3100 i kup używane D700 lub D600/D610 + 85mm f/1.4D lub 85mm f/1.8G + tani zoom, np wspomniany Tamron 28-75mm
Ten wpis namieszał mi w głowie, jestem bardzo przywiązana do swojego nikona (wiadomo jak to z pierwszym sprzętem), ale chyba rzeczywiście pora go zmienić.
Przy okazji może wiecie panowie jak to jest ze zwrotem cashback, czy jest pewność że każdemu zwrócą, czy tylko wybranym osobom? Czytałam regulamin, ale nie jest to wprost powiedziane i wolę się upewnić.
A tak ciężko było napisać to wszystko w jednym poście ??? czy trzeba było aż 3 ??
Cashback dotyczy wszystkich, których spełniają warunki.
nikoniarz
12-10-2014, 13:19
Ten wpis namieszał mi w głowie, jestem bardzo przywiązana do swojego nikona (wiadomo jak to z pierwszym sprzętem), ale chyba rzeczywiście pora go zmienić.
Przy okazji może wiecie panowie jak to jest ze zwrotem cashback, czy jest pewność że każdemu zwrócą, czy tylko wybranym osobom? Czytałam regulamin, ale nie jest to wprost powiedziane i wolę się upewnić.
Nie sprzedawaj D3100. Za używkę nie dostaniesz dużo. A skoro masz go od nowości, to wiesz co masz. Poza tym przyda się jako zastępcze, mniejsze i bardziej "mobilne" body, szczególnie, że D700 to dużo większa puszka.
Nie sprzedawaj D3100. Za używkę nie dostaniesz dużo. A skoro masz go od nowości, to wiesz co masz. Poza tym przyda się jako zastępcze, mniejsze i bardziej "mobilne" body, szczególnie, że D700 to dużo większa puszka.
Ja natomiast na miejscu autorki tematu za kwotę ze sprzedanego D3100 bym kupił przykładowo dodatkową lampę lub używaną 35mm f/1.8G DX i sprawdził, czy mi odpowiada na FX. Można też się pokusić o 35mm f/2 czy 50mm f/f1.8G. Zapewne któryś z tych obiektywów bardziej by mnie cieszył niż czekające na czarną godzinę D3100.
nikoniarz
12-10-2014, 13:39
Ja natomiast na miejscu autorki tematu za kwotę ze sprzedanego D3100 bym kupił przykładowo dodatkową lampę lub używaną 35mm f/1.8G DX i sprawdził, czy mi odpowiada na FX. Można też się pokusić o 35mm f/2 czy 50mm f/f1.8G. Zapewne któryś z tych obiektywów bardziej by mnie cieszył niż czekające na czarną godzinę D3100.
Nie chodziło mi o to, by czekał na czarną godzinę. Przynajmniej ja zabieram D3100 + 35/1.8 tam gdzie nie chce mi się targać albo gdzie nie mam jak zabrać D300... Kwestia preferencji.
Chłopaki dobrze prawią... Zamiast podpinać lufy pod ogórka (tani aparat z crop'em), dokup ładnego D700, tamiego i jasną stałkę, tańszą od 85 1.4 AF-S...
Sama zajawka na używanie D3100 z takim obiektywem wygląda dziwnie.
konradzik
08-01-2015, 12:37
Ma ktos jakies doswiadczenie z tym tamronem pod cropem? Przydalby mi sie jasny zoom i tamron jest w dobrej kasie. Planuje niedlugo kupic N85 1.8 i mysle nad tym tamronem. Szeroki kat nie robi roznicy bo mam do szerokiego obiektyw, a teraz wszystkie obiektywy chce kupowac by byly kompatybilne z FF bo za rok lub w przyszle wakacje na pewno bedzie pucha FX wiec bez sensu pozniiej szkla wyprzedawac i kupowac nowe. Mial ktos podpietego go do DXa?